Ana Sayfa Apple Apple çeşitliliğe önem veriyor, WWDC’de tacize göz yummak istemiyor

Apple çeşitliliğe önem veriyor, WWDC’de tacize göz yummak istemiyor

1

Haziran ayındaki Apple geliştirici konferansı (WWDC) için kayıtlar başladı, ve Apple da kayıt ve katılım kurallarını açıkladı. Bu kuralların bir çoğu önceki yıllardakilere benzer olsa da, çeşitlilik üzerine olan kuralda geçen seneye göre oldukça detaylı bir açıklama mevcut.

diversity-1.jpeg

$1.600’lık konferansa katılmak isteyen geliştiriciler Apple’un yayınladığı kuralları kabul etmek ve onlara uymak zorundalar. Bu kurallardan “çeşitlilik” (diversity) üzerine olanı için oldukça detaylı bir tanım yapılmış ve buna aykırı tüm davranışlarda katılımcıların WWDC biletlerini iptal edebilir, veya onları konferans dışında bırakabilir.

Apple is committed to diversity and to providing a harassment-free conference experience for everyone.

Türkçe’ye birebir çevirisi zor olsa da, şöyle diyebiliriz sanırım: Apple çeşitlilik (farklılık) sağlanmasını ve herkese tacizsiz bir konferans deneyimi sunmayı taahhüt ediyor.

All attendees have the right to a safe and welcoming environment regardless of gender, gender identity and expression, age, sexual orientation, disability, physical appearance, body size, race, ethnicity, religion, or any other attributes. In addition to treating others respectfully, please do not bring items with disrespectful, malicious, or sexually-oriented writing, images, or audio to the conference.

Tüm katılımcıların cinsiyet, cinsiyet kimliği veya ifadesi, yaş, cinsel eğilim, engellilik, fiziksel görünüş, vücut ölçüsü, ırk, etnik köken, din veya başka özellikler gözetmeden, güvenli ve misafirferper bir ortamda olmaya hakkı vardır. Diğerlerine saygılı bir şekilde davranmaya ek olarak, lütfen kaba, kötü niyetli veya  cinsel eğilim içeren yazıları, görselleri veya sesli kayıtları konferansa getirmeyin.

diversity-2.png

Geçtiğimiz aylarda özellikle Uber adlı şirket bünyesinde yaşananlar, ve özellikle de teknoloji dünyasındaki “erkek egemen” durumun yarattığı bir çok problemin çok konuşulduğu bu günlerde sanırım Apple da hem kendi görüşlerini net bir şekilde ortaya koymak, hem de böyle bir sıkıntılı duruma izin vermemek için ekstra özen gösteriyor.

Ayrıca her ne kadar çeşitliliğe önem veriyor olsa ve bu yönde son yıllarda önemli adımlar atıyor olsa da, Apple’ın hala bu konuda ne kadar ileride olduğu da tartışılabilir. Örnek vermek gerekirse, 2016 yılında paylaşılan çeşitlilik raporunda:

  • Apple çalışanlarının %56’sı beyaz ve %68’i erkek
  • Üst yönetimin %67’si beyaz ve %72’si erkek

Şirket, ABD’de yeni işe alınanların %54’ünün beyaz olmadığını söylüyor olsa da, henüz daha detaylı bir bilgi paylaşılmış değil.

diversity-3.png

 

Yine de Apple’ın paylaştığı aynı raporda trend çeşitliliği destekleyen yönde ilerliyor ve olumlu adımlar atıldığı belli.

diversity-4.png

Özetle, Apple’ın kapsayıcı, çeşitliliğe ve farklılıklara önem veren bir yapıda olmasını, bunu ürünlerine, reklamlarına, çalışanlarına ve konferanslarına yansıtıyor olmasını önemli bir örnek olarak gördüğüm için bunu Sihirli Elma’da paylaşmak istedim.

Umarım bir çok alanda örnek olarak sayabileceğimiz Apple, bu konuda da örnek olmaya devam eder.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


1 YORUM

  1. Bu konu Türkiye’de zerre kadar dikkat çekmesede çok önemli bir konu. Türk halkı ayrımcılık ve faşizm hakkına çok az şey biliyor. Bu konular insanın hayvani yönü ile ilgili ve mutlaka toplumsal sözleşmeler ile tedavi altına alınması gereken süreçler. Bunu yapabilmek için ise eğitime önem vermek gerekiyor. Eğitim de şu anda dünyanın en geri toplumlarından biriyiz. Dolayısıyla önümüz açıl değil. Ancak para ile istediğiöizi alır, dünyada yaşar gideriz tembel mantığını araplardan görenler, gerçekte paranın kaynağı kesilince çıkmaza girerler ve daha da saçma bir durum olur. Malasef eğitimsiz bir toplumun geri dönüşü olmaz ve tepki de göstermez.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz