Ana Sayfa Haberler Hello Again Etkinlik Özeti 2: Yeni MacBook Pro: Touch ID, Touch Bar...

Hello Again Etkinlik Özeti 2: Yeni MacBook Pro: Touch ID, Touch Bar & USB-C

12

1,5 senedir güncellenmeyen, 2012’den beri de tasarımı değişmeyen MacBook Pro ailesi sonunda yenilendi. Yeni MacBook Pro’larda en çok göze çarpan değişikliğin Touch Bar ve Touch ID eklenmesi, ve üzerinde sadece USB-C portlarının olması olduğunu söyleyebiliriz.

Ancak yeni MacBook Pro’da anlatacak çok şey var… 🙂

NOT: Bu arada etkinliğin ilk kısmında anlatılan Apple TV ve Erişebilirlik konuları için bu yazıya da bakmanızı öneririm.

yeni-macbook-pro-1.jpg

Touch ID, Touch Bar & USB-C ile Yeni MacBook Pro

Yenilenen MacBook Pro yeni Trackpad, klavye, Touch Bar, Touch ID, 4 adet Thunderbolt/USB-C port ile birlikte geliyor. Yine 13 ve 15 inç ekran boyutlarına sahip olan MacBook Pro incelmiş, hafiflemiş ve uzay grisi renk seçeneğine de kavuşmuş.

yeni-macbook-pro-hero.png

Detaylara geçmeden önce, Apple’ın ilk dizüstü bilgisayarı olan Powerbook’un lansmanının üzerinden tam 25 yıl geçtiğini hatırlatalım, ve yeni MacBook Pro için hazırlanmış şu nostaljik videoya göz atalım… 🙂

Touch Bar

Yeni MacBook Pro’daki en büyük yenilik elbette fonksiyon tuşları yerinde yer alan ve adına Touch Bar denen ince bir şerit şeklindeki ekran. Bu ekran, üzerinde her uygulamaya göre değişiklik gösteren tuşlara ve özel bazı kısayol ve kullanımlara sahip olmamızı sağlıyor.

yeni-macbook-pro-2a.jpg

yeni-macbook-pro-1a.jpg

Ayrıca Touch Bar, çok sık kullandığımız bazı araçları da parmaklarımızın ucuna getiriyor. Mesela Siri’ye kolayca ulaşabiliyoruz, iOS’teki gibi kelime önerilerini görebiliyoruz veya Finder’da bir dosyayı kolayca etiketleyebiliyoruz.

yeni-macbook-pro-2.jpg

Sahnede yapılan demolarda Apple’ın yazılımdan sorumlu yöneticisi Craig Federighi, fotoğraflara tam ekran olarak göz atarken Touch Bar’ı kullanarak ile fotoğraflar arasında nasıl dolaşılabildiğini gösterdi.

yeni-macbook-pro-3.jpg

Ayrıca Touch Bar çeşitli uygulamalarda da özelleştirilerek tıpkı Toolbar, yani araç çubuğu gibi bize özel kısayollara ve kullanımlara kolay erişmemizi sağlıyor.

yeni-macbook-pro-4.jpg

Touch Bar ayrıca Harita, FaceTime, Takvim, Müzik, iWork uygulamaları, iMovie, GaragaBand ve diğer uygulamalarda yine o uygulamalara özel kullanımlar da sunuyor.

yeni-macbook-pro-5.jpg

Touch Bar Kullanımları

Etkinlikteki demolara da kısaca değinmek gerekirse, Apple 3 farklı uygulamada Touch Bar demosu gerçekleştirdi: Final Cut Pro X, Photoshop ve DJ Pro.

Yani Apple video düzenleme, fotoğraf işleme ve müzik düzenleme üzerine uygulamalarda Touch Bar kullanımını gösterdi.

yeni-macbook-pro-6a.jpg

Touch ID

Yeni MacBook Pro’larda Touch Bar’ın en sağında ise tıpkı iPhone’lardaki gibi bir Touch ID butonu yer alıyor. Bu buton aynı zamanda MacBook’u açıp kapamaya yarıyor olsa da, en önemli işlevi Apple’ın T1 çipi ile birlikte parmak izimizi güvenli bir şekilde tanımasını ve güvenli bir şekilde erişim, Apple Pay veya kullanıcı hesapları arasında geçip yapmamızı sağlıyor.

yeni-macbook-pro-7.jpg

iPhone’lardan sonra MacBook’larda da bir Touch ID olması güvenliği arttırırken erişimi de kolaylaştırması adına çok önemli bir özellik diyebiliriz.

yeni-macbook-pro-8.jpg

Apple bir de Touch Bar ve Touch ID’nin kullanımıyla ilgili kısa bir video hazırlamış. Buna da göz atmadan geçmeyelim… 🙂

Boyutlar ve Ağırlık

Yeni 13-inç MacBook Pro sadece 14.9 milimetre kalınlığında ve önceki modele göre %17 daha ince, %23 daha az yer kaplıyor ve sadece 1.37kg ağırlığında.

yeni-macbook-pro-9.jpg

15-inç model ise 15.5 milimetre kalınlığında ve önceki modele göre %14 daha ince, %20 daha az yer kaplıyor ve 1.83kg ağırlığında.

yeni-macbook-pro-9a.jpg

Trackpad ve Klavye

Yeni MacBook Pro’nun bir diğer farklı özelliği ise Force Touch özelliğine sahip bu Trackpad’in 2 kat daha büyük olması.

yeni-macbook-pro-11.jpg

Ayrıca ilk olarak MacBook’ta gördüğümüz kelebek modeline sahip klavye tuşların ikinci nesil tasarım ile çok daha kolay yazmaya imkan tanıyor olması. Apple bu konuda tam olarak neyin değiştiğini söylemese de, hala bu konuda iyileştirme yapıyor olması mutluluk verici.

yeni-macbook-pro-12.jpg

Ekran

MacBook Pro’nun yeni ekranı %67 daha parlak, %67 daha yüksek kontrast oranına sahip ve %25 daha fazla renk gösterebiliyor. Ayrıca daha az enerji tüketen bu ekran, 12-inç MacBook’un ekranı kadar da inceltilebilmiş.

yeni-macbook-pro-13.jpg

İşlemci ve Grafik

13-inç MacBook Pro 6.nesil çift-çekirdekli Intel Core i5 işlemciye sahipken, Intel Iris GPU’nun yanında ekstra bir grafik kartına sahip değil.

Ancak 15-inç model 6.nesil dört-çekirdekli Intel Core i7 işlemciye ek olarak bir de AMD Radeon Pro grafik kartına sahip. Bu da önceki modele göre 2.3 kat daha hızlı olmasını sağlıyor.

yeni-macbook-pro-14.jpg

Ayrıca 15-inç model, aynı anda 2 adet 5K monitörü ve 2 adet RAID sistemi kaldıracak kadar da güçlü.

yeni-macbook-pro-14a.jpg

Depolama

Yeni MacBook Pro’nun depolama konusunda da kendini geliştirdiğini söyleyebiliriz. Önceki modellere göre %50 daha hızlı olan SSD’lere sahip olan yeni cihazlar, saniyede 3.1 GB hıza ve 2 TB kapasiteye ulaşabiliyor.

yeni-macbook-pro-15.jpg

Havalandırma ve Hoparlörler

Apple yeni MacBook Pro’nun hem havalandırma sistemini hem de hoparlörlerini baştan tasarlamış. Böylece daha iyi bir soğutma sağlarken, bir yandan da daha küçük olan 2 hoparlör ile MacBook Pro’nun %58 daha fazla ses çıkarmasını sağlamış.

yeni-macbook-pro-16.jpg

Ayrıca hazır yeri gelmişken söyleyelim, yeni MacBook Pro’larda 3.5mm kulaklık çıkışı mevcut. 🙂

yeni-macbook-pro-jack.jpg

USB-C ve Thunderbolt

Tıpkı 12-inç MacBook’taki gibi 13 ve 15-inç MacBook Pro’lar da üzerinde sadece USB-C giriş/çıkışları bulunduruyor.

Sağda ve solda 2’şer tane olmak üzere toplam 4 adet Thunderbolt 3 destekli, USB-C girişine sahip MacBook Pro.

yeni-macbook-pro-17.jpg

İşin hem ilginç hem de biraz hüzünlü yanı ise Apple’ın MagSafe’ten tamamen vazgeçmiş olması. Tahmin edebileceğiniz gibi MacBook Pro bu 4 giriş/çıkışın herhangi bir tanesinden şarj olabiliyor.

yeni-macbook-pro-18.jpg

Pil Ömrü

Tüm bu özelliklere sahip MacBook Pro, hem 13 hem de 15 inç modelleri için tam 10 saatlik pil ömrüne sahip.

yeni-macbook-pro-19.jpg

Renk

Her ne kadar 12-inç MacBook’ta bize 4 farklı renk seçeneği sunulmuş olsa da, şimdiye kadar tek renk olarak gelen MacBook Pro’nun 2 farklı renk seçeneği sunmasına sevinmek gerekiyor sanırım. 🙂

Yeni MacBook Pro gümüş renk seçeneğine en olarak uzay grisi renk ile de alınabiliyor.

yeni-macbook-pro-20.jpg

Her ne kadar dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışsak da, kimse bir Apple ürününü Jony Ive kadar iyi anlatamaz sanırım değil mi? 🙂 İşte Jony Ive’ın sesinden yeni MacBook Pro:

Diğer MacBook Pro (Üçüncü MacBook Pro = MacBook Air alternatifi)

Apple etkinlikte MacBook Pro modellerini güncelledi, ama MacBook Air modelleriyle ilgili bir yenilikten bahsetmedi. Hatta bir adım daha ileri giderek, yukarıda anlattığımız 2 yeni MacBook Pro’ya ek olarak bir de Touch ID ve Touch Bar’ı olmayan bir ara model daha duyurdu.

yeni-macbook-pro-x13a.jpeg

Bu modelin yeni 13-inç MacBook Pro’dan farkı ise şöyle:

  • 4 yerine sadece 2 adet USB-C portu
  • Touch Bar ve Touch ID yerine klasik fonksiyon tuşları
  • Intel Iris Graphics 550 yerine 540
  • 8 GB 2133 MHz bellek yerine 1866 MHz bellek
  • 2.9 GHz işlemci yerine 2.0 GHz işlemci

Bir de fiyat konusu var tabi. 🙂 Hatta bu sebeple bu özellikleri “kısılmış” MacBook Pro, MacBook Air’in yerine geçecek gibi görünüyor diyebiliriz…

yeni-macbook-pro-all2.png

Yeni MacBook Pro Fiyatları

Gelelim işin en can alıcı noktasına… iPhone 7 ile birlikte ülkemizde “çılgın” bir noktaya gelen fiyatlar ne yazık ki MacBook Pro’lar ile daha da “çılgın” bir noktaya gidiyor. 🙁

Elbette Mac’ler fiyatlarının hakkını sonuna kadar veriyor. Bunu da aklımızdan çıkartmamamız lazım. Örneğin benim 2012 ortasında aldığım 11-inç MacBook Air’im hala tabiri caizse “taş gibi” ve tüm işlerimi kendisiyle yapıyorum. Ancak ABD’deki fiyatları döviz kuru ve vergiler sebebiyle TL’ye çevirince ortaya çıkan fiyatlar hiç de yabana atılacak cinsten değil… 🙁

Baz modeller için hem ABD’deki vergisiz fiyatları, hem de Türkiye’deki fiyatları aşağıda bulabilirsiniz:

  • 13″ MacBook Pro: $1.499 (5.999TL)
  • 13″ MacBook Pro (Touch Bar & Touch ID): $1.799 (7.199TL)
  • 15″ MacBook Pro (Touch Bar & Touch ID): $2.399 (9.499TL)

yeni-macbook-pro-all.jpg

Şu anda sipariş vermek istersek Türkiye için

  • Touch Bar olmayan 13″ model 5-7 günde,
  • Touch Bar olan 13″ model 3-4 haftada,
  • Touch Bar olan 15″ model 3-4 haftada elimize ulaşacak olarak görünüyor.

Elbette bu modellerin işlemci, bellek ve depolamalarını özelleştirmek istediğimizde fiyatlar çok daha yüksek seviyelere çıkabiliyor…

Fiyatları gördükten sonra biraz ateşimizi alır mı bilemiyorum ama Apple’ın hazırladığı reklama göz atmak iyi gelebilir:

Modellerin özelliklerine biraz daha yakından bakmak ve fiyatlarını görmek için aşağıya göz atabilirsiniz.

13″ MacBook Pro

yeni-macbook-pro-model1.png

13″ MacBook Pro (Touch Bar & Touch ID)

yeni-macbook-pro-model2.png

15″ MacBook Pro (Touch Bar & Touch ID)

yeni-macbook-pro-model3.png


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


12 Yorumlar

  1. IT sektöründe faaliyet gösteren biri olarak şunu söylemek isterim ki 1 haftada tamamladığım ve müşteriye teslim ettiğim herhangi bir projeden kazandığım para ile aldığım ve alacağım bu cihaz parasını sonuna kadar hakediyor.
    Bu cihazları neye göre değerlendirerek pahalı diyorsunuz anlamış değilim.
    Aynı özelliklerde olan Windows ve MacBook Pro ile Render işlemi yapan biri beni çık iyi anlayacaktır.
    Saygılarımla…

    • Anladık dostum ayda 30.000 tl ye yakın kazanıyorsun.
      Evet güzel alet, kullanıcı yorumlarını inceledikten sonra alınabilir her türlü.

    • Erdi Bey çok teşekkürler bu konuya değindiğiniz için. Cihazların fiyatlarını çıkarttığını ve hakkını verdiği konusuna katılıyorum. Hatta ben de kendi 2012 ortasında aldığım 11-inç MacBook Air’imle hallediyorum her şeyimi. 🙂 Ancak her şeye rağmen, ABD fiyatları ile Türkiye fiyatlarını karşılaştırınca üzülmemek elde değil.

      Bir de 2014’teki şu karşılaştırmaya bakarsanız sanırım anlatmaya çalıştığımı daha net anlatabilmiş olacağım. Bir zamanlar ülkemizdeki Mac fiyatları çok uygundu 🙁
      Özetle $1299’lık bir Retina MacBook Pro’yu 3500 TL’ye alabiliyorduk.

      Şimdi ise $1.499’lık bir MacBook Pro 6000 TL 🙁

      Yazıya şuradan ulaşabilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/2014/01/15/turkiye-mac-almanin-tam-zamani/

    • Bence duruma tek bir açıdan yani kendi açınızdan kusura bakmayın ama bencilce bakıyorsunuz.Bugün herkesin hakkıdır macbook kullanmak ayrıca macbook bir render yada sound effect , cinema 4d gibi profosyonelleri kitle edinecek bir ürün değil herhangi bir sahısında alabileceği bir cihaz zira sizin gibi bu cihazlar işinin parçası olmayabilir.Sizin için tabiri caizse bu alet enstrumanınız ve ne kadar para yatırırsanız fiyatı sizi etkilemeyecektir.Fakat herhangi bir vatandaş bunu almak istediği zaman asgari ücretin 1.300 TL olduğu bir ülkede en başlangıç modeline bile 5000-6000 TL para vermek zorunda haliyle pahalı diyoruz.Ki aşağıda Göktuğ bey’inde bahsetmiş olduğu gibi 2 yıl önce ki fiyatlar ile şuan ki fiyatlar arasında dağlar var.2 yıl önce bu cihazlar daha ulaşabilinirken şuan neredeyse ulaşılmaz bir noktada..Ha siz beni ilgilendirmez ben yaptığım işten XX.XXX TL kazanıyorum alırım problem yok diyorsanız ki yukarıda 6000 TL olan bir cihaza pahalı değil diyenleri anlamıyorum derken kastınız budur kusura bakmayın ama Türkiye’de adaletsiz gelir dağılımına ve hayat pahalılığına şak-şakçılık yapıyorsunuzdur.Bence bakış açınızı değiştirin bu ülkede bu kadar yanlış giden durumlar varken kalkıpta bu denli pahalı cihaza ”neresi pahalı yaaa” deme gafletinden çıkın.Zira birgün ferarrisi olan bir vatandaşta size bunu diyebilir 🙂 Saygılar …

    • Ne kadar hızlı olursa olsun.. Ne kadar işlevsel olursa olsun yeni macbook pro lar inanılmaz ve anlamsız derecede pahalı.. Saçmalık! Render mender geçiniz.. O render işlemini 2.0 i5 ile yapamazsın ki o da 6bin TL. Ha gece bırakırsın sabaha alırsın, onu benim 4 yıllık macbook da yapıyor. O ağır yükü çekmesi için i7 işlemcili bir macbook ihtiyacın var ki bu da 10bin TL ye dayanıyor.. Deli misiniz siz yahu.. Para kazanmak sizlerin hayatı gibi kolay değil.. Benim de IT sektöründe faaliyet gösteren şirketim var ama bu kadar tüketim çılgını olan insanlara hasta gözüyle bakıyorum. Çevrelerinde dikkat çekmek isteyen hasta ruhlu insanlardır bu rakamlara ucuz diyenler.

  2. Benim maddi imkanım var ben alabiliyorum o halde ucuzdur mantığı ancak egosantrik bir dünya görüşünün yansımasıdır. 2014 Mac Air kullancısıyım ve bilgisayarımdan oldukça memnunum. Bir öğretmen olarak bana en büyük artısı sorunsuz ve kolay taşınabikir olması. Ama ben isterdim ki bu konforu daha fazla sayıda insan kullanabilsin. Türkiye’deki vergilendirme sistemi zaten premium yapısı olan Apple’ı daha da ulaşılamaz kılıyor.

  3. Evet Touch Bar efsane olmuş, benim 2010 MacBook’umu değiştirip artık bunu alırım diye beklediğim bir tanıtımdı ancak bu fiyatlarla imkansız büyük saçmalık. Ülkemizdeki fiyatlar vergiler zaten belli dünden önce 256GB 13″ MacBook Pro 6100 TL’idi ben bekliyordum ki eskisi kalkacak yenisi aynı fiyattan çıkacak. Apple inanılmaz birşey yaptı hem bunu aynı fiyatta tuttu satıştan kaldırmadı, hem dün tanıttığı yeni Pro’ların Touch Bar’sızını çıkardı, hem de Air’i yerin dibine soktu satıştan kaldırmadı. Bu kadar fazla çeşitlilik saçma oldu. Burda zaten esas olay eskileri kaldırsa yeninin fiyatını düşük olarak çıkarması gerekir ABD fiyatı da 1800 dolar fazla yani alınmaz.
    Ayrıca usb-c olayı güzel bir devrim olsa da henüz çok erken ve çok sıkıntı yaşancak bi durum, herşey için ara kablo gerekecek, şuanda iPhone’u bile bilgisyara bağlayamazsın. Belki zamanla tüm bilgisayarlardaki girişler, flash bellekler, telefonların şarjları vs hepsi usb-c olacak ama ona daha çok var.
    Bir diğer benim açımdan hayalkırıklığı ise kimse bahsetmiyor ama arkadaki Apple elmasının ışıksız olması. Bunu daha önce 12″ MacBook’ta görmüştük ancak Pro’ya böyle birşey yapcaklarını düşünmemiştim. Ben işin hava atma kısmında değilim ama en başından beri MacBook’ların arzu nesnesi olmasının tvde sinemada cafelerde görüldüğünde insanları etkilemesinin ilk sebebinin ışıklı elma olduğunu düşünüyorum, marka açısından böyle birşeyi kaldırmak saçma geldi bana ama elbet vardır bir bildikleri.

    • Işıklı elma’dan tam ben bahsedecektim, benden önce davranmışsınız. Hava atmakla alakası yok, geceleyin evde ışıkları kapatınca onu görmek hoşuma gidiyordu 🙁

  4. Avrupa’da ortalama asgari ücret 1300€ civarında. Bu cihazlar Avrupa’da asgari ücretin biraz üstünde fakat Türkiye’de asgari ücretin kat kat fazlası. Arada uçurum var.

    Ucuz alma konusuna gelince bir kaç yıl önce İsviçre’de frank/euro kur farkından dolayı Almanya’dan ve Avusturya’dan ucuza geliyordu. Ben Viyana’da okuyorum, yaşıyorum, buradan Zürih’e gidip almak Viyana’dan almaktan 20-30 € daha ucuza geliyordu ve Zürihi de gezmiş oluyorduk. Hala öyleyse ve bir Avrupa seyehati yapacaksanız İsviçre fiyatlarını da kontrol edin derim.

    MacBook’unu kendi tamir eden biri olarak ekranı çok beğenmedim. Kasanın üstündeki ekran göze hitap etse de bozulduğunda ne yapacağız ? Ekranı değiştirmek için şarjın bitmesini mi bekleyeceğiz yoksa kasayı açıp riskli olsa da direk batarya bağlantısını mı çıkaracağız. Apple servisler çok pahalı basit bir değişim tamir için dünyanın parasını ödemek zorunda kalmak hoş değil.

  5. Touch Bar’a aşık oldum. Ben Touch Bar’ın gelecekte bu kadarla sınırlı kalmayacağını düşünüyorum. Gelecekte klavyenin bütün tuşları dokunmatik ve özelleştirilebilir olabilir. Neden olmasın?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz