Ana Sayfa Haberler Apple, Otizm Farkındalık Ayında Bizi Dillan ile tanıştırdı

Apple, Otizm Farkındalık Ayında Bizi Dillan ile tanıştırdı

4

2 Nisan’ın Otizm Farkındalık Günü olduğunu biliyor muydunuz? Peki ya tüm Nisan ayının Birleşmiş Milletler tarafından Otizm Farkındalık Ayı ilan edildiğini? Apple bugün bu konuyu gündeme getirmese bizlerin de haberi olmayacaktı…

Apple, yayınladığı 2 dakikalık özel bir videoda 17 yaşında Dillan adlı otistik bir gencin iPad’i kullanarak kendini ifade edebilmesini ve iletişim kurabilmesini anlatıyor.

sihirli-elma-apple-otizm-hero.jpg

Videoda özel bir uygulama yardımıyla Dillan’ın kendi yazdıklarının sese çevrilmiş halini duyuyoruz sadece. Daha önce insanlarla iletişim kuramayan, nasıl hissettiğini anlatamayan Dillan, iPad ile iletişim kurabilmeyi başardığını, ailesi ve arkadaşları ile artık konuşabildiğini söylüyor.

Dillan diyor ki:

Bir çok insan benim de bir zihnim olduğunu anlayamıyor. Tek gördükleri kontrolünü sağlayamayan bir insan. Fakat şimdi beni duyabiliyorsunuz. iPad sadece kelimelerimi görmeme değil, aynı zamanda düşüncelerime de tutunmamı sağlıyor. Konuşabilmek hayatımı tamamen değiştirdi.

Artık yalnız değilim. Beni seven insanlarla konuşabiliyorum. Düşündüklerimi söyleyebiliyor ve benim de onları sevdiğimi söyleyebiliyorum.

Yayınlanan ikinci videoda ise Dillan’ın hikayesini bu sefer de ailesi ve arkadaşlarından dinliyoruz.

Otizm ile ilgili App Store’daki uygulamalar

Apple bu videolara ek olarak App Store’da “Voices of Autism” adında bir uygulama koleksiyonu da oluşturmuş. Bu uygulamalar yardımıyla otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan çocukların daha kolau öğrenmeleri, oynayabilmeleri ve iletişim kurabilmeleri mümkn olabiliyor.

sihirli-elma-apple-autism-1.png

Ancak ne yazık ki bu koleksiyon Türkiye App Store’da henüz yok. Ancak yine de ben birkaç uygulamadan bahsetmek istiyorum.

Proloquo4Text

proloquo4text.png

Bu uygulama yardımıyla konuşamayan kişilerin yazdıklarını sese çevirmeleri mümkün olabiliyor. Türkçe dahil 18 farklı dili destekleyen uygulama, aynı zamanda 2-4 Nisan arasında da %50 indirimli olarak 159,99 TL’ye satın alınabiliyor.

sihirli-elma-download-apple-store.jpg

Assistive Express

assistive-express.png

Bu uygulama da benzer bir şekilde konuşma güçlüğü yaşayanlara yardımcı olurken, daha az harf seçimi yaparak kelimelerin seçilmesine imkan sağlıyor.

Açıklamalarında Türkçe desteği olup olmadığını göremediğimbu uygulama da yine App Store’dan 64,99TL’ye satın alınabiliyor.

sihirli-elma-download-apple-store

Keeble

keeble.png

Bir diğer öne çıkan ve Dillan’ın videolarında da gördüğümüz uygulama ise Keeble adındaki erişebilirlik desteği sunan klavye. 

sihirli-elma-download-apple-store

Otizm ve iPad

2000’lerin başında 150 çocuktan birinde görülen Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) 2014 yılında 68 çocukta 1’e kadar yükselmiş durumda.

Yoğun bir eğitim ve ilgi ile OSB sahibi çocukların hayat kalitesi önemli ölçüde arttırılabiliyor. Dillan’ın videolarında olduğu gibi, iPad de genel olarak aileler, terapistler ve OSB sahibi çocuk ve yetişkinler tarafından çok önemli bir engeli aşmalarına yardımcı olan bir teknolojik cihaz olarak görülüyor.

Apple’ın Erişebilirlik konusundaki ısrarı

Apple’ın erişebilirlik konusunda yaptığı çalışmalar çok eskiye dayanıyor. Şu anda Mac, iPhone, iPad ve watch gibi kritik tüm cihazlarda bu özellikler ekstra bir çaba ya da ücret gerektirmeden kullanılabiliyor ve ihtiyacı olan bir çok insanın hayatını değiştiriyor:

  • Görme
  • İşitme
  • Fiziksel ve Motor Beceriler
  • Öğrenme ve Okuryazarlık

sihirli-elma-apple-otizm-2.png

Günlük hayatımızda belki hiç ihtiyacımızın olmadığı bu özelliklere bir göz atmak isterseniz Apple’ın güzel bir şekilde Türkçeleştirdiği Erişebilirlik sayfasına göz atabilirsiniz.

Türkiye’de Otizm: Tohum Otizm Vakfı

Türkiye’de ise bu konuyla ilgili olarak ilk akla gelen yer Tohum Otizm Vakfı.

TOHUM yazıp 5290’a SMS göndererek 10 TL değerinde veya web sitesindeki bağış sayfasından farklı ödeme seçenekleri ile bağış yapılabiliyor. Ben az önce yaptım, sizin de yapmanızı öneriyorum.

sihirli-elma-apple-otizm-3.png

Ayrıca Tohum Otizm Vakfı’nın da iPad ve Android tabletler için geliştirdiği uygulamalar mevcut. En güncel olan “Tohum 2” adlı uygulamaya aşağıdan göz atabilirsiniz.

sihirli-elma-download-apple-store


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


4 Yorumlar

  1. İnanılmazsınız Göktuğ bey harika bir yazı ve bu konudaki hassasiyetiniz içinde kutlarım. Sevdiğim bir mecrada böylesine önemli konuları görmek bana mutluluk veriyor ve dünyanın hala yaşamaya değer biryer olduğunu hatırlatıyor bana. Herhangibir sağlık sorunu olmayan insanlar böyle sorunları olan insanları anlayamıyorlar. Hele ki ülkemizde ne yazık ki engelli kişilerin için hiçbir şey yapılmıyor. umarım gelecekte butür konularda daha düşünceli bir toplum oluruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz