Ana Sayfa Apple101 iPhone, iPad veya Mac’imizin pil ömrü ne durumda?

iPhone, iPad veya Mac’imizin pil ömrü ne durumda?

24

Gün içerisinde hayatımızı şekillendiren en önemli şeylerden biri “piller” ve cihazlarımızın “pil ömrü” desek yanılmayız sanırım. Bitecek mi, azaldı mı, şarj cihazı var mı diye endişeleniyoruz. Hatta yanımızda ek bataryalar taşıyoruz, her gördüğümüz yerde şarj etmeye çalışıyoruz.

Ama eninde sonunda iPhone, iPad ya da Mac’imizde pil ile ilgili bir problem yaşıyoruz. Her gün şarj etmek zaten yeterince büyük bir dert, ama alıştık sayılır. Fakat içerisinde ilginç kimyasalların olduğu bu piller, bir süre sonra ilk günkü gibi çalışmamaya başlıyorlar.

sihirli-elma-iphone-ipad-mac-pil-omru-1a.png

Lityum-İyon piller şu anda iPhone, iPad, Mac ve watch içerisinde kullandığımız, en verimli teknolojilerden biri. Ancak bir süre sonra pil ömrü azalıyor, performansı düşüyor, hatta bazen iPhone pili %40’larda olsa bile kendi kendine kapanabiliyor.

Peki pilimiz ne durumda? Değişim gerekiyor mu? Apple Store’a gitmeden de bir fikir edinmemiz mümkün. 

CoconutBattery

CoconutBattery adlı uygulama sayesinde pilimizle ilgili detaylı bilgilere erişebiliyoruz. Uygulama hem Mac hem de iPhone ve iPad için çeşitli bilgiler veriyor:

  • Pilin tasarlanmış kapasitesi (ilk günkü orijinal pil ömrü)
  • Mevcut durumdaki pil kapasitesi (bugünkü pil ömrü)
  • Pil üretim tarihi
  • Pil döngü sayısı (kaç defa %100 şarj-deşarj görmüş?)
  • Pil durumu

sihirli-elma-iphone-ipad-mac-pil-omru-2.png

CoconutBattery uygulamasını indirmek için şuraya tıklayabilirsiniz: http://www.coconut-flavour.com/coconutbattery/

Bu yazıyı yazarkenki güncel sürüm 3.3.3, eğer daha eski bir sürüme sahipseniz uygulamayı güncellemeniz gerekebilir.

Önemli NOT: Uygulama bir Mac uygulaması ne yazık ki. App Store’da bulunmuyor ve bu sebeple de iPhone’a yüklenmiyor.

Mac’ler için pil ömrü

CoconutBattery uygulamasını Mac’imize yükleyip çalıştırınca aşağıdaki gibi bir ekran görüyoruz. Burada hem Mac’imiz hem de pilimizle ilgili detayları görebiliyoruz.

sihirli-elma-iphone-ipad-mac-pil-omru-3a.png

“Battery Details” butonuna tıklayarak pilimiz hakkında çok daha fazla detaylı bilgi alabiliyoruz.

sihirli-elma-iphone-ipad-mac-pil-omru-4.png

Sağ üstteki küçük artı butonuna tıklayarak da bu verileri saklayabiliyoruz. Böylece birkaç ayda bir uygulamayı açıp verilerimizi saklarsak, pil ömrünü ve performansını da yakından takip edebiliyoruz.

sihirli-elma-iphone-ipad-mac-pil-omru-5.png

iPhone ve iPad’ler için pil ömrü

iPhone veya iPad’imizi Mac’imize bağlayıp, yukarıdan “iOS device” sekmesini seçince bu sefer de iPhone’umuzun piliyle ilgili bilgilere ulaşabiliyoruz.

sihirli-elma-iphone-ipad-mac-pil-omru-6a.png

Benim yaklaşık 6 aylık pilim henüz 134 döngü tamamlamış, yani oldukça genç denilebilir. Ama örneğin bir başka arkadaşımın 18 aylık iPhone 6’sının pili ise 636 döngü yapmış.

sihirli-elma-iphone-ipad-mac-pil-omru-7.png

Yani arkadaşımın pil performansı artık kötüleşmeye başlamış. Nasıl mı anladım? Pil döngü sayısından…

Pil döngü sayısı (cycle count) ne anlama geliyor?

Pilin %100 şarjının kullanılması 1 döngü anlamına geliyor. Ancak bunun tek seferde olmasına gerek yok. Apple’ın resmi açıklaması şöyle:

Apple lityum iyon piller şarj döngüleri halinde çalışır. Pil kapasitesinin %100’üne eşit bir miktar kullanıldığında (pil deşarj olduğunda) bir şarj döngüsü tamamlanmış olur, ancak tüm bu döngünün tek bir şarjda gerçekleşmesine gerek yoktur.

Örneğin, pil kapasitesinin %75’ini bir günde kullanabilir ve o gece tam olarak şarj edebilirsiniz. Sonraki gün %25’lik kısmı kullanırsanız, toplamda pilin %100’ünü deşarj etmiş olursunuz ve söz konusu iki gün tek bir şarj döngüsü sayılır.

sihirli-elma-iphone-ipad-mac-pil-omru-8.png

Ayrıca Apple pili özel bir teknikle şarj ederek hem hızlı bir şekilde %80’e ulaşmasını sağlıyor, hem de ömrünü uzatıyor.

Apple lityum iyon piliniz önce hızlı şarjla kapasitesinin %80’ine ulaşır, ardından yavaş şarja geçer. İlk %80’lik kapasiteye ulaşmak için gereken süre, ayarlarınıza ve şarj ettiğiniz aygıta göre değişiklik gösterir.

Bu iki aşamadan oluşan şarj süreci sadece daha çabuk hareket halinde olmanızı sağlamakla kalmaz, pilinizin ömrünü de uzatır.

sihirli-elma-iphone-ipad-mac-pil-omru-9.png

Pil performansım nasıl? İyi mi, kötü mü?

CoconutBattery’nin ölçümlerinde her zaman %5 civarı bir hata payı olabiliyor. Benim 15 dk ara ile yaptığım ölçümlerde ufak tefek farklar bile çıktı. Yani hemen üzülmeyin, sevinmeyin, kızmayın… 🙂

Buradaki verilerin “yaklaşık tahminler” olduğunu unutmamamız gerekiyor. Sonuçta pilin içerisindeki kimyasallar hareket etmeye devam ediyor…

sihirli-elma-iphone-ipad-mac-pil-omru-10.jpg

CoconutBattery uygulamasındaki “History” sekmesindeki “CoconutBattery Online” butonuna tıklarsak da bizim verilerimizi dünya genelindeki diğer verilerle karşılaştıran bir sayfaya gidiyoruz.

Yalnız bu grafiklerin sadece Mac’imiz için olduğunu unutmayalım.

Hem pilin yaşına göre, hem de döngü sayısına göre 2 farklı grafik çıkıyor karşımıza…

sihirli-elma-iphone-ipad-mac-pil-omru-11.jpg
Pil yaşına göre

Burada dünya genelindeki pil performanslarının grafiğini, ve bizim bu grafikte nerede olduğumuzu görebiliyoruz. Böylece “acaba çok mu kötü?” sorusuna yanıt bulabiliyoruz.

sihirli-elma-iphone-ipad-mac-pil-omru-12.jpg
Döngü sayısına göre

Açık yeşil renkli grafik diğer Mac sahiplerinin pil performansını gösterirken, koyu yeşil renk ise bizim Mac’imizi gösteriyor.

Eğer çok aşağılarda veya açık yeşilin de altında bir yerde görünüyorsak, pil performansımız genele göre biraz daha fazla kötüleşmiş diyebiliriz. Aksi halde pek bir problem yok denilebilir.

Apple ürünlerinin pil ömürleri

Apple’ın kendi ürünleri için paylaştığı pil ömrüleri şöyle:

  • iPhone: 500 tam şarj döngüsü boyunca orijinal kapasitesinin %80’ini koruyacak şekilde tasarlanmıştır.
  • Apple Watch: 1000 tam şarj döngüsü boyunca orijinal kapasitesinin €%80’ini koruyacak şekilde tasarlanmıştır.
  • iPad: 1000 tam şarj döngüsü boyunca orijinal kapasitesinin €%80’ini koruyacak şekilde tasarlanmıştır.
  • MacBook: 1000 tam şarj döngüsü boyunca orijinal kapasitesinin €%80’ini koruyacak şekilde tasarlanmıştır.

Not: Tüm MacBook’larla ilgili detaylı bir liste için şuraya göz atabilirsiniz.

Eğer pilinizin döngü sayısı yukarıda belirtilenlerin üzerindeyse, artık pil ömrünüzün en az %20’sini kaybettiniz demektir. Garanti kapsamı içerisindeyseniz hemen Apple Store’a danışmanızı öneririm.

Ya da azalan pil ömrünüz ile yaşamaya alışmaya çalışmanız gerekecek, ama bu da pek sevimli olmuyor…

Apple’ın bu konudaki resmi sayfasını ziyaret etmek isterseniz şuraya göz atabilirsiniz: http://www.apple.com/tr/batteries/


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


24 Yorumlar

  1. iPhone icin Pilimiz 500 donguyu gectiyse, ve 80% kapasite kaldıysa, garanti kapsaminda degistireceklerini sanmıyorum. Çünkü hala sıkıntı çıkarmıyor piller. Yakınımın iPhone 5 i 1200 döngüyü gecti. Sarj eskisi gibi dayanmıyor ama telefonda bir sorun yok

    • Efecan Bey teşekkürler paylaştığınız için. Elbette iPhone’da bir sorun olmaması gerekiyor. 500 döngüden sonra pilim ömrü ciddi anlamda azalmaya başlıyor.

      Eğer bu garanti süresi içerisinde olursa pil değişimi konusunda yardımcı olabiliyor arkadaşlar. 🙂

  2. Çok güzel bir uygulamaya benziyor. Sanırım bu coconutbattery mac için. iphone 6 ya nasıl yüklerim, appstoredan bulamadım. yardımcı olurmusunuz

  3. Benim telefonumda da %30 civariyken kapanma olaylari yasaniyor. Isin ilginc yani sarja takabiliyorsam eger %30 olarak aciliyor telefon, bilmiyorum belkide yazilimdandor ama bu durum oldukca can skici oluyor. Iphone 5 de hala pilinde bir problem yasamiyorum kac yildir kullanmama ragmen ama 6+ icin ayni seyi soyleyemeyecegim. Dipnot: Her zaman kapanmiyor da, bazen %1 e kadar dusuyor.

    • Muhtemelen piliniz artık ya son dönemlerine giriyor ya da pilinizde bir problem var. Benim de iPhone 5’imde bu sorun olmuştu. Apple Store’da yapılan test sonucunda garanti kapsamında değiştirilmişti. 🙂 Bir uğrayın derim…

      • iste benim problem orada basliyor, ilk cikan seriden almistim telefonu yani 1 seneden fazla oldu ve son 6 aydir Canada ya tasindim o yuzden garantili islem yapmam mumkun degil srtik 7+ bekliyoruz 🙂

  4. Göktuğ bey benim MacBook Pro 2010 late 7,2 modeli son bir yıl için de iki kere pil değiştirdim ama hiç bir yeni taktığım pil orijinal pili gibi uzun gitmiyor öneriniz nedir acaba?

  5. iPhone 4 ve 5imin aksine 6nin pili daha 1 yil yeni dolmusken bayagi bir kotuledi. Daha once basima gelmemizgi yuzde 30larda kapanma birden cok ani dususler ve kendimi pili dogru kullanan biri olarak gorurudum. Gecen ay Apple Store randevusu aldim ve acikcasi kesin kullanici hatasi derler diye umutsuzca gittim. İstegim pilin degismesiyidi ama sagolsunlar telefonu aninda degistirdiler. Soyle bir ekstra bilgi ileteyim. Genius arkadas bu yuzde 30da kapanma olayi icin herkesin sorunu ayni ama sebep farkli 12 tane sebepten olabilir dedi. iPhoneumu kendi iPadini baglayip yazilimdan baslayarak bir suru çokme raporlarina bakip telefonumun durumunu kontrol ettiler ve aklimin ucundan gecmeyen birsey oldu. Pilin omru bitti sandigimiz sey anakarttan cikti. Ani dususlerin yuzde 30da kapanip 30dan aclmasnin sebebi anakartmis.

    • Bende telefonum açılmıyor diye servise gönderdim batarya dan olan bir sorun yüzünden açılmıyormuş yeni telefon gönderdiler. Beni en çok şaşırtan şey cebimden tek kuruş para çıkmadı birde yanına kapak be ekran koruyucu hediye ettiler.

  6. Maksimum şarj kapasitesi azalınca şarj döngü sayısı artış hızı çoğalıyor. Yani 100 döngüden 200 döngüye gitmek, 500 döngüden 600 döngüye gitmekten daha yavaş gerçekleşiyor sanırım. Ben öyle anladım.

    • Hasan Bey selamlar, pil değişiminde sadece pil değişiyor olmalı. Yani cihazınız değişmiyor.

      Bahsettiğiniz “yeni veya yeniye eşdeğer” kısmı ise “cihaz değişimi” için söz konusu oluyor.

      Örneğin benim iPhone 5’imin pili değiştiğinde aynı küçük hasarlı kasam içerisinde, sadece pili değişerek gelmişti. 🙂

      • Bende telefonu açılmıyor diye servise göndermiştim bataryası sıkıntılı telefon açılmıyor denerek bana yeni bir iPhone gönderdiler (6s plus)

  7. Öncelikle faydalı yazı için teşekkürler 🙂 2012 Macbook Pro 13” kullanıyorum. Cocunut ile değerlerime baktığımda Cycle Count 640, pil ömrü ise %76 görünüyor ki anladığım kadarıyla durum kötü olmamalı. Fakat şarjım bayadır %0’da ve bilgisayar inanılmaz yavaşladı. Cocunut’ı indirmeden önce pilim bitmiştir düye düşünüyordum ama değerler öyle değil. Bu tarz bir durumla hiç karşılatınız mı? Bu sorunla ilgili bir bilginiz ya da tahmininiz var mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz