Ana Sayfa Apple Apple’ın 1 milyar dolarlık Athenry Veri Merkezi, yasal zorlukları aştı

Apple’ın 1 milyar dolarlık Athenry Veri Merkezi, yasal zorlukları aştı

0

Apple’ın ilk somut adımlarını geçtiğimiz sene yazın attığı, değeri 1 milyar dolar olan Athenry Veri Merkezi, İrlanda mahkemesi tarafından veto edilmişti. Çevresel faktörlerin gerekçe olarak gösterildiği mahkeme sürecinde sona gelindi. Apple, İrlanda mahkemesiyle karşı karşıya geldiği bu uzun süreli düellodan galip ayrıldı.

Şubat 2016’da Apple, yeni veri merkezleri için 2 lokasyonu işaret etti. Bunlardan biri Danimarka’nın Viborg kentiydi ve burada sona yaklaşıldı. Diğer ise İrlanda’ya bağlı olan Athenry’de kurulacak 2 tesisti ancak burada işler planlandığı gibi gitmedi. İrlanda mahkemesi tarafından durdurulan proje yüzünden Apple, Athenry’de inşaata geçebilmiş değil. Burada kurulacak veri merkezlerinden ilki için söz konusu aşama halen “planlama” seviyesinde.

Athenry’nin önüne çekilen setin öncüsü Allan Daly adlı Amerikalı bir göçmen ve çevre mühendisi. Daly, Athenry Veri Merkezi projesi duyurulduğunda İrlanda meclisine bir mektup kaleme alarak, projenin ülkedeki elektrik hattı üzerine yükleyeceği yükü ve veri merkezinden kaynaklanacak olan sera gazı emisyonunun yetersiz olması durumunda çevreye olası olumsuz etkilerini yazdı. İddialara göre ortaya çıkacak sera gazının emisyonuyla ilgili hiçbir planlama mevcut değildi. Apple’ın projesi İrlanda planlama konseyi tarafından başlangıçta onaylanmış olmasına karşın, Daly ve destekçilerinin itirazlarıyla süreç önce temyize sonra yüksek mahkemeye taşındı. Haziran ayında yapılan duruşma, hukuki eksiklikler göz önünde bulundurularak ertelenmişti. Perşembe günü gerçekleşen duruşmada, Apple’ın uygun planlama prosedürlerini yerine getirmesi durumunda projeye devam edebileceği kararına varıldı.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz