Ana Sayfa Haberler iMac ailesi yenilendi ve tüm Mac’ler zamlandı!

iMac ailesi yenilendi ve tüm Mac’ler zamlandı!

20

Apple dün yeni iMac aksesuarlarıyla birlikte yeni iMac modellerini de duyurdu: 21.5 inç 4K Retina ekranlı iMac ve 27 inç 5K retina ekranlı iMac. Ayrıca Mac fiyatlarında da önemli ölçüde değişiklik yapan Apple, ne yazık ki ülkemizde artık iyice pahalı hale geldi…

Sihirli elma imac yenilendi zam mac hero

Küçük olan, daha doğrusu 21.5 inç ekranlı Mac de artık retina 4K ekran seçeneği ile geliyor. FullHD’den 4.5 kat daha fazla piksele sahip olan bu yeni 4K ekranlı iMac’lerde ve yeni 5K ekranlı iMac’lerin ekranlarındaki renkler çok daha doğru ve canlı görünüyor.

21,5 inç iMac: 4K ekran

Yeni 4K ekranlı 21.5 inç iMac, 4.096 x 2.304 çözünürlüğe sahip. Yeni sRGB ekran ile birlikte daha canlı ve doğal görünüyor. Hatta eskisine oranla yüzde 25 daha fazla renk sunan yeni iMac’te böylece her fotoğraf ve video daha da gerçekçi görünüyor.

Yeni 21.5 inç 4K retina ekranlı iMac Intel’in 5.nesil işlemcilerini kullanıyor, daha yeni ve hızlı olan 802.11ac Wi-Fi teknolojisine sahip ve 1TB disk seçeneği ile geliyor. Ayrıca kutusundan Apple’ın iMac ile birlikte duyurusunu yaptığı Magic Mouse 2 ve Magic Keyboard da çıkıyor. (Elbette Mouse’u Trackpad ile değiştirebiliyoruz.)

Sihirli elma imac yenilendi zam mac 1

Teknik özelliklerini satın almadan önce özelleştirebildiğimiz iMac’in işlemcisini, belleğini ve diskini değiştirmek, daha iyi seçenekleri de almak mümkün.

Ancak şaşırtıcı olan, standart konfigürasyonu 5.999 TL (ABD’de $1.499 +vergi) olan 21.5 inç retina 4K ekranlı iMac’te hala 5.400 rpm bir disk kulanılıyor olması! Apple’ın en azından Fusion Drive’ı standart disk olarak sunmasını beklerdim açıkası…

Yeni modeller ve fiyatları şu şekilde:

Sihirli elma imac yenilendi zam mac 10

27 inç iMac: 5K ekran

Apple, 21.5 inç iMac’lerin yanında 27 inç Retina 5K ekranlı iMac’leri de yeniledi. Yenilenen ailede ilk dikkati çeken Intel’in altıncı nesil Skylake işlemcilerinin kullanılması.

Standart konfigürasyonda 3.2 GHz Intel Core i5 işlemci, 8 GB RAM, 1 TB sabit disk ve AMD Radeon R9 M380 gibi güçlü bir donanım olmasına rağmen, yine 5.400 rpm’lik hayal kırılığı yaratıyor.

Sihirli elma imac yenilendi zam mac 2

Ancak daha önce ABD fiyatıyla $2.499’dan başlayan fiyatlar da $1.799 seviyesinden başlar hale gelmiş. Tabi bunun bize de bir yansıması olsa da, artan döviz kuru sebebiyle pek de hissedebildiğimiz söylenemez açıkası.

Ayrıca Apple retina olmayan 27 inç modeli de satıştan kaldırmış durumda. Artık 27 inç iMac’lerin hepsi retina 5K ekranlı hale geldi diyebiliriz.

27 inç modellerin ülkemizdeki fiyatları ise şöyle:

Sihirli elma imac yenilendi zam mac 11

iMac: then and Now

Apple ayrıca bir de iMac’e özel bir sayfa hazırlamış kendi web sitesinde. Bu sayfada 1998’den, yani ilk iMac’ten bu yana iMac’in gelişimini ve Apple için anlamını özetlemiş.

Then now 1

Fazla detaylı ve uzun bir sayfa olmasa da, göz atmanızı öneririm.

Apple’ın öne çıkarttığı gelişimler ise şöyle:

  • 14 milyon fazla piksel
  • 62.000 kat hızlı grafikler
  • 366 kat daha fazla işlem gücü
  • 1.000 kat fazla bellek
  • 750 kat fazla depolama

Then now 2

Yeni Mac fiyatları

Ve gelelim günün üzücü haberine: Apple ürünlerine döviz kurunun artışı ile bu yıl içerisinde yansıyan zamlara bir yenisi daha eklendi. Yıl ortasında bir zam görmüş Mac’ler, bir kez daha zamlanmış oldu. Ne yazık ki hemen hemen tüm Mac’lerin %17-20 civarında zamlandığını söyleyebilirim.

Basit bir karşılaştırma yapmak gerekirse, 2014’ün sonunda 3.499 TL’ye alınabilen bir 13 inç Retina ekranlı MacBook Pro, şu anda 5.199 TL’ye çıkmış durumda.

Üzücü, gerçekten üzücü…


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


20 Yorumlar

  1. Apple Türkiye, Borusan gibi fiyatları döşemeye devam ediyor. Ya nasıl olsa alıyorlar mantığı var ya da fikri olan söylesin beyler! Herhalde bundan böyle biz kullanıcılar için lüks bir marka olacak ve bir süre daha Türkiye’den ürün almak hayal olarak kalmaya devam edecek.

  2. Gezi parkı eylemleri zamanında 1.79 olan dolar ne yazıkki isyancı gruplar ve darbe girişimleri ve en sonda 7 haziran ile bu hale geldi. Milletimiz istikrarsızlığı seçti yapacak birşey yok. Akp iyi bir parti olmasada ekonomik olarak iyi bir yerdeydik herşey ucuzdu ama şu an her şey pahallı.

    • Döviz artışı sebebiyle olduğu doğru tabi Abdullah Bey, ancak politik konulara girmeyelim lütfen.
      Zaten kızgınız, üzgünüz hepimiz. Sihirli Elma’da sadece Apple konuşalım rica ediyorum. 🙂 selamlar.

    • Bu konuyla ilgili abimin (kendisi yardımcı doçent), babamın (müşteşar hatta bakan öğrencileri var.) yabancı yatırımcıların neden ülkemizi tercih etmediği ile ilgili yüzlerce sayfalık yazıları var. Benimde ekonomi ilgili ufak tefek tezlerim var ama maalesef malum sizin gibilere fikrimi söyleyince “siz okulunu okudunuz diye terimlerle demogoji yapıyorsunuz biz çoh zenginiz tamammı ayfon alıyoz yaa biz varyaaaa” diye cevaplar geliyor. Neyse buna cehalet diyoruz sizede politik forum olmadığı için cevap vermiyorum. He gezi parkı. 196 devlet 293248 istihbarat servisi bir oldu sizin o malum adamınızın peşinizde. Hatta Rockafeller işi gücü bıraktı o bile işin içinde. Tüm dünya size düşman.

    • Siz hangi dünyada yaşıyosunuz ve milletin iradesine ne hakla laf ediyosunuz. Bu konunun Apple ile ne alakası var ayrıca tamam devam etmiyorum Göktuğnun hatrına. Bu arada bu sayfa artık bir forumu hakediyor bence. Admin duy bizi. ?? (yeni emoji)

    • Kim ne derse desin Abdullah abi haklı beyler. Doların neden arttığının burada yazılandan başka bir sebebi yok. Apple da ben USD-TL kurunu bilirim arkadaş deyip bizi kazıklamaya çalışmaya devam ediyor.

      • Kim ne derse desin ne demek? Doların artışını ve dünya ekonomisini o kadar güzel özetlemişsinki ekonomi nobeli de sana gitsin.
        Bu arada aynı gün itibariyle güçlü dolar kuru nedeniyle, Apple fiyatlarını 8 ülkede daha arttırtı. Geziye bak nelere kadir.

  3. Aslında şu anda MAC almanın tam zamanı, Apple kendi sitesinde fiyatları uçurdu ama diğer sitelerde fiyatlar şu anda çok makul. O kadarki Amerika fiyatıyla aynı mesela MD101 modeli diğer sitelerde 2.500 TL ye bulabiliyorsunuz ama Apple sitesinde 4.400 TL.
    Alma niyeti olan elini çabuk tutmalı.

  4. 2013 Late 27″ iMAC kullanıyorum. Şu an elimdeki donanıma göre yani “i7, 16GB, 3TB Fusion, 4GB Ekran kartı” tercihlerini yapınca 13,000 + TL gibi bir fıyat çıkıyor. Değiştirmek sanırım hayal olacak :/

  5. 4k, 5400RPM ve iris pro. Toplamda sadece yarım saat süren ve birden çok videoyu (farklı kamera açıları diyelim) içeren birden çok videoyu at, bunları kes biç yerleştir, üstüne birde sadece hazır siyah beyaz efekti ekledin mi videoyu 15 saatte anca çıkartır.

  6. Hocam bu arada yanlış bilgi var. 4k ekranda s-rgb değil p3 ekran var. Yani spektrumdaki renklerin 100’de 97 küsürü değilde tamamı var diye biliyorum.

  7. yaklaşık 1 ay kadar önce burada bir yorum yapmış ve şunu söylemiştim. “Mac almak isteyenler şu an USA den daha ucuz alabiliyor. Almayı düşünüyorsanız bu fırsatı kaçırmayın.” Bu neden olmuştu?. Çünkü ülkemizde yaşanan siyasi belirsizlik (Lütfen siyaset yapıyor diye yanlış yorumlamayın) ve ekonomideki yaşananlar dolayısı ile dolarda yaşanan dalgalanmalar ülkemizde mac fiyatlarını USA den daha düşük seviyelere getirmişti. Ve Apple da fazla beklemeden fiyatları artırdı. Ben yaklaşık 1 ay önce Pupadan kampanyadan faydalanarak aldım. Daha jelatinin dahi açmadan 2000 tl zam gördü cihaz. Şanslıyım diyip sevineyim mi, Yoksa ülkemin haline üzüleyim mi bilemiyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz