Ana Sayfa iPad Hangi iPad bana uygun? iPad Pro, iPad ve iPad mini 4

Hangi iPad bana uygun? iPad Pro, iPad ve iPad mini 4

20

Önceki gün iPad ailesinde yapılan değişiklikler sonrasında küçük bir karşılaştırma yapmanın zamanı geldi.

affordable_new_9-7-inch_ipad_family.jpg

Son durumda Apple’ın iPad’ler için 3 farklı isimlendirmesi mevcut:

  • “Air” adı tarihe karıştı
  • En baştaki gibi adı sadece “iPad” olan bir ürün geldi
  • “mini” serisi devam ediyor
  • “Pro” serisi güncellenmedi, ama devam ediyor

3 farklı isim olmasına rağmen ise, temelde 4 farklı iPad var. Ve bu da seçim yapmayı hala biraz karmaşık hale getiriyor.

Apple’ın bu konudaki tutumunu MacBook ailesindekine benzer buluyorum: Yeterince netleştirebilmiş değil, ama iyileştirme ve sadeleştirme yapmaya başlamış durumda.

Yeni iPad ailesi, Apple’ın sitesinde de yer verdiği sıralamada şöyle:

  • iPad Pro (12.9 ve 10,5 inç)
  • iPad (5.nesil)
  • iPad mini 4

Boyut

Tek tek boyutları milimetre cinsinden yazmak çok da anlamlı değil. Ancak bilmemiz gereken, ve karar verirken aklımızda olması gereken tek önemli şey var: iPad’ler hala 3 farklı boyutta. 🙂

  • 12.9 inç – Neredeyse bir dizüstü kadar büyük
  • 10.5 inç – Orjinal iPad boyutu ancak çerçeveler incelmiş bu sayede ekran büyümüş.
  • 7.9 inç – Neredeyse tek elle de tutulabilecek kadar küçük

 

Boyutlara ek olarak incelikten de bahsetmek iyi olabilir. Çünkü her ne kadar ilk bakışta farketmesi zor olsa da, her iPad’in inceliği de birbirinden farklı.

  • 12.9 inç iPad Pro: 6.9mm
  • 9.7 inç iPad Pro: 6.1mm
  • iPad: 7.5mm
  • iPad mini 4: 6.1mm

Yani aslında kalınlıkları yanyana karşılaştırmak gerekirse şöyle bir grafik çıkıyor karşımıza:

10.5 inç iPad Pro ve iPad mini 4 en ince iPad’ler. Sonra 12.9 inç iPad Pro geliyor. En kalın olansa 7.5mm ile yeni çıkan iPad.

Bu kalınlığın neye karşılık geldiğini mm cinsinden ben anlamıyorum, bu yüzden en güzeli iPhone SE gibi bildiğim bir şeyle karşılaştırmak. iPhone SE’nin kalınlığı ise 7.6mm. Yani iPad, iPhone SE’den 0.1mm daha ince. (Ama elbette 7.1mm’lik iPhone 7’den kalın)

tk5.png

Ağırlık açısından baktığımızda ise Wi-Fi modellerin ağırlıkları şöyle:

  • 12.9 inç iPad Pro: 677 gram
  • 10.5 inç iPad Pro: 469 gram
  • iPad: 469 gram
  • iPad mini 4: 299 gram

Yani aslında ağırlık söz konusu olduğunda belirleyici faktör ekran boyutu gibi görünüyor. Büyük ekran daha ağır, küçük ekran daha hafif…

Ekran

Hazır ekran demişken, bu 4 farklı model 3 farklı ekran boyutuyla geliyor aslında.

Ancak asıl fark bu ekranların boyutları değil, teknolojilerinde. Ve işler burada gerçekten karışmaya başlıyor. Bu sebeple temiz ve anlaşılır bir görsel ekledim buraya Apple sitesinden;

Özetle, ekran açısından bakıldığında 10.5 inç iPad Pro tüm cihazlardan daha iyi bir teknolojiye sahip.

İşlemci

Her ne kadar yenilenmiş iPad’lerde artık performans sıkıntısı pek yaşanmıyor olsa da, eski nesil işlemciye sahip iPad 2 gibi 2011 yılından, yani 6 sene öncesinden kalma cihazlar artık kullanılamayacak seviyeye gelmiş durumda neredeyse.

Bu yüzden işlemci seçimi de uzun süre boyunca iPad’i kullanabilmek için oldukça önemli bir faktör. Neyse ki Apple’ın iPad ailesinde artık “çok eski” diyebileceğimiz bir işlemciye sahip iPad kalmadı, iPad mini hariç… 🙂

A10X işlemcisi Apple’ın bir iPad için ürettiği en güçlü işlemci. iPhone 7 ailesinde kullanılan işlemciye benzer olduğu için nispeten yeni diyebiliriz.

iPad mini 4 ise en eski ve bu seri içerisindeki en yavaş işlemciye (A8) sahip iPad. Hatta önceki gün yapılan açıklamalarda iPad mini 4’ün A9X işlemcisiyle güncellenip iPad mini 5 olarak isimlendirilmediği de soru işaretleri oluşturdu. Acaba Apple mini serisine son mu verecek? Ya da daha büyük bir güncelleme ile (A10X gibi) mini serisini de “iPad mini (5.nesil)” olarak yeniden mi adlandıracak?

Fotoğraf Kamerası

Fotoğraf açısından baktığımızda ise öne çıkan kameralar elbette 10.5 ve 12.9 inç iPad Pro’ların kamerası. Diğer iPad modellerinin kameraları aynı seviyede yer alırken, iPad Pro modelleri ise önemli avantajlarıyla öne çıkıyor.

 

Eğer iPad ile gerçekten iyi fotoğraflar çekmek istiyorsanız tercihiniz şu anda iPad Pro modelleri olmalı. Ancak bu, diğerlerinin kötü olduğu anlamına da gelmesin.

Video Kamerası

Video açısından da fotoğraftakine benzer bir durum söz konusu. iPad Pro modelleri diğerlerine göre çok daha kaliteli videolar çekebiliyor.

iPad Pro’lar; 4K HD video kaydı, 1080p’de saniyede 120 kare ve 720p’de saniyede 240 kare çekim yapabilyor.

Buna karşılık diğer iPad’ler ise 1080p HD video kaydı ve sadece 720p’de saniyede 240 kare çekim yapabilyor.

FaceTime Kamerası

İşte bence fotoğraf ve videodan daha önemli bir kriter. iPad’i FaceTime ya da video konferans için çok daha sık kullanan birisi olarak ön taraftaki kameranın kalitesi benim için çok daha önemli.

Bu alanda da iPad Pro modelleri diğerlerinin önünde, hem de açık ara!

Diğer iPad’ler sadece 1.2 megapiksellik fotoğraf çekebilen kameralara sahipken, iPad Pro’lar ise 7 megapiksel ile çok daha kaliteli görüntü sağlıyor.

tk10a.jpg

Smart Connector

iPad Pro modelleri, Smart Connector’a sahip olan yegane modeller. Apple’ın bu özel bağlantı noktası sayesinde iPad’e klavye gibi farklı cihazlar bağlamak mümkün olabiliyor.

tk12.png

 

Apple’ın iPad Pro’lar için kendi klavyeleri zaten mevcut. Hatta buna ek olarak Logitech gibi firmalar da yine Smart Connector kullanan klavyeleri satışa sundular.

tk13.jpeg

Elbette iPad ve iPad mini ile de klavye kullanmak mümkün, ancak Smart Connector olmadığı için Bluetooth’lu ve pilli çözümlere yönelmek gerekiyor. Bu da diğeri kadar kolay ve pratik olmuyor.

tk14a.jpg

Apple Pencil

Apple Pencil da tıpkı Smart Connector gibi iPad Pro’ya özgü bir ürün. Kalem şeklindeki Apple Pencil, özel iPad Pro ekranı sayesinde çok daha hassas dokunuş ve çizimlere izin veriyor.

tk14.jpg

Parmaklarımızla yapabildiklerimize ek olarak, Apple Pencil sayesinde daha yaratıcı işlere veya kalemle ekran üzerinde çizim yapmaya veya not almaya imkan sağlıyor.

Elbette Apple Pencil dışındaki diğer ürünlerle de çizim yapmak mümkün, ancak bunlar Apple Pencil gibi ekranla özel bir şekilde iletişime girmediği için aynı keskinliği almak mümkün olmuyor.

tk15.png

Renk

Ve son olarak, iPad almaya karar verdikten ve yukarıdaki kriterleri değerlendirdikten sonra renk seçimi kararımızı temelden etkileyebilir. Çünkü Roze Altın renk seçeneğine sahip olan tek iPad, 10.5 inç iPad Pro.

Gümüş, Uzay Grisi ve Altın renk seçenekleri ise tüm iPad’lerde mevcut.

tk16.png

Siz hangi iPad’i tercih ediyorsunuz? Yeni iPad’i nasıl buldunuz? Sizce iPad Pro serisi güncellendiğinde yeni neler olacak neya olmalı? Yorumlarınızı bekliyorum…

Güncelleme:

Fiyat

Aslında Türkiye fiyatları döviz kuruna göre değiştiği için fiyatlara ilk başta yer vermek istememiştim. Ancak gelen yorumlar ve mesajlar haklı olarak fiyat olmadan bu karşılaştırmaların eksik kalacağı yönünde beni ikna etti. 🙂

Tüm iPad’ler için kolay bir karşılaştırma tablosu çıkartmaya çalıştım. Umarım bu haliyle daha işe yarar ve karar vermeye yardımcı olur… 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


20 Yorumlar

  1. Göktuğ bey yine çok faydalı ve okunması elzem bir yazı olmuş, teşekkür ederim. Benim de hasbel kader yaptığım değerlendirme de 9,7” gerek 4k çekim, gerek 5 mp facetime kamerası, gerekse de ekran kalitesi bakımından daha önde. Neredeyse i7 işlemcili macbook pro larımıza yaklaştılar. Ancak her zaman ifade ettiğim başta Apple olmak üzere şirketlerin teknolojiyi ekleme stratejisi insanı hem kızıdırıyor hem de ekonomik açıdan çok zorluyor.

  2. Apple i yönetenler salak ya ayni samsung gibi birsuru model var ne gerek var yanlis politika dolar artmadan once 9.7 pro lar 1800 2000 iken simdi dandik islemcili ipad 1500.2000 lira 100 dolarlik cihazlari 1000 dolara sattiran sisteme sokayim ben

  3. Göktuğ bey facetime ile genel bir şey sormak istiyorum. facetime görüşme yapıldığında görüntü karşı tarafa normalden daha kötü bir kamera ile çekilmiş (örneğin vga) gibi gidiyor oysaki 4.5G teknolojisinde upload hızları oldukça iyi oldugundan bunun internet hızı ile alakası olması da mumkun değil. Sizce böyle olmasının sebebi ne olabilir? iphone7 plus kullanımında bile bu böyle.

    • Söylediğiniz gibi bir sorun olmaması gerekiyor. Wi-Fi üzerinden denediğinizde kaliteli görüntü alabiliyor olmalısınız. Eğer hala sorun varsa Apple’a danışmanızı öneririm.

  4. iPad 2’yi çıktığı gün almıştım sonra iPad Air’ı aynı şekilde. O zaman iPad’i de iPhone gibi 2 yılda bir yenileme döngüsünde düşünüyodum kendim için. Şimdi ise alırsam 9.7 Pro’yu alırım ama elimdeki Air bozulana kadar da almayı düşünmüyorum hatta bozulduktan sonra da alır mıyım emin değilim.
    Telefon ekranlarının büyümesiyle insanlar her işlerini telefonda hallediyorlar çoğu kişi işten eve döndüğünde akşam lapotpunu açmıyor bile. Ama tabi hala çoğu kişinin bütün kişisel arşvinin belgelerinin içinde olduğu bilgisayar evinde bulunuyor ana makine olarak. Tablet hiç bir zaman bunun yerini alamaz.
    iPad ilk çıktığında insanların hevesle aldığı büyük dokunmatik ekranda dergi kitap okumak, oyun oyanamak, fotolara bakmak gibi şeyler artık cazip gelmiyor demek ki. iPad 2’si olan kişinin yenisini alması için bir sebep yok. Yaptığı şeyi hala eski cihazında yapabiliyordur. Satışların düşmesi de bunu doğruluyor.
    İkisi bir arada windowslu tablet-laptop satışları nasıldır bilmiyorum ama Apple açısından işletim sistemi iOS olan iPadin bir daha eski şaşaalı günlerine döneceğini zannetmiyorum. Belki birgün macOS yüklü bir tablet görürüz:)

    • iPad 3 ile başladım çünkü iPhone 4den sonra retina ekran benim için olmazsa olmazdı. Sonrasında air e geçtim ciddi anlamda kasa hafiflemesinden dolayı. Şu an için pro bana ilginç değil. iPad evden hiç çıkmadı. Akşamları koltukta gaste okuma ve surf yapma dışında bir kullanımı yok benim için ama bu iş içinde mükemmel demem gerekiyor.

  5. Goktug Bey merhaba, iPad pro 10,5″ olmalı; yazıda birkaç yerde 9,7 olmuş. apple.com’da pro’lar icin 12,9 ve 10,5 diyor. iPad ise 9,7. Yaniliyormuyum acaba?

  6. Merhaba çizim için ipad pro alıcam ama yeni prolarda 12 inc yok dendi ama var diye biliyordum. Gerçekten daha 12 inç güncellenmedimi??? Ve bir sorum daha var çizim için 12 inç olmak zorunda yeni pro ile eskisi arasında geeçekten sistem bakımından cok fark varmı??

    • Merhaba,

      iPad Pro’nun 10.5 ve 12,9 inçlik iki farklı modeli bulunuyor. Apple’ın sitesinden kontrol edebilirsiniz.

      https://www.apple.com/tr/shop/buy-ipad/ipad-pro

      2015 model iPad Pro ile 2017 model iPad Pro arasında işlemciden dolayı biraz performans farkı söz konusu. Ayrıca 2017 model iPad Pro 2. nesil Touch ID, daha yüksek parlaklık, daha iyi kamera gibi özelliklere sahip. Ayrıca çizim için alacaksanız 2017 model iPad Pro’nun ekranı 120Hz tazeleme oranına sahip. Bu özellikle çizim için oldukça fark yaratan bir detay, 60Hz ve 120Hz arasındaki farkı daha iyi anlamak için YouTube’dan videolara göz atabilirsiniz. Karar sizin.

  7. Merhaba Göktuğ Bey,
    Ben grafik tasarımcıyım. Bir ipad almak istiyorum ama çok fazla bütçem yok. Her an yanımda taşıyabilmek ve çizim yapabilmek için bir ipad istiyorum. Sizce adobe grafik programlarını kullanmak için ipad pro 64gb yeterli midir yada siz ne tavsiye edersiniz? Dosyaları depolamak için harici disk veya icloud kullanmayı düşünüyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz