Ana Sayfa iOS iOS 11 çıktı! Güncellemeyle gelen en önemli özellikler

iOS 11 çıktı! Güncellemeyle gelen en önemli özellikler

15

Apple iPhone, iPad ve 6. nesil iPod Touch için iOS 11 güncellemesini yayınladı. Peki, iOS 11 kullanıcılara neler sunuyor?

Apple’ın mobil cihazları için yayınladığı yeni güncellemesi iOS 11 nihayet indirilebilir hâlde yayınlandı. İlk olarak Haziran ayında WWDC etkinliğinde dünyaya tanıtılan ve iOS mobil işletim sistemine özellikle iPad ve iPhone X için pek çok yenilik getiren iOS 11, 1,89 GB‘lık bir güncelleme olarak yayınlandı:

iOS 11 artırılabilir gerçekliği (AR) dünya genelinde milyonlarca iPhone kullanıcısına sunuyor. Fotoğraflar ve Kamera uygulamasında görülen iyileştirmelerin yanı sıra, Siri de çok daha gerçekçi bir asistan olarak hayat buluyor. İşte Apple’ın iOS 11 ile sunduğu en kritik yenilikler:

iPad için Slide Over

MacBook kullanıcılarının alışık olduğu Dock özelliği, iOS 11 ile birlikte iPad’e geliyor. Kullanıcılar böylece sık kullandıkları uygulama ve belgeleri istedikleri ekrandan kolayca erişebiliyor.

Split View (Ayrılmış Görünüm) özelliğinin yanı sıra şimdi de Slide Over ile iPad bir bilgisayara daha fazla benzemeye başlıyor. Apple Pencil için yeni Instant Notes özelliği, iPad Pro’da tek tıkla kilitli ekrandan Notlar uygulamasını açmayı sağlıyor.

Files uygulaması

Uzun zamandır beklenen Files uygulaması, cihazın her neresinde olursa olsun bir dosyanın bulunması ve organize edilmesi için merkez üssü işlevi görüyor. Android kullanıcılarının en büyük avantajlarından birinde Apple durumu nihayet eşitlemiş görünüyor. Files ayrıca iCloud Drive ve Dropbox gibi bulut depolamalarıyla da uyumlu çalışıyor.

Artırılmış gerçeklik

Artırılmış gerçeklik (AR) deyince aklınızda hemen bir görüntü canlanmıyorsa, iki sözüm var: Pokemon Go ve Maslak Parkı. Tebrikler, AR nedir artık biliyorsunuz. Apple şimdi bu deneyimi daha geniş bir uygulama desteği ve geliştiricilere sunacağı araçlarla yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Saman alevi gibi parlayıp sönen Pokemon Go furyasının ardından daha genel ve daha uzun ömürlü uygulamalar gelecek mi? Bekleyip göreceğiz. Ama iOS 11 bunun için güçlü bir temel sunmayı arzuluyor.

Daha profesyonel Fotoğraflar

Portre modunda optik görüntü sabitleme (OIS), True Tone flaş ve HDR ile fotoğraflar artık daha profesyonel görünüyor. 3D Touch ile hayatımıza giren Canlı Fotoğraflar, Loop ve Bounce efektleriyle sürekli döngüye dönüşüyor. Long Exposure ise zamana bağlı hareketi ustada yakalıyor.

Yenilenen App Store

iOS 11’in getirdiği en önemli yeniliklerden biri de eski dost App Store’u tepeden tırnağa yenilenen tasarımıyla karşımıza çıkarması olacak. Apple yeni tasarımda özellikle keşif konusuna yoğunlaşıyor; bugüne kadar adını dahi duymadığınız, ama tadına doyamayacağınız oyun ve uygulamaları bulmak -şirketin açıklamasına göre- kolaylaşıyor. Benzer bir sadeleşmeyi iMessage için App Store’da da göreceğiz.

Daha doğal ve güçlü Siri

Robot Siri’ye elveda deyin. Siri iOS 11 ile birlikte daha doğal, tonlamaları daha isabetli ve İngilizce’den beş ayrı dile çeviri yapabiliyor. Ne yazık ki şimdilik bu dillerin arasında Türkçe yok. Siri ayrıca Safari, News, Mail ve Mesajlar uygulamalarındaki kişisel kullanımınızı inceleyip alışkanlıklarınızı öğrenerek, daha kişisel bir deneyim sunmaya başlıyor.

Yolda dikkatiniz dağılmayacak

Artık iPhone telefonlar, kullanıcının direksiyon başına geçtiğini tespit ederek “Rahatsız Etme” modunu otomatik olarak başlatacak.

iOS 11 nasıl yüklenir?

Güncellemeyi yüklemek için tablet ya da telefonunuzun Ayarlar ekranında, Genel menüsüne girmeniz ve Yazılım Güncelleme seçeneğine tıklamanız yeterli. iOS 11 sizin için hazır ise burada güncelleme seçeneği aktif olacaktır. Tabii, güncellemeyi ilk akşamdan indirmek doğru bir karar mı? O konuda sizi şuraya alalım:

iOS 11’e saatler kala: Hemen yüklenmeli mi? Hangi cihazlar destekliyor?


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


15 Yorumlar

  1. Denetim merkezinden Bluetooth be Wifi kapattığımda ayarlara girdiğimde hala açık görünüyor. Bunun böyle olmasının amacı nedir ? Eskisi daha iyidi. Şimdi 50 yerden girip kapatmak gerekiyor..

      • iOS 11’de bu butonların işlevlerini değiştirdi Apple. Artık Denetim Merkezi içerisinden WiFi veya BT butonlarına dokunduğunuzda bağlı cihazlarla olan bağlantıyı kesiyor, ancak kapatmıyor.

        Başta farklı gelse de aslında günlük kullanımda daha pratik olmaya yardımcı işlevler bunlar. Mesela hızlı olmayan bir WiFi’dan bağlantıyı kesmek için pratik, ama aynı zamanda konum bilginizi de kaybetmemiş oluyorsunuz. Ya da bağlı bir BT hoparlör ile bağlantıyı bu şekilde kesebiliyorsunuz anında.

        • Teşekkürler. Bilmiyordum ve benim kullanım alanımda değil. Belki ilerde internet of things olayına geçiş süreci sanırsam.

  2. Merhaba Göktuğ bey öncelikle tekrardan sihirli elmayı açtığınız için çok mutlu oldum benim size bir sorum olucaktı.Ben İOS 11 Beta sürümünü kullanıyordum İOS 11 sürümü çıktı ama ben hala beta sürümündeyim bunu nasıl düzelticeğim konusunda ne yapmam gerekiyor? yardımcı olabilirmisiniz.

    • Düzeltecek bir şey yok aslında, zaten en güncel sürümdesiniz şu anda. Eğer beta süreçlerinden çıkmak isterseniz Profil dosyasını silmeniz yeterli, bundan sonraki beta’lar gelmez size. İleride iOS 11.1 gibi bir sürüm çıktığında da herkesle beraber geçebilirsiniz.

  3. Merhaba,

    Air play 2 özelliğinin telefonumda active olmadığını farkettim. Mac’ime indirdiğim Itunes sürümü ile birden fazla hoparlörü aynı anda kontrol edebilirken Iphone ile bu mümkün değil gibi. Buna ek olarak IOS 11 ile yurtdışına gelen Music uygulamasında insan takip edebilme herkese açık playlist oluşturma gibi özelliklerin Türkiyede henüz olmadığını görüyorum. Bu birtek bende olan sorunlar mı yoksa sizde de aynı sorunlar var mı?

  4. Görsel ve kullanım kolaylığı için çok hoş olmuş ancak benim iphone 6 ‘da fazlasıyla takılma ve gecikmeli çalışıyor. Özellikle itunes üzerinden güncellemeyi yaptım ancak bu sorun benden mi güncellemeden mi çözüm bulamadım. Konuyla ilgili yorumunuz olur mu ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz