Ana Sayfa Haberler iPhone X ve Face ID milyarlarca saat tasarruf sağlayacak

iPhone X ve Face ID milyarlarca saat tasarruf sağlayacak

1

Apple odaklı çalışmalarıyla bilinen endüstri analisti Horace Dediu’nun yaptığı hesaplamalar, Face ID ile toplam 8,5 milyar saatlik zaman tasarrufu sağlanacağını ortaya koyuyor.

Horace Dediu, iPhone cihazlardaki tuş kilidinin açılmasıyla ilgili 4 haneli paroladan 6 haneli parolaya, oradan da Touch ID ve Face ID’ye uzanan bir hesap yapıyor. Bu matematik doğruysa, Face ID 12 bin insan ömrü kadar zaman tasarrufu sağlıyor.

Asymco’da yayınlanan makaleyle sizi baş başa bırakıyoruz; yorum sizin:

iPhone 10 yıl önce ilk kez piyasaya sürüldüğünden beri 1 milyar 253 milyon satılmış. Sonsuza kadar dayanmadıklarını düşünürsek sadece en güncel olanların kullanımda olduğunu varsayabiliriz. Sadece son 3 yılda satılan iPhone sayısını hesaba katarsak yaklaşık 663 milyon ediyor. Yuvarlarsak kullanımda olan 650 milyon iPhone var diyebiliriz.

Aynı hesabı iPad için yapıp hesaba katılan süreyi de 4,5 yıla uzatırsak yaklaşık 240 milyon kullanımda olan iPad yapıyor.

Bu da 890 milyon iOS cihaz yapıyor, ki Apple’ın Ocak 2016’da açıkladığı ”aktif cihaz” sayısı olan 1 milyardan oldukça aşağıda. Aradaki fark Apple Watch, Apple TV, iPod ve Mac gibi cihazlarla kapatılabilir.

Apple ayrıca bir iPhone’un günde ortalama 80 kere ekran kilidinin açıldığını belirtti. Bu açıklama da 2016 başlarında yapılmıştı. iPad için buna benzer bir veri yok fakat tahminime göre günde 15 kere ekran kilidi açılıyordur. Bunu yorumlar kısmında tartışmaktan çekinmeyin.

Eğer tüm bu iOS cihazların 4 haneli bir PIN koduyla açıldığını düşünürsek, kilidi açmak yaklaşık 2 saniye alır. 6 haneli PIN kodlarında ise süre muhtemelen 2,5 saniyeye uzar (hatalı şifre girişleri de hesaba katılıyor.)

6 haneli şifre kullanmak her ne kadar daha güvenli olsa da olaya karışıklık katardı ve açılış süresini uzatırdı. Bu bana Steve Jobs’ın Macintoshların açılış sürelerini kısaltmanın hayat kurtaracağını savunduğu hikayeyi hatırlatıyor.

Şöyle ki, 6 haneli güvenli kodu kullanarak dünya üzerindeki tüm iPhone ve iPadlerin kilidini açmak fazladan 2.8 milyar saat demek. Bu da her kilit açış için fazladan 321 bin yıl beklemek demek.

Şanslıyız ki parola girişinin yerini Touch ID aldı ve iPhone veya iPad’in kilidini açma süresi 1 saniyeye düşerek 4 haneli parolaya göre 5,6 milyar saat kazanç sağladı.

Şimdi ise çok daha hızlısını vaadeden Face ID var. Tabii ki tüm iOS cihazlarda kullanılabilir olmayacak, fakat kullanımda olan 890 milyon iOS cihaz Face ID kullanmaya başlarsa ve kilit açma süresi 0.5 saniyeye düşerse, Face ID 8,5 milyar saat zaman kazandırmış olacak.

Bu yaklaşık 1 milyon yıl yapar.

12,500 insan ömrü!

Steve’in fikirlerinin Apple mühendislerini motive etmeye devam etmesinden oldukça memnunum.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz