Ana Sayfa Öne Çıkanlar Eski iPhone modelleri neden yavaşlıyor?

Eski iPhone modelleri neden yavaşlıyor?

13

Apple, eski iPhone modellerini yavaşlattığını kabul etti ve nedenini açıkladı. Peki, eski iPhone modelleri neden yavaşlıyor?

Reddit kullanıcısının geçtiğimiz günlerde ortaya attığı iddia teknoloji gündemine bomba gibi düşmüştü. Reddit kullanıcısı; yavaşlayan iPhone’un bataryasını değiştirdiğinde gözle görünür bir hızlanma olduğunu ve bunun Benchmark sonuçlarına yansıdığını ekran görüntüleri ile kanıtlamıştı.

Bu iddialardan sonra Geekbench‘in sahibi de bir takım test sonuçları paylaşmış ve Reddit kullanıcısının iddialarını doğrulamıştı. Sansasyon yaratan bu olayın ardından Apple cephesinden tüm iddiaları doğrulan bir açıklama geldi. Evet, Apple gerçekten de eski iPhone modellerini bilerek yavaşlatıyordu. Peki, Apple kendini nasıl savundu?

Eski iPhone’lar bilerek yavaşlatılıyor

Apple cephesi; “Hedefimiz, genel performans ve cihaz ömrünü uzatan müşteri deneyimi sunmaktır. Lityum-iyon piller; soğuk şartlarda, düşük şarja sahipken veya zamanla eskidikçe, elektronik bileşenlerinin korunması için en yüksek akım taleplerini karşılayamıyor ve bu da cihazın beklenmedik şekilde kapanmasına neden oluyor. Geçen yıl, iPhone 6, iPhone 6s ve iPhone SE‘nin, bu sebepten dolayı aniden kapanmasını engelleyen sorununu güncellemeler ile çözdük. Bu özelliği şimdi iOS 11.2 ile iPhone 7‘ye de getiriyoruz ve gelecekte de diğer ürünlerime getirmeyi planlıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Techcrunch‘tan Matthew Panzarino ise bu durumu; Apple’ın, algoritması ile performansı yumuşatma ve bu sayede verimliliği arttırma yoluna gittiğinde aradaki kayıpları ölçmesi gerekiyordu. Bir kullanıcı eğer iPhone’u daha yavaş çalışıyorsa, bunun sebebini bilmeli.” şeklinde özetliyor.

Panzarino‘nun bu yaklaşımını çok doğru bulduğumuzu söyleyebiliriz. Çevremizde, iOS güncellemeleri ile iPhone’un yavaşladığını zannedip, yeni güncellemeleri yüklemeyen ve yine bu sebepten eski iPhone’larını değiştiren onlarca kişi bulunuyor. Apple, bunun açıklamasını daha önce yapmış olsaydı, kişiler iPhone’un bataryalarını değiştirme yoluna gidebilirdi.

Sosyal medyada paylaşılan sonuçlara; göre 1.4 GHz hızında çalışan işlemci, eğer batarya yıpranmış ise 600 MHz hızında çalışmaya başlıyor. Bu da yaklaşık 2 kat daha az performans demek.

Ancak yine de Apple‘ın bu stratejisi de bir bakıma doğru görünüyor. Eskimiş ve yıpranmış bataryaların, elektronik bileşenleri düzgün bir şekilde koruyamadığı aşikar. Milyarlarca telefon satan bir firma eğer bu konuda önlemini almazsa, mevcut batarya teknolojisi yüzünden çok fazla fire verecektir. Ki zamanında buna benzer bir durumu Samsung’un Galaxy Note7 modeli ile yaşamıştık.

Şimdilik hukuki sürecin nasıl işleyeceğini bilmiyoruz. Ancak kullanıcı sözleşmesinde; “bataryanız eskiyince iPhone’unuz otomatik olarak kendini verimlilik moduna alır” gibi bir ifadeye rastlamadık. Verilen hakların geri alınamayacağı noktasından yola çıkarak, hızlı bir şekilde çalışan iPhone’un yavaşlatılmasından dolayı Apple’ı mahkemeye verenler olabilir.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


13 Yorumlar

  1. Peki Android telefonlar neden o kadar fazla miktarda yavaşlamıyor?
    Aynı yapıdaki lityum-iyon pilleri kullanıyor sonuçta?
    Apple’ın gözünü biraz fazla para bürümüş sanki..

  2. yazıda apple’ın bu stratejisine dogru demişsinizde katılmıyorum buna. apple cihazın işlemci saat hızını dusurmek yerine pili değiştirmeye neden yönlendirmiyordu insanları. buradaki olay tamamen yeni telefon alımına bir ön ayak olmadır bu yavaslatma işlemleri ile.

    oysaki bu sorun applea göre pil iyi durumda ise veya değiştirilirse sorun yok. ama bugune kadar kimse bunu bilmiyordu telefonu yavaslayan kimse pil değiştirme yöntemini secmeyi dusunmemiştir çünkü bu yönde bir bilgisi yoktu insanların. iphone sahibi olan kişiler pilini telefon yavasladıgı zaman değil artık gercekten gun içinde yetersiz kaldıgı zaman değiştiriyorlardı dogal olarak.

    • Pil eskir. Ya pilin yenisini alırsın ya da telefonu değiştirirsin. İster araba aküsü olsun, ister MacBook şarjı ister iPhone. Pil eskir. Bunu herkes bilir. Pil teknolojisi böyle bir şey ve oyuncak arabasının pilini değiştirmesi gerektiğini bir çocuk bile bilir. Pil eskir.

      • Pilin eskidiğini elbette herkes bilir ama buradaki konu bu değil ki. Siz kullandıgınız iphonun pil kapasitesi azaldıgı için yavasladıgını dusunuyor muydunuz? Eger kullanıcılar pilin %80 kapasitenin altına dusmeye basladıgında telefonunun yavaslayacagını bilselerdi buna önlem alabilirlerdi. Ama kullanıcılar bunu bilmediği için telefonum yavasladı yenisine geceyim dusuncesine kapılıyorlar ister istemez. Bir cocugun oyuncak arabasının pilinin bitmesi ve bunu cocugun bilmesi örneğinin bu konuyla hiç alakası yok bence.

        Evet pil eskir ama pil eskidiği için telefon yavaşladığını kimse bilmez(di)

        • Cocukla şöyle bir alakası var. Herkesin bildiği hayatın doğal akışındaki şeyler Apple ın başına geldiğinde sanki Apple bak bu sefer yandı havası yaratılıyor.

          Adam diyor ki telefonun patlamasın diye var bu. Bunu değil diğerini alırsan amerikan hava yolları senin seyehat özgürlüğünü kısıtlar çünkü patlıyor.

          Cihazların hızı konusunda apple ın teknik veri çok vermek istemediğini hepimiz biliriz. Her zaman genel kullanıcı memnuniyetini öne çıkarırlar. Ancak yine işlemcilerin açıklanan hızlara genelde bir kaç saniye için çıktığını da herkes bilir. Hatta turbo murbo milletin ağzında sürekli ama kaç saniye için. Dolayısıyla aslında işlemcilerin hem uygulama bazında, hem süre bazında hem de zamanla elektronik aksamlarındaki eskimeye dayalı hız değişikleri olur ve bunu koordine etmekte Apple ın görevi ve bunu da iyi yapıyorlar.

          Ha son kullanıcıya söylemeli miydiler orası tartışılır ama keşke millet böyle haberlere ilgi göstereceğine, güvenliğine yada verimliliğine önem verseydi ama insanoğlu işte.

          • Apple bunu patlama olayi ile ilgili yapmadi ki ani kapanma olayi ile ilgili yapti. iphone 6, 6s ve SE telefonlarda pil degisim orogrami Baslatti bu yuzden ve sonrasinda gorduk ki islemci saat hizlarini dusuruyorlarmis. Apple’ın derdi guvenlik degil insanlar iphonelari patir patir kapaninca apple ve iphonea karsi bakis acilari degismesin apple prestij ve para kaybetmesin diye bizler telefonlarimizi yavas kullanmaya mahkum edildik.

            Ayrica olayi cok baska baska yerlerden dolandirip apple hakli demeye getiriyorsunuz ama bir son kullanici olarak apple bizleri aslinda bir bakima aldatiyordu bunu fark etmiyormusunuz. Ben onceki mesajımda da yazdim olay cok basit. Siz telefonunuz yavasladiginda bunun pil yuzunde islemcisinin yavas çalıştığıni biliyormuydunuz? Biliyorsaniz hic birseye itirazim yok. Fakat bilmiyorsaniz da baska sorum yok. Cunku bosuna uzamaya basladi konu.

          • Evet biraz dolaylı yoldan gidiyorum ama burada neden yapıldığı önemli ve bunu anlamak için farklı bakmak gerekiyor.

            Ben telefona ihtiyacım olduğu acil bir durum sırasında kapanmasından ziyade tetris oyununun yavaş çalışmasını tercih ederim.

            Yavaşlatılması konusu bildiğim bir konu değildi elbette ama cihazın farklı hava durumlarında farklı hızlarda çalıştığı ve yoğun grafikli programlarda daha fazla ısındığı yada kısa süreli olarak işlemciyi daha hızlı çalıştırdığı yada farklı çekirdeklerin farklı hızlar üreterek verimliliği arttırdıkları bildiğim bir konuydu ve buda benzer bir durumdur diye düşünüyorum. Pazarlama departmanının bunu ön plana çıkartmaması da anlaşılabilir bir durum.

          • İyide bende size diyorum ki yavas calisan bir telefon kullanmaniza gerek yok. Apple kullanicilara bunu bildirebilirdi. Yani piliniz yuzde bilmem kac kayiptan sonra telefonunuz ani kapanmalar yasamasin diye islemci saat hiziniz dusurulebilir. Bunu yasamamak icin pilinizi degistirmenizi oneririz diye soyleseydi bizlere neden söylenmedi sizce?

            Elbetteki bende pat diye kapanmasi yerine daha yavas calismasini tercih ederim ama biz bunu bilmeden yillardir buna mahkum edildik. Sizcede oyle degil mi. Benim buradaki derdim yavas calismasi degil sadece. Apple bize bunu anlatsaydi insanlar onlemini alma sanslari vardi. Ama apple ”biz magdur olmayalim” diye sessiz ve derinden bazi isler yapiyormus. Siz kendinizi kandirilmis olarak hissetmezmisiniz boyle bir durum icinde olsaniz.

            Evet Apple’ın yaptigi belki kullanicilari kisa vadede kurtardi ama uzun vadede agir calisan bir telefonla bas basa birakti maalesef. Bu olay gun yuzune cikmasaydi biz hala uyuyor olacaktik.

          • ?

            Eğer yönetim kurulu da sizinle aynı fikirde olursa ki yüksek ihtimal, pazarlama departmanından bir kaç kafa gidebilir.

  3. Apple tamam oldukça kaliteli bir yazılıma sahip ama bu, her yaptığının doğru olduğu anlamına gelmemeli. Saat frekanslarını düşüren Apple burada kesinlikle suçlu.. bahsettiği neden de asla gerçeği yansıtmıyor. Açıkça bizleri Yen’i modele yönlendiriyor ve doğal olarak da kârına kâr katıyor.
    İlk çıktığı yıllardan bu yana iPhone kullanıcısı olarak, eski modellerin hızını düşürme kararından vazgeçmezse, bir sonraki telefonum kesinlikle iPhone olmayacak.
    Açık ve net…

  4. Çözüm çok basitti. Bir uyarı mesajı ve ayarların pil kısmında mesaj: pilin kapasitesi düştüğü için telefon performansı kısıtlanmıştır. Lütfen pilinizi değiştirin.
    Apple bunu yapabilecek kapasitede değil mi? Bu bariz ve açık bir şekilde durumu kendi lehine çevirip pazarlama stratejisine çevirmektir. Yakışmadı…

  5. iphone 5S kullanıyorum, şarjım %40 a düştüğünde görüşmedeysem telefon bir anda kapanıyor, oysa önceden hiç böyle sorunlar yoktu ve telefondan çok memnundum, işim gereği telefonun şarjının 1 gün gitmesi benim için önemli hatta daha da önemlisi görüşme esnasında kapanmaması.

    Apple ürünlerini seviyorum, iMac, Macbook Air, iPad bu ürünlerin hepsini aldım, kullanıyorum ve çok da memnunum ama iPhone beni büyük hayal kırıklığına uğrattı, sanırım artık androidli telefon almak zorunda kalacağım, Xiaomi Mi 6 düşünüyorum, hem fiyat uygun, hem güçlü bir telefon.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz