Ana Sayfa Apple Apple’dan tekrar bir rekor çeyrek, Q1-2017: 78M iPhone, 5.4M Mac, 13M iPad

Apple’dan tekrar bir rekor çeyrek, Q1-2017: 78M iPhone, 5.4M Mac, 13M iPad

1

Apple, 3 çeyrek sonrasında bir çeyreği tekrar rekorla kapattı. Hem yılbaşı hem de iPhone 7’nin etkisiyle birlikte şimdiye kadarki en iyi çeyrek sonuçlarına ulaşan Apple, 2017’ye sıkı bir giriş yapmış oldu.

sihirli-elma-2017-q1-ceyrek-sonuclari-store

Her zamanki gibi, yazının başından paylaşmak faydalı olabilir: “Bizi Apple’ın ne kadar kazandığı neden ilgilendirsin?” gibi sorular geldiği için, bu yazının amacının dünyanın en başarılı şirketlerinden biri olan Apple’ı incelemek, neden ve nasıl başarılı veya başarısız olduğunu anlamaya çalışmak olduğunu söyleyebilirim. 🙂

Apple 2017 İlk Çeyrek Özeti

Apple, 2017 finansal yılının ilk çeyreğini, yani 2017’nin Ekim-Kasım-Aralık aylarını tamamladı. Toplamda 78,4 milyar dolar ciroya ulaşan Apple, geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre %3 büyüdü.

sihirli-elma-2017-q1-ceyrek-sonuclari-4

Çeyreği birkaç cümle ile özetlemek gerekirse: 

  • Apple, 3 çeyrek sonra tekrar rekor bir çeyrek açıklayarak büyümeye devam etti.
  • iPhone 7 ve iPhone 7 Plus taleplerini karşılamakta hala zorlanıyor.
  • Mac satışları yeni Mac’lerle birlikte artmış olsa da, büyük bir fark yaratmadı.
  • iPad satışları düşmeye devam ediyor.
  • Servisler kategorisi müthiş bir hızla büyümeye devam ediyor.
  • Apple’ın elindeki nakit miktarı 9 milyar dolar daha artarak 246 milyar dolara ulaştı.

Bu çeyrekte Apple’ın net kârı da %2,8’lik bir düşüşle 17,9 milyar dolar seviyesinde kaldı. Apple’ın kasasındaki nakit miktarı ise  toplamda 246 milyara çıkmış oldu. Bunun %94’ü ise ülke dışında yer alıyor.

Yeni ABD Başkanı Trump bunun bir kısmının ülke içine çekmek istese de, vergi konularında bir anlaşma sağlamadan Apple parasını bu şekilde tutmaya devam edecektir diye düşünüyorum.

sihirli-elma-2017-q1-ceyrek-sonuclari-17

Kötü giden 3 çeyrekten sonra bu çeyreğin tekrar büyüme göstermesinin en büyük sebebi elbette şirketin cirosunun %69’unu oluşturan iPhone satışlarının tekrar büyüme göstermiş olması.

sihirli-elma-2017-q1-ceyrek-sonuclari-13

Her zaman olduğu gibi lafı daha fazla uzatmadan gelelim detaylara. Yine elimden geldiğince Apple’ın çeyrek sonuçlarını detaylı olarak incelemeye, ve Tim Cook’un yorum ve değerlendirmelerine kulak vermeye çalıştım…

iPhone: iPhone 7…

Apple bu çeyrekte 78,3 milyon adet iPhone satışı gerçekleştirdi. Bu rakam geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %5’lik bir artışı işaret ediyor. Ayrıca bu da şimdiye kadar Apple’ın bir çeyrekte sattığı en yüksek iPhone adedi ile yeni bir rekor.

sihirli-elma-2017-q1-ceyrek-sonuclari-1

Önceki iPhone’lardan farklı olarak iPhone 7 Plus’a olan ilgi her zamankinden daha yüksek. Ve Apple hala iPhone’lara olan talebe tam olarak yetişebilmiş değil.

sihirli-elma-2017-q1-ceyrek-sonuclari-5

Daha önceden de Tim Cook’un belirttiği gibi, iPhone 7 Plus talebi hala karşılanmakta zorlanıyor. Her ne kadar artık stoklarla ilgili pek bir sıkıntı yaşamıyor olsak da, bunun bir sebebinin de ülkemizdeki iPhone fiyatlarının 2 hafta önce döviz kuruna göre güncellenerek %20 civarında zamlanması olduğunu söyleyebiliriz.

sihirli-elma-2017-q1-ceyrek-sonuclari-11

Mac: Yeni Mac’ler geliyor!

Apple bu çeyrekte yine 5,4 milyon Mac sattı. Önceki seneye göre %1,2 civarında bir artış olsa da, Apple’ın yeni MacBook Pro’ları oldukça geciktirmesi, ve satışa sunduktan sonra da talebe yetişememesi bu rakamın yukarıya çıkmasını engelledi.

sihirli-elma-2017-q1-ceyrek-sonuclari-2

MacBook Pro’ların güncellenmesinin dışında, masaüstü Mac’lerin güncellenmemesi de bu rakamı düşük tutan sebeplerden bir tanesi diyebiliriz.

Ancak Apple adına mutluluk verici gelişmelerden bir diğeri ise bu çeyrekte Mac satın alan kullanıcıların büyük çoğunluğunun Windows’tan geçmiş olması.

sihirli-elma-2017-q1-ceyrek-sonuclari-6

iPhone’da olduğu gibi Mac ailesine de gelen zam, Türkiye’de gelecek dönemdeki satışları da etkileyecek elbette. Kısa bir süreliğine de olsa dolardaki artış sebebiyle Türkiye’den bir MacBook Pro almak ABD’den almaya göre daha ucuz olmuştu. 🙂

iPad: Düşüş nereye kadar?

iPad için benzer şeyleri yazmaya devam ediyoruz… iPad satışları yine geçtiğimiz senenin aynı çeyreğine göre %19 düşerek 13 milyon seviyesinde kalmış. 

sihirli-elma-2017-q1-ceyrek-sonuclari-3

Her ne kadar satışlar düşüşte olsa da, Apple’ın iPad kullanıcıları hala cihazlarından memnun durumda.

Ayrıca iPad satışlarından gelen ciro geçtiğimiz sene Mac ve Servisler kategorilerinden yüksek durumdayken, bu sene her ikisinin de altına düşmüş durumda.

sihirli-elma-2017-q1-ceyrek-sonuclari-7

Bir yandan da yeni iPad ile ilgili söylentiler de artmaya devam ediyor. Apple’ın iPad Pro ailesini yenileyeceği, 10.5 inç boyutunda çerçevesiz yeni bir iPad gelebileceği konuşuluyor.

Watch ve AirPods (Giyilebilir ürünler)

Watch hakkında Apple hala net bir satış rakamı paylaşmıyor, ancak söylenene göre son 4 çeyrek Apple Watch adına oldukça iyi geçmiş. Ve ayrıca son çeyrekte de en yüksek ciroya ulaşmış.

Tim Cook ayrıca AirPods’u da Apple’ın giyilebilir ürünler kategorisi içerisinde değerlendirerek, geç satışa çıkan AirPods’un talebine kısa zamanda yanıt vermeye çalıştıklarını paylaştı.

Apple, AirPods için online satışlarda ABD’de bile hala 6 haftalık süre veriyor ne yazık ki…

airpods

Servisler

2016’nın yıldızı olan Servisler kategorisi, 2017’nin ilk çeyreğinde de finansal tabloda parlamaya devam ediyor. Servisler kategorisi tek başına 7.2 milyar dolar ciroya ulaşmış durumda.

sihirli-elma-2017-q1-ceyrek-sonuclari-16

App Store, sadece Aralık ayında 3 milyar dolar ciro ile kendi rekorunu kırmış. Şu anda App Store’da 2.2 milyon uygulama yer alıyor. Yani yeni bir uygulama fikriniz varsa rekabetin oldukça çetin olduğunu unutmayın. 🙂

Ayrıca geliştiriciler şimdiye kadar uygulamalardan toplamda $60 milyar kazanmış, bunun 20 milyarı ise sadece 2016’da.

Apple Music de benzer şekilde son 3 çeyrektir büyüme trendine devam ediyor.

Apple Pay kullanıcıları ise geçtiğimiz seneye göre 3 katına çıkmış, kullanım 5 kat artmış durumda. Apple Pay şu anda 13 farklı ülkede kullanılabiliyor.

sihirli-elma-2017-q1-ceyrek-sonuclari-9

Önümüzdeki 4 senede Apple, Servisler cirosunu 4 katına çıkartmayı hedefliyor. Yani 2016’yı 24 milyar dolar ciro ile kapatan Servisler kısmı, birkaç sene içerisinde neredeyse 100 milyar dolarlık bir iş olacak gibi görünüyor.

Ayrıca orjinal içerik konusunda Apple, kısa videolar ve şovlarla başladığı çalışmaları dizilerle devam ettirecek gibi görünüyor. 2017’de bunun ilk örneklerini göreceğimize dair sinyaller gelmeye başladı.

Değerlendirme ve Özet

Apple adına işlerin düzeldiği bir çeyrek görmek güzel oldu. Özellikle de son 3 çeyrekte düşüş yaşadıktan sonra bu çeyrekte az da olsa büyüme görmek önemli.

sihirli-elma-2017-q1-ceyrek-sonuclari-10

Toparlamak gerekirse:

  • iPhone, Mac, Watch ve Servisler kendilerine ait ciro rekorlarını kırdılar.
  • Tim Cook, kendi evinde HomeKit kullanımının çok arttığını, şömine, ışıklar, kilitler ve hatta kahve makinasını bile bu şekilde kontrol ettiğini paylaştı.
  • iPhone 7 Plus, önceki Plus modellerden çok daha fazla talep gördü, bu da iPhone’un ortalama satış fiyatını yukarı çekti.
  • Apple, yılda 15-20 şirket satın almaya devam ediyor, satın almalara devam edecek…

Son olarak ilginç bir notu da paylaşalım: Apple’ın Servisler cirosu ($7.2b) Facebook’un geçtiğimiz çeyrekteki (Q316) toplam cirosunun ($6.8b) üzerinde. 🙂

Not: Bu arada Facebook da çeyrek sonuçlarını açıkladı ve bu sene %51 artışla çeyreklik toplam cirosunu $8.8 milyara çıkarttı. Servisler’i arkada bırakmış oldu…

sihirli-elma-2017-q1-ceyrek-sonuclari-15


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


1 YORUM

  1. Son 2 yıldır, Apple ın yüksek artış gördüğü ülkeler içinde Türkiye’den bahsetmesi ilginç. Bu toplantıda italyan çocuk yine aynısını söyledi. Zammış kurmuş hiç bişey etkilemiyo bizimkileri sanırım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz