Ana Sayfa Haberler Apple Pro Kullanıcılarını Hatırladı: Yeni iMac ve Mac Pro geliyor!

Apple Pro Kullanıcılarını Hatırladı: Yeni iMac ve Mac Pro geliyor!

4

Apple son dönemde profesyonel kullanıcılarını biraz üzüyordu. Masaüstü Mac’lerin yeterince hızlı bir şekilde güncellenmemesi, bununla ilgili açıklamaların olmayışı ve 2016 sonunda piyasaya sunulan MacBook Pro’nun pro kullanıcılar tarafından beğenilmemesi bunun ana sebepleri diyebiliriz.

Ancak Apple bunun farkına varmış ve kabul etmiş durumda. Pro kullanıcılara yönelik önemli adımlar atacağının garantisini veriyor ve bir anlamda “barışmak” istiyor.

tk-hero.jpg

Apple önceki gün bazı teknoloji editörleri ile kapalı bir toplantı yaparak bazı konulara açıklık getirdi. Ben de bu toplantıda yer almak isterdim, ama sadece paylaşılan yazılardan Sihirli Elma okuyucuları için bir derleme yapabiliyorum. 🙂

Özetle Apple diyor ki:

  1. Mac Pro tamamen yenilenecek, ama bu sene değil
  2. Mevcut Mac Pro’nun özellikleri güncellendi
  3. Yeni ve daha güçlü iMac’ler bu sene geliyor

Ve işte detaylar…

Apple Mac Pro’yu tamamen yeniliyor! Peki problem ne?

Apple 2013 yılında uzun zaman sonra yeni Mac Pro’yu yepyeni bir tasarım ile tanıtmıştı. Hatta lansmanda Phil Schiller da Apple’ın inovasyonunu kaybettiğine dair yapılan yorumlara atıfta bulunmuştu. 🙂

Fakat bunun ardından geçen 3 senede Apple, Mac Pro’yu hiç güncellemedi. İşlemciler, RAM, grafik kartı, disk gibi bir çok bileşen eski kaldı.

Bir çok pro kullanıcı da haklı olarak bundan şikayet etti. Neden daha yeni ve hızlı donanımları Apple Mac Pro’ya eklemiyordu ki?

RtFlKRIVD1AnbWMo.huge.jpeg

Önceki gün yapılan kapalı toplantıda Apple bir anlamda buna cevap vermiş oldu. Anlaşılan, Apple’ın 2013 yılındaki yeni tasarımı gelecek yıllardaki grafik işlemcilerini Mac Pro’ya eklemesine engel oluyordu. Bu sebeple de Apple güncelleme yapamıyordu.

tk-1.jpg

2013 yılındaki Mac Pro tasarımı 2 tane GPU içeriyor ve o dönemki en iyi mimariyi kullanıyorken, sonraki dönemde sektör tek ve daha güçlü GPU üzerine yöneldi. Ancak tek ve daha büyük GPU daha farklı bir mimari ve daha büyük bir termal kapasite (ısıyı dağıtan parçalar) gerektiriyordu.

Bu sebeple Mac Pro’nun sistem mimarisi yeni nesil GPU’lara uygun olmadığı, ortaya çıkan ısıyı yeterince iyi bir şekilde dağıtamayacağı için bir anlamda “uyumsuz” oluyordu.

thermal.jpg

Apple uzun bir süre bu konuda bir adım atmadı, ancak öğrendiğimiz kadarıyla geç de olsa Mac Pro’yu hem küçük bir şekilde güncelledi hem de gelecekte -ama bu sene değil- tamamen yenilenmiş bir tasarıma sahip yeni bir Mac Pro için çalıştıklarını da açıkladı.

Mevcut Mac Pro Güncellendi ve Ucuzladı

Gelelim elimizdeki Mac Pro’ya ve güncellenmiş haline. Apple, donanımsal olarak 4-çekirdekli Mac Pro’yu emekliye ayırarak, yerine 6-çekirdekli Mac Pro’yu ekledi.

tk5.png

Bunu 8 ve 12 çekirdekli işlemcilere yükseltmek de mümkün elbette. Ve Apple yükseltme ücretlerinde de neredeyse %50’ye varan oranlarda indirime gitmiş durumda.

Grafik kartında da daha hesaplı yükseltme seçenekleri sunmaya başlayan Apple, RAM ve flaş bellek seçeneklerinin fiyatlarında ise iyileştirme yapmamış.

tk6.png

Fakat en önemli diyebileceğimiz nokta aslında bu değişikliklerin hiç bir yeni donanım içermiyor olması. Yani değişen şeyler konfigürasyon ve fiyat. 

Mac Pro’da hala Ivy Bridge E Intel Xeon işlemcileri, çift AMD FirePro GPU’lar ve Thunderbolt 2 mevcut.

Yeni iMac’ler bu sene içerisinde çıkacak!

Masaüstü Mac’lerden belki de en popüleri olan iMac’in ise daha yakın bir tarihte yenileneceği bilgisi paylaşıldı toplantıda. Bu sene içerisinde yeni bir iMac göreceğiz.

Her ne kadar şu anda Retina 5K Ekranlı iMac oldukça güçlü konfigürasyona sahip olabiliyorsa da, yeni donanımlarla güncellenmesi gerekiyor.

imac.jpg

Apple’ın söylediğine göre bu sene içerisinde pro kullanıcıların ihtiyaçları ve beklentilerine uygun olacak konfigürasyon seçeneklerine sahip yeni iMac’leri göreceğiz.

iMac’in son yıllardaki baz konfigürasyonları, pro kullanıcılardan uzaklaşan bir yapıdaydı. Hatta özel konfigürasyonlarla bile iMac pro kullanıcılar için çok da cazip hale gelmiyordu. Buna ilaç olabilecek tek model olan Retina 5K Ekranlı iMac ise, yukarıda söylediğimiz gibi biraz eski kalmaya başlamıştı.

imac2.jpg

Apple bir tarih vermiyor, ancak muhtemelen yıl sonuna doğru yeni bir iMac görmeyi bekleyebiliriz.

Apple, Pro kullanıcıların ihtiyaçlarına gereken önemi göstermedi

Profesyonel kullanıcılar son birkaç senedir Apple’ın kendilerini önemsemediğini düşünüyor, dışarıda bırakılmış hatta Apple tarafından terkedilmiş hissediyor.

Apple’ın iPad ve iPhone ile iOS platformuna (haklı olarak) verdiği yüksek önemin ve ilginin yanında, Mac platformuna ise yeterli ilginin verilmediğini düşünüyorlar.

Donanıma ek olarak, yazılım tarafında ise Final Cut X’in yeni ve beğenilmeyen sürümü, Aperture uygulamasına artık destek verilmemesi gibi şeyler de eklendiğinde tepkiler artıyor elbette.

Bu da özellikle 2016 sonunda yeni MacBook Pro’nun da profesyonellerin beklentilerinin altında kalması ile birleşince genel bir tepki oluştu diyebiliriz.

yeni-macbook-pro-1.jpg

Apple ise bunları görmezden gelmemeyi, kullanıcılarını dinlemeyi tercih etti. Hatta daha önce yapmadığı bir şey yaparak, gelecekteki bir ürünü hakkında konuştu ve açıklamalar yaptı.

Mac satışlarının %10’undan azını oluşturan Mac Pro için yeniden bir tasarım değişikliği üzerinde çalışmaya başladığını duyuran Apple, belki de bu cihazdan kar bile etmeyecek. Ancak yine de bu yola girmeye karar vermiş.

og_image.jpg

iOS cihazlarının sayısının 1 milyarı geçtiğini düşünürsek, Apple’ın kullanıcılarının çok küçük bir kısmı pro kullanıcılardan oluşuyor. Ancak Apple bu kullanıcıların ne kadar önemli ve kıymetli olduğunun farkında.

Onları dinliyor, ihtiyaçlarını daha yakından anlamaya çalışıyor. Çünkü bu profesyonel kullanıcılar bir anlamda diğer kullanıcıları etkileyen, kanaat önderi olabilen, ve hatta bu kullanıcılar için uygulama, oyun, müzik vb üreten insanlar.

Pro kullanıcıların kaybedilmesi, Apple ekosistemine tahmin edilenin ötesinde bir darbe vurabilir. Ve Apple da bunun farkında…

Peki ya Mac mini?

Toplantıya katılanların söylediğine göre, Mac mini tek bir yerde konuşulmuş. Phil Schiller’ın söylediğine göre Mac mini ürün yelpazesinde kalmaya devam edecek, ancak yakın zamanda bir güncelleme veya benzeri bir yenilik gelip gelmeyeceği konusunda yorum yok.

Yeni bir Mac mini bekliyorsanız, yakın zaman için pek umudunuz olmasın açıkçası…

mac-mini-2014-gallery1.jpeg

Değerlendirme

Mac’in geleceği parlak olacak gibi görünüyor. Apple’ın yönetim ekibinin bu şekilde bir toplantı organize etmesi ve bu kadar açık bir şekilde bazı detayları paylaşmaları çok güzel bir adım. Bir anlamda “özür ve açıklama” bile denebilir.

Mac satışları 2016 yılında artış trendindeydi, ve PC pazarının üzerinde bir büyümeye sahipti, tıpkı önceki dönemlerde olduğu gibi. Yeni MacBook Pro tüm eleştirilere rağmen pazarın geneli tarafından olumlu karşılandı ve satışları da arttı.

Mac, Apple için yıllık 25 milyar dolarlık bir pazar ve 100 milyon civarında kullanıcıya sahip. iPhone ile karşılaştırıldığında bunlar çerez gibi kalsa da, hala çok güçlü rakamlar.

Mac Pro tarafında ise, Apple belki de böyle bir açıklama yapmak zorunda kaldı da denilebilir. Eğer açıklama yapmadan güncelleme olsaydı, Apple’ın Mac Pro’yu gözden çıkarttığı düşünülebilirdi. iMac konusundaki açıklamalar ise Apple’ın kararlılığını pekiştiriyor.

 

Özetle, Apple Mac ailesi konusunda her zamankinden daha hassas, ve özellikle de pro kullanıcıların taleplerini duyduğunu söylüyor.

Siz ne düşünüyorsunuz? Apple’ın Mac ailesine ve profesyonel kullanıcılara yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu açıklamalar sonrasında bakışınız değişti mi? Yorumlarınızı bekliyorum…


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


4 Yorumlar

  1. Bence açıklama yapmaları doğru bir hamle olmuş. Apple halen daha profesyonel iş yapanlar tarafından tercih edilen bir marka. Bir fotoğrafçının ihtiyacını imac görebilir ama ses video işleri yüksek donanım gerektiriyor ve apple bu kullanıcı kitlesini de kaybederse çok şey kaybedecekti.

  2. Bu kasa Mac Pro tanıtıldığında büyük olay olmuştu çok iddaalı bir tasarımdı. Ve normalde zaten tanıtılan bir kasa her sene içindeki işlemcisi güncellenerek uzun yıllar gidiyordu öyle alıştık. 2013te çıktığından beri güncellenmemesi dediğiniz gibi yeni parçaların içine uymaması ise bu büyük bir mühendislik hatasıdır ve bu kasaya yazık oldu demektir.
    iMac de aynı şekilde zaten güzel olan bir tasarım yıllar içinde önce yekpare oldu sonra inceldi olabilecek en güzel haline geldi. O da bu kasayla içi güncellenerek devam etmeli.
    Kendi fikrimi söylüyorum benim için Apple şöyle bir düşünce yarattı son zamanlarda. MacBook olsun iPhone olsun tasarımın değişeceği bir model tanıtılacağı zaman bunun heyecanını duymak yerine “inşallah saçma birşey yapmazlar, inşallah önceden bildiğimiz alıştığımız sevdiğimiz Apple’a çelişkili bir hareket yapmazlar” der oldum.

  3. Apple’ın profesyonel kullanıcılarını üzdüğüne katılıyorum ama bence desktop kasaları güncellememek bir nebze de esas her yıl yeni bir sürüm çıkarmak zorunda hissettiği Mac os işletim sistemi ile üzüyor. Yeni sistem stabilite sorunularını ve yazılım uyumsuzluklarını yanında getiriyor. Güncellemeye ne kadar dirensek de illa günlük kullanımlarımız arasında bizi geçiş yapmak zorunda bırakan bir sebep oluyor. Bu kadar sık güncelleme yaparken 2013 yılından beri güncellenmeyen kasaların yetersiz kalması da kaçınılmaz oluyor.

  4. Microsoft’un Surface Pro modelinin karşısına iyi bir ürün çıkartmaları gerekiyor. Yıllardır Mac kullanıcısı olmama rağmen Windows tarafına meyletmeye başladım. Eskiden grafikerlerin ilk tercihi olan Apple bu özelliğinden de uzaklaşmaya başladı maalesef.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz