Ana Sayfa iPad Otizmli bireyler, seslerini dünyaya artık her zamankinden daha fazla duyurabiliyor

Otizmli bireyler, seslerini dünyaya artık her zamankinden daha fazla duyurabiliyor

0

Geçtiğimiz sene olduğu gibi Apple yine Nisan ayında otizm farkındalığına dikkat çekiyor. Otizm farkındalığını arttırmak için etkinlikler düzenliyor, bu konudaki uygulamaları öne çıkartıyor ve otizmli bireylerin öğrenmelerine, oyun oynamalarına ve iletişim kurmalarına yardımcı oluyor.

Önceki sene Apple bizimle otizmli bir birey olan Dillan’ın öyküsünü paylaşmıştı. Eğer okumadıysanız bu yazıya mutlaka göz atmanızı öneriyorum.

Apple ve Otizm

Apple bu sene de Otizm konusunda farkındalığı arttırmak için bazı şeyler yapmaya devam ediyor.

1. Apple Store’larda Yeni Okul Gezisi

otizm-hero.jpg

Apple Store’lar Nisan ayından itibaren 2 farklı etkinliğe ev sahipliği yapıyor olacak. Müzik dünyasının kapılarını herkese açan, iPad’e yönelik güçlü, eğlenceli ve birleştirici bir müzik arayüzü olan Skoog kullanılan etkinlikler şöyle:

  1. Skoog ile Öykü Zamanı
  2. Skoog ile Müzik Coşkusu

Skoog, benim de ilk defa gördüğüm ve ilk fırsatta deneyimlemek istediğim, müzikal ve sosyal etkileşimlere eğlenceli ve ilham verici bir özellik kazandıran erişilebilir, dokunsal bir küp.

Apple’ın basın bültenine göre: Okul Gezisi oturumlarında öğretmenler ve öğrenciler engelleri olan çocukları da kapsayan yaratıcı, işbirliğine dayalı ve unutulmaz bir öğrenme deneyimine katılacaklar. Basit ve kolay anlaşılır bu oturumlar, çocukların ilgisini uyandırarak onlara kendilerini ifade etmelerini sağlayacak özgüveni kazandıracak. 

skoog.jpg

Daha fazla bilgi almak veya bu oturumlara katılmak isterseniz http://www.apple.com/tr/retail/fieldtrip/ adresine göz atabilirsiniz.

Apple, bunları şu anda dünya çapında sunulan görme, işitme, fiziksel motor, öğrenme ve okuryazarlık konulu erişilebilirlik atölyelerine ek olarak gerçekleştiriyor olacak.

Ayrıca Apple’ın erişebilirlik konusundaki aksesuarlarına da bu adresten ulaşabilirsiniz.

accessibility-apple.jpg

2. Otizm Farkındalığı koleksiyonu

Geçen sene olduğu gibi App Store’da da bir uygulama koleksiyonu paylaşıyor Apple. Hem de bu sefer Türkiye’deki App Store’da da mevcut.

appstore-2.jpg

www.appstore.com/autism adresi üzerinden App Store’daki koleksiyona göz atmak mümkün. Ayrıca bu uygulamaların bazılarında da Nisan ayı boyunca büyük indirimler de yapılıyor.

appstore-1.jpg

App Store’dan Bazı Uygulamalar

Teşhis Uygulamaları

Çocuğum Otizmli mi? M-Chat – iPhone, iPad, iPod touch

otizm-app-00001.png

2 Nisan Dünya Otizm gününde hayata geçen Dr. Yankı Yazgan’ın danışmanlığıyla geliştirilen bu uygulama aynı zamanda ilk Türkçe otizm teşhis uygulaması olma özelliğini de taşıyor. Bu uygulama ile çocuğunuzun otizmli olup olmadığını evde bir ön testle öğrenebiliyorsunuz. Erken tanı ve teşhis ile otizmli çocuklar çok daha hızlı gelişme göstermektedir. Otizm her 68 çocuktan ve her 42 erkek çocuktan birini etkilemektedir. 16-30 ay arası çocuklarda ön otizm taraması yapmak için bu uygulamayı kullanabilirsiniz.

İletişim/AAC Uygulamaları

Proloquo2Go – iPhone, iPad, iPod touch ve Apple Watch

otizm-app-00002.png

Ödüllü sembol tabanlı iletişim uygulaması, konuşamayan 150.000’den fazla insanın sesi olma özelliğini taşıyor. 5.0 sürümündeki yenilikler arasında yeni bir arama özelliği, otomatik yedeklemeler ve ilerlemeye dayalı dil özelliği bulunuyor. Uygulama, Amerikan İngilizcesi, Avusturya İngilizcesi, İngiliz İngilizcesi, Fransızca ve Amerika İspanyolcası ile konuşan çocuk sesleri de dahil olmak üzere 60’ın üzerinde doğal metin okuma sesi sunuyor.

Sosyal Becerileri/Yaşam Becerileri

Autism Core Skills – iPad

otizm-app-00003.png

Autism Core Skills, okul öncesi eğitim alan ve birinci sınıftaki otistik çocuklar için, öğrenme sürecini eğlenceli ve ilgi çekici hale getiren hayvanlar, trenler ve sporlar gibi özelleştirilebilir temaları kapsayan akademik ve sosyal beceri geliştirme araçları sunuyor. Türkçe dahil 24 dilde sunulan uygulama, otizmi olan her çocuğun içindeki potansiyelin tamamına erişmesini sağlamayı amaçlıyor.

Dinle Anla – iPhone, iPad, iPod touch

otizm-app-00004.png

Bu mobil uygulama otizm spektrum bozukluğu olan çocukların yanı sıra normal gelişim gösteren diğer çocukların da dinlediğini anlama becerisinin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla geliştirilmiştir.

Otizmli Çocuklar – iPhone ve Apple Watch

otizm-app-00005.png

A Visual Schedule, otizmli çocuklar ve yetişkinler için tasarlanmış ilk giyilebilir resim tabanlı zaman planlayıcı. Kolayca anlaşılan bir simge ve ilerleme çubuğuna sahip A Visual Schedule, insanların planlanmış aktivitelerini bağımsız bir şekilde takip edebilmelerine yardımcı oluyor. Görsel programlar, otizmi ve ilgili bozuklukları olan çocukların ve yetişkinlerin günlük rutinlerindeki geçişleri daha iyi yönetmelerine destek sağlıyor. Bu uygulama iPhone’da kullanıldığında etkinlik veya görev oluşturup yönetmeyi son derece kolay hale getiriyor.

(“Kid In Story Book Maker” ve “Children with Autism: A Visual Schedule” Otizm Farkındalık Günü’nü desteklemek amacıyla 1-8 Nisan arasında sınırlı süre için indirimli sunuluyor)

Pictello – iPhone, iPad, iPod touch

otizm-app-00013.png

Pictello, konuşan fotoğraf albümleri ve kitaplar oluşturmanın kolay bir yolunu sunuyor. Pictello Story’deki her sayfa, bir resim, beş satıra kadar metin ve yüksek kaliteli sesler kullanılarak kaydedilmiş bir ses ya da metin okuma içerebiliyor.

Oyunlar, Oyun Oynama ve Müzik

Toca Toy Box – iPhone, iPad

Bu kutudaki en çok satan uygulamalardan oluşan renkli karışım, gün içinde otizmli çocuların tüm sıkıntısını alacak uygulamalardan oluşuyor.

otizm-app-00006.png

Skoog – iPhone, iPad ve iPod Touch

otizm-app-00014.png

Skoogmusic Skoog 2.0 Tactile Musical Interface, engelleri olan çocukların ellerine bir müzik aleti almadan müzik yapma deneyimini yaşamalarına olanak veren dokunsal bir küp. Skoog uygulaması ve GarageBand ile birlikte kullanılan Skoog, çocukların küpü sıkarak ve baskı uygulayarak iPad’de çalınan akustik geri bildirimler elde etmelerine imkan tanıyor.

Eğitici uygulamalar

5N1K: Neden? – iPhone, iPad

otizm-app-00007.png

5N1K’yı kullanmak hem kolay hem eğlenceli. 3 – 8 yaş arası normal gelişim gösteren tüm çocuklar ve yaş sınırlaması olmaksızın, konuşma terapisti veya eğitimcilerin uygun gördüğü tüm özel çocuklar, bu konuşma ve eğitim uygulamasından faydalanabilir. Çocuğunuz henüz okuma-yazma becerisine sahip olmasa bile 5N1K’yı kullanabiliyor. Eğitimcilerin planlayıp, sanatçıların çizip seslendirdiği bu uygulamada dil ve konuşma terapisti Seda Eyilikeder bilimsel altyapısı ve mesleki deneyimini paylaşırken oyuncu Gülçin Şantırcıoğlu ilk duyduğunuz anda sizi yakalayan, canayakın sesiyle her kartın soru ve cevap cümlelerini seslendiriyor.

Harflere Giriş – iPhone, iPad, iPod touch

otizm-app-00008.png

5 yaş ve altı çocuklar için tasarlanan ve Türkçe dahil 47 dilde sunulan bu uygulama otizmli çocukların harfleri ve sesleri yazmayı ve okumayı öğrenmesinde yardımcı oluyor. “Kayıt Stüdyosu” emirleri kendi dilinizde kaydederek uygulamada kullanmanıza olanak sağlıyor.

Otsimo Çocuk – iPhone, iPad, iPod touch

otizm-app-00009.png

Otsimo Çocuk otizmli çocukların öğrenme kabiliyetlerini geliştirmek amacıyla özel eğitimciler ile birlikte çalışılarak yaratılmış oyun bazlı bir platform. Oyunlar giderek artan seviyeleri ile birlikte çocuklara harfler, şekiller, duygular vb. temel kavramları öğretmek için otizm ihtiyaçlarıyla birebir uyumlu tasarlanmıştır.

Otsimo Aile – iPhone, iPad, iPod touch

otizm-app-00010.png

Otsimo Aile, Otsimo Çocuk üzerinden bulunan oyunlara uzaktan takip ve kontrol izni vererek otizm eğitimini maksimum verime ulaştırmak için tasarlanmıştır. Otsimo Aile sayesinde ebeveynler oyun esnasında çocuklarının konsantrasyonu dağılmadan gelişimlerini gözlemleyebilirler.

Tohum 2 – iPad

otizm-app-00011.png

4 yaş ve üzeri çocuklar için geliştirilen bu uygulama otizmli çocukların ele alınan nesne fotoğraflarını eşleme becerisi, matematik, okuma-yazma, fotoğraflı etkinlik çizelgesi takibi gibi birçok becerisinin ön koşulunu oluşturmasını sağlıyor

Touch Trainer – iPhone, iPad, iPod touch

otizm-app-00012.png

Touch Trainer dokunmatik ekran teknolojisini öğrenen herkes için tasarlanmış basit bir neden sonuç uygulaması. 5 yaş ve altı çocuklar için tasarlanmış bu harika ve kullanımı kolay uygulama aynı zamanda tek parmaklı ince motor becerilerinin yanı sıra neden sonuç ilişkisini de öğreten “ilk uygulama” olma özelliğini taşıyor. İphone telefonunuzdan ücretsiz mobil porno www.catnepal.com sitesinde izleyebilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz