Ana Sayfa Haberler Apple, Beklenen Mac Etkinliği için Davetiyeleri Gönderdi: Hello Again

Apple, Beklenen Mac Etkinliği için Davetiyeleri Gönderdi: Hello Again

13

Keşke Sihirli Elma’ya da bir davetiye geldi diyebilseydim, ama her zaman olduğu gibi bu etkinlik davetini de yabancı blog’lardan gördüğümüz kadarıyla paylaşabiliyoruz. 🙂

Bir süredir söylentileri artan, son birkaç günde ise iyice ısınan “yeni Mac’ler” konusunda sonunda net bir gelişme olacak gibi görünüyor. Apple, gelecek hafta Perşembe günü için, yani 27 Ekim için özel bir etkinlik için davetiyelerini paylaştı.

sihirli-elma-mac-etkinlik-hello-again-1.jpg

Hello Again” diyerek ilk Mac lansmanındaki “hello” yazısına atıfta bulunduğunu tahmin ettiğimiz davetiye, uzun zamandır güncellenmemiş Mac’lerle ilgili bir etkinlik olacağına işaret ediyor.

hello

Apple ilk Macintosh lansmanında Mac’in konuşmasına ek olarak ekranında “hello” yazısını göstermişti.

sihirli-elma-mac-etkinlik-hello-again-6.jpg

hello again

Ayrıca 1997’de yeni iMac’lerin lansmanında da “hello (again)” demişti. 🙂

sihirli-elma-mac-etkinlik-hello-again-7.jpg

2016’da sadece güncellenmiş bir MacBook duyuran Apple, neredeyse 1,5 senedir MacBook Air ve MacBook Pro’yu güncellemedi.

Ayıca MacBook Air’in 2010 yılındaki tasarımını, Retina Ekranlı MacBook Pro’nun ise 2012 yılında yenilenen tasarımını koruduğunu düşünürsek artık bir değişiklik zamanının geldiğini söyleyebiliriz.

Yeni MacBook Air

MacBook Air’den başlamak gerekirse, Apple’ın çok büyük değişiklikler yapması pek beklenmiyor. “İnce ve hafif” bilgisayar konusunda MacBook ailesi, MacBook Air’e göre daha çok öne çıkıyor olsa da, Apple MacBook Air’leri yeni USB-C portları ile donatarak ve performans artışı sağlayacak işlemci, bellek ve disklerle donatacağını tahmin edebiliriz.

11 inç modelin devam etmeyeceği ve MacBook Air ailesinin sadece 13 inç’lik model ile yalnız kalacağı da söylentiler arasında.

Yani aslında MacBook Air odak noktasında değil, sadece basit bir güncelleme olacak gibi görünüyor.

Kısaca MacBook’a da değinmek gerekirse, bu etkinlikle birlikte MacBook’larda bir fiyat düzenlemesi görebiliriz.

Yeni MacBook Pro

Asıl konu ise yeni MacBook Pro… 🙂

Yeni MacBook Pro’da MagSafe 2 yerine -tıpkı MacBook’ta olduğu gibi- USB-C ile şarj edileceği söyleniyor. İlk başta bu nefis düşünülmüş portu bırakmak tuhaf gelse de, incelik, yer kazancı ve pratiklik adına artık şarjı tam gün yetebilen MacBook’ların bu porta veda etmesi de şaşırtıcı olmaz sanırım.

sihirli-elma-mac-etkinlik-hello-again-3.jpg

Bir diğer yenilik de bununla bağlı olarak cihazın üzerindeki USB giriş/çıkışlarının hepsinin daha ince ve tersi düzü olmayan USB-C ile değiştirilebileceği yönünde. Yani USB-A (mevcut portlar), HDMI ve SD card okuyucu da kaldırılabilir. Böylece MacBook Pro’nun kasası daha da fazla incelebilecek ve hafifleyecek diye düşünebiliriz.

Ayrıca MacBook formundan da tahmin edebileceğimiz üzere daha geniş ve basınca duyarlı Trackpad, daha ince ve kelebek mekanizmalı klavyenin de MacBook Pro’ya gelmesi bizi şaşırtmamalı.

Ancak üzerinde en çok konuşulan konu ise klavyenin üst kısmındaki fonksiyon tuşları yerine ince bir OLED ekran konulma ihtimali. Bu ekran ile fiziksel tuşlar yerine, değiştirilebilir ve uygulamalara göre değişebilen kısayolların eklenmesi gibi bir kullanım söz konusu olabilir.

sihirli-elma-mac-etkinlik-hello-again-2.jpg

Ayrıca TouchID’nin MacBook’a eklenmesi de konuşuluyor olsa da Sierra ile gelen Watch ile otomatik kilit açma özelliği ile buna benzer bir çözüm eklenmiş durumda. Apple’ın açma/kapama düğmesi üzerine bir TouchID eklemesi ne kadar mümkün olur emin değilim…

Ses çıkışı konusunda ise bir şey konuşulmuyor olsa da, Apple’ın AirPods’u bu etkinliğe kadar satışa sunmayıp bekletmesinden şüphe duymamak elde değil. 🙂 MacBook’lara bir Lightning portu eklenmesi çok mantıklı değil gibi görünüyor, ama acaba MacBook’lardaki 3.5mm’lik kulaklık çıkışı da kaldırılacak mı?

Ekran boyutu ve çözünürlüğü konusunda ise bir değişiklik olması beklenmiyor. Yani MacBook Pro’ların yine 13 ve 15 inç’lik 2 ekran boyutuyla, ve aynı çözünürlüklerde tanıtılacağını tahmin edebiliriz.

sihirli-elma-mac-etkinlik-hello-again-4.jpg

iMac, Mac Pro ve Mac mini

Bu 3 masaüstü ürün de bir süredir güncellenmeyen, ama bir yandan da büyük yenilikler beklenmeyen ürünler. Ancak Apple’ın en azından bir teknik güncelleme yaparak bu cihazların işlemci, bellek ve disklerini güncelleyeceğini tahmin edebiliriz.

Harici 5K Retina Ekran

Bir diğer beklenti ise Apple’ın artık iyice eskimiş olan Thunderbolt Display yerine Retina 5K Ekranlı iMac’lerdeki ekranı “sadece ekran” olarak satışa sunması.

AirPods

iPhone 7 etkinliğinde tanıtılan ve büyük heyecanla beklenen AirPods’un da bu etkinlikle birlikte satışa sunulması bekleniyor. Apple’ın “Ekim sonu” olarak daha önceden duyurduğu, ancak bir tarih vermediği AirPods, muhtemelen bu etkinlikte yeni bir demo ile tekrar tanıtılarak satışa çıkacak.

Etkinlik canlı yayınlanacak mı?

Evet, diğer Apple etkinlikleri gibi bu etkinlik de Apple tarafından canlı olarak yayınlanacak. Türkiye saatiyle akşam 8’de başlayacak etkinlik için 27 Ekim’de iPhone, iPad, Mac veya Apple TV ile televizyon başında olacağız… 🙂

Apple’ın etkinlikle ilgili canlı yayın sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

sihirli-elma-mac-etkinlik-hello-again-8.png

Bir süredir Mac’ler konusunda bu kadar heyecanlanmıyorduk, bu kadar heyecanla beklemiyorduk sanırım yeni ürünleri. Ben de artık 4,5 senelik 11 inç MacBook Air’imi emekliye ayırıp sıkı bir MacBook Pro’ya geçsem mi diye düşünüyorum… 🙂

Siz ne düşünüyorsunuz? Söylentilerden sizi heyecanlandıranlar hangileri?


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


13 Yorumlar

  1. Her zaman ki gibi okuması keyifli ve detaylı yazı için teşekkürler. USB-type C kuvvetle muhtemel gelecektir. Jack konusu biraz sıkıntılı bir durum aslında umarım kaldırmazlar. 13″ modellere harici ekran kartı seçeneği fena olmaz sanki. 2012 retina MacBook’umda İntel HD 4000 dahili ekran kartı var. Televizyona bağlayıp kullanırken 4K filmler izlerken takılma gibi sorunlar yaşıyorum. Bazı oyunlarda da grafikler yetersiz kalıyor. Hoş 13″de oyun çok da keyifli değil 🙂 hdmı ve SD kart girişlerini kaldırıp yerine bize adaptörler satacaklardır. Tipik apple marketing politikası 🙂
    macOS Sierra konusunda bir kaç şey sormak istiyorum.
    * El capitana oranla şarjı biraz daha hızlı azalıyor gibi geldi.(Siri kapalı) Sizde durum nedir ?
    * Garip bir bug var. Aynı anda 2 ya da 3 tuşa basamıyorum. El capitanda böyle bir hata yoktu. Oynadığım bir oyunda manevra yaparken shift tuşuna basmam gerekiyor fakat aynı anda A+shift tuşuna basamıyorum. Temiz kurulum yaptım. Pire için yorgan yakıp tüm smc vb resetleri de yaptım. Durum düzelmedi. Bi Öneriniz var mı ? Downgrade son çare.

    Son olarak “sihirli elma” uygulamasına telefondan ne zaman sahip olabileceğiz 🙂

    • Çok teşekkürler öncelikle 🙂
      Şarj benim de daha az gibi, ancak artık 4,5 senelik olduğu için MacBook Air’imi suçlayamıyorum 🙂
      Tuşlar konusunda ise, böyle bir sorun yaşamadım açıkçası. Bir şekilde farklı bir kısayol ile çakışıyor olabilir mi? “Klavye kestirmeleri” içerisine göz attınız mı?

      Uygulama konusunda şu anda yorum yapmıyorum… 🙂

  2. Hello Again. Bu ibare Apple tarihinde devrimsel nitelikli ürünler için kullanılır sadece. Basit bir güncelleme olmayacağı kesin. Apple işlemcili Macbook yada siri tabanlı cihaz gibi iddalı bir ürün gözüküyor.

  3. Mac’lerin portlarında yapılacak radikal değişim birçok mac kullanıcısını rahatsız edebilir. Ben sadece USB type-C olan bir macbook pro istemezdim. Mac’lerin kalınlığından da bir şikayetim yok.. Belki macbook air serisinde retina ekran olabilir, pro’larda ise daha güçlü gpu ve pil süreleri eklenebilirdi..

    Eğer macbook gibi çıplak bir pro ya da air gelirse hayal kırıklığına uğrarım.. En büyük sorunun yaşandığı intel gpu’ları bırakıp, amd ya da nvidia ile değişikliğe gitsinler..

  4. Yazmayı unutmuşum, ben bu etkinlikte bir Apple tv’de bekliyorum. Geçtiğimiz hafta 4. nesil Apple tv alıyorken, 3. neslin kaldırıldığını görüp vazgeçmiştim. 4K destekli ve güçlü bir Apple tv beni çok mutlu ederdi..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz