Ana Sayfa Apple Apple.com artık San Francisco yazı tipini kullanıyor

Apple.com artık San Francisco yazı tipini kullanıyor

9

Apple kendi web sitesindeki yazı tipini San Francisco olarak değiştirdi. İlk olarak 2014’te Watch ile tanıtılan bu yazı tipi, 2015’te iOS ve macOS ailelerinde de kullanılır hale gelmişti.

apple-san-francisco-font-1.png

Aslında geçtiğimiz günlerde yazacaktım, ancak hem Apple’ın hem de benim gündemim çok yoğun olduğu için geç de olsa bu önemli detayı paylaşmak istedim.

San Francisco, Apple tarafından geliştirilmiş ve ilk olarak Watch üzerinde kullanılan bir yazı tipi. Apple, San Francisco’yu geliştirirken odak noktasını okunaklılık (legibility) olarak belirlemiş.

apple-san-francisco-font-2.jpg

Yani özellikle küçük harflerle yazılmış yazıların uzaktan daha rahat okunabilmesi, harflerin birbirlerine karışmamasını amaçlamış.

Eğer San Francisco yazı tipi ile ilgili daha detaylı ve uzman seviyesinde bilgi almak isterseniz, en temek kaynak olan Apple’ın kendi sunumuna, WWDC 2015’teki “Introducing New System Fonts” videosuna göz atabilirsiniz. 🙂

TypographyGraphic_2x.png

Hatta Apple’ın yazı tipleriyle ilgili özel sayfasına göz atmak için https://developer.apple.com/fonts/ adresine bakabilirsiniz.

apple-san-francisco-font-3.png

Aşağıda sırasıyla yeni ve eski anasayfanın karşılaştırmasını görebilirsiniz.

apple-san-francisco-font-4aa

apple-san-francisco-font-4bb

apple-san-francisco-font-5aapple-san-francisco-font-5b

Bazı iç sayfalarda hala eski yazı tipi hala kullanılıyor olsa da, muhtemelen bir sonraki ürün güncellemesiyle birlikte artık tamamen yeni yazı tipinin kullanılacaktır.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


9 Yorumlar

  1. Göktuğ Bey, elinize sağlık çok güzel bir şekilde sihirli elma internet sitesini bizler için devam ettiriyorsunuz. Yalnız ben bu yazının altında bu sanfransisco font’unu bizlerin kendi belgelerinde kullanabilmemiz için bir link veya kısa bir parağraf paylaşırsınız diye ummuştum. Ne dersiniz?

  2. SF yazı fontuyla duvar yazıları görüldüğü yerde silinmeye devam ediyor. Ayrılıkçı california güçlerini baskı altına alan washington dc baskıcı güçleri, özgür dünyanın lideri merkel tarafından bir kez daha kınandı.

    Orwell, 2017
    (Olmayan kitaptan alıntıdır)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz