Ana Sayfa Apple iPhone X yaradı, Apple 1 trilyon dolara göz kırptı

iPhone X yaradı, Apple 1 trilyon dolara göz kırptı

0

Apple’ın pazar değerindeki yükseliş iPhone X ile birlikte durdurulamaz hale geldi. Şirketin ilk iPhone modelinden bu yana geçen 10 yılda hisse değerinde gördüğü artış, akıllara son dönemin en hızlı yükselen dijital para birimi Bitcoin’i getiriyor.

Apple CEO’su Tim Cook, iPhone’un 10. yıla özel olarak piyasaya sürülen iPhone X modeline olan talebin standartların çok dışında olduğunu dile getirdi. Ancak bu talep bile şirketin pazar değerindeki artışın yanında sönük kalabilir.

iPhone X yarın ABD’de piyasaya çıkıyor. İlk gün teslim edilecek ön siparişlerin açılmasıyla tükenmesi bir oldu. Üstelik cihazı test etme fırsatı olan fikir liderlerinin olumlu incelemeleri, ön siparişleri rekor düzeye taşırken, Apple’ın hisse değerlerinin de adeta uçmasını sağladı. Bugün Apple 1 trilyon dolarlık pazar değerine göz kırpıyor.

“Apple iPhone X ile ultra lüks akıllı telefon pazarına girdi”

Apple’ın iPhone X modeliyle birlikte 10 yaşına giren akıllı telefon serisini yepyeni bir seviyeye taşıdığını dile getiren Drexel Hamilton Analisti Brian White, şirketin mali çeyrek bilanço raporu öncesinde müşterilerine yolladığı mektupta şu ifadeye yer verdi: “iPhone X ile birlikte Apple, ultra lüks akıllı telefon pazarına derinlemesine girmiş oldu.”

Dayanıklı cam gövdesiyle tuşsuz bir tasarıma sahip olan cihazın ABD’de bile 999 dolardan başlayan fiyat etiketi, en gözü kara analistlerin bile fiyatlandırma politikasını sorgulamalarına neden oluyor. Buna karşın Tim Cook’un açıklamasını ve Apple web sitesinde beş ila altı haftaya kadar uzanan teslimat tarihlerini baz alacak olursak, iPhone X bugüne kadarki tüm modellerden daha fazla satılabilir.

Apple ilk iPhone modelini çıkardığı 2007 yılından bu yana yüzde 1300’e yakın değer kazandı. Yani Apple hisseleri 10 yılda 13 kat değerlendi. S&P 500’ün aynı dönemdeki ortalaması yüzde 83, yani çoğu şirket 10 yılda iki katı bile değer kazanamıyor. Hâl böyle olunca, Apple’ın ulaştığı başarı daha da dikkat çekiyor. Üstelik kâr hisselerini de hesaba katınca, 10 yılda ulaşılan değer yüzde 1400 seviyelerine kadar yükseliyor.

Uzmanlar yanıtladı: Apple 1 trilyon doları ne zaman görecek?

Reuters haberinde, Apple’ın hisselerinin yılda ortalama yüzde 26 şeklinde birikerek artış gösterdiğine vurgu yapılıyor. Son 10 yıldaki büyüme oranı baz alındığında, bugün 850 milyar doları aşan Apple’ın pazar değerinin 2018 yılı ortalarında 1 trilyon doları bulması hiç de imkansız görünmüyor.

Apple’ın hisse değerleri için öngörüde bulunan 37 analistin ortalama hisse tahmini 176,70 dolar; bu da toplamda 913 milyar dolar pazar değeri demek oluyor. İçlerinden dört analist, Apple’ın 1 trilyon dolar üzerinde değer kazanmasını bekliyor. En iyimser tahmin ise 1.074 trilyon dolar ile Brian White’a ait. Hiçbir analistin Apple hisselerini satmayı önermemesi de, Apple hisselerinin geleceğe yönelik güçlü bir yatırım olduğunu doğruluyor.

iPhone X için gelen ilk yorumlar, cihazın bugüne kadar Apple’ın ürettiği en başarılı akıllı telefon olduğu konusunda hemfikir görünüyor. Buna karşın, kızılötesi yüz tanıma teknolojisi Face ID‘nin kullanıcıyı tanıma konusunda ara sıra yaşattığı aksamalar, akıllarda soru işaretleri oluşturuyor. Cihaz Türkiye’de piyasaya sürüldüğünde Sihirli Elma ekibi olarak bizler de tüm yeniliklerini test edip, görüşlerimizi paylaşacağız.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz