Ana Sayfa iOS Yüz milyonlarca iOS cihaz, yeni dosya sistemine geçiyor: APFS

Yüz milyonlarca iOS cihaz, yeni dosya sistemine geçiyor: APFS

16

iOS 10.3 ile birlikte Apple iOS cihazlarındaki dosya sistemini değiştiriyor. 30 yılı aşkın süredir kullanılan HFS+, iOS 10.3 güncellemesiyle birlikte yerini Apple’ın yeni dosya sistemi olan APFS’e bırakıyor.

Ve elbette biz kullanıcıların bunun için ekstra bir şey yapmasına gerek yok. Güncelleme yüklenirken bu iş otomatik, herhangi bir veri kaybı olmadan olarak yapılıyor. 🙂

apfs-hero.jpg

APFS nedir?

HFS dosya sistemi bundan 30 küsür yıl önce, floppy disk yani disketler kullanılırken ortaya çıkmış bir dosya sistemi. Tek bir diskete 400KB (MB değil) veri saklanabildiği dönemlerden kalma.

apfs-1.jpg

Apple da bu eski dosya sistemini canlı tutmak ve üzerinde çalışmak yerine SSD’ler ve büyük kapasitelere uygun olan yeni bir dosya sistemi üzerine zaman ayırmak istemiş. 🙂

APFS için Apple’ın 3 temel odağı var:

  1. Tüm yeni nesil cihazlarda çalışması (MacOS, iOS, watchOS, tvOS)
  2. Şifreleme (encryption)
  3. Modern yedekleme için “snapshot”lar

apfs-2.png

APFS’e nasıl geçiliyor? iOS 10.3 ile, farkına bile varmadan…

Apple’ın bu yeni dosya sistemine geçiş ise biz kullanıcılar için farkına bile varamayacağımız bir şekilde gerçekleşiyor. iOS 10.3 güncellemesini cihazımıza yüklüyoruz, ve Apple arka tarafta hiç bir veri kaybına sebep olmadan tüm dosya sistemini HFS+’tan APFS’e çeviriyor.

1 milyardan fazla iOS cihazı olduğunu düşünürsek, önümüzdeki günlerde on milyonlarca hatta yüz milyonlarca cihaz yeni dosya sistemine geçiyor olacak.

Eğer Apple bu işlemde küçük de olsa bir sorun yaşarsa, Apple tarihindeki en büyük fiyaskolardan biri olabilirdi, hala olabilir… Ama şimdiye kadar bir problem çıkmış gibi görünmüyor. 🙂

Tebrikler Apple… 🙂

apfs-5.jpeg

Elbette iOS ile başlayan geçiş, diğer işletim sistemlerine de 2017 yılında yansıyacak. macOS, watchOS ve tvOS de APFS’e önümüzdeki aylarda geçecek. Muhtemelen WWDC’de bunun detaylı haberlerini alacağız.

APFS’in etkileri ne olacak?

Biz kullanıcılar için küçük, ama Apple’ın için şimdi ve uzun vadede çok büyük bir değişiklik olan APFS geçişi, ilk olarak kendini küçük hız ve kapasite farklarında gösteriyor olacak.

Büyük boyutlu dosya kopyalama işleri çok daha hızlı bir şekilde tamamlanacak. Eğer büyük dosyalar üzerinde çalışıyorsanız, video işleme vb işlerde iOS 10.3 ile hızlanma hissedebilirsiniz.

APFS ve Disk Kapasitesi

APFS’in bir diğer etkisi de diski kullanma verimliliği ile ilgili. Yani iOS cihazımızdaki boş alanımız az da olsa artabilir. Bunun için ArsTechnica’nın temiz ve boş cihazlarla yaptığı testlerde küçük de olsa kapasite artışları sağlandığı görülmüş.

apfs-4.png

iOS 10.3 yüklü cihazlar, iOS 10.2.1 yüklü cihazlara göre hem toplam hem de kullanılabilir alan açısından daha verimli.

Elbette cihazlar müzik, fotoğraf, uygulama vb. şekillerde doldukça bu farklar değişebilir, ancak ilk günden ufak da olsa bu yönde bir iyileşme olması da gayet güzel bir gelişme diyebiliriz.

Özet

Bir süredir beta sürümlerini kullanıyordum, ancak dün eşimin cihazını iOS 10.2.1’den 10.3’e güncelledim. APFS dönüşümünü de düşününce, normalden daha uzun sürdüğünü söyleyebilirim. Ancak önemli olan, bir kullanıcı olarak bununla ilgili hiç bir şekilde sorun yaşamıyor, ya da tercih yapmıyor olmam. Bu harika bir şey!

Detayları bilenler içinse, Apple’ın yaptığı neredeyse imkansıza yakın, hatta alınmak istenmeyecek kadar büyük bir risk (risk budur). Sessiz bir şekilde milyonlarca cihazın dosya sisteminin değiştirilmesi, teknoloji dünyasında olan herkesin hayranlıkla takdir edeceği bir adım…


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


16 Yorumlar

  1. Bilgisayar tarihinde gerçekleşmiş en büyük geçişlerden biri. Sorunsuz olacak mı acaba diye şüphelerim vardı ancak bugün sorunsuz geçtim. Motorola işlemciden ibm e geçiş ve ibm den intele geçiş bile bu kadar büyük çaplı değildi.

  2. Merhabalar, dün akşam itibariyle güncellemeyi tamamladım. Iphone 6-16GB kullanıcısıyım. Güncelleme için bir takım uygulama ve fotoğraflarımı yedekleyip silmek zorunda kalmıştım. 650 MB yer kalmıştı. 770MB’a tamamlayıp güncellemeyi başlattım. Bittiğinde 5,79GB boş alanım görünüyor hala da değişmedi düşmedi 🙂 Benim açımdan gözle görülür en büyük fark bu görünüyor. Ancak güncelleme ile ilgili mi bilmiyorum; bugün yaşadığım konu (operatörün Turkcell) hangi yöne arama yaparsam yapayım 20-30 dak. sonra hat kesildi sürekli. Genel olarak çok memnunum şuanki geçişten.

  3. her güncelleme geldiğinde biraz bekler sorun var mı acaba diye, sözlükleri, teknoloji haber sitelerini gezerim. Gördüğüm kadarıyla en sancısız geçişi yapıyor şu anda apple. Çünkü diğer güncellemelerde oldukça fazla haber yapılır ve troller tarafından dalga konusu olurdu. Bakıyoruz ki bu önemli geçiş sorunsuz olunca sadece basit bir güncelleme haberi olarak kaldı.

    • Yarın samsung s8 tanıtımı var. O ana kadar paralı troller bekleyecektir. Bu hafta son istedikleri şey haberlerde apple kelimesinin normalden fazla geçmesi olur. S8 sonrası genelde üçüncü günden sonra saldırıya başlarlar.

  4. Dosya sistemi değişikliği sebebiyle 10.3 final sürümü çıktığında, hem eşimin hem de kendi telefonuma haftasonu yeniden kurulum yaparım diye düşünüyordum. Güncelleme kontrolü yaptığında gördüğümde ise dayanamayıp OTA üzerinden her iki telefondan da geçiş yaptım. Sıfır problem.
    Kurulum i6′ da oldukça uzun sürdü ama i6S de kabul edilebilir seviyedeydi. hız farkı olarak i6 daha pürüzsüz bir kullanım sunmaya başladı. 6S de ise animasyonlarda hafif bir hızlanma gözüme çarptı. Asıl dikkatimi çeken ise her iki telefonda da ortalama 1gb yer açıldı :))
    Kısaca söylemek gerekirse 7S / Edition modelleri öncesinde aldığı bu güncelleme i6′ yı hala dimdik ayakta tutuyor diyebilirim. 2014-2017 arası yani 3 yıl boyunca i6, kullanıcısını gerçekten memnun etmeyi başardı.
    Aynı tarihte çıkmış Android amiral gemileri (Note 3, Galaxy S5, Htc M8, Sony Z2) 2017 yılının yazılım güncellemelerini dahi resmi olarak alamazken, Apple neden Apple olduğunu daha iyi gösterdi diye düşünüyorum.

  5. Güncelleme sonrası herhangi bir sıkıntı durum belirmedi, güncellemenin 45 dakika gibi bir süreçte yapıldığını es geçersek… Onun haricinde, depolama alanında, 2.3 GB gibi bir fazlalık açıldı. Ayrıca, sistem daha hızlı daha akışkan..

    Hatta, arama kısmındaki indexlenmeler de daha performanlı. Sponlight daha canavar çalışıyor iOs’de.

  6. İphone 6 da güncellemeyi hemen yaptım. İlk defa sizin güncelleme haberini veren yazıyı okumadan güncellemeyi başlattım. Ve sonra dosya sistemindeki değişikliği öğrenince korkmaya başladım. Ama korktuğum boşa çıktı şimdilik hiç bir problem yaşamadan iki gündür kullanıyorum. Darısı mac’lerin başına diyorum ve dört gözle bekliyorum.

  7. 6S ve ipad mini 2 için güncellemeyi itunes ile gerçekleştirdim. 2 günlük gözlemim:
    Her iki cihazda gayet stabil ve gözle görülür daha akıcı hızlı. Şu ana kadar tek dikkatimi çeken gariplik mesaj yazarken ki otomatik tamamlama. Tahmin-tamamlama işlevi biraz tuhaflaşmış gibi önceden bu kadar yazmak istediğimden farklı bir şey çıkmazdı ortaya.

  8. Sizin yorumlarınızı düzenli olarak takip ediyorum. Yeni güncelleme için biraz bekleyin demiştiniz. Tavsiyenize uydum. Madem şimdi de sıkıntı yok diyorsunuz eh güncelleyeyim telefonumu o zaman. ?

  9. ben hem telefonda hem bilgisayarda sorunsuz bir şekilde geçiş yaptım en ufak bir fark dahi olmadı sadece geçmeden önceki disk kapsitemle sonraki arasında 3-4 gb bir fark oldu yerim arttı 🙂

  10. Benim dikkatimi şöyle bir ayrıntı çekiyor; APFS dosya sistemine geçtikten sonra APP güncelleme boyutları çok yükseldi. Mesela Fb güncellemesi 300 mb üzeri bu artışların sebebi yeni dosya sistemi ile alakalımı acaba ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz