Ana Sayfa İpuçları Mac101: Ses çıkışını kolayca değiştirmek

Mac101: Ses çıkışını kolayca değiştirmek

9

MacBook’unuzun sesinin başka bir yerden gelmesini istediniz mi hiç? Sesin bağladığımız ekrandan, Apple TV’nin bağlı olduğu televizyondan, veya evdeki bir ses sisteminden çıkması mümkün. Ancak bunun için bir de pratik bir kısayol var.

sihirli-elma-macbook-ses-cikisi-hero.jpg

MacBook’ta ses çıkışı değiştirmek?

Ses çıkışının değişmesi ne anlama geliyor? Kendi evimde kullandığım şekilde örnek vereyim mesela. Elimde şöyle bir sistem var:

  • MacBook Air
  • MacBook Air’in bağlı olduğu ekran
  • Apple TV ve bağlı olduğu televizyon
  • AirPort Express’in ses çıkışına bağlı bir ses sistemi

Bilgisayarımda çalışırken bu 4 farklı sistemden de ses alabilme şansım var.

1. MacBook Air’den

Eğer bilgisayarım da karşımda açık bir şekilde çalışıyorsam, sesin direkt olarak MacBook Air’den gelmesini isteyebilirim. Kendi hoparlörleri bana en yakın hoparlörler, ve zaten alışık olduğum bir düzen.

sihirli-elma-macbook-ses-cikisi-1.jpg

2. MacBook Air’in bağlı olduğu ekrandan

İşin içine ekran girince farklı çalışma şekilleri tercih edebiliyorum:

  • Bazen MacBook Air’i kenara kaydırıp, görüntüyü sadece ekrana vermeyi tercih edebiliyorum. Ya da MacBook Air’in ekranını kapatıp sadece bağlı ekrandan çalışmayı tercih edebiliyorum.
  • Alterntif olarak da çift ekran çalışarak, her iki ekranda da bazı şeyler görebiliyorum.

Böyle bir durumda da sesin MacBook Air yerine daha güçlü hoparlörleri olan televizyon ekranında gelmesi daha iyi olabiliyor. Ayrıca masadan kalmış olsam bile böyle bir durumda teleizyonun kumandasından da ses ayarı yapabiliyorum.

sihirli-elma-macbook-ses-cikisi-2.jpg

3. Apple TV ve bağlı olduğu televizyondan

Yukarıdakine benzer bir şekilde, eğer ev içerisinde daha güçlü bir ses istiyorsam ne MacBook Air’in, ne de ekranın hoparlörlerini kullanmayı tercih etmeyip Apple TV’nin bağlı olduğu büyük televizyonun hoparlörlerini kullamayı tercih edebiliyorum.

Üstelik yeni Apple TV’nin şahane hareketli ekran koruyucuları sayesinde çok hoş bir görüntü eşliğinde müziği televizyondan dinlemek daha da iyi gelebiliyor.

sihirli-elma-macbook-ses-cikisi-3.jpg

4. AirPort Express’in ses çıkışına bağlı bir ses sisteminden

Aynı zamanda salonda kullandığım AirPort Express’in ses çıkışına da bir ses sistemi takılı durumda. Bu şekilde ister iPhone, ister iPad üzerinden müziği bu hoparlörlere aktarabiliyorum. Benzer şekilde MacBook Air’in ses çıkışını da yine buraya kaydırmak mümkün olabiliyor.

Böylece Spotify veya Apple Music üzerinden dinlediğim müzikleri hızlıca kaliteli bir ses sistemine aktarabiliyorum. 🙂

sihirli-elma-macbook-ses-cikisi-4.png

Ses çıkışını nasıl değiştirebilirim?

Aslında bunun için ilk akla gelen yöntem Sistem Tercihleri > Ses içerisindeki “Çıkış” sekmesini kullanmak. Ancak her seferinde bu ekrana gidip çıkışı değiştirmek oldukça zaman kaybı yaratıyor ve işi uzatıyor.

sihirli-elma-macbook-ses-cikisi-5

Ancak bunun bir de kolay bir yolu var. Normalde ses ikonuna tıkladığımızda ses seviyesini değiştirebiliyoruz.

sihirli-elma-macbook-ses-cikisi-6.jpg

Menü çubuğundaki ses ikonuna “alt tuşuna basılı tutarak” tıklamak. 🙂

sihirli-elma-macbook-ses-cikisi-7.png

Bu şekilde ses giriş ve çıkış seçeneklerini anında görüp değiştirebiliyoruz. Sık ihtiyacımız olmayacak bir özellik olsa da, bazen ses çıkışını değiştirmek istediğimizde aklımızda olmasında fayda var… 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


9 Yorumlar

  1. Iphone ya da Ipad’i Appletv’ye bağladığımda ses normal bir şekilde televizyondan geliyor.. Fakat Iphone ya da Ipad’e kulaklalık taktığımda appletv bağlantıyı tamamen koparıyor.. Görüntü TV’de oynarken sesin cihaza bağladığım kulaklıktan gelmesi ile ilgili yapılacak bir çözüm var mı acaba merak ediyorum :))

      • göktuğ hocam acil bi sorum var bu kadar zamandan sonra yardımcı olucak birisni çıkarsa çok sevinirim yarın 27” dvı çıkışlı full hd bi monitör alıyorum malesef hdmı yok bende 30 tlye dvı to hdmı aldım monitörü o şekilde pcye bağlayacağım fakat biliyoruz ki dvılar ses aktarmıyor zaten aktarmasına ihtiyacım yok çünkü monitörde dahili bir hoparlör yok sorum şu 2+1 hoparlör almam için para ayarlamam gerek bu süre içinde monitörü bağlayıp ses çıkışını macbook pro olarak seçsem sesi macten alabilir miyim ?

  2. Benim kullanım seneryomda ihtiyacım olan bir kısayol. Süper faydalı oldu sürekli ayarlardan uğraşıyordum. Çok teşekkürler Göktuğ bey

  3. Hocam peki iki ses çıkışından da ses gelmesini ayarlayabilir miyiz? Mesela bende MacBook Air var, buna harici ses sistemi(1+1) bağlasam. Hem bilgisayarın hoparlöründen hem de 1+1 aynı anda ses vermesini istiyorum. Mümkün müdür? Teşekkürler.

  4. Merhaba,

    Peki hem kulaklık takılıyken dışarı sesi nasıl verebiliriz, biraz anlatılan yöntemlerle kurcaladım ama beceremedim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz