Ana Sayfa iOS Nedir bu iOS 11 ve Bluetooth & Wi-Fi muhabbeti?

Nedir bu iOS 11 ve Bluetooth & Wi-Fi muhabbeti?

3

iOS 11 ile yenilenen Denetim Merkezi, alışık olduğumuz Bluetooth ve Wi-Fi tuşlarına, pek alışık olmadığımız bir işlev kazandırıyor. Sorun da burada başlıyor.

İlk sahip olduğum Apple telefonu olan iPhone 4’ü satarken kendi kendime bir söz verdim. Apple şu lanet Bluetooth ve Wi-Fi açma ve kapama fonksiyonlarını kolay erişilecek bir şekilde sunmazsa bir daha iPhone almayacaktım. Ben Motorola Razr ve ardından Google Pixel ile yoluma devam ederken, Apple 2013 yılında iOS 7’yi çıkardı. Bana göre iOS’un ilk sürümünden bu yana en önemli ve işlevsel özellik olan Denetim Merkezi, ilk kez bu sürümle ve iPhone 5S ile geldi.

Bir yıl kadar sonra iPhone 6 ile sahalara döndüm. O günden bu yana iOS’un olmazsa olmaz işlevlerini sorsalar, saymaya muhtemelen Denetim Merkezi ile başlarım. iOS 11’in güncelleme notları arasında Wi-Fi ve Bluetooth hakkında bazı detaylar görünce ilk başta pek umursamadım. Ancak ne olduysa dün akşam oldu.

iOS 11 yayınlandı ve sanal alem bir anda Bluetooth ve Wi-Fi konusunda çılgına döndü. Hâlen Ayvalık’ta bir otelde tatilde olduğum için, İstanbul’a dönene kadar iOS 11’i indirmeyecektim. Ancak bu konu iyice ilgimi çekti ve paraya kıyıp otelin internetinden 1,89 GB‘lık güncellemeyi indirdim.

Öncelikle Denetim Merkezi muhteşem olmuş. Apple bana bir kağıt kalem verse, “o kadar eleştiriyorsun, iki özellik de sen ekle” dese muhtemelen bu kadar iyisini yapamazdım (İtiraf edeyim, büyük ihtimalle hiçbir özellik aklıma gelmezdi böyle bir senaryoda). Biraz sistemi kurcaladım. Sonra ise Bluetooth ve Wi-Fi olayını inceledim.

İşte şok eden o hata(!)

Ara başlığı böyle attım ama, aslında ortada hata filan yok. Apple’ın alışılmışın dışına çıkan bir “tasarım tercihi” var. Üstelik son kullanıcı açısından baktığımızda konu oldukça basit:

iOS 11 yüklü cihazlarda Denetim Merkezi üzerinden Wi-Fi veya Bluetooth tuşlarına tıkladığınızda bu bağlantılar tümüyle kopmuyor. Bluetooth mevcut harici cihazlarla, Wi-Fi ise mevcut kablosuz erişim noktasıyla bağlantıyı kesiyor.

Apple, bu işlevi kendi sitesinde şöyle anlatıyor:

iOS 11 ve sonraki sürümlerinde, Denetim Merkezi’ndeki Wi-Fi veya Bluetooth düğmesine dokunduğunuzda aygıtınızın Wi-Fi ve Bluetooth aksesuarları ile bağlantısı hemen kesilir. Ama hem Wi-Fi hem Bluetooth çalışır durumda olmaya devam eder, dolayısıyla şu önemli özelliklerden yararlanabilirsiniz:
AirDrop
AirPlay
Apple Pencil
Apple Watch
Handoff ve Instant Hotspot gibi Devamlılık özellikleri
Instant Hotspot
Konum Servisleri”

Tuşlar neden böyle çalışıyor?

Apple’ın iOS 11’deki bu tercihinin gerekçesi de, en az tuşların işleyişi kadar basit: Çünkü AirDrop, AirPlay, Apple Watch ve Pencil başta olmak üzere iPhone üreticisinin pek çok servisi, Wi-Fi ya da Bluetooth kullanıyor. Çoğu kullanıcı, diğer servisleri kapatsalar da bu hizmetlere erişimi sonlandırmak istemiyor.

Ben bu sorunu Apple Watch ile çok yaşadım. Bluetooth kulaklıkları sıfırlamak ya da yeniden eşleştirmek istediğimde, bağlantıyı komple kapatmam gerekiyordu. Apple Watch ile iPhone arasında Bluetooth üzerinden veri akışı olduğu için, bu esnada saat de telefonla olan bağlantısını kaybediyordu. Bu örneği AirDrop’a, AirPlay’e ve Pencil’e genişletebilirsiniz.

Mutlaka bu ağlardan kopmak zorundaysanız, tasa etmeyin onun da çözümü var: Uçak moduna cihazı alarak her türlü bağlantıyı sıfırlayabilirsiniz. Bu durumda Bluetooth ve Wi-Fi ikonları üzerinde olumsuzluk sembolü çapraz çizgi görülüyor.

Şöyle bir düşünün, sadece Bluetooth ağını tümüyle kapatmaya en son ne zaman ihtiyacınız oldu? Büyük ihtimalle Uçak Modu’nun yeterli olduğu bir senaryodan bahsedeceksiniz. İşte “Apple neden böyle bir tercih yaptı?” sorusunun yanıtı da bu kadar basit.

Alışmak sevmekten daha zor geliyor

Apple artık sadece bir tablet, telefon ve bilgisayar üreticisi değil. Artık Watch, Pencil ve kablosuz üzerinden işleyen pek çok servis var. Bunu kabullenmemiz, kendimiz kullanmasak da bu hizmetlerin varlığına alışmamız ve artık ileri bakmamız gerekiyor.

Örneğin Denetim Merkezi’nde 3D Touch desteği var ve bir ikon grubuna basılı tuttuğunuzda hemen üstte görebileceğiniz üzere o liste genişliyor. Böylelikle hızlı erişilen bağlantı seçenekleri arasında yıllardır beklediğimiz Kişisel Erişim Noktası da dahil edilebilmiş. Özellikle mobil çalışanların, Kişisel Erişim Noktası’nı iki dokunuşla açıp kapatma seçeneğine bayılacağını tahmin ediyorum.

Peki, siz iOS 11’i indirdiniz mi? En çok ilginizi çeken özellik ne oldu?


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


3 Yorumlar

  1. gece wifiyi kapatıyorum sabah bi bakıyorum wifi açık kendiliğinden açılıyor sonra telefonu uçuş moduna akıp çıkardığımda ise hem bluetoth hemde wifi açılıyor acaba bi bendemi oluyor acaba ..?

  2. Kesinlikle hiçbir şekilde kabul edilemeyecek kadar saçma ve salakça bir özellik.

    Bir tuş koyuyorsun ama işini yapmıyor, yetmiyor ikinci bir tuş koyuyorsun o da işini yapmıyor.

    O zaman oraya o tuşları neden koyuyorsun?

    Çok spesifik bir kaç durumdan kaçmak adına dünyanın geri kalanını yakmaktan başka ne anlamı var bunun?

    Hayır gören de duyanda apple cihazlarına Harika piller koyuyor sanır.

    Nereden tutsan saçma ve salakça çalışmayan ama görseli olan iki tuş.

    Siz yazınızda özellikleri beğene durun.

    Açık söylüyorum apple iOS 11 ile muhteşem sıçmıştır ve bu sıçışını borsa da $50 milyon dolar bir zararla taçlandırmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz