Ana Sayfa Apple Apple’ın yeni kazanç kapısı: Hizmetler

Apple’ın yeni kazanç kapısı: Hizmetler

1

Apple’ın bu yılki 4. mali çeyrek raporunu 2 Kasım’da yayınlaması bekleniyor. Birçok analist yine ne kadar iPhone satıldığına ya da Apple’ın nakit havuzuna dair sayıları yorumlayadursun bu yılki raporlarda şirketin geleceği adına önemli rol oynayacak bir kazanca ayrı parantez açmak gerekiyor: Hizmetler.

Son mali çeyrek raporunda Apple’ın hizmetlerden (Apple Music, iTunes, App Store, Apple Pay, iCloud vs.) elde ettiği toplam gelir 7.26 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Bu değer şirketin tarihinde bir rekor olarak kayda geçti; zira geçen yılın aynı dönemine oranla gelirlerde %22’lik bir artış söz konusuydu. Bu dönemde toplam gelir ise 45.4 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Özellikle iPhone satışlarında pazarın doyum noktasına ulaştığına dair analizler ortadayken bu değerler hizmetlerden elde edilen gelirlerin firmaya ne kadar olumlu yansıdığını net bir şekilde gözler önüne seriyor.

Hizmetler neden bu kadar önemli?

1 – Apple’ın gelirleri hizmetlerle birlikte dahi yıldan yıla %7’lik bir artış gösteriyor. Yani hizmetler olmadan Apple’ı yavaş büyüyen bir şirket olarak kabul edebiliriz. Yatırımcıların bu durumdan pek hoşlandığı söylenemez. Hali hazırda hizmetleri Apple’ın gelecek vadeden tek ürünü olarak konumlandırabiliriz.

2016 Q2 ve 2017 Q2 arası ürünler bazında gelir değişimi

2 – İyi kazandırıyor. İlk bakışta hizmetlerden elde edilen gelirler iPhone gelirleriyle kıyaslanınca sanki azmış gibi görünebilir. Öncelikle sizi temin ederim ki 7.26 milyar dolar az bir para değil 🙂 Üstelik iPhone maliyetleri ve bu hizmetleri sunmanın maliyetlerini kıyaslayacak olursak elimizde somut veriler bulunmasa da aralarında uçurumlar olduğunu kestirmek zor değil. Apple’ın bu hizmetleri başkalarının sunucularını kiralamaktan ziyade kendi veri merkezlerinden sunduğunu da hesaba katarsak işin boyutunu daha net bir şekilde kavrayabiliriz.

3 – Tutarlı bir büyüme gösteriyor. Belki de hizmetlerin en çekici unsurlarından birisi bu. iPhone’dan elde edilen gelirler dönemsel olarak azalıp artarken hizmetlerden elde edilen gelirlerde 2011’den bu yana düzenli bir artış görülüyor.

Apple’ın yıldan yıla hizmetler ve iPhone’lardan sağladığı gelir.

4 – Daha fazla Apple ürünü satılmasına yardımcı oluyor. Apple’ın akıcı ekosistemi ve sunduğu bazı kilit hizmetler müşterilerin Apple ürünlerini tercih etmesine neden olabiliyor. Bu durum hizmetlerden elde edilen gelirlere doğrudan yansımasa da müşteri kazanma açısından oldukça önemli olduğunu belirtmek gerekiyor.

Apple’ın bu yılın 4. Mali çeyreğinde toplamda yaklaşık 50 milyar dolar gelir açıklaması bekleniyor. Şüphesiz bu değerin yine önemli bir kısmını şirketin en hızlı büyüyen bölümü olan hizmetler oluşturacaktır.

Tim Cook hizmetlerden elde edilen gelirlerin artmasından son derece memnun. Kendisi 2020 yılında bu servislerden elde edilen gelirlerin şimdiki değerleri ikiye katlamasını bekliyor. Kazancının büyük bir kısmını sadece tek bir üründen sağladığı için zaman zaman eleştirilen Apple, müşterilerine sunduğu bu hizmetlere oldukça önem veriyor. İlerleyen yıllarda bu servislerin şirketin büyümesine nasıl bir katkı sağlayacağını hep birlikte göreceğiz.

Siz Apple’ın sunduğu hizmetler hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizin için bir Apple ürününü tercih etme sebebi oluyor mu? Hizmetler Apple’ın büyümesine ne kadar katkı sağlar? Yoksa Apple 5 sene sonra batar diyenlerden misiniz? 🙂 Zenginin malı züğürdün çenesini yorsun biraz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz