Ana Sayfa Apple Steve Jobs mezarında ters dönmedi, kemikleri de sızlamıyor

Steve Jobs mezarında ters dönmedi, kemikleri de sızlamıyor

17

Steve Jobs yaşasaydı iPhone şöyle olurdu, Apple inovasyonunu kaybetti, eskisi gibi değil, vay efendim kalem de neymiş, merhumun kemikleri sızlıyor… Tarzı şeyler okumaya alıştınız değil mi? Kusura bakmayın ama ben tüm bunlardan çok sıkıldım.

Steve Jobs enerjisiyle, tutkusuyla ve olağanüstü vizyonuyla insanlık adına oldukça değerli bir miras bıraktı: Apple. Seveni ya da sevmeyeni en azından bu konuda hemfikirdir diye düşünüyorum. Steve’in Apple ve teknoloji dünyası için ne kadar değerli bir insan olduğunu hepimiz biliyoruz, bunu bir kenara koyalım.

Jobs öldükten sonra haliyle şirketin bundan sonraki süreci nasıl yöneteceği, Jobs’ın vizyonuna ne kadar uygun hareket edeceğine dair endişeler oluşmaya başladı. Steve Jobs yeri doldurulabilecek bir insan değil, dolayısıyla tüm bu endişeler gayet normal; ancak ölümünün ardından 6 sene geçtikten sonra dahi hala Apple’ın çıkardığı en ufak bir yenilikte “Steve Jobs yaşasaydı böyle olmazdı, kemikleri sızlıyor, mezarında ters döndü, Apple bitmiş” şeklinde yapılan klişeleşmiş yorumlar artık fena halde baygınlık vermeye başladı.

Bana kalırsa bu yorumları 6 sene sonra dahi sık sık görüyor olmamızın sebebi Tim Cook’un Apple’ı tam 6 senedir aşırı kötü yönetiyor olması ya da Apple’ın tam 6 senedir aşırı kötü ürünler üretiyor olması değil. Emin olun böyle olsaydı Apple 6 koca sene boyunca neredeyse her defasında rekor açıklamaz, değerine değer katmaz ve bu kadar prestijli bir konumda olmazdı. İstatistiklere bakarak konuşacak olursak Tim Cook başa geçtiğinden beri Apple neredeyse hiçbir alanda gerilemedi, aksine sürekli üstüne koyarak çok daha değerli bir konuma erişti. Tim Cook döneminde atılan irili ufaklı her adım eleştirildi. Buna karşın yükselen satışlar ve tepki gösterilen özelliklerin (büyük iPhone, Touch ID, küçük iPad vs.) kitlelerce benimsenmesi her seferinde Apple’ın doğru yolda olduğunun birer göstergesi niteliğindeydi.

Tim Cook sonrası Apple hisseleri

Bana kalırsa neofobi ve peşin hükümlülüğün yanında bu yorumlara insanların Steve Jobs dönemindeki Apple’ın KUSURSUZ olduğunu zannetmeleri neden oluyor. Bu sanrı ise Steve Jobs’a olan sevgiden, geçmişe dair bilgi eksikliğinden ve geçmişe kıyasla günümüzdeki sosyal medya kullanımından kaynaklanıyor

Evet, Steve Jobs muhteşem bir insandı; ancak görevi süresince Apple’da çok doğru adımlar atıldığı gibi birçok yanlış da yapıldı. Yakın tarihli olması sebebiyle bunların en bilineni iPhone 4’teki anten sorunu. Bilmeyenler için kısaca açıklayacak olursak iPhone 4’teki bir tasarım hatası yüzünden telefonu avuçladığınızda wi-fi ve gsm sinyalleri kayboluyordu. Buna karşılık Steve Jobs “Telefonu öyle tutmayın ya da kılıf kullanın” şeklinde bir açıklama yaptı. (Sonradan bir basın konferansında bu sıkıntının sadece iPhone’lara özel olmadığına dair ayrıntılı açıklama yapıldı) Bugün iPhone 8’de bir sinyal sıkıntısı yaşansa ve Tim Cook böyle bir açıklama yapsa kopacak olan yaygarayı kestirebiliyor musunuz?

Öte yandan G4 Cube, iPod Video, iPod Hi-Fi, Mobile Me gibi son derece başarısız ürünler yine Steve Jobs dönemindeki Apple’dan çıkma. Kendi kendine çatlayan iPhone 3GS, iPhone’ların barlarda unutulması, Jobs’ın medyayla yaşadığı tartışmalara falan girmiyorum bile. Steve Jobs döneminde bile bunlar ve daha onlarca tuhaflık yaşanmışken bugün Apple’ın en ufak bir yanlışında “Steve Jobs yaşasaydı böyle olmazdı” demek ne kadar mantıklı? Steve Jobs döneminde Apple hiç eleştirilmiyor muydu?

Tıpkı Steve Jobs döneminde olduğu gibi Tim Cook döneminde de yanlışlar, başarısızlıklar olacaktır. Aradan 6 yıl geçmesine karşın en ufak bir yenilikte yerine yapıcı bir argüman sunmadanSteve Jobs’ın kemikleri sızlıyor” diye eleştirmek kimseye bir fayda sağlamadığı gibi sanki Apple, Jobs sonrası iyi olan hiçbir şey yapmamış algısının oluşmasına da neden oluyor.

Muhakkak aralarınızdan bazıları Steve Jobs’ın yokluğunun istatistiklerle ölçülemeyeceğini, Apple’ın rakamlarda kazansa da eski vizyonunu kaybettiğini söyleyecektir. Kısmen katılıyorum; ancak bu durum Apple’ın bundan sonra yapacağı her yeniliğin kötü olacağı, Steve Jobs yaşasaydı başarısızlıkların olmayacağı ve Steve Jobs’ın “mezarında ters döneceği” anlamına gelmiyor. Evet özlüyoruz ama artık bu tarz ifadeler fazlasıyla kabak tadı verdi.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


17 Yorumlar

  1. Bu ne biçim yazı ya. Ölmüş adamın neyini eleştiriyorsunuz yahu.
    Aslında Steve olsa şöyle yapardı “geyiğinden” sıkılmışsın tamam ama bunda Steve’ın suçu ne.

      • Bence bir kez daha gözden geçirin yazınızı. Bana bir anlık bir parlamayla yazılmış gibi geldi.
        Bu arada Cube’un fiyatı düşünce almıştım. Masamda bir sanat eserine bakarak ders çalışmanın keyfi çok farklıydı.
        iPod hi-fi’yi bir çok insan beğenmedi, ama nedense hafif boğuk basları ve geniş ses dağılımı benim kullandığım odada beni tatmin etmişti.
        Mobile-me tam bir fiyaskoydu.

        • Bence siz yorumlarinizi bir kez daha gozden gecirseniz iyi olur. Tum yazilarin altina bir anlik parlamayla fanboy yorumlar atiyorsun gibi geliyor.

          • Hangisinden rahatsız oldunuz? Apple’ın sürücüsüz otomobil prototipi olmayan bir araç için “Görüntülendi” haberine yazdığımdan mı?

            Carplay haberine katkı sağlaması anlamında verdiğim Alpine linkinden mi?

            iPhone’a kalem olcak mı olmayacak mı haberine yazdığım şahsi görüşümden mi?

            Irkçılıkla ilgili hassasiyetime mi?

            Refurbished cihazlar sanki Türkiye mağazasında çıkmış gibi yapılan haberdeki yanlışa dikkat çekmememden mi?

            Mona Lisa tablosundaki AR deneyimiyle ilgili ilginç bir yazıyı paylaşmamdan mı?

            Kasten yavaşlatma konusunda arkadaşların donanımlı cevaplarına, tam da cevap veremememden mi?

            Bu yazıya dönersek bence “Steve olsa bunlar olmazdı” konusu hakkında yazılan bir yazıda; ama Steve’da bak böyle yapmıştı, şöyle demişti yerine, daha yaratıcı fikirler beklerdim.

  2. 1990’larda MacWorld’ün orijinal sayılarını sahaftan alıp elide sözlükle okuyan biri olarak şunu söyleyebilirim; Apple Jobs’un şirketten ilk gönderildiği döneme çok benzer bir dönemden geçiyor. Tek fark ürünleri körü körüne alan ve markayı kendini kaybetmişcesine savunan tiplerin sayısının inanılmaz boyutlara ulaşmış olması. Kimse ürünlerle ilgilenmiyor, herkes statü peşinde. MacPro için ekran çıkaramayan, gücü sınırlı ve bağlantı fakiri bir MacBookPro üretip ‘pro’ olmaktan çıkaran, ürettiği pencil tabletlerinin çoğunda kullanılamayan, altyapısını hazırlamadan jak, USB, SD, HDMI gibi endüstri standardı girişlere savaş açan, kim ne derse desin son derece çirkin bir saati 3 kuşaktır hiçbir değişiklik yapmadan yeniden piyasaya çıkaran, artık profesyonellere makina üretmek yerine herkesin eline telefon tutturmaya odaklanmış bir marka oldu Apple. Alakasız ürünler, eksik özellikler, fahiş fiyatlar. Sizi bilmem ama ben Jobs’un eksikliği derinden hissediyorum.

    • Apple’ın cahil insanlar tarafında sözde statü sembolü olarak kullanılması Apple’ı bağlamaz. Hele ülkemizdeki araba ve telefon şapşalığının ulaştığı nokta dünyanın geri kalanını hiç bağlamaz. Markayı sadece o ürünü alabildiği için öven ve “abi en iyisi bu 5000 lira verdim” cilerden uzak durun.

      Pro ürünleriniz hala orda.
      Macpro şu an satışda, en pro ekranları bağlayabilirsiniz. Yenisi yılbaşında geliyor.

      Macbook pro nun gücü ne açıdan sınırlı buldunuz anlamadım. Kullanıpta Performans sıkıntısı çeken duymadım.

      Girişler konusunda Apple’ın her zaman radikal kararlar aldığımı gayet iyi biliyor olmalısınız.

      Saat ise kanımca iphone 4 ve tuşsuz siyah şeffaf mouse tasarımıyla birlikte en iyi 3’e girer. Saati hiç kullanmadığınız çok belli.

      Fiyatlar 90 lara göre çok çok daha ucuz bu arada. Neyin fahiş fiyatından bahsediyorsunuz.

      • Önce şunu belirteyim; Apple ürünleri yalnız ülkemizde değil, dünyanın hemen hemen her yerinde statü aracı olarak görülüyor ve Apple bunun farkında. Sorun Apple’ın bu insanlara MacBookPro da satmak istemesi ve bu kaygıyla hareket edip gerçek profesyonellerin ihtiyaçlarını göz ardı etmesi.

        Video endüstrisinde 4K’nın standartlaştığını biliyorsunuz. Peki mevcut MBP’larla 4K edit yapılabiliyor mu? Cep telefonunuzla çektiğiniz görüntüler için cevap evet ama eğer konumuz profesyonellikse, profesyonel video formatlarını işlemek o kadar da rahat olmuyor ne yazık ki. Açıkçası son jenerasyon MBP’yu kullanmış biri olarak; doğru dürüst preview bile veremeyen, fanları çıldırmışçasına dönen bu aletin beklentilerimi karşıladığını söyleyemeyeceğim. Ama touch bar çok havalı değil mi?

        MacPro’lara istediğiniz monitörü bağlayabiliyorsunuz evet, Eizo da bağlayabilirsiniz ya da LG’nin harika monitörleri var ama benim bahsettiğim şey monitör kalitesiyle ilgili değil, Apple ekosistemiyle, ürün gamı bütünlüğüyle alakalı, bunu atlamayın.

        Apple MBP’ların girişleri konusunda son jenerasyondan önce ne zaman radikal karar aldı? Benim hatırladığım bir tek DVD romu kaldırdılar. DVD romu kaldırmakla SD kart girişini kaldırmak aynı şey değil. Ben günde en az 5-10 kez SD kart okuyucuyu kullanıyorum. SD kart teknolojisi halen gelişen ve son derece yaygın bir teknoloji. Standart bir kullanıcı için USB-C’li bir kabloyla telefonunu MBP’ya bağlamak keyifli bir şey olabilir. Altı üstü yeni bir kablo alır kendine. Ama ben HDMI için ayrı, SD kart için ayrı, USB için ayrı aparat kullanmak ve bunları sürekli yanımda taşımak zorunda kalmak istemiyorum. Ayrıca MagSafe’i kaldırmaları da akıl alır gibi değil ki bence MBP’yu MBP yapan şeylerden biriydi. O kabloya şimdiye kadar kaç kişi takılmıştır bilmiyorum, bundan sonra ne olacak?

        Bence bir aleti profesyonel yapan üç şey vardır, yüksek performans, bağlanabilirlik ve sağlamlık. Ne yazık ki mevcut MBP bu geleneği devam ettiremedi. Bugünkü MBP aslında MacBook’un olması gereken halidir. Pro başka bir şeydi çünkü. Eğer insanlar “Surface’e de bir bakalım”, “Acaba Razer iş görür mü?” diye düşünüyorlarsa ortada bir sorun var demektir.

        iWatch konusuna gelecek olursak; evet iWatch kullanmadım. Saat benim için her şeyden önce bir aksesuar ve nasıl göründüğü de çok önemli. Apple çok daha iyi bir tasarım yapabilirdi ama yapmadı. Siz beğenmişsiniz, güle güle kullanın.

        Son olarak fiyatlara bakalım: 90’lardan günümüze fiyat kıyaslaması yapabileceğiniz ürünler zaten ortada. Mac’in 90’ların sonunda çıkan amiral gemisi Power Mac G4’in piyasaya çıkış fiyatı 1700-2500$ arasında. Bugün halefi MacPro’lar 3000-7000$ arasında değişiyor. Aynı şekilde 2001 model iMac’lerin fiyat aralığı 800-1500$’ken bu fiyat günümüzde 1300-5000$ arasında değişiyor. “Yıl başında çıkacak olan iMac” ise 5000$’dan başlayacak diyorlar. Yani ‘çok çok daha ucuz’ diye bir durum kesinlikle söz konusu değil.

        • Macbook Pro satmak istemesinde bir sakınca yoktur herhalde.

          4K için iMac kullanmanız daha iyi olmaz mı? Hatta 5K

          EIZO gibi iyi bir monitörü bağlamaktansa neden prosumer seviyesinde monitörler üreten Apple monitörünü bağlamak istiyorsunuz ki.

          Apple’ın ADB kablosu, ipod kablosu, firewire vs gibi onlarca sektörün tercih etmediği kablo ile çalışması ilk günlerinden beri sürekli yaptığı bir şey. Magsafe hala yaşıyor, yakında muhtemelen kaldırılmasına en çok üzüleceğim kablolardan biri. MB Air bana hala yetiyor ve magsafe artık yok dendiği gün yeni bir magsafe ile çalışan Air alacağım.

          Surface yada her ne benzer cihaz varsa insanlar bunlara yönlenebilir. Apple hiç bir zaman pazar lideri olmadı, olamaz ve olmayacaktır. Alternatif her zaman iyidir.

          Watch görüntü olarak hoşuma gidiyor, klasik bir saate göndermeler yaparak sade bir elektronik saat tasarımı yapılmış olması tam da Apple ruhunu yansıtıyor bence.

          MB Air ilk çıktığında 1800 dolardı.
          Powerbook g4 2600 dolar
          10-15 yıl önceki fiyatlar ve bugün yapabildiklerinizden çok daha azını yapabiliyordunuz. Şu anda çizim yapabileceğiniz bir iPad’e 650 dolara sahip olabiliyorsunuz. Ayrıca artık Bilkom vergiside ödemek zorunda değilsiniz:)

    • Steve’in eksikliği elbette ki hissediliyor. Yeri doldurlamayacak bir insan olduğunu tekrar söylüyorum. Steve yaşasaydı Apple şu an daha mı iyi olurdu yoksa daha mı kötü olurdu bu asla tam olarak ölçebileceğimiz bir şey değil.

      Benim eleştirim senelerdir katkı sağlayacak herhangi bir söylemde bulunmadan sanki marifetmiş gibi “kemikleri sızlıyor” tarzı bayat ifadeler kullananlara. Beğenmediyseler neden beğenmediklerini açıklasalar da bize de bir bakış açısı kazandırsa. Genelde ya tatsız bir geyik amaçlı ya da herhangi bir argümanı olmayan bomboş kafalar bu tarz ifadeler kullanıyor. Keşke herkes sizin gibi yorumlar yapsa.

      • Katkı sağlamak adına fikirlerimi paylaşayım.
        Sırf yeni şeyler katmak adına son derece gereksiz bir yola girdiler.
        Yanlış hatırlamıyorsam Blackberry nin ceo sunun bir sözü vardı. Bizim telefondan herşey var ama yinede insanlar içinde hiç birşey olmayan iphone lara bayılıyorlar diye. Steve Jobs ın minimalist ürünleriydi bizi yakalayan. Adam mükemmeli sadelikle yakalıyordu. Sonra sen ne istiyorsan kur telefonuna kendine göre özelleştir. Örn. mesajlardaki emojiler beni resmen çıldırtıyor elim kazara değip açıldığında. Neden ekledilerki bunu? Yapmak marifetmiydi. İsteyen kurardı bir emoji set app i ve kullanırdı. Diğer örnek Note uygulaması. Ben onu sadeliği için seviyorum, yormuyor çünki, olay özellikse note uygulamasını beşe katlayacak uygulamalar var özellik açısından zengin. Belki çok itiraz eden olacaktır ama renkler mesela… Tamamen karşıyım apple ların renklenmesine. Bu iş için tonlarca aksesuar vardı zaten. Steve Jobs tek çeşit ürün sunuyordu, ama o öyle bir üründüki zaten başka birşey istemiyordunuz. Diğer konu çeşit. 30 çeşit iphone oldu. Yada olacak yakında herneyse. 6 çıkmışken 5SE ne ki! Iphone 6 ve sonrası tasarımları hiç beğenmiyorum. Apple watch unda tasarımını beğenmiyorum.
        Mega Safe konusunda bende diğer arkadaşların yorumuna katılıyorum. Bu kadar özel birşeyi kaldırmaları benide üzdü. USB-C konusunda 4 adet usb-c yerine 3 olaydı da 1 tane usb olaydı. Tabiki bu konuda devrim yapılmasını destekliyoruz ama sıklıkla flash bellek kullanıyoruz. Kaçınız hayatında usb-c bellek kullanıyor, eline aldı veya gördü?? Hadi aldın kullandın, kaçımız bunu dosya alacağımız birinin bilgisayarına takabileceğiz de kullanabileceğiz. İnsanları bu kadar kastırmaya ne gerek var. Kullanıcı memnuniyetini düşürüyor bu. Ki düşünsenize kullanıcıyı mutlu etmek için macbook logosunu ters (kullanıcıya doğru) basan adam Steve Jobs
        Eleştirilerimi acımasızlık olarak düşünmeyin, bu düşüncelerimin temeli en başta okuduğum Steve Jobs’ın hayatını anlatan kitap, filmi ve kullandığım Apple ürünleri deneyimi.
        Bazen bu adamlar (yeni Apple yönetimi) Steve Jobs ı hiç anlamamışlar diye düşünüyorum. Tabiki herkes özgürdür veya farklı düşünebilir.
        Ama bu adamlar, Steve Jobs çizgisinden bu kadar hızlı uzaklaşmasalardı bir çok insan bu kadar “kemikleri sızlıyor” moduna girmezdi.

        Burada amacımız birbirimizi ikna etmek değil, bazı arkadaşlar çok sert bir üslup kullanmışlar, fikir paylaşıyoruz o kadar.

    • Her kelimesine katılıyorum. Satış grafikleri her zaman herşey değildir. Şu an tek yaptıkları çılgın gibi para soğuruyorlar kullanıcılardan. Marka giderek sıradanlaşıyor.

  3. ne diyorsunuz siz ya ne yaptıgınızı sanıyorsunuz steve olmedı ölmedi lannnn gidin bakın yeni bugünün haberlerine adam saklanmıs karılarla birlikte otelde baskın yemiş ay Allahın cahilleri elin gevurunu koruyosunuz gelip ibneler

  4. ne diyorsunuz siz ya ne yaptıgınızı sanıyorsunuz stevejnolmedı ölmedi lannnn gidin bakın yeni bugünün haberlerine adam saklanmıs karılarla birlikte otelde baskın yemiş ay Allahın cahilleri elin gevurunu koruyosunuz gelip ibneler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz