Ana Sayfa Apple101 Siri, bana bunu anımsat!

Siri, bana bunu anımsat!

18

Siri ile Türkçe olarak Nisan 2015’te iOS 8.3 ile konuşmaya başlamış, ve yıllardır beklediğimiz Siri ile ilk günlerde bol bol sohbet etmiştik. Peki geçen bu 1 senede Siri’den memnun kaldık mı? Ne kadar kullandık? 

Açıkçası ben Siri’yi çok sık kullanan birisi olmasam da, bazı işler için kullanmaya çok alıştım. Bazen alarm veya zamanlayıcı (timer) kurmak için, bazen bana bir şeyler hatırlatması için, bazen de hava durumunu sormak için kullanıyorum.

Ancak bir özellik var ki, tüm kullanımlarımın önüne geçti ve Siri’yi benim için gerçekten anlamlı bir hale getirdi. Artık unutmamam, ve belirli bir zamanda veya konumda hatırlamam gereken bazı şeyleri Siri’ye söylüyorum, o bana hatırlatıyor. 🙂

Nasıl mı? “Bana bunu hatırlat” özelliği sayesinde…

sihirli-elma-siri-animsat-1.png

“Siri, bana bunu anımsat”

iPhone veya iPad’imizde belirli uygulamalar içerisindeyken Siri’ye “bana bunu anımsat” diye seslendiğimizde o ekrandaki bilgiler ile yeni bir anımsatıcı yaratabiliyoruz.

Örneğin bir cevapsız arama geldiğini gördük, ama unutmamak için bir anımsatıcı eklemek istiyorsak o aramayı seçiyor ve Siri’ye sesleniyoruz: “Bana bunu anımsat”

Böylece Siri yeni bir anımsatıcı yaratıyor.

sihirli-elma-siri-animsat-2.png

Ya da haritada bir konumu anımsamak istiyorsak benzer şekilde o ekrandayken Siri’ye sesleniyoruz.

sihirli-elma-siri-animsat-3.png

İngilizce kullananlar için “Siri, remind me about this”

Mail uygulaması içerisindeyken de daha sonra hatırlamak istediğimiz bir e-posta için aynı yöntemi kullanabiliyoruz.

sihirli-elma-siri-animsat-4a.png

Benim en sık kullandığım ise bir web sayfasını okurken kendime e-posta göndermek yerine bunu Siri’den bir anımsatıcı olarak eklemesini istemek. 🙂

sihirli-elma-siri-animsat-5.png

Hangi uygulamalarda çalışıyor?

Bu özellik bazı durumlarda çok pratik olmasına rağmen, ne yazık ki her uygulamada çalışmıyor. 

Telefon, Takvim, Saat, Kişiler, iBooks, Sağlık, Mail, Harita, Mesajlar, Notlar, Numbers, Pages, Anımsatıcılar, Podcasts, Safari gibi uygulamalarda çalışıyor.

sihirli-elma-siri-animsat-9

Ancak App Store, Fotoğraflar, FaceTime, Müzik ve daha bir çok Apple uygulamasında ise çalışmıyor. Eğer bu özelliğin desteklenmediği bir uygulamada “Siri bana bunu anımsat” komutunu kullanmak istersek, Siri kibarca bize bu özelliği kullanamadığını söylüyor.

sihirli-elma-siri-animsat-7.png

“Yarın hatırlat” veya “eve gidince anımsat”

Bu özelliğin en çok işime yarayan kısmı ise belirli bir zamanda veya bir konumda hatırlatma da yapabilmesi.

sihirli-elma-siri-animsat-8a

Yani şunun gibi anımsatıcılar ekleyebiliyoruz:

  • 5 dakika sonra
  • 3 saat sonra
  • Yarın 8’de
  • Eve gidince
  • İşe gidince
  • Buradan ayrılınca

sihirli-elma-siri-animsat-8b

sihirli-elma-siri-animsat-8c

Hangi anımsatıcı listesine kaydediliyor?

Bu şekilde yarattığımız anımsatıcılar ayarlar içerisinde varsayılan olarak belirlenen anımsatıcı listesine ekleniyor. Eğer bu listeyi değiştirmek istiyorsak Ayarlar > Anımsatıcılar > “Saptanmış Liste” seçiminden değiştirebiliyoruz.

sihirli-elma-siri-animsat-6.png

 

Yeni olmasa da işime yarayan bir özellik olduğu için paylaşmak istedim. Umarım sizin de işinize yarayacak bazı kullanımları olur.

Siz Siri’yi kullanıyor musunuz? En çok ne amaçla Siri’yi kullanıyorsunuz?

Not: Sanırım iOS’te bir bug buldum! 🙂

Bu özelliği yazmadan önce çeşitli denemeler yaparken Safari’de bir hatırlatma eklerken sanırım bir bug buldum.

Aliexpress uygulaması yüklüyken Safari’den bir safayı anımsatmak istediğimde Siri başlığı doğru almasına rağmen, nedense sürekli olarak Aliexpress uygulamasını anımsattı. 

sihirli-elma-siri-animsat-10.png

Sorun sadece görsel olarak değil, anımsatıcıyı seçince de Aliexpress uygulaması açılıyordu. Aliexpress uygulamasını silince bu sorun ortadan kalktı. 

Eğer sizde de Aliexpress uygulaması yüklüyse böyle bir sorun yaşama ihtimaliniz olabilir, haberiniz olsun. 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


18 Yorumlar

  1. bu yönünü hiz düşünmemiştim….sürekli birseyleri unutan biri olarak benim çok işime yarayacak,güzel paylaşımınız için tesekkürler.

  2. Siri’yi takvimde toplantı yaratması ve anımsatıcı eklemesi için çok aktif olarak kullanıyorum. Özellikle araba kullanırken müthiş işe yarıyor doğrusu. Arabadayken eşime mesaj atmak için de kullanıyorum örneğin “Hey Siri, eşime ofisten çıktım yoldayım diye mesaj at” dediğim çok oluyor. Henüz Türkçe olmadığı zamanlardan beri kullanırım, mesajları eşime İngilizce gönderirdim 🙂 Yine arabada kulaklıkla konuşacaksam arama yapmak için de “Şu kişiyi ara” şeklinde kullanıyorum veya “Ofise gidince şu kişiyi aramayı hatırlat” diye kullanıyorum. Dikte özelliği artık gittikçe daha başarılı olduğu için SMS atarken de yazmakla uğraşmıyorum pek, genellikle ufak tefek düzeltmeler yeterli oluyor. Lakin bu bahsettiğiniz şekilde hiç kullanmamıştım, bir iki deneme yapmakta fayda var diye düşündüm. Birden fazla cevapsız çağrı varken ve sonrasında başka aramalar yapmışken Telefon->Son Aramalar kısmında “Bana bunu hatırlat” dediğimde biraz alakasız bir anımsatıcı oluşturdu, ikinciye denediğimde ne hakkında anımsatıcı oluşturayım diye sordu. Günlük kullanımda denemelerime devam edebilirim sanırım, teşekkürler bilgi için.

    • Birkaç cevapsız varken istediğiniz cevapsız çağrının yanındaki “i” butonuna bastıktan sonra karşınıza gelen ekranda yaparsanız çalışacaktır Fatih Bey. Tüm çağrıların olduğu ekranda hatırlatılabilecek çok şey olduğu için kafası karışıyor 🙂

  3. Bir “bug”da benden: iPhone’da eklediğim Safari’deki sayfa hatırlatmasını Mac’te Chrome’da açıyor ve simgesi de Chrome simgesi. Üstelik Mac’teki hem sistem ayarlarında hem de her iki tarayıcıda da varsayılan tarayıcı Safari olmasına rağmen 🙂

  4. “Anımsatıcılarını takip eden takvim konuma göre anımsatıcıları desteklememektedir”mesaj açıkta; nasıl bir takvim ayarı yapabilirim?

  5. Siri’yi esime mesaj atmak icin kullaniyorum genelde ama apple watchda daha fazla kullaniyorum. Araba kullanirkem vs oldukca rahatlik oluyor, ama asil kullandigim sizlere komik gelebilecek tarzim aksan calismak icin, 6 ay once Canada ya yerlestim belki cok gercekci gelmeyebilir ama komutlari ve mesajlari ingilizce aksani duzgun veren biri soylediginde anliyor ama beni anlamiyor, o yuzden telaffuzlari duzelterek anlayana kadar bende ders calismis oluyorum 🙂 selamlar, yazi icin tesekkurler.

  6. Merhaba,

    “Anımsatıcıkarını takip eden takvim, konuma göre anımsatıcıyı desteklememektedir” diye uyarı veriyor. Bunu nasıl düzeltebilirim?

  7. Siri’yi son zamanlarda özellikle arama yaparken ve mesaj atarken kullanıyorum. Birkaç kez de takvimde ve bazı yerlerde yapmam gerekenleri hatırlatması için kullandım. aramalarda kullanabildiğimi bilmiyordum ama, iyi oldu 🙂

  8. Merhaba. Safaride bir sayfayı sonradan okuma adına anımsatıcı olarak kaydetmek istediğimde siri üzgünüm, safari uygulamasıyla ilgili hatırlatma yapamam diyor. iOS sürümüm 9.3.1 problem ne olabilir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz