Ana Sayfa iOS iPhone 7 etkinliğindeki en önemli 10 konu

iPhone 7 etkinliğindeki en önemli 10 konu

14

Çarşamba akşamki etkinliği izleyemediyseniz hiç üzülmeyin, Apple’ın 107 saniyelik nefis özetine göz atmanız yeterli. Ama bunun da biraz ötesine geçmek ve daha fazla bilgi almak isterseniz aşağıdaki gibi bir toparlama yapmaya çalıştım.

Etkinlikteki en önemli 10 konu şöyle:

1. iPhone 7

iPhone 7 daha önceki beklentilere paralel bir şekilde tanıtıldı. Tanıtımda büyük bir sürpriz yaşamadık, bu da heyecanı biraz düşürüyor olsa da sanırım bir çoğumuzu da bazı konulara önden hazırlamış oldu. 🙂

sihirli-elma-iphone-7-onemli-10-konu-2.png

Özetle,

  • iPhone 6 ve 6s tasarımı büyük oranda korundu
  • Uzay Grisi rengi emekli edildi, yeni 2 renk geldi: Jet Black ve Black
  • 12MP kamera tamamen yenilendi, karanlıkta daha iyi çekim yapabiliyor

sihirli-elma-iphone-7-onemli-10-konu-3.JPG

  • Ekran %25 daha parlak ve renkleri daha iyi gösteriyor
  • Arkadaki anten çizgileri cihazın üstüne ve altına taşınmış, böylece iPhone 7 çok daha şık görünüyor.
  • A10 Fusion çip sayesinde iPhone 7, 6s ailesine göre %40 daha hızlı

sihirli-elma-iphone-7-onemli-10-konu-4.jpeg

  • iPhone 7, 6s’e göre 2 saat; 7 Plus ise 6s Plus’a göre 1 saat daha fazla pil ömrüne sahip. Ancak günlük kullanımda bunun pratikteki etkisinin daha fazla olacağını tahmin ediyorum.
  • iPhone 7 kasasındaki değişikliklerle su ve toz geçirmez hale gelmiş, ama elbette “suya atıp yüzelim biraz” diyebileceğimiz kadar değil. 🙂

sihirli-elma-iphone-7-onemli-10-konu-5.jpeg

Bu arada etkinlikte olmasam da, etkinlik sonrasında çekilen bazı videolara burada yer vererek iPhone 7 ve diğer yeni ürünleri daha da yakından paylaşmak istiyorum.

2. Elveda Kulaklık Çıkışı

Belki de en çok tartışılan ve tartışılmaya da devam edecek konu bu: iPhone 7’de artık kulaklık çıkışı yok.

Yani artık mevcut kulaklığımızı bir adaptör olmadan iPhone 7’ye takamayacağız. Ancak merak etmeyin, iPhone 7’nin kutusundan çıkan kulaklıkların ucu Lightning, yani direkt olarak iPhone’a bağlayabiliyoruz.

sihirli-elma-iphone-7-onemli-10-konu-6.JPG

Fakat elimizde başka bir kulaklık varsa, bunun için Apple’ın ücretsiz olarak sağladığı adaptörü kullanmamız gerekiyor.

Apple’ın bu kararının sebebini iPhone 7 yazısında detaylı olarak okuyabilirsiniz, ancak bakalım pratikte kullanım nasıl olacak, memnun kalacak mıyız…?

3. Merhaba Kablosuz Kulaklıklar

Kulaklık çıkışının kalkmasının en önemli sebeplerinden biri de elbette sesi artık kablosuz olarak kullanabilmek olmalı, değil mi?

sihirli-elma-iphone-7-onemli-10-konu-9.JPG

Apple bu alanda önemli bir adım atarak, AirPods adını verdiği kendi kablosuz kulaklıklarını duyurdu. Bence etkinliğin en heyecan verici anı da AirPods’un tanıtıldığı andı.

Apple’ın kendi tasarladığı W1 çipini kullanan bu kulaklıklar, aslında şu andaki kablolu kulaklıkların kablolarının kesilmiş haline çok benziyor. 🙂

O minicik şeylerin içine konan piller 5 saat dayanıyor ama kendi şarj ve taşıma kutusu sayesinde 15dk’lık şarj ile 3 saatlik kullanıma ulaşabiliyor. Böylece toplamda 24 saati geçen bir pil ömrü sunuyor AirPods.

sihirli-elma-iphone-7-onemli-10-konu-10.jpeg

Ayrıca yine bu W1 çipiyle üretilen yeni Beats kulaklıkları da hem yüksek pil ömrü hem de ses kaliteleriyle bu alanda yeni bir çığır açacak gibi görünüyor.

4. Hareket Etmeyen Home Tuşu

Apple’ın hareket eden parçalardan vazgeçme çabasını takdir etmek gerekiyor. Örneğin şu anda bir MacBook aldığımızda içerisinde hareketli hiç bir parça olmaması, bozulma ihtimalini de oldukça düşürüyor.

iPhone’da da en çok kullanılan ve geçmişte çok sık bozulma sorunları yaşanan Home tuşu artık hareket etmeyecek şekilde değiştirilmiş. Yani artık Home tuşu klik etmeyecek, ses çıkarmayacak, içeri girip çıkmayacak.

sihirli-elma-iphone-7-onemli-10-konu-11.JPG

Force Touch Trackpad’lerdeki gibi, Taptic motor sayesinde sanki tıklıyormuşuz gibi bir his verecek bize.

Nasıl bir his olacak, sevecek miyiz bilmek zor. Ama ilginç olacağı kesin… 🙂

NOT: Bu arada dışarıdan bakıldığında veya dokunulduğunda Home tuşu birebir aynı görünüyor, sadece bastırdığımızda hareket etmiyor.

5. Çift Kameralı iPhone 7 Plus

iPhone 7 Plus’ın arkasında 1 değil 2 kamera var. Ancak bunlarla 3D çekim gib şeyler yapamıyoruz. Çünkü 2 kamera birbirinden farklı: Biri geniş açılı fotoğraf çekebilmemizi sağlarken, diğeri ise telefoto lense sahip.

sihirli-elma-iphone-7-onemli-10-konu-12.jpeg

Böylece bu kameralar bize 2 farklı yeni özellik sunuyor. Birincisi “yakınlaşma” yani artık sadece “digital zoom” yaparak, görüntüyü bozmaya gerek kalmıyor. Telefoto lens ile 2X’e kadar gerçek zum, 10X’e kadar da dijital zum yapabiliyoruz. Bu da tek kameralı bir iPhone’a göre 4 kat daha kaliteli sonuçlar veriyor.

sihirli-elma-iphone-7-onemli-10-konu-13.jpg

İkinci özellik ise alan derinliği yaratarak fotoğraf çekebilmek. Yani öndeki obje keskin bir şekilde görünürken, arkaplanın flu olması. Ve bu şekilde “Bokeh” adı verilen daha etkileyici fotoğraflar çekebilmek. Aşağıdaki gibi…

sihirli-elma-iphone-7-onemli-10-konu-14.JPG

6. iPhone’da Stereo Hoparlörler

Artık kulaklık çıkışı kalktığına göre iPhone’un altında çift hoparlör var. Ancak bahsettiğimiz konu bu değil.

Konuşurken kulağımızı dayadığımız noktadaki hoparlör de iyileştirilmiş, ve artık iPhone’u yan tuttuğumuzda hem sağ taraftan hem de sol taraftan ses alabiliyoruz.

sihirli-elma-iphone-7-onemli-10-konu-15.JPG

Böylece bir video izlerken veya daha yüksek sese ihtiyacımız olduğu zamanlarda iPhone’dan çok daha yüksek ses alabilecek, hatta bunu stereo olarak da duyabileceğiz.

7. İkinci Nesil Apple Watch

Geçtiğimiz sene bahar aylarında ilk defa piyasaya çıkan Apple Watch, bu sene “Series 2” adıyla yenilendi. Yeni Apple Watch bir çok açıdan iyileştirilmiş.

Yeni ve Apple’ın ürettiği en parlak ekran, su geçirmez tasarım, yeni işlemci ile Watch çok daha güçlü ve hızlı.

sihirli-elma-iphone-7-onemli-10-konu-16.jpg

Ayrıca aluminyum ve çelik kasaya ek olarak bir de çelikten 4 kat daha sert olan seramik kasa seçeneği eklemiş.

Nike ile ortak bir çalışma ile yeni bir Watch Nike+ modeli de yakında piyasada olacak.

Elbette son 1 senedir her etkinlikte olduğu gibi Apple yeni kayışlar da tanıttı ve kayış ailesini çeşitlendirmeye devam etti.

8. Su Geçirmezlik ve GPS

Bu konuya ayrı bir başlık açmasam olmazdı. Çünkü ikinci nesil Apple Watch’un en önemli 2 özelliği su geçirmemesi ve dahili GPS’i olması.

Her ikisi de sporla ilgilenenler için önemli konular. Artık yüzücüler de rahatlıkla Apple Watch’u kullanabilecek ya da ıslanmasından endişe etmeyecekler. Yeni hoparlör tasarımı sayesinde ses çıkarırken hoparlör içerisine giren suyu dışarı atabilen Watch 2 ile su altında 50 metreye kadar inebiliyor.

sihirli-elma-iphone-7-onemli-10-konu-17.png

GPS konusunda ise Watch artık iPhone’a bağımlı kalmak zorunda değil. Kendi içerisindeki GPS sayesinde koşarken tam olarak nerede olduğunu, hangi hızda olduğunu bilebiliyor. Böylece hücresel veri yani internet olmasa bile konumumuzu görebiliyor olacağız.

sihirli-elma-iphone-7-onemli-10-konu-18.JPG

Apple Watch kendi başına internete bağlanabilen bir cihaz değil hala, ancak kendi ayakları üzerinde durma yolunda hızla ilerliyor.

9. Watch için Pokemon Go

Etkinliğin başında tanıtılan Pokemon Go’nun Apple Watch’u destekliyor olması bazılarımızı fazlasıyla heyecanlandırmış olabilir. 🙂

Artık dolaşırken, etraftaki Pokemon’larda Watch sayesinde sesli ve görsel bir şekilde de haberdar olabileceğiz. Böylece elimizde telefon, tuhaf görünen bir şekilde gezmek yerine, daha rahat ve güvenli bir şekilde yürüyebilecek ve Pokemon avlayabileceğiz. 🙂

sihirli-elma-iphone-7-onemli-10-konu-19.JPG

Bu arada Watch ile etraftakilerden haberdar olduktan sonra, yakalamak için yine iPhone’umuzu çıkartmamız gerekiyor olacak…

10. iOS 10 haftaya geliyor! macOS Sierra 20 Eylül’de!

Etkinlikteki önemli başlıklardan biri de yeni işletim sistemleriyle ilgili. Artık lansman tarihlerini biliyoruz!

sihirli-elma-iphone-7-onemli-10-konu-20.jpeg

  • 13 Eylül’de iOS 10 geliyor. watchOS ve tvOS ile birlikte… Hatta iOS için iWork uygulamaları da güncellenecek.
  • 20 Eylül’de macOS Sierra geliyor. Mac için iWork uygulamaları da yine 20 Eylül’de güncellenecek.

Bonus: Super Mario!

Etkinlikte oyunla ilgili tek konu Pokemon değildi. Sürpriz bir şekilde Mario’nun yaratıcı olan Shigeru Miyamoto sahneye çıktı ve Mario’nun yakında iPhone ve iPad’de de oynanabileceğini paylaştı.

sihirli-elma-iphone-7-onemli-10-konu-21.JPG

Super Mario Run adlı oyun klasik 2 boyutlu oyunlar gibi görünmesine rağmen iOS platformundaki bazı popüler oyun dinamiklerini de almış gibi görünüyor. Tek elle oynanabilecek ilk Mario oyunu olacak Super Mario Run, yıl sonundan önce indirilebilecek.

sihirli-elma-iphone-7-onemli-10-konu-22.JPG

Çocukluk kahramanım olan Mario’yu iPhone’da tekrar oynayabilmek benim için oldukça nostaljik olacak. Umarım sadece nostaljik değil, keyifli bir oyun yapar sevgili Miyamoto.

Etkinliğin Detaylı Özeti

Eğer etkinlikle ilgili daha fazla bilgi almak istiyorsanız şuradaki yazıya göz atarak, 4 bölümlük detaylı özete de göz atabilirsiniz.

Ayrıca Apple tüm etkinliği de YouTube’da yayınladı. Dilerseniz bu videoya da aşağıdan erişebilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


14 Yorumlar

  1. cok guzel bir yazi olmus ellerine saglik, bende ilk defa su gecirmezlik ve cift kamera olayina heveslenerek jet black siparisi verdim, tek sorun 2. universiteye baslayinca store onunde bekleyemeyegimden kasim teslim olarak on siparis vermek zorunda kaldim online dan Canada da 🙂

      • tesekkurler, jet black ekim sonu uretileceginden sozde beklememek icin mat siyaha cevirmis olsamda siparisimi, Canada ya tasinmis biri olarak hala 2-3 hafta bekleme suresi yasayacagim. Membaginda bile huzur yok Turkiye de aylarca beklemistik 🙂

          • 🙂 umarim denk gelir de kaparsinis bir tane, ben baya hevesle bejliyorum. Kolay gelsin, selamlar

          • ilginc bir sekilde bir arkadasim surekli usa dan alirdi iphone u online dan akrabasina siparis ederdi, artik simfree secenegi yok online siparisde illa bir operatorle aktive edilmek istiyor sim cardsiz olduklari icin, store da nasil bilmiyorum ama oda problem olabilir zaten

  2. Selam ilk defa keş fettim ve yazıyorum mevcutta note 5 kullanıcısıyım fakat bir takım sorunlardan parmak izi okumama takılma gibi iphone’a geçeceğim apple sitesinde 6s plus 3149 32 gb görünce almaya karar verdim lakin size danışmak istedim ; iphone 7 almadım diye pişmanlık yaşarmıyım.Zaten bütçem 3500 kılıf v
    b giderleri katınca.

  3. Ne bu çılgınlık anlamıyorum ios olduktan sonra 5 veya 6 , 7 olsa ne olur altı ay sonrada 7 S çıkar ben 3 senedir 5 s kullanıyorum gayet iyi varsın ekran ufak olsun her programı çalıştırıyor bu hıza paramı dayanır

    • kesinlikle haklisiniz beklentinize gore degiskenlik gostersede ios icin aliyoruz bu telefonlarimizi (cogunlukla) ama kullanim sartiniza gore degisir beklentiler. Benim gibi bambaska bir ulkede bambaska bir hayata basladiysaniz 6plus dan 7plusa gecmek cok daha uygun ve ise yarar olabiliyor 🙂 lte hizi olsun, pratiklik ve hiz olsun buradaki okullarda (universite) sinif mevcudunu bile appden aliyorlar ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz