Ana Sayfa Aksesuar iPad Pro için Türkçe Q ve F Klavye

iPad Pro için Türkçe Q ve F Klavye

3

Apple’ın iPad Pro için Türkçe Q ve F klavye de ürettiğini biliyor muydunuz? Aslında Ağustos 2016’dan beri, yani uzun bir süredir bu klavyeler mevcut. Ama son dönemde farklı kişilerden üst üste sorular gelince bu konuya yeterince iyi değinmediğimi farkettim, ve ayrı bir yazıyla açıklık getirmek istedim.

ipad-pro-smart-keyboard-turkce-klavye-2

iPad Pro Türkçe Klavye

Türkiye’den 9.7 veya 12.9 inç iPad Pro için Smart Keyboard almak istediğimizde 3 farklı klavye düzeninden birini tercih edebiliyoruz:

  • Türkçe F
  • Türkçe Q
  • İngilizce Q

Hatta Apple mağazalarında şu anda teşhirde Türkçe F klavye de kullanılıyor. Hatta Türkçe Q’dan daha fazla! 🙂

ipad-pro-smart-keyboard-turkce-klavye-1

Hatta biraz konu dışı olsa da, bildiğim kadarıyla Türkiye’de Türkçe F klavye ile satın alınabilen tek bilgisayar Apple’ın sattığı MacBook’lar. Şu anda da yeni MacBook ve MacBook Pro’ları istersek Türkçe F klavye ile satın alabiliyoruz. (Eğer başka markalarda da Türkçe F klavye ile satın alma tercihi sunduğunu bilen varsa yorum olarak paylaşsın lütfen.)

Her ne kadar resmi klavyemiz Türkçe F olsa da, Türkçe Q klavyenin kullanımı çok daha yaygın. Bu sebeple yakın zamanda eşim için aldığımız iPad Pro’da kendisi de Türkçe Q klavyeyi tercih etti…

Eğer aklınızda iPad Pro almak varsa, veya bir iPad Pro sahibiyseniz, hem 12.9 hem de 9.7-inç için Türkçe Q ve Türkçe F klavye düzenlerine sahip olabileceğiniz aklınızda olsun. 🙂

Şu anda iPad Pro için Smart Klavye fiyatları ise şöyle:

Türkçe Q Klavye – Smart Keyboard:

ipad-pro-smart-keyboard-turkce-klavye-q-tr-turkce

Türkçe F Klavye – Smart Keyboard:

ipad-pro-smart-keyboard-turkce-klavye-f-tr-turkce

ABD İngilizcesi Klavye – Smart Keyboard:

ipad-pro-smart-keyboard-turkce-klavye-q-us-ingilizce


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


3 Yorumlar

  1. Türkiye’de (Yasalar gereği) İngilizce klavyeli bilgisayar satmak yasakmış.

    Apple Kurumsal ve bireysel bölümleri üzerinden bir çok kişiden bu şekilde bir geri dönüş aldım. Ben Türkçe klavyeli ürünleri kullanamıyorum.Bir yazılımcı olarak işimiz için sorunlu bir yapısı var. Türkçe klavye ile kod yazmak İnanılmaz yavaşlatıcı ve hantal bir çözüm. Bu yüzden son 10 yıldır ABD İngilizce klavye seçeneği ile ürünler kullanıyorum ve inanılmaz rahat ediyorum.

    Ancak Türkiye Apple Store üzerinden MacBook satın alamıyorum. Cevap olarak Türkiye’ ye İngilizce klavyeli bilgisayar ithalatı resmi olarak yasak deniyor. Hatta ingilizce klavyeli macbook unuz bozulduğunda örneğin klavye değişiminde yerine türkçe klavye takıyoruz deniyor.

    Bu konu yüzünden amerikadan macbook almak yada 2.el amerikadan alınmış macbookları garantisiz olarak kullanmak zorunda kalıyoruz. Arap ülkeleri dahil hiç bir ülkede bu şekilde bir yasa yada yönetmelik görmedim. Türkçeyi koruma yasası adı altında bir yasa yüzünden Türkiye de iş yapmaya çalışan bizim gibi yazılımcılar ciddi bir problem içindeler.

    Ayrıca Türkiye’de yaşayan yabancılar da Türkçe klavyeli ürünler kullanamayacağı için evrensel klavye dizilimi olan ABD İngilizce klavye seçeneği yüzünden bizim ülkemizden kesinlikle alışveriş yapamamaktalar. Burada yaşayan, çalışan, insanlar yurtdışına çıktıklarında daha az ödeyerek istedikleri dilde klavyeli macbooklarını alıp gelebiliyorlar. Hal böyle olunca Ekonomiye zararını zaten hepimiz takdir ederiz. Bizler gibi bir çok kişi vergi ödeyerek laptop alabilecekken yurtdışından alıp ülkeye sokmaya çalışıyoruz.

    Ayrıca sadece laptop değil herhangi bir klavye satın almak istersenizde yine ingilizce klavye artık satılamıyor. Yani ben harici klavye bağlıyayım, Magic keyboard ile çalışayım derseniz de bu mümkün değil. Yine 2.el sitelerden amerikadan alınmış apple magic keyboard araştırmalısınız.

    Tabi yine üzerinde hiç düşünülmeden verilmiş hükümet kararlarının ceremelerini biz çekiyoruz.

    Ufak bir not düşmekte fayda var son 6 aydır, Apple Kurumsal departmanı üzerinden artık sadece apple magic keyboard ABD ingilizce klavye seçeneği ile alınabiliyormuş. Test etmedim ancak Bireysel store üzerinde bu şekilde bir uygulama yokmuş.

    Biz yine 2.el sitelerden sıfır abd den alınmış cihaz yada klavye kovalamaya devam edelim.

    Bu deneyimlemede buralarda dursun 🙂

    • Uğur Bey çok teşekkürler paylaştıklarınız için. Bu detayları ve sebeplerini bilmek çok önemli. Söylediğiniz gibi düşünülmeden alınmış kararlar çok farklı şekillerde işimizi etkiliyor. 🙁

    • Apple’ın sizin gibi profesyonellere yönelik böyle çalışmaları olması gerekiyor kanımca ve hatta geliştirmeyi destekleyen önünü açan bir firmanın bu problemi görmezden gelmemesi gerekiyor. Bireysel Store’da satışının olması gerekiyor.

      Bu kadar ergonomik bir klavyeyi kullanamamak çok kötü sizin için zira harici bir klavye takmak isteseniz de halledebilirsiniz işlerinizi.

      Yazınız ile alakalı olmayan aklıma gelen bir bilgi:
      Bir hocamız şunu söylemişti “Apple’ın ilk Türkiye’ye getirdiği cihazlarda bile klavye seçeneklerinde F kombinasyonu vardı”

      Türkçe F klavyeyi ulusal anlamda tanıyan tek firmaymış o vakitte.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz