Ana Sayfa iPad Bilgisayar nedir? (iPad Pro reklamı)

Bilgisayar nedir? (iPad Pro reklamı)

30

Apple’ın bir süredir iPad’i “bilgisayar” olarak konumlandırdığı çok açık. Hatta 2010’daki lansmanda bile Steve Jobs iPad’i bir çok konuda geleneksel bir bilgisayara göre daha iyi diye anlatmıştı.

Elbette iPad yıllar içerisinde çok gelişti. iPad Air ile hem inceldi hem de çok daha hızlı hale geldi. iOS geliştikçe aynı anda birden fazla işi yaparken daha da verimli çalışmaya imkan tanıdı. iPad Pro ile birlikte de hem klavyesi ve kalemi, hem de performansıyla en üst noktasına ulaştı.

Tüm bunları yaparken de dokunmatik ekran, 10 saatlik pil ömrü ve ekran kilidinin anında açılıp kapanabilmesi gibi özelliklerini de korudu.

Apple de tam bunları üst üste koyarak, iPad’in artık klasik bir bilgisayar gibi değil, “yeni nesil bilgisayar” olduğunu anlatmaya çalışıyor, ve soruyor:

Bilgisayar nedir?

“Bilgisayar” denilince sizin aklınıza ne geliyor? iPad Pro sizin için bir bilgisayar olabilir mi?

  • Peki ya eşiniz için?
  • Çocuğunuz için?
  • Anneniz veya babanız için?
  • Bir bilgisayardan beklentileriniz 10 sene önce neydi?
  • Şimdi ne? Fark var mı?

iPad Pro, belki henüz herkes için olmasa da, sizce birileri için “bilgisayar” olabilir mi?


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


30 Yorumlar

  1. Bir süredir benim de aklımı meşgul eden bir husus..MacAir taşınabilirlik açısından bir çok avantajı ile hayatımı kolaylaştırıyor ancak özellikle 12″lik iPad Pro’ya geçersem bilgisayar olarak (özellikle ofis programlarının) kullanımı esnasında zorluk çeker miyim? Ekrana dokunmak yerine bir fare arar mıyım? Ama kullanımı çok daha zevkli olacak gibi geliyor bana…

    • Alışkanlıkları değiştirmek her zaman zordur. Yıllardır tabloları klavye ve fare ile kullanmaya alışık olduğumuz için elbette geçiş süreci kolay olmaz diye düşünüyorum. Ancak bu yeni kullanımın da kendine göre avantajları olacaktır eminim. Ve size katılıyorum, çok daha zevkli olacağını düşünüyorum. 🙂

      • Benim için pc nin yerini ipadin tutması cok mumkun değil. Şimdi reklamda da goruldugu uzere tableti pc gibi kullanmak için bir klavyeye ihityac var bunun yanında daha pratik kullanım için Mouse bile gerekli. e ozaman bi tane macbook alıp kullanmaktan ne farkı kalıyor? zaten neredeyse tablet kadar hafif ve ince. kalemle tablette çizim vs yapılabileceğini reklam bize anlatıyor yine yani sadece tableti kullanarak bir pc deneyimi olmayacağı aşikar. ben bu extra aparatlara ihtiyaç duyduktan sonra macbook kullanırım bu tarz extra ilavelerle ugrasmam. ipadi pc tarzı kimsenin kullanmadığını ve kullanmayacagınıda biliyoruz en azından suan ki hali ile. @Süreyya arkadaşımızın da belirttiği gibi usb girişi olmaması en buyuk handikapı ipadin. sonuçta iş için veya dosyalarını bir usbde bulunudurup bunu hem bir pcde hemde bir tablette kullanmak isteyen kişi için de bu buyuk handikap oluyor. örneğin ben excel üzerinde çalışma yapıp bunu usbde bulundurup masa ustu veya dizüstü pcde çalışabiliyorum fakat ipadda bu mumkun değil. bulutta saklamam gerekecek her seferinde buluta kaydet sonra tekrar indir gibi işlemleri yapmak sart. farz edelim internetsiz bir ortamdayım? dosyaya erişmek mumkun değil. gunumuzde aslına bakacak olursak tabletler hala internette gezinme muzik dinleme film izleme sosyal medyayı takip etme gibi işlerde kullanılıyor buyuk çoğunluk tarafından. ipadi olan 100 kişinin kaçı bu işlemler dışında kaç değişik işlem yapıyor ki? bir elin parmaklarını geçmez herhalde. en fazla yapacağı video düzenlemek filan olur extradan.
        biraz uzun oldu ama kusura bakmayın 🙂

  2. Bu sorunun cevabı için apple nin ipad lere usb desteğini sağlaması en başta gelen istek. Bir taşınır bilgisayar olması için global kullanıma imkan vermesi gerek. Çoklu ekran desteği sınırsız olarak sunulmalı,fare kullanılabilmelidir.

      • Bey 🙂 olarak sorunuzu yanıtlayayim,
        İş icabı bazı yerlerde müşterilerden dosyalar kopyalamak durumundayım. Bunun için müşteriye kusura bakma flash dan alamam internet üzerinden yolla demek hem dosya büyüklüğü açısından çok zor ,kısmen de imkansız ayrıca ,işin o anda çözülmesi açısından da uygun olmuyor. Yani Usb seçeneği bu gün için bence şart ve donanımda bulunması gereken bir şey. Global kelimesi için ise açıklamam , bu gün kabul etmek gerekirki pc lerin %70 i windows ile çalışıyor elimizdeki cihazların bu tür genel kullanılan yazıllımlar ile uyum sağlaması gerekir. Sadece mac-ipad ve iphone üçgeni içersinde kalınması sadece mutlu azınlığa neden olur, genel iş amaçlarından uzaklaşılır.
        Sertaç beyle bir çok konuda hem fikir olduğumu da belirterek sitenizi zevkle takip ettiğimi söylemeliyim.

  3. Bence şimdiden Macbook 12″‘lerin yerini aldı.
    Aynı şekilde tek giriş imkanı var. Performansları arasında ciddi bir fark yok.
    Fotoğraf ve Video düzenleme için performansı biraz daha arttırmalarının ardından Macbook Air ve Macbook Pro ile de kapışacağını düşünüyorum. İşte o zaman benim için ipad Pro, bir bilgisayar olabilecek.

  4. Benim bilgisayarım yok. İPad air 2 im var. Ve bir öğretmenim. Word, Powerpoint, PDF dosyalar kullanıyorum. Ayrıca 1080p video editleyip, ders anlatım videoları oluşturuyorum. Bloguma yazılar yazıyorum. Graphics uygulaması ile vektörel çalışıyorum . Adobe Photoshop Touch uygulaması ile photoshop çalışıyorum. USB BELLEK TAKIYORUM ve dosya paylaşıyorum. Dukto isimli uygulama ile wifi dan hızlı bir şekilde android, pc, ios arasında dosya transferi yapıyorum. Benim için klavyeye ihtiyacım olmuyor çünkü ios cihazlarda dikte özelliği ile ben konuşuyorum, iPad yazıyor. Ben 2012 den beri ipadler ile hayatımdan memnunum.

      • Ben linkteki aparatı kullanıyorum. Tüm formatları tanıyor. Kendisine özgü bir uygulaması var. Onun içinden resim video kopyala yapıştır çok kolay. Diğer formatları da iPad den şurada aç deyip ilgili uygulama ile açıyorum. En guzel ozelligi hafıza kartı ile hafızasini ayarlyabilmek. Eğer usb bellek dusunmezseniz dukto yazılımını da inceleyin. Usb bellek hem bilgisayara, hem iphone iPad e, hem de Micro usb ile tablet,telefon falan takılabilir. Ben memnunum.

        n11’de iPhone iPad iPod Android kart okuyucu
        http://urun.n11.com/kart-okuyucu/iphone-ipad-ipod-android-kart-okuyucu-8gb16gb-sd-P114028000

        • Linkini yolladığınız kart okuyucu cihaz işe yarar bir şeye benziyor 🙂 teşekkürler.. Ben program olarak phone drive programını kullanıyorum. Sanıyorum dukto yazılımı ile aynı yapıda. O da bayağı kullanışlı. Bilgi paylaştıkça çoğalıyor 🙂

    • Mustafa Bey bu açıklayıcı yorumunuz için çok teşekkür ederim. Bu kullanımları duymak, hem de sizin gibi değerli öğretmenlerden gelmesi gerçekten mutluluk ve gurur verici. 🙂 Teşekkürler paylaştığınız için.

  5. Not: Bu yorumumda, işlerinin merkezinde bilgisayar, programcılık olan, olmaya eğilimli insanlar için yazıyorum.

    Diğer meslekten olanlar için iPad’in ne kadar iyi bir bilgisayar olduğu ya da iPad’i bir ’bilgisayar’ olarak nitelendirip nitelendirmemek kesinlikle tartışılmazdır.

    Eğer bir bilgisayarda web tasarımcılık, programlama, geliştirme, hatta işletim sistemi, mühendislik, terminal işleri yapıyorsanız, iPad bir “bilgisayar” değildir. Tabi ilgilendiğim konu olur, bir gün Textastic adlı bir uygulamaya denk gelmiştim, oldukça hoş bir klavyeye, ortama sahipti. Genellikle CSS, HTML işleriyle uğraşıyor, Sass, Haml gibi preprocessor’leri yeni yeni keşfediyordum. Textastic bu işleri kesinlikle yerine getiren bir uygulama. İçine gömülü tarayıcısı, syntax highlighting, auto-complete, {} gibi işaretlere kolayca erişebilmek için tasarlanmış klavyesi, Dropbox, FTP desteği, bütün önyargılarımı kırabilecek derecede eksiksiz bir uygulamaydı. Tabi ben o zamanlar birinci nesil iPad mini kullandığımdan, tam cinnetlik bir performansı vardı. (Ama şu anda konu iPad Pro olduğuna göre, artık kusuru yok diyebiliriz.) Textastic dışında, ilgilendiğim edinimlerimle alakalı olarak Graphic(eskiden iDraw’dı), Ulysses gibileri de var. Bir çok örnek var.

    İşin “ama”sı: kullanıcının alışkanlıkları, kişiselleştirme (burdaki kastım, duvar kağıdını değiştirmek, arayüzünü boyamak değil) ve çalışma üslubunuzun evrilmesidir şu durumda. iPad’te Textastic kullanmadan önce, MacBook’ta Sublime Text kullanıyordum. Ve kesinlikle orada işimi daha kolayca, hızlıca halledebiliyordum. Textastic’te olmayan eklentileri var. Yanı başımda dosyalarımın bulunduğu masaüstüm, sık kullandığım uygulamaya hemence erişebilecek bir Dock’um, kısacası her şey var. Evet bunun her birini iOS’ta da var olduğuna işaret edebilir, savunmamı kolaylıkla çürütebilirsiniz.

    Ancak şöyle bir durum var: bir gün, işimi kolaylaştırmamı sağlayacak bir eklenti, yeni bir üslup keşfettiysem (⌘ kısayolları, orta çağdan kalma Vim kısayolları gibi…) burada bildiğimiz bilgisayarlar, iOS cihazların sınırlarını kolaylıkla aşabilir. Yani demek istediğim bu cihazların arasındaki önemli fark yapabileceklerimizin sınırıdır.

    Benim eski alışkanlıklarıma göre, her bir sayfa geçişinde bir gesture yapmak beni deli eder. Yok ana ekrana tıkla, yok Dropbox’a git, her şey ayrı bir sayfa. (Burada derlilik topluluk, tek bir şeye odaklanmak gibi iyi yönleri olan bir durum var aslında ama alışkanlığı bozan bir şey de.)

    Hele ki konu Graphical User Interface ile Command Line Interface ayrımına gelirse vay iPad Pro’nun haline.

    Mevzu iş olursa iPad Pro, bence başarılı bir bilgisayar taklitçisi ama iyi bir yardımcı. iPhone da (Plus bile) tembel bir bilgisayar taklitçisi ama en az bir iPad kadar iyi yardımcıdır.

    Son Ekleme: Farkettiyseniz, Apple’ın yaptığı her şey kullanıcı dostudur. Kullanıcı dostluk açısından iOS, macOS’tan daha genç, temiz. Şu andan itibaren bilgisayar (artık akıllı telefon ya da tablet diyoruz) kullanmaya başlamak isteyen kimseler macOS’u anlayamayıp, sular seller gibi iOS kullanabilir.

    macOS ise ihtiyarladı. ’Günümüzün’ kullanıcı dostluğu onda yok, yalnızca ayak uydurmaya çalışıyor. (bkz. Notification Center, Messages, Notes, Photos, iBooks, Siri, FaceTime, Reminders, Maps, Launchpad…)

    Fakat macOS’un asıl dostu kendisi gibidir.

    • Nefis bir yorum olmuş. Olaya farklı kullanıcı alışkanlıkları ve platformlar açısından bakarak harika bir değerlendirme yapmışsınız.

      Elinize sağlık Ege Bey. 🙂 selamlar.

  6. Bu konu hakkında biraz daha detaylı bir yazı yazarsanız çok sevinirim gerçekten ve benim gibi birçok kişi için de çok yararlı olur diye düşünüyorum.

  7. Merhaba. Ben macbook air almayı düşünürken yeni çıkanı bekle dedikleri için 6 aydır beklemekten bıkmış biriyim. En önemlisi benim için taşınabilirlik. Mesleğim yazma üzerine olduğu için office ve web benim için yeterli. Acaba ipad pro alsam yeterli olur mu diyorum ama bazı çekincelerim var:
    1 klasörleme sistemi olmaması sıkıntıya sokar mı? Farklı müşterilere olan dosyalarımı farklı klasörler açıp dosyalayamıyor muyum?
    2 yazdığım belgeleri pc olan birine mail atarsam açamama veya versiyon farklılığı gibi sıkıntılar yaşar mıyım?
    3 usb çıkışı yok. Biri bana usb ile belge verdiğinde takabileceğim bir aparatı var mı?
    4 apple klavyesi türkçe q klavye değil. Olanı bulabilir miyim?
    5 boyutunu tam bilmiyorum ama mini bana ufak gelebilir. 9 inchlik pro düşünüyordum. Siz ne önerirsiniz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz