Ana Sayfa Apple101 iOS 10 ile gelen 10 yeni özellik – Bölüm 1

iOS 10 ile gelen 10 yeni özellik – Bölüm 1

19

iOS 10 geçtiğimiz hafta duyuruldu. Apple sadece 10 tanesine değinebildi ama çok çok fazla yeni özellik var. Ben de elimden geldiğince bu yenilikleri 10’lu paketler halinde farklı yazılarla paylaşmaya çalışacağım.

Biraz gecikmiş olsak da, haydi başlayalım artık… 🙂

iOS 10 ile gelen 10 yeni özellik – Bölüm 1

1. Yeni iOS 10 duvar kağıdı

Her yeni iOS sürümünde olduğu gibi bu sürümde de yeni bir duvar kağıdı geliyor.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-1-1b

Geçtiğimiz senelerdeki sadeliğin ardından bu senenin duvar kağıdı hem renkli hem de ferah bir hava yaratıyor.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-1-1a

 

2. Yeni klasör görünümü ve animasyonlar

iOS 10’da dikkatli gözlerden kaçmayacak, küçük ama fark yaratan değişikliklerden biri de klasör görünümü, animasyonlar ve geçişlerdeki yenilikler.

Şu anda kullandığımız düz tasarıma, animasyonlara ve geçiş efektlerine iOS 7 ile birlikte geçmiş, ancak ilk başta yavaş animasyonlardan çok şikayet etmiştik. Apple da bizi dinleyerek bu animasyonları hızlandırsa da, bazı kişiler bunları tamamen kapatmayı tercih etmişti.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-1-2

 

iOS10 ile animasyonlar biraz daha farklılaşıyor, geçişler hızlanıyor, benzer bir görünüm olmasına rağmen yeni bir arayüz kullanıyoruz hissi veriyor.

Belki de bir video ile anlatmak daha kolay olacak, ama örnek vermek gerekirse: Bir klasörü seçtiğimizde kullanılan animasyon  da değişmiş, mesela eskiden klasöre zum yapıyor gibi görünüyorken, şimdi ise ekran dururken sadece klasör bize geliyor gibi görünüyor.

(iOS 10’da bir klasör içerisine girince aşağıdaki Dock ikonları flu olarak kalıyor)

3. Daha kalın yazıtipi

iOS 7’de kilit ekranına gelen incelik, zariflik kendini biraz daha dolgun yazıtipine bırakmış gibi. Daha okunabilir olmuş.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-1-3

4. Uyanmak için yaklaştır (raise to wake)

En ilginç ve dikkat çeken değişikliklerin başında geliyor diyebiliriz. iPhone kilit ekranını ve bildirimleri görmek için artık iPhone’un bir düğmesine basmaya ihtiyacımız yok.

Tıpkı watch’ta olduğu gibi iPhone’u elimize alıp ekrana doğru baktığımızda ekranı açılıyor, bıraktığımızda da kapanıyor.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-1-4

5. Yüklü gelen uygulamaların silinebilmesi

Bir çoğumuzun “oh be!” diyeceği yeniliklerden biri olan bu özellik sayesinde artık işimize yaramayan ama ana ekranımızda yüklü geldiği için yer kaplayan bazı uygulamalardan kurtulabiliyoruz. Örneğin:

  • İpuçları
  • Videolar
  • Borsa
  • Kişiler
  • iTunes Store

gibi uygulamaları da tıpkı App Store uygulamaları gibi silebiliyor, istediğimiz zaman da tekrar geri yükleyebiliyoruz.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-1-5

6. App Store reklamları

Henüz ülkemizde aktif olmasa da iOS 10 ile birlikte artık App Store’da reklam dönemi de başlıyor.

Reklamlar en azından bol renkli, animasyonlu, sağdan soldan fırlayan şekilde değil, App Store’a uygun şekilde, ama uygulamalardan farklı olarak görünüyor. App Store’daki reklamlarla ilgili detaylı bir yazıya göz atmak isterseniz “App Store’da değişim rüzgarları” yazısına bakabilirsiniz.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-1-6

Ülkemizde App Store reklamlarının ne zaman hayata geçeceği netleşmediği için şimdilik canımızı sıkacak bir şey yok diyebiliriz bu konuda.

7. Yeni “Geri” butonu

Bir uygulamadan diğer bir uygulamaya “zıpladığımızda” sol üst köşede beliren “geri” butonu iOS 10 ile birlikte ciddi bir dönüşüm geçiriyor.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-1-7a

Açıkçası bu butonun en baştan beri yeterince iyi tasarlanmadığını hissediyor, ancak tam da emin olamıyordum. Apple’daki tasarımcılar da buna kafayı takmış olacaklar ki, yeniden tasarlama ihtiyacı duymuşlar.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-1-7b

Artık yeni geri butonunun hem oku daha belirgin, hem de Wi-Fi ya da hücresel ağ bağlantısının görüntüsünün üzerine gelmiyor.

8. Ayarlar içerisinde Siri

İlk olarak iPhone 4s ile 2011’de hayatımıza giren Siri, her geçen sene daha da gelişiyor ve önem kazanıyor. Bu sene macOS Sierra ile de Mac’lerde çalışmaya başlayacak olan Siri, sonunda iPhone’daki Ayarlar içerisinde kendine özel bir yer de alabilmiş.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-1-8

Daha önce Ayarlar > Genel içerisinde yer alan Siri’nin böylece bir de güzel ikonu olmuş durumda.

9. Notlar üzerinde ortak çalışılabilmesi

Notlar uygulaması da Apple’ın birkaç senedir geliştirdiği, özellikle de iOS 9 ile birlikte zengin içeriklerin de eklenebilemesini sağladığı bir uygulama olmuştu. iOS 10 ile birlikte Notlar uygulamasında hazırladığımız bir not üzerinde bir arkadaşımızla birlikte ortak çalışma özelliği de eklenmiş oldu.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-1-9a

Yani artık paylaştığımız bir not üzerinde değişiklik yaptığımızda, paylaştığımız arkadaşımız da bu değişiklikleri görebilecek. Hatta birlikte aynı not üzerinde çalışma ve değişiklik yapma imkanımız olacak.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-1-9b

10. Apple Watch kadran galerisi

watchOS 3 ile birlikte Apple Watch’a eklenen yeni kadranlar oldukça pratik. Ancak bundan daha pratik olanı ise bu kadranları artık watch’un küçük ekranı yerine iPhone üzerinden düzenleyebilmek.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-1-10a

iPhone’daki Watch uygulaması içerisinde yer alan “Kadran Galerisi” sayesinde artık kadranlarımızı görebiliyor ve değişiklik yapabiliyoruz.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-1-10b

Özet

En başta da paylaştığımız gibi iOS 10’da çok fazla yeni özellik var. Elimizden geldiği kadar iOS 10 özelliklerini daha sık yazılarla paylaşmaya devam edeceğiz. Ancak elbette macOS Sierra, tvOS 10 ve watchOS 3’ün yeni özelliklerini de unutmayacağız…

Elbette bu özelliklerin hepsi tüm iOS 10 destekleyen cihazlarda yer almıyor. Çünkü bazı özellikler M9 veya 3D Touch gibi en son çıkan iPhone 6s serisi cihazlarda bulunan bazı teknolojileri gerektiriyor olabilir. Bunlara da olabildiğince yer vermeye çalışacağız.

Bu dönemde yazı sıklığı biraz artabilir, ama özel bir dönem olduğu için hoş göreceğinizi umuyoruz…

WWDC’de tanıtılan yeniliklerle ilgili bir özet yazı okumak isterseniz WWDC 2016 Özeti yazısına göz atabilirsiniz.

Siz hangi iOS 10 özelliğini daha çok beğeniyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz…


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


19 Yorumlar

  1. yani bilmiyorum baştan sona kadar okudum ama şurada bahsettiğiniz özelliklerden hiç biri çığır açmayı geçtim önemli bir değişiklik yok.yazıyı kalınlaştırmak, uygulamaları silebiliyor olmak, animasyonlar olmuş olmamış… bunlar nedir arkadaşlar..Apple resmen kullanıcısyla alay ediyor..Dua etsinler donanım-yazılım uyumu bukadar sağlam 2. bir marka telefon yok… yoksa 1 saniye düşünmezdim geçmek için..

    • Eray Bey selamlar,

      Teşekkürler zaman ayırıp yorumunuzu paylaştığınız için. Söylediğim gibi çok özellik var iOS 10 ile gelen, sadece benim birkaç günde liste yaptığım 70 küsür özellik var mesela. 🙂 O yüzden hepsine tek yazıda değinemedim.

      Bu özelliklerin de bir çoğu küçük, ama gün içerisinde işimizi kolaylaştıran ya da pratik bir şekilde işlerimizi halletmemize yarayan şeyler aslında.

      Gelecek yazılarda sizin de ilginizi daha çok çeken özellikler paylaşabilirim umarım. 🙂

      Selamlar.

    • Her sene çığır açan yenilikler olmak zorunda mı,kullanıcı deneyimi iyileştirmesi de önemli ayrıca bu sene kullanıcılar için değil ama geliştiriciler için çığır açan yenilikler çok en başta da sirinin developerlara açılması gösterilebilinir

      • İyi geceler Göktuğ bey öncelikle verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkür ederim ben bilmediğim herşeyi neredeyse sizin verdiğiniz bilgilerden öğrendim diyebilirim çünkü yeni bir iPhone cuyum 🙂 ..bi sorum olacak bu konuyla ilgili iPhone 6s lerde var diyorsunuz ama bende görünmüyor o özellik neden ki acaba ?

    • Apple son sürümde tüm ios 10 destekli cihazlarda o özellik olacak demiş bir forumda okumuştum ne kadar doğru bilemem

  2. Evet biraz geç kaldınız Göktuğ bey ama olsun sıkıntı yok. Raise to Wake özelliği çok hoş olmuş bu arada.

  3. bilgi için teşekkür ederim başka bir sorunda outlook uzantılı email adresleri için hesap kurulumu yapılamıyor : login.live.com yazılımında oturum açmıyor

  4. Yazıların artması şahsen beni çok mutlu eder Göktuğ Bey. Emeğinize sağlık. Ben merakla playground uygulamasını bekliyorum. 🙂

  5. Merhaba,
    ben hala özel mail sunucularının mail adreslerini tanımlarken hata alıyorum. http://www.kablonet.net sunucusu yandex maile yönlendirlmiş durumda. Ayarları otomatik al dediğimde hata veriyor. Sunucu ayarlarında bir değişiklilk yapmam gerekiyor mu veya ios 10 da mail programı daha özellikli gelecek mi?

  6. Bu raise to wake gerçekten iyi ancak çok pil harcayacağı konusunda şüphelerim var. Merak ettiğim acaba cepte yürürken filan da açıyor mu? Çünkü insnılmaz hassas en ufak hareketlerde bile açıyor ekranı. Ayrıca slide to open’ın kalkması ve kulaklık takınca müzik uygulaması önerisinin kalkması çok kötü olmuş. Basit gibi gözüken önemli kullanım kolaylıklarıydı. Apple resmen zaten 7’yle tuşu kaldırıyorum eskilerim de tuşu bozulsun da çabuk değiştirsinler demiş ?

  7. Eğer bunlar çığır açan yenilikler ise sıradan bir teknoloji heveslisi bile biraz düşünse 70 özellik sayar. Apple her zaman olduğu gibi kemikleşmiş kullanıcıları, hava atmayı seven meraklıları ve yazılım ile donanımın tekelinde olmasının avantajı ile pek de birşey yapmamış.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz