Ana Sayfa Haberler iOS 10.3 Beta 1 Yayınlandı: İşte Yeni Özellikler

iOS 10.3 Beta 1 Yayınlandı: İşte Yeni Özellikler

17

iOS 10.2.1 ile birlikte Apple önceki gece iOS 10.3’ün ilk betasını da yayınladı. Genelde beta sürümlerden çok bahsetmiyor olsam da, bazı önemli sürümlere kısaca yer vermek iyi olabiliyor. iOS 10.3 de önemli sürümlerden bir tanesi.

sihirli-elma-ios-10-3-beta-1-a.png

iOS 10.3 ile yeni neler geliyor?

iOS 10.3 Beta 1 ile gelen en önemli 5 özellik şöyle:

1. iPhone’u Bul uygulamasında AirPods desteği

AirPods’un kulaklıklarının kaybolma veya koyduğumuz yeri bulamama riski olduğu için Apple böyle bir özelliği de uygulamaya eklemiş.

sihirli-elma-ios-10-3-beta-1-b1.png

iPhone’u Bul uygulaması içerisinde artık AirPods da görünüyor. Ve bir düğmeye basarak her iki kulaklıktan da yüksek frekansta ses çıkmasını sağlayarak bulmamıza yardımcı oluyor.

Eğer sadece tek bir kulaklığı kaybettiysek, sadece tek kulaklıktan da ses çıkmasını sağlayabiliyoruz.

sihirli-elma-ios-10-3-beta-1-b2.png

2. Apple’ın yeni dosya sistemi: Apple File System (APFS)

Apple’ın ilk olarak WWDC’de sözünü ettiği yeni dosya sistemi olan APFS, Flash diskler ve SSD’ler için özel olarak geliştiriliyor. Henüz geliştirme aşamasında olduğu için bazı kısıtları olsa da APFS, asıl olarak kopyalama, snapshots (enstantaneler) ve performans odaklı bir dosya formatı.

İlk defa iOS 10.3 Beta 1 ile dosya sisteminin HFS+’tan APFS’ye dönüştürülmesi ise önemli bir fark. Gelecekte ise bu dosya sisteminin getireceği performans ve verimlilikler sayesinde özellikle eğitim alanında iPad’lerden çoklu kullanıcı desteğinin gelebileceği konuşuluyor.

Sadece eğitim alanında değil de belki de tüm iPad’lerde iOS 11’de çoklu kullanıcı desteği görebiliriz. Bu şekilde aynı evde tek iPad ile anne-baba-çocuk aynı iPad’i kendi hesapları, uygulamaları ve tercihleri ile kullanabilirler.

sihirli-elma-ios-10-3-beta-1-c.jpg

APFS hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz WWDC 2016’daki şu videoya göz atabilirsiniz.

3. Uygulama puanlama pencerelerine sınırlama

Bir uygulamayı kullanırken en can sıkıcı anlardan biri “bizi puanlamak ister misiniz?” sorusunun sorulduğu an olabilir sanırım. Kullanıcı deneyimine önem veren Apple, sonunda bunu çözmek için harekete geçmiş.

iOS 10.3 ile birlikte artık bir uygulamada bu pencereler senede en fazla 3 defa çıkabilecek. Eğer istemezsek, ayarlar içerisinden bu pencerelerin görünmesini tamamen kapatabileceğiz.

sihirli-elma-ios-10-3-beta-1-e.png

Ancak belki de en önemlisi, artık geliştiricilerin de yapılan yorumlara cevap verebilmesi mümkün hale geliyor. Bu belki de App Store’daki en önemli değişikliklerden biri. Çünkü yanıltıcı veya hatalı yorumların cevapsız kalması oldukça yanlış yönlendirici olabiliyordu.

4. Sinema Modu (Theather Mode)

Bir diğer beklenen gelişme de İngilizcesi Theather Mode olan, Türkçe’ye “Sinema Modu” olarak çevirebileceğimiz özellik. Bu özellik sinema, tiyatro ve benzeri karanlık ortamlarda ses, titreşim ve ekran parlaklığı gibi ortamdakileri rahatsız edebilecek durumları azaltmaya yönelik.

Henüz iOS veya watchOS’teki beta sürümlerde aktif olmayan bu özellik, muhtemelen bir sonraki beta’da aktif olabilir.

Özellikle sinemada yanlışlıkla Watch ekranının açılması oldukça can sıkıcı olabilirken, bu özellik yardımıyla titreşim ile bildirimlerin yine hissedileceği, ancak ekranın açılması için ekrana dokunulması veya Digital Crown’a basılması gerekecek şeklinde konuşuluyor.

5. Ayarlar içerisinde en yukarıda hesap bilgileri

Bir diğer ilginç olan yenilik ise Ayarlar içerisinde en tepede artık cihazı kullanan kişinin bilgilerinin görünüyor olması. İsim ve fotoğrafın göründüğü bu kısımda ayrıca Apple ID, iCloud, iTunes ve App Store bilgileri yer alıyor.

sihirli-elma-ios-10-3-beta-1-g.png

Bu kısma dokunduğumuzda ise tüm bu bilgilerin detayları, iCloud, iTunes ve App Store bilgi ve tercihlerine ek olarak bağlı cihazlarımızın listesini de görebiliyoruz.

sihirli-elma-ios-10-3-beta-1-h.png

Ayrıca iCloud’u seçtiğimizde bir kullanım grafiği sayesinde iCloud alanımızın ne kadarını ne için kullandığımızı görebiliyoruz.

sihirli-elma-ios-10-3-beta-1-i.png

Bu özelliği yukarıda bahsi geçen APFS ile birlikte düşündüğümüzde, çoklu kullanıcı desteği için bir ön hazırlık olarak görmek çok da şaşırtıcı olmaz.

 

Diğer Yenilikler:

iOS 10.3 Beta 1’de yukarıdakilere ek olarak birkaç küçük yenilik daha mevcut:

  • 7.9 ve 9.7 inç iPad’ler için ekran üzerinde farklı yerlere taşınabilir klavye. Bu özellik henüz beta’da bile herkese açık değil gibi görünüyor. Sadece bazı özel geliştirici seçenekleri ile aktif hale gelebiliyor.
  • Siri artık Hindistan Premier Ligi ve Uluslararası Kriket Konseyi kriket maçlarının sonuçlarını söyleyebiliyor. Acaba ülkemizin futbol maçlarını ne zaman söyleyecek Siri… :/
  • iCloud Analytics seçeneği ile iCloud hesabımızdan kullanım ve analitik verilerinin paylaşılması
  • Hareketi Azalt seçeneği artık Safari web uygulamalarında da destekleniyor.
  • Podcast’ler uygulaması da artık Müzik uygulaması gibi yeni bir araç takımına (widget) sahip.
  • CarPlay son kullanılan üç uygulamaya hızlı erişim sağlıyor.
  • Spotlight içerisinde daha iyi arama önerileri.
  • Ayrıca uygulama açılış ve kapanışlarındaki animayonlarda, uygulama ekranının köşelerinin biraz daha yuvarlatılmış ve sanki biraz daha hızlanmış olduğu görünüyor.

iOS 10.3 en erken Mart ayı gibi beta sürecinden çıkacak gibi görünüyor. Ancak unutmayalım beta sürecindeki her değişiklik son sürümde olacak diye bir şart yok. Yani köprünün altından daha çok sular akar… 🙂

Sizin iOS 10.3’te en beğendiğiniz özellik hangisi? Apple’ın bu adımlarını nasıl buluyorsunuz?


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


17 Yorumlar

  1. Goktuğ Bey…cihazlarımı kaybolduğu zaman. Mac. Bilgisayarımdan rahatlıkla buluyorum…ancak. Kullanmadığım telefon ve ıpad lerimi

    Mac bilgisayarımda ki. Aygıtları bul kısmından nasıl silebilirim…saygılarımla

  2. Dosya sistemi değişiyor derken? Bunu güncelleme sırasında nasıl başaracaklar? Veri kaybı olmaz mı? İcloudu yeterli olmayanlar ne yapacak? Kafamı karıştırdı bu iş.

  3. hücresel kısımları amerika standartlarına getirldi sanırm.. 2g seçeneği kaldırıldı.. direkt 3 gi le net bağlanabiliyorsunuz… tbi bu durum benm gibi görüşmelelri 2 g üzerinden yapanlar için çok kötü oldu.. umarım düğzeltilir…

  4. Goktuğ bey efendim yazılımla ilgileniyorsunuz sanırım ben iPhone kullanmaya başladığımdan beri bir özellik bekliyordum üşengeçlikten değil sadece bu LTE ti denetim merkezine eklenmesini bekledim bütün Yıl Ayrıca Bir Sürüm hata düzeltici yazılım yüklemekten Hafıza dolacak 1 Kere Geldimi Tam özellikle Gelsin ios10 san 11 ‘re geçer gibi ve bir özellik daha istiyorum ama ona cevabınız hazır olucaktır kendimden biliyorum samsunglarda bulunan Screen mirroning her neyse kablosuz ekran aktarımı ama Apple TV çıkardınız bu sürümden vazgeçicez sanırım

    • Yusufhan Bey selamlar, beklediğiniz bu özellik pek gelecek gibi görünmüyor açıkçası. Apple, cihazın internet erişimini bu şekilde değiştirmek için bir kısayol koymaya gönüllü değil. 🙂

      Kablosuz aktarım içinse en uygun seçenek Apple TV söylediğiniz gibi.

      • evet bu yazınızı şimdi gördüm iso 11 beta yazılım gemiş ve yükledim ve dediğim gibi LTE Hücresel veri denetim merkezine gelmiş 🙂 beklediğim gibi yanlız tek sorunum ios ekran aktramı için apple tv gerekir bu hiç bir zaman değişmeyecek ondan eminim ayrıca geçmiş kurban bayramını mübarek olsun

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz