Ana Sayfa Aksesuar Cutu: Basit ve Pratik VPN Kutusu

Cutu: Basit ve Pratik VPN Kutusu [Kickstarter Projesi]

14

VPN konusu zaman zaman gündemimize farklı şekillerde giriyor olsa da, VPN’in asıl amacı güvenli ve gizli bir bağlantı sağlamak. Bir çok farklı konuda işe yarayan VPN bağlantısı genelikle cihazların üzerine yüklenen yazılımlar ile sağlanıyor, ancak işi donanımsal olarak çözen bir ürün çok daha fayda sağlayabilir, yeni kullanım alanları da sunabilir.

sihirli-elma-cutu-00004.jpg

Oldukça nadiren bu şekilde tanıtım yazıları yazıyorum, olabildiğince seçici olmaya çalışıyorum. “Cutu” adlı ürünü öğrenince (“kutu” diye okunuyor), ve geliştiren ekiple de tanışınca yazmak ve sizlerle paylaşmak istedim.

Cutu nedir? 

Cutu, kendi içerisindeki özel yazılım ile bir VPN bağlantısı yaratan bir router. Yani AirPort Express’in yaptığı gibi bir kablosuz ağ yaratıyor, ama farklı olarak bu ağ bir VPN erişimi sağlamış oluyor.

Yazılımsal VPN’lerden farklı olarak ise bu cihazın yarattığı ağa bağlanan tüm cihazlar ek bir şeye gerek olmadan VPN erişimi sağlamış oluyor.

Yani Cutu tam olarak ne işe yarıyor?

Özetle Cutu, VPN uygulamalarına gerek kalmadan, direkt olarak WiFi’a bağlanarak cihazların güvenli bir şekilde internete bağlanmasını sağlıyor. Uygulama yükle, ayarını yap vb dertler yok. 

VPN uygulamaları yerine Cutu kullanmanın avantajı nedir?

Normal bir WiFi’a bağlanır gibi bağlanıyoruz, ama VPN üzerinden çıkmış oluyoruz. Her cihaz için ayrı ayrı VPN uygulaması yüklemek, giriş yapmak, ve bunlar için belki de ekstra para vermek zorunda değiliz.

Ama asıl fark ise üzerinde VPN desteği olmayan cihazların da Cutu sayesinde bunu yapabilmesi. Yani Apple TV, XBox, akıllı TV vb… cihazlar da Cutu sayesinde ABD, İngiltere ya da istediğimiz başka bir ülkeden internete bağlanıyor. Bu da o ülkeye özel bazı işleri yapabilmemizi, içerikleri izleyebilmemizi sağlıyor.

sihirli-elma-cutu-00001.jpg

Cutu’nun faydalarını özetlemek gerekirse: 

  • Güvenli erişim
  • Zaman kazancı / Pratik
  • Tüm cihazların VPN erişimi sağlıyor.

Şu anda yapamadığım neyi yapabileceğim?

Cutu sayesinde yapabileceklerimiz için şöyle bir liste yapmak mümkün:

  • Evdeki tüm cihazları ekstra efor sarfetmeden VPN üzerinden kullanmak
  • Apple TV’yi ABD veya İngiltere üzerinden kullanarak dizi, spor, film vb. içeriklere ulaşmak
  • Bu sene çok konuşulan İngiltere Premier ligi maçlarını internet üzerinden izlemek
  • HBO üzerinden Westworld izlemek
  • Gezdiğimiz sitelerin devlet, operatör, servis sağlayıcı vb diğer kurumlar tarafından izlenmesini önlemek
  • Türkiye’den erişimi kısıtlanmış sitelere erişmek
  • Türkiye’den erişilemeyen veya Türkiye’de hizmet vermeyen servisleri kullanabilmek

VPN bağlantısı nasıl sağlanıyor?

Cutu’yu kontrol etmek için iOS uygulamasını kullanıyoruz. iOS uygulaması üzerinden Cutu’yu aktif hale getirip hangi ülke üzerinden bağlanmak istediğimizi seçiyoruz, ve Cutu’nun yarattığı kablosuz ağa bağlanıyoruz. Bu kadar… 🙂

sihirli-elma-cutu-00005.jpg

VPN erişiminin dezavantajları neler?

Daha önceki TunnelBear yazısında da yazdığım gibi, VPN kullanmanın en büyük etkisi biraz hız kaybına sebep olması. Ancak internet bağlantımız kötü değilse, bu hız kaybı bizim canımızı sıkacak kadar büyük olmuyor.

Cutu’nun ücreti ne kadar? Pahalı mı?

Cutu şu anda çok yeni ve hatta satışta bile değil. Yurt dışındaki kitlesel fonlama platformu olan Kickstarter’da fon topluyor. Yani seri üretime geçebilmek için yeterli satışı yaparak nakit toplamaya çalışıyor.

Cutu’ya destek olmak için son 5 güne girilmiş durumda. Ve $100.000 Kanada Doları hedeflenirken henüz sadece CA$ 11.000 toplanabilmiş durumda.

sihirli-elma-cutu-00007.jpg

Eğer Cutu’yu beğendiyseniz ve destek olmak istiyorsanız CA$ 90 (US$ 69) tutarında destek olabilirsiniz. Bu tutar ile hem Cutu’ya sahip olabilir, hem de Cutu’nun VPN hizmetlerinden 3 ay boyunca ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz.

Ben CA$ 130 tutarında bir katkı yaptım (kargo dahil $155) ve 1 sene boyunca Cutu’nun sunacağı VPN hizmetinden faydalanmak istedim. Fakat bu süre dolduktan sonra aylık $5 civarında bir ücret ödemeye devam etmek gerekiyor, ki normal bir VPN servisi seviyesinde bu da zaten.

sihirli-elma-cutu-00006.png

İlk başta kulağa farklı gelse de, aslında Cutu bize birden çok cihazda kullanabileceğimiz, ve bunu kullanmak için ekstra bir uygulama, yazılım, eklenti vb. gerektirmeyen bir VPN hizmeti sağlayan bir ürün. 

Değerlendirme: Cutu alınır mı?

Yukarıda bahsettiğim tarzda ihtiyaçlarınız varsa, Cutu sizin için süper bir ürün. Ben hem bu tarz ürünleri beğendiğim için, hem de inceleme ürününü deneyebildiğim için çok sevdim, ve bir tanesine sahip olmak istedim, ve projeyi destekledim.

sihirli-elma-cutu-00009

Hazır Apple kablosuz ürün pazarından yavaş yavaş çekilirken bu gibi yetenekli ve pratik ürünler umarım Apple’ın AirPort ürünlerinin yerini doldurabilir. 🙂

Eğer ki proje yeterli desteği alamazsa, yani CA$ 100.000 tutarına ulaşılamazsa ne yazık ki “ya hep ya hiç” prensibi sebebiyle kartımızdan hiç para çekilmiyor, ve proje üretim aşamasına geçmiyor.

Yani destek olmak istiyorsanız elinizi çabuk tutmanızda fayda var. 🙂

sihirli-elma-cutu-00008.png

Cutu’yu siz nasıl buldunuz? İlginizi çekti mi? Merak ettiğiniz detaylar var mı?


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


14 Yorumlar

  1. Mevcut bir çok vpn uygulaması Süperonline ve ttnet üzerinden yasaklanmaya başlandı ve kullanamıyoruz. Bu cihaz ile bu sorunu yaşama riskimiz var mı? O kadar para verip ondan sonra süs eşyası olarak kalma ihtimali olabilir.

        • Yanıt gelmese de ben cevaplamış olayım 🙂 Özel olarak engellemeleri takip edip bir önlem alacaklarını pek sanmıyorum açıkçası Kemal Bey. Cihazı global müşterileri olacağı için sadece Türkiye’ye özel çözümler konusunda çok istekli olmayacaklarını düşünebilirsiniz.

          • Göktuğ Bey, o zaman bu cihazın Türkiye’de kullanmamız olası vpn yasakları nedeniyle imkansız gözüküyor, yanılıyor muyum?
            Çok güzel bir ürün ve vpn kullananlar için bana göre fayda sağlayacak bir çalışma ama gel gör ki, bu yasakçı zihniyet teknolojiye de darbe vuruyor 🙁

  2. bu ürün sadece apple Mac ürünlerine ve Iphone için mi uyumlu? yoksa tüm bilgisayar ve android telefonlarla da kullanabilecek mi?

  3. Güzel bir cihaz en azından editörün dediği gibi belkide çoğu şeyleri koşaylaştıracak. Ama söylemeden edemeyeceğim

    Sen bir kickstarter projesi yapıp üzerine ilk üç ay ve on iki aylık paket etiketi yapıştırıyorsun. Tamam cihaz için para alacaksın tabi ama bırak hizmetler bir süre bari ücretsiz olsun, insanlar ürününü kullansın, geribildirimde bulunsun. Gerekirse cihazın bir sonraki sürümü değil hatta ondan sonraki sürümünde para kazanmayı, kâr etmeyi düşünürsün.

    Bu şartlar altında amacına ulaşabileceğini düşünmüyorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz