Ana Sayfa Haberler Yeni iPhone’da kulaklık çıkışı olacak mı?

Yeni iPhone’da kulaklık çıkışı olacak mı?

23

 

Nereden çıktı şimdi bu, öyle değil mi? 🙂 Normalde yeni dedikodular veya sızan bilgilerle ilgili pek yorum yapmıyorum. Ancak bu özel konuda o kadar net fotoğraflar ve hatta videolar çıktı ki, bir şeyler yazmamak mümkün değil artık…

yeni-iphone-kulaklik-cikisi-3.jpg

Yeni iPhone’da kulaklık çıkışı olacak mı?

Önce bilmeyenler için bir özet geçelim…

Yeni iPhone’un yukarıdaki gibi olacağına, yani kulaklık çıkışının kaldırılacağı ve onun yerine ekstra bir hoparlör daha geleceğine ilişkin haberler son haftalarda hız kazanmış durumda.

Elbette bunlar sonrasında ortalık karıştı ve herkes bu konuyu sorgular hale geldi: Apple kablolu kulaklardan vaz mı geçiyor? Kulaklık çıkışını kaldıracak mı?

Apple neden kablolu kulaklıklardan vazgeçsin?

Apple’ın neden böyle bir şey yapmak isteyebileceğini düşündüğümüzde, aslında oldukça geçerli sebepler çıkıyor karşımıza:

Çünkü kulaklık çıkışı eski, analog ve (artık) büyük bir çıkış.

yeni-iphone-kulaklik-cikisi-2.jpg

Analog 3.5mm kulaklık çıkışı:

  1. iPhone’un incelmesi yönündeki en büyük engel.
  2. Analog ve eski bir teknoloji olduğu için yeniliklerin önünü kesiyor, cihazda yer kaplıyor!

yeni-iphone-kulaklik-cikisi-4.png

Söylentilere ek olarak, yeni iPhone olduğu iddia edilen bazı fotoğraflar da sızmaya başlayınca elbette ortalık iyiden iyiye karışmaya başladı. 🙂

yeni-iphone-kulaklik-cikisi-1.jpg

Bunların üzerine önceki gün de aşağıdaki gibi bir video paylaşılınca, söylentiler iyice hız kazandı. Bu videoda Lightning-to-3.5mm adaptörü gösteriliyor. Bu adaptör sayesinde mevcut kablolu kulaklıkların “kulaklık çıkışı olmayan yeni iPhone” ile nasıl kullanılabileceği gösteriliyor.

Ancak ilginç olan böyle bir durumda iPhone’u hem şarj edip hem de kulaklık bağlanamıyor olması. Eğer bu adaptör gerçekse, Apple’ın bir çok adaptöründe uyguladığı “ekstra Lightning girişinin” burada yer almaması şarj sıkıntısı yaratabilecek gibi görünüyor.

yeni-iphone-kulaklik-cikisi-5.jpg

yeni-iphone-kulaklik-cikisi-6.jpg

Kulaklık çıkışı kaldırılırsa ne olacak? Kutudan ne çıkacak?

Peki bu söylentilerin doğru olduğunu, yani Apple’ın yine muhtemelen Eylül’de tanıtacağı bir sonraki iPhone’unda kulaklık çıkışının olmayacağını varsayarsak, iPhone’un kutusundan ne çıkacak?

Birkaç ihtimali şöyle sıralayabiliriz:

  1. Kablosuz kulaklıklar
  2. Kablosuz kulaklıklar ve Lightning-to-3.5mm adaptör
  3. Lightning kulaklıklar
  4. Lightning kulaklıklar ve Lightning-to-3.5mm adaptör
  5. Kablolu kulaklıklar ve Lightning-to-3.5mm adaptör
  6. Hiç kulaklık yok

Sizce hangi seçenek Apple açısından daha mantıklı? Siz hangi seçeneğin olmasını istersiniz? Farklı bir seçenek var mı aklınızda gelen?

yeni-iphone-kulaklik-cikisi-7.jpg

Yorumlar ve Değerlendirme

Bu seçenekler ışığında ve Apple’ın vizyonunu değerlendirdiğimde, benim yorumlarım şöyle:

  • Apple’ın cihazla birlikte bir adaptör sağlama geleneği yok. Zaten bir giriş/çıkış kaldırılıyorsa, mutlaka bir alternatife yönlendirmeye çalışıyor Apple.Eğer kutudan adaptör çıkarsa, bizleri kablosuz teknolojiye yönlendirmiş olmayacak Apple. Bu sebeple de 2, 4 ve 5’in olasılığını düşük görüyorum. 
  • 6.seçeneği de olası görmüyorum. Çünkü ilk günden beri iPhone’un en önemli işlevlerinden biri de kulaklıkla müzik dinlenebilen bir cihaz (“Widescreen iPod with touch controls”) olması. Kulaklık çıkmayan bir iPhone, cihazın deneyimini eksik bırakacaktır.
  • 3.seçenek, 1’e göre daha gerçekçi görünüyor olsa da, iPhone’dan çıkan bir kabloyu Mac’e takamamak önemli bir dezavantaj. Belki de Mac’ler için de yukarıdaki videoda gördüğümüz gibi bir USB-Lightning adaptörü çıkarılabilir, ama bu işleri daha da karıştıracağı için biraz can sıkıcı. Diğer yandan ise Lightning kablolu bir kulaklık iPad ve iPod’larla da iOS 10 ile birlikte çalışacaktır eminim.
  • 1.seçenek ise en ideal senaryo gibi görünmekle birlikte, Apple’ın kablosuz bir kulaklığı iPhone ile birlikte vermesi finansal açıdan ne kadar gerçekçi olabilir emin olamıyorum. Aslında kullanım açısından nefis bir senaryo! Kablosuz kulaklık iPhone, iPad ve Mac ile birlikte çalışabilir, aralarında kolayca geçiş yapılabilir ve ortalıktaki kablo karmaşasını azaltırken, Apple’ın “kablosuz dünya” vizyonuna bizi bir adım daha (ve belki de en büyük adım) yaklaştırır.

Özetle, bu iş kablolu kulaklıklardan kurtulmakla ilgili olmalı. Yeni bir kablo ve adaptör karmaşası yaratmamalı. Bu yüzden de en iyi seçenek, Apple’ın yeni iPhone ile kablosuz kulaklıklara geçiş yapması. Ancak kutudan ne çıkar, şimdiden söylemek zor…

Siz ne dersiniz?


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


23 Yorumlar

  1. Apple’ın ne yazık ki sorumlu davranıp mac cihazlar ile çalışmayacağını bu sebeple de kablosuz bir kulaklık vermeyi düşüneceğini sanmıyorum. Macbooklarda 5 sene önce kullanılan magsafe ile 2 sene önceki bir değilken bir de 2 seneye yakındır başımıza şimdi usb type c çıktı. Eğer böyle bir durum gerçekleşiyorsa Lightning girişinden bağlanan yeni kulaklıklarımız olacak. Ve Apple kullanıcılarına ürün çıkartan kablosuz kulaklık üreticileri ve dönüştürücüler de kendileri için yeni bir al kategoride üretimler daha yapacaklar. Kullanıcılara “tasarım için” “değişen teknoloji” “eskiyen girişler” gibi şeyler söylenirken de hem Apple hem de yan üreticileri hem yine kullanıcı alışkanlıklarını değiştirmekten zevk alacaklar hem de artan karlılıklarından ve kullanıcılarının kendilerine bağımlılığından.

    • Kadir Bey selamlar,

      MagSafe konusu cihazların daha da incelmesiyle ilgili olduğu için aşama aşama incelmesi gerekiyordu elbette, ancak iPhone konusu biraz daha farklı diye düşünüyorum.

      Biraz savunmacı gibi olacak ama Apple’ın kullanıcı alışkanlıklarını değiştirmekten keyif alan bir firma olmadığını düşünüyorum, eğer böyle olsaydı 2012 yılına kadar 30-pin kabloları kullanmazdık muhtemelen. Çoktan mini veya mikro USB girişlere geçerdi, bizim de tüm iPod/iPhone aksesuarlarımız çöp olurdu. 🙂

      Umarım söylediğiniz gibi kablosuz kulaklıklara geçebiliriz. Apple’dan beklenmedik kadar güzel bir hareket olacaktır bu hepimiz için. 🙂

      Teşekkürler detaylı yorumunuz için.
      Selamlar.

  2. Kablosuz kulaklıkla gelmesini çok isterim, inanılmaz şık konseptler mevcut internette.

    Ama lightning girişli bir kulaklık kablosuza göre maliyeti düşüreceği için kabloyla geleceğini düşünüyorum. yalnız paraya kıyıp alınan 3.5 mm girişli kulaklıklarında kullanılabilmesi için bir dönüştürücüyü satışa sunacağını da atlamamak lazım 🙂

  3. Aksesuar olarak apple kutudan peki bir şey çıkartmadığı için ben Lightning kulaklıklar çıkacağını düşünüyorum. kablosuzları apple store üzerinde hatırı sayılır bir fiyatada satışa çıkaracaklardır. Klasik apple hamlesi olacak bence. Umarım kablosuz kulaklık çıkar yanılırım ama zor ihtimal.

  4. Bence kesin kablolu kulaklık ile gelir. Kablosuzları ayrı satar ve adaptörü de ayrı satar. Apple dan başka birşey beklemem. Ben yıllardır kablosuz kullandığım için beni pek etkilemeyecek ama pek çok kişi bundan hoşlanmayacak. Ve sonunda da alışacak.

  5. Apple yanlış hatırlamıyorsam 1 veya 1,5 sene evvel kendisine ait 2,5mm jack patenti almıştı. Çok büyük ihtimal şarj yeri aynı zamanda kulaklık girişi olacak.

    • Böyle büyük bir değişikliği sadece 3.5mm yerine 2.5mm koymak için yapmaları çok büyük bir hata olur. Yine de gözden kaçan bir ihtimaldi bu, teşekkürler paylaştığınız için.

  6. Kimse kendini kandırmasın arkadaşlar hepimizde çok iyi biliyoruz ki o kutudan sadece İphone çıkacak (şarz cihazından bile şüpheliyim o derece).

  7. iPhonedan kulaklik girisi kalkar. Kutudan adaptor cikmaz. Keske kablosuz kulaklik ciksa ama o da cikmaz. Lightning kulaklik olacak gibi gorunuyor en mantiklisi. Bolca Beatsin kablosuz kulakliklarina ozendirici reklamlar gorururuz gibi:)

  8. Apple bizi hiç şaşırtmaz kutuya lightning kulaklık koyar 3.5 mm kulaklık çevirisini de ekstradan 100 liraya satar. Bizde telefon şarjdayken kulaklık takıp telefonu kullanmayı unuturuz artık.

  9. Apple’ın sevdiği şeylerle örtüşüyor bu ihtimal evet ama kablosuz kulaklık gerçekten yeterli bir teknoloji mi? Bi kere ses kalitesi kabloya göre kesinlikle düşük. Diğer sorun da şarj. Az şarj edilecek şey vardı bir de kulaklığımız çıktı. Zamanında iyi paralar vererek aldığım Bluetooth kulaklığı sırf şarj problemi sebebiyle kullanmıyorum. Mac’te uzun pil ömrünü öne çıkarak bir firmanın pil teknolojisinde bir arpa boyu yol yokken ısrarla cihazları aynı pil ömrüne mahkum edip küçültmeye devam etmesini anlamıyorum.

  10. Eğer kutuya kablosuz kulaklık koymayıp Lightning kulaklık koyarlarsa Mac cihazlarda da kullanılabilsin diye 3.5mm çıkartılıp Lightning girişi eklerler mi diye düşündürmüyor değil 😀

  11. Bana kalırsa kutudan kablosuz kulaklık çıkma ihtimali yüksek. Şu anda ABD piyasasında iş görür iyi bir kulak içi bluetooth kulaklık 15 USD civarında bunu Apple çok daha ucuza mal edebilir ve kutuya koyabilir diye düşünüyorum.
    Ama sonuçta ne koyarsa koysun kutuya satılacak ve alacağız :))

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz