Ana Sayfa iOS 3D Touch nedir? Ne işe yarar? Bölüm 1: Kullanım, Peek & Pop...

3D Touch nedir? Ne işe yarar? Bölüm 1: Kullanım, Peek & Pop ve Hızlı Eylemler

9

iPhone 6s ile birlikte tanıtılan 3D Touch adlı özellik, Apple’ın bu sene en çok konuştuğu şeylerin arasında yer alıyor. 2007’deki ilk iPhone lansmanında tanıtılan Multi-Touch sonrasındaki en büyük “etkileşim” yeniliği olarak görülen 3D Touch, ekrana dokunmanın da ötesine geçerek “bastırabilmemizi” yani ekrana bastırarak farklı özellikleri kullanmamızı sağlıyor.

Bu yazıda 3D Touch’ın ne olduğunu ve nasıl kullanabileceğimize dair bazı örnekleri paylaşmaya çalışıyorum.

Sihirli elma 3d touch nedir ne ise yarar hero

Aslında Apple böyle bir özelliğin sinyallerini geçtiğimiz seneden itibaren veriyordu. Watch ile birlikte tanıtılan Force Touch, küçük bir ekrana bastırarak farklı özellikleri görebilmemizi sağlamıştı. Benzer şekilde bu seneki MacBook Pro’larda ve yeni MacBook’larda TrackPad’de kullanılan Force Click ise sağ tıklama gibi özellikleri barındırmış, ama bir yandan da daha önce yapamadığımız yeni özellikleri bizlere sunmuştu.

3D Touch ise bunlara benzemekle birlikte, ilk defa bir iPhone’da karşımıza çıkıyor ve çok daha ilginç, farklı ve pratik özellikleri bize sunuyor.

3D Touch nedir? Nasıl çalışıyor?

Aslında 3D Touch’ı ne kadar anlatsam da, görmeden ve denemeden ben bu özelliğin tam olarak anlaşılabileceğini düşünmüyorum. 🙂 Bu yüzden elimden geldiği, dilimin döndüğü kadar anlatmaya çalışacağım ama bence siz de merak ediyorsanız bir Apple Store veya yetkili bir satıcıyı ziyaret ederek iPhone 6s’lerdeki bu özelliği denemeniz en güzeli olur.

3D Touch’ın teknolojisi aslında bildiğimiz iPhone ekranının biraz daha değişmiş, ekrana yapılan basıncı anlayabilen hali diyebiliriz. Yani parmağımızla ekrana dokunmaya ek olarak, ekrana ne kadar bastırdığımızı da anlayabiliyor. Bunun için ekranın altında özel olarak yerleştirilmiş basınca duyarlı sensörler mevcut.

Sihirli elma 3d touch nedir ne ise yarar 1a

Hatta uygulanan baskıyı birkaç kademede ölçen iPhone, bu sayede 2 kademeli olarak bu özelliği kullanabilmemize imkan sağlıyor. Yani artık ekrana dokunurken yapabileceğimiz 3 şey var:

  1. Dokunmak (her zaman yaptığımız)
  2. Biraz bastırmak (Apple buna “Peek” adını veriyor)
  3. Biraz daha güçlü bastırmak (Apple buna “Pop” adını veriyor)

Böylece bu 2 kademeli baskıyı farklı ekranlarda, farklı uygulamalarda kullanabiliyoruz.

Peek & Pop

Apple bu 2 kademeyi de isimlendirmiş:

  • Biraz bastırmayı “Peek” olarak adlandırıyor, yani neyin üzerine biraz bastırıyorsak ona kısaca göz atabiliyoruz
  • Biraz daha fazla basırmayı ise “Pop” olarak adlandırıyor, yani zaten göz attığımız bir şeyi tam ekran olarak görmemizi sağlıyor

Sihirli elma 3d touch nedir ne ise yarar 2

Bu Peek & Pop kullanımını Apple elbette ilk olarak kendi uygulamalarında kullanmış. Örneğin Mail uygulamasında bir e-posta üzerine biraz bastırarak ona hızlıca göz atabiliyoruz. “Üzerine dokun, içine gir, oku, geri çık” gibi bir aksiyona gerek kalmıyor.

Parmağımızı ekrana bastırıyor, okuyor, parmağımızı kaldırınca da ilk ekrana geri dönüyoruz.

Sihirli elma 3d touch nedir ne ise yarar 3

Eğer daha detaylı okumaya ihtiyacımız olduğunu görürsek, göz atarken yani “Peek” ederken biraz daha bastırırsak mesajın içerisine girmiş oluyoruz.

Ya da bir web sayfasında bir bağlantıya tıkladığımızda nereye gideceğini bilmiyorsak, yine “Peek” yaparak bağlantının hangi sayfayı açacağına göz atabiliyoruz. 🙂

Sihirli elma 3d touch nedir ne ise yarar 4

Veya fotoğraflar arasında dolaşırken bazı fotoğrafların üzerine biraz bastırarak onlara hızlıca göz atabiliyor, eğer aradığımız fotoğrafsa biraz daha bastırarak Pop aksiyonunu tetikliyor ve fotoğrafı açabiliyoruz.

Benzer şekilde Kamera uygulaması ile arka arkaya fotoğraflar çekerken sol alt köşedeki fotoğraf üzerine bastırarak ve parmağımızı sola kaydırarak daha önce çektiğimiz fotoğraflara kolayca göz atabiliyoruz. Her seferinde “oraya dokun, git, geri gel” işlemlerini yapmamıza gerek kalmıyor.

Sihirli elma 3d touch nedir ne ise yarar 5

Başka bir örnek de Mesajlar uygulamasından paylaşmak gerekirse, örneğin “8 Kasım’da 14:00’te görüşelim” gibi bir mesaj aldığımızda iPhone bunun bir etkinlik olduğunu zaten anlıyor ve bağlantıya dönüştürüyor. Biz de buna tıklayarak bir etkinlik oluşturabiliyoruz. Ancak Peek özelliği sayesinde bu tarih üzerine biraz bastırarak kolayca bu tarih ve saatte takvimimizde ne olduğuna göz atabiliyoruz. 🙂

Ya da benzer şekilde bir adresin üzerine biraz bastırarak Harita içerisinde kolayca görebiliyoruz.

Sihirli elma 3d touch nedir ne ise yarar 6

Özetle, artık her şeyin üzerine biraz bastırarak “acaba neler yapabiliyorum?” sorusunu kendime sorar hale geldim ben. 🙂

Hızlı Eylemler

3D Touch’ın iPhone 6s ile birlikte bize sunduğu yeni özelliklerden bir diğeri de “Hızlı Eylemler”. Bu özelliği iPhone’daki yeni kısayollar olarak anlatmak en doğrusu olur sanırım. Bu kısayolları da 2 şekilde gruplayabilirim:

1. Ana ekrandaki uygulamalarda

Yani artık bir uygulama ikonuna bastırarak sunduğu kısayolları, Apple’ın adlandırmasıyla “hızlı eylemleri” görebiliyoruz.

Örneğin Telefon uygulamasına bastırarak Hızlı Arama listemizdeki ilk 3 kişiyi görebiliyoruz.

Sihirli elma 3d touch nedir ne ise yarar 7

Kamera uygulamasına bastırarak direkt olarak Selfie çekim moduna geçebiliyoruz. 🙂

Sihirli elma 3d touch nedir ne ise yarar 8

Saat uygulamasına bastırarak yeni bir alarm yaratabiliyor veya kronometreyi anında başlatabiliyoruz.

Sihirli elma 3d touch nedir ne ise yarar 9

Safari uygulamasına bastırarak ise Okuma Listesi’ne göz atabiliyor, yer imlerini açabiliyor, yeni sekme veya hızlıca yeni bir özel sekme açabiliyoruz.

Sihirli elma 3d touch nedir ne ise yarar 10

Burada en keyifli şey tek tek bu uygulamaları deneyerek hangisi ile neler yapılabildiğine göz atmak. 🙂 Elbette Apple’ın kendi uygulamaları dışında bu özellikleri destekleyen başka uygulamalar da var, ancak bunlara başka bir yazıda değineceğim…

2. Uygulamaların içinde

Ana ekrandaki uygulamalara ek olarak, uygulamaların içerisinde de hızlı eylemler mevcut. Örneğin Peek ile göz attığımız bir içeriği hafif yukarı kaydırarak hemen onunla ilgili bir işlem yapabiliyoruz.

Mail’de bir e-postayı işaretleme, cevaplama, arşivleme gibi…

Sihirli elma 3d touch nedir ne ise yarar 11a Sihirli elma 3d touch nedir ne ise yarar 11b Sihirli elma 3d touch nedir ne ise yarar 11c

Safari’de bir bağlantıyı yeni sekmede açma, okuma listesine ekleme, kopyalama gibi…

Sihirli elma 3d touch nedir ne ise yarar 12

Telefon’da bir kişi ile iletişime geçmenin farklı yollarını görme gibi…

Sihirli elma 3d touch nedir ne ise yarar 13

3D Touch ile daha fazla etkileşim!

3D Touch henüz hayatımıza iPhone 6s ile birlikte yeni girmiş olsa da, Apple’ın sunduğu özellikler sadece bu kadar değil. Şimdilik paylaşmak istediğim, benim dikkatimi çeken ve kullanmaktan keyif aldığım diğer 3 özellik ise şöyle:

1. Metin Seçimi

iPhone’da parmağımızı yazdığım metin üzerinde bir süre basılı tutarak imleci hareket ettirmeyi biliyoruz zaten. Ancak bazen bu biraz can sıkıcı ve zor olabiliyor. Apple da bunun farkına varmış olmalı ki, 3D Touch’ı bu işlem için de kullanmaya karar vermiş.

Sihirli elma 3d touch nedir ne ise yarar 14

Artık bir metin yazarken klavye üzerine biraz bastırdığımızda imleci kontrol etmeye başlıyoruz. Böylece parmağımız metin üzerine gelmeden kolayca imlecin yerini değiştirebiliyoruz.

Sihirli elma 3d touch nedir ne ise yarar 15

2. Uygulamalar arası geçiş

Uygulamalar arasında geçiş yapmak için Home tuşuna 2 defa basmak oldukça kolay olsa da, her seferinde bu tuşa 2 defa basmak yerine bir alternatif olsa fena olmazdı değil mi? 🙂

Her seferinde 2 defa Home tuşuna basmak:

  • bu tuşun ömrünü azaltıyor,
  • ses çıkmasına sebep oluyor
  • zaman kaybettiriyor

Apple bunları dert etmiş midir bilemiyorum ama ben bazen dertleniyorum, hatta bazılarımızın sırf Home tuşu bozulmasın diye AssistiveTouch kullandığını da biliyorum.

Sihirli elma 3d touch nedir ne ise yarar 16b

iPhone 6s ve 3D Touch ile buna da bir alternatif var: Ekranın sol tarafına biraz bastırmak. Böylece sanki Home tuşuna 2 defa tıklamışız gibi “multitasking” ekranına geçiş yapabiliyor, son kullandığımız uygulamalar arasında geçiş yapabiliyoruz.

Sihirli elma 3d touch nedir ne ise yarar 16

3. Notlar içerisinde çizim yapmak

Bir diğer özellik de Notlar uygulamasında baskıya duyarlı kalemlerle çizim yapabilmek. Yani hafifçe dokunarak ince çizgiler çizebiliyorken, parmağımızı ekrana bastırarak daha kalın çizgiler çizebiliyoruz.

Sihirli elma 3d touch nedir ne ise yarar 17

Ben Notlar uygulaması yerine Evernote kullanmayı tercih ettiğim için açıkçası buna pek ihtiyacım olmuyor. Ancak bu özelliğin bir çok çizim uygulamasına ilham vereceğinden eminim… 🙂

Özet ve Değerlendirme

En başta da dediğim gibi anlatarak 3D Touch’ın ne olduğunu ve ne işe yaradığını ifade etmek oldukça zor. En güzeli bir Apple Store veya bir Apple yetkili satıcısına (Apple Premium Reseller – APR) gidip kendinizin bunu deneyimlemesi.

Ancak biz yine de gözünüzde daha iyi canlanması için küçük bir video ile bunu hızlıca anlatmaya çalıştık. Umarım hoşunuza gider. 🙂

3D Touch’ın kullanımıyla ilgili aslında paylaşmak istediklerim henüz bitmedi. Ancak bu yazıyı daha da uzatmamak için burada toparlamak istedim. Bir sonraki 3D Touch yazısında farklı uygulamalarda 3D Touch kullanımı ve “Live Photos” gibi yeni kullanımlardan da bahsetmeyi planlıyorum.

Ancak yine de 3D Touch ile ilgili olarak Apple’ın kendi videolarına ve 3D Touch’ı tanıttığı sayfaya da göz atmak isterseniz “3D Touch. Multi‑Touch’a yeni bir dokunuş” sayfasına göz atmanızı öneririm.

Sihirli elma 3d touch nedir ne ise yarar 19

Ayrıca Apple’ın YouTube’da yayınladığı bir diğer 3D Touch tanıtım videosuna da aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Son olarak da tv severlerden özür dilemek istiyorum. Bu hafta başında yeni tv’yi aldım ancak kişisel işlerim ve yoğunluğum sebebiyle deneyim yazısını hala paylaşamadım. Yarın uğraşıp bu yazıyı da 1-2 gün içerisinde paylaşmayı hedefliyorum, beklettiğim için kusura bakmayın lütfen.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


9 Yorumlar

  1. Gene çok klas bir blog yazısı olmuş, Göktuğ bey. Ellerinize sağlık. Sihirli Elma blog unu, son beş yıldır takip ediyorum, ve her yazınızı büyük zevkle okuyorum (Apple’ın yıllık bilanço yazıları hariç) :). İyiki varsınız. İlk olarak, iPhone Turkey (Mustafa Beyin) blogunu bulmuştum, sonra Sihirli Elma’yı. Bu arada, Mustafa beyin, iPhone Turkey deki, “Ev Otomasyonu” kategorisi, cihazların inceleme yazılarını da özlemiyor değilim :). Bence, Sihirli Elma, ve iPhone Turkey, Türk damak zevkine çok uyuyor. Her paylaşımılarınız için, tekrar çok teşekkürler.

      • Bu aralar, Philips Hue Başlangıç Paketi, ve Elgato Eve Room Sensör ürünleri
        ile ilgileniyorum, merakımdan. Bu iki üründen biri olan, Philips Hue için, müsait olduğunuz bir zamanda yazabilirseniz, çok makbule geçer. Teşekkürler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz