Ana Sayfa Apple WWDC 2016’da neler tanıtıldı? iOS 10, macOS Sierra ve diğerleri…

WWDC 2016’da neler tanıtıldı? iOS 10, macOS Sierra ve diğerleri…

13

Biraz önce sona eren geliştiricilere yönelik WWDC 2016’da Apple yine bir çok yenilik tanıttı. Yeni bir cihaz tanıtımı olmamasına rağmen, Apple 4 farklı ürün grubu için işletim sistemlerini güncelledi ve yeniliklerini paylaştı.

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-1.JPG

Yine Tim Cook’un liderliğinde gerçekleşen etkinlikte Apple 2 saat boyunca 4 platformda hayata geçireceği yeniliklerden bahsetti:

  1. watchOS
  2. tvOS
  3. OS X (artık yeni adıyla macOS)
  4. iOS

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-2.JPG

Her işletim sistemi ve yeni işletim sistemiyle birlikte gelen yenilikler için ayrı yazılarda detaylara değineceğiz, ancak yine de bu yazıyla her işletim sistemindeki yenilikleri kısaca şöyle özetleyebiliriz.

watchOS 3

Devrimsel bir yenilik olmasa da, Apple nerede hata yaptığını anlamış gibi görünüyor. Daha doğrusu “neleri düzeltmesi gerektiğini” anlamış gibi görünüyor.

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-3.JPG

Apple Watch’ta uygulamaların, komplikasyonların ve bakışların çok az kullanılmasının temel sebebi bunların hepsinin çok yavaş çalışmasıydı. En sık kullanılan watch özelliklerine baktığımızda ise hep hızlı çalışan saat, bildirimler ve aktivite gibi özelliklerdi.

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-4.JPG

watchOS 3’ün odaklandığı temel noktalar da “işleri hızlandırmak” üzerine olmuş, çok da iyi olmuş.

Daha hızlı uygulamalar, bakışlar, komplikasyonlar ve farklı kullanımlarla watchOS daha “kullanılabilir” hale gelecek gibi görünüyor. Ayrıca gelen mesajlara daha çabuk cevap verebilmek, bazen elle yazabilmek ve kadranlar arasında geçiş yapabilmek hızlandırılarak kolaylaştırılmış.

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-5.JPG

Ayrıca acil durumlar için SOS özelliği, aktivite durumlarının paylaşılabilmesi ve arkadaşların birbirini gaza getirebilmesi gibi başka küçük özellikler de watchOS 3 ile birlikte hayatımıza girecek yenilikler.

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-5a.JPG

tvOS

Geçtiğimiz sene “Televizyonun geleceği uygulamalarda” diyen Apple, bu konuda ısrarcı ve Apple TV’nin işletim sistemi olan tvOS’u bu amaç uğrunda geliştirmeye devam ediyor.

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-6.JPG

Siri’yi daha etkin kullanmak için geliştirmeler yapan, diziler, filmler ve daha bir çok şeye ek olarak YouTube’da bile arama yaptıran Apple, henüz Türkçe kullanımda bunlara izin vermediği için biz pek bir şey kullanamıyoruz.

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-7.JPG

Ayrıca tvOS uygulamalarına giriş yapmak için de Single Sign-on özelliği getiren Apple, bizi gereksiz adımlardan kurtarıyor.

Ayrıca gece karanlığında parlak bir beyaz ekranın gözlerimizi mahvettiğini farkeden Apple bir de karanlık mod eklemiş Apple TV’ye. 🙂

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-8.JPG

macOS Sierra (esi adıyla OS X Sierra)

Bir süredir tahmin edilen isim değişikliği gerçekleşti ve “OS X” ismi “macOS” olarak değişti. Ayrıca bu sürümün adı da “Sierra” oldu.

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-9.JPG

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-9b.JPG

macOS Sierra’da Apple yeni özelliklerle günlük kullanımı iyileştirmeye devam ediyor. Bazı özelliklere kısaca değinmek gerekirse:

  • Siri artık Mac’te de kullanılabiliyor
  • Masaüstü ve Belgeler klasörlerindeki tüm dosyalar artık diğer tüm Mac’lerimizde de otomatik olarak kullanılabiliyor

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-10.JPG

  • Mac, iPhone ve iPad arasında kopyala-yapıştır yapılabiliyor
  • Web sayfalarında izlediğimiz videolar Picture-In-Picture özelliği
  • Web sayfaları için Apple Pay

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-11.JPG

  • Auto-Unlock sayesinde Mac’i açtığımız zaman şifre girmeye gerek kalmaması
  • Gereksiz veya az kullanılan dosyaların iCloud’a taşınarak yer tasarrufu sağlanması

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-12.JPG

iOS 10

iOS 10 ile ilgili 10 temel özelliğe ve bazı küçük detaylara yer veren Apple, kullanımı iyileştirirken geliştiricilere özel yepyeni fırsatlar da sunmuş oldu.

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-13.JPG

Hızlıca bir özet geçmek gerekirse:

  • Mesajlar: Whatsapp, Snapchat ve Messenger uygulamalarının en iyi özelliklerini bir araya toplayan Apple, mesajlaşmayı daha eğlenceli, kolay ve zenginleştirilebilir hale getirmiş.

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-15.JPG

  • Ayrıca Mesajlar uygulamasını da geliştiricilere açan Apple, artık App Store’dan mesajlarımız için eklentiler yüklememizi de sağlayarak uygulamadan çıkmadan bir çok şeyi yapabilmemizi sağlayacak.

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-21.JPG

  • Siri de beklendiği gibi geliştiricilere açılıyor ve geliştiricilerin Siri’yi farklı işler için de kullanabilmesine imkan sağlıyor.
  • Harita da geliştiricilere açılan bir diğer uygulama. Harita üzerinde bir yer arayıp, bulup, rezervasyon yaptırıp Uber’den bir araç çağırmak birkaç tıklama ile mümkün olacak, ve uygulamadan çıkmamız da gerekmeyecek.

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-17.JPG

  • Fotoğraflar uygulaması içinde ise Anılar (Memories) adındaki yeni özellikle özel bir şey yapmamıza gerek kalmadan hoş videolar, güzel anlar karşımıza gelecek. Eski fotoğraflara bakmayı sevenler için nefis bir özellik.

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-16.JPG

  • Home uygulaması sayesinde HomeKit destkleyen uygulamaların da bir evi oldu artık. Tek bir uygulama içerisinden evimizdeki internete bağlı tüm cihazları kontrol etmek ve istediğimiz şekilde yönlendirmek mümkün olacak.

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-19.JPG

  • Apple Music ve News tamamen yeniden tasarlanmış. Kısaca Apple diyor ki: “Pek kullanmadınız, o yüzden yeniden tasarladık” 🙂
  • Apple Music’de artık şarkı sözleri de var!

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-18.JPG

  • “Raise to wake” ile iPhone’u kaldırarak bildirimlere göz atabilmek mümkün olacak. Böylece Home tuşuna basmaya gerek kalmayacak, basınca da anında TouchID ile açılan bir iPhone olmayacak 🙂

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-20.JPG

Yeniliklerin sadece bir kısmına değinmeye çalışsam da yenilikler çok, detaylar daha da çok… Öyle görünüyor ki hızlı bir şekilde iOS 10’un beta sürümlerini yükleyip deneyip yazmaya başlamak lazım. 🙂

Eğer iOS 10’un hangi cihazları desteklediğini, çıkış tarihini öğrenmek ve sık sorulan bazı sorulara göz atmak isterseniz iOS 10 hakkında merak edilen sorular yazısına göz atabilirsiniz.

Swift Playgrounds

Ayrıca Apple etkinliğin sonunda bir de Swift Playgrounds adında bir iPad uygulaması yayınladı. Bu uygulama Apple’ın 2 sene önce duyurduğu Swift adlı yeni uygulama geliştirme dilinin sıfırdan öğrebilebildiği, çocukların kodlamayı öğrenebilmelerini kolaylaştırmak ve sevmelerine yardımcı olmak için geliştirilmiş.

Sanırım Apple okulda çocuklara kodlama öğretecek kadar bilgili öğretmenlerin sayısının yeterli olmadığını düşünüyor. Sizce haksız mı? 🙂

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-22.JPG

Daha önce Mac dışında bir geliştirme platformu sunmayan Apple’ın bu hamlesi geleceğe dair çok önemli ipuçları da içeriyor.

1995’teki bir Pentium işlemcisine göre 1000 kat daha fazla transistör barındıran iPad işlemcisi, bir süredir zaten geliştiriciler için de yeterince güçlü hale gelmişti. Apple da bu konuya bu uygulama ile yumuşak bir giriş yapıyor diyebiliriz.

Daha güçlü geliştirici araçları çok uzak olmasa gerek… 🙂

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-23.JPG

İlk değerlendirmeler…

Peki gelelim etkinliğin ardından ilk değerlendirmelere. Apple bu etkinlikte 4 ana işletim sistemini de güncellemiş olmasına rağmen ağırlıklı bir sıralama yaparsak iOS, macOS, watchOS ve tvOS şeklinde bir sıralama yapabiliriz.

Yeni özellikler ve kullanımın iyileştirilmesine yönelik özellikler her zaman platformları ileriye taşır, eskimemesini sağlar ve kullanıcıyı da tatmin eder. Apple bu açıdan baktığımızda “devrimsel” bir şey yapmamış olsa da, küçük özellikler, yenilikler ve bazı tasarımsal değişikliklerle bizleri tatmin edecek gibi görünüyor.

Etkinlikte pek detaylandırılmasa da iOS 10’da bazı ince tasarımsal değişiklikler de var gibi. iOS 10 daha fazla buton, kenarları yuvarlatılmış dikdörtgenler ve daha kalın ve büyük yazılar içeriyor. Bu da iOS 7 ile gelen tasarım çizgisinin yavaş yavaş farklılaştığının bir göstergesi.

Ancak bence en önemli konu geliştiricilerin kullanımına sunulan araçlar: Mesajlar, Siri ve Harita. Bu 3 ürün, geliştiricilerin katkılarıyla birlikte bundan sonra platform olma yolunda ilerliyor olacak. Bu da yepyeni kapılar açma potansiyelini getiriyor.

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-24.JPG

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-25.JPG

Etkinlik Videoları

Ayrıca etkinlikle ilgili videolara da aşağıdan göz atabilirsiniz:

iOS 10 – Hey Hi Hello:

New Beginnings:

Detaylar…

Her işletim sistemiyle ilgili detaylı yazıları ve yeniliklerin detaylı incelemelerini önümüzdeki günlerde paylaşmaya devam edeceğim. WWDC için şimdilik bu kadar diyelim, etkinlik özetini sonlandıralım… 🙂

sihirli-elma-wwdc-2016-ios-macos-watchos-tvos-26.JPG

Siz nasıl buldunuz etkinliği? Yeniliklerden memnun musunuz? En çok beğendiğiniz hangisi?

Fotoğraflar: The Verge

 


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


13 Yorumlar

  1. Gerçekten de muhteşem yenilikler gelmiş wwdc yi izledikten sonra iphone alma kararı verdim ufak ama hayatı kolaylaştıran özellikler ve ayrıca 3d touch çok fonksiyonel olmuş gerçekten apple yine döktürmüş ama keşke güncellemeler sonbahara kalmasaydı birde swift playgroundı ücretsiz yapmaları çok düşünceli birşey ben 15-20 tl altı olmaz diyodum

  2. Bu arada WWDC’de değinmedikleri bir iOS 10 özelliği var. Artık ajanda, rehber, mail gibi stock Apple uygulamalarını da normal uygulama kaldırır gibi kaldırabiliyoruz.

  3. Açıkcası saat 8 gibi işleri toparlayamayınca, kaçırdık etkinliği diye üzülmüştüm neyse ki sihirli elma ekibi yine önemli noktaları toparlamış, teşekkürler 🙂

    Music uygulamasına bir türlü geçiş yapamamıştım, umarım bu sefer bizi etkilemeyi başarırlar.

    Geliyorum, yoldayım, toplantıdayım gibi şeyleri kısaltmalara tanımlamıştım ama reklamlarda gördüğüm gibi emojileri tanımlamak hiç aklıma gelmemişti, msn günlerine dönebilirim artık 🙂

  4. macOS Sierra’yı ve iOS X’i dört bir gözle bekliyorum, ayrıca Apple’a da teşekkür ederim. Şahsen iPhone ve iMac kullanıcısı olarak kesinlikle benim için büyük bir yenilik olacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz