Ana Sayfa Öne Çıkanlar Yavaşlatılmış bir iPhone mu, yoksa bir anda kapanan bir iPhone mu tercih...

Yavaşlatılmış bir iPhone mu, yoksa bir anda kapanan bir iPhone mu tercih edersiniz?

3

Tim Cook önceki gün bir açıklama yaparak bir sonraki iOS sürümünde kullanıcıların performansı iyileştirebileceği bir tercih ekleyebileceklerini dile getirdi.

Her ne kadar Apple geçmişte vermiş olduğu kararın arkasında gibi görünse de, olayın ulaştığı boyutlar çok büyük olduğu için böyle bir karar almak durumunda kalmış gibi görünüyor.

Tam olarak nasıl bir seçim, tercih ya da buton konulacağını net olarak bilemesek de, ya da bu butonun çalışma mantığı henüz paylaşılmamış olsa da, ben biraz şüpheyle yaklaşıyorum şu anda.

Performans VS Kararlılık

2013’te iPhone 5’imin pil performansı yaklaşık 1 sene içerisinde ciddi anlamda düşmüş ve yarım gün bile zor idare eder hale gelmişti. Hatta artık o kadar kötü durumdaydı ki, önce %20 ve altındaki yüzdelerde kapanıyor, birkaç dakika da tekrar geri açılamıyordu.

Fakat sonra durum daha da kötüleşmişti. O dönemde sık sık 5K veya 10K koşular yaptığım için iPhone 5’i de kolumda taşıyor, koşarken hem GPS ile konumumu ve koşu hızımı takip ediyor, hem de müzik dinliyordum. Fakat iPhone %65-70’lerde bile kapanmaya başladığı zaman işin tadı iyice kaçmıştı.

İlk fırsatta iPhone’un pilini değiştirdim ve rahatladım. Sorunlarım çözülmüştü. Ancak 4-5 ay sonra Apple, belirli iPhone 5’lerdeki pillerin problemli olduğunu ve bir pil değişim programı hazırladığını duyurdu. Ben de daha önceden pilimi kendi isteğimle değiştirdiğim için paramı geri alabilecektim, ve aldım da… 🙂

Neden bunu anlattım? Çünkü aslında farkına varmadan doğrudan bu olayla ilgili bir deneyim yaşamışım. 🙂

iPhone 5’in pili hatalı üretim olduğu için, performansı düşmüştü. Kötü bir pil ile de yüksek performans gerektiren işler yaptığımda tam da Apple’ın söylediği gibi cihaz kendi kendine kapanabiliyordu. Normal kullanımda sorun olmasa da, tam önemli bir iş yapacakken cihazın kendini yeniden başlatması ve 3-5 dk açmaması beni deli ediyordu.

İşte buradan hareketle, gelelim tekrar bugünün konusuna…

Peki şimdi ne olacak? Performansı mı yoksa kararlılığı mı tercih edeceğiz?

Eğer Apple tamamen düz bir şekilde bize kararlılık ya da performans tercihi sunarsa, sanıyorum ilk başta bir çok kişi performansı tercih edecektir. Nasıl bir düğme koyar, üzerine ne yazar, nasıl bir uyarı mesajı olur kestirmek zor.

Ama Apple, olası sonuçları olabildiğince net ve uyarıcı yazmaya çalışacaktır eminim.

Performansı tercih edenler ne yaşayacak?

Bir süre performanslı bir şekilde kullanımdan sonra, bazı kritik anlarda -tıpkı benim yaşadığım gibi- cihazın kendini kapatması sorunları ortaya çıkmaya başlayacaktır. Benim için çıldırtıcı seviyede bir kötü deneyime dönüşen bu olay, acaba herkeste benzer bir etkiye sebep olabilecek mi bilemiyorum elbette. 🙂

Ama bir kitle bu deneyimden memnun olmayacağı için, ya pillerini değiştirecek, ya da kararlılık seçimi yapacaktır tahminimce.

Hatta belki de performansı tercih edip, Geekbench ile performansı ölçümü yapmak isteyenler hayal kırıklığına uğrayabilirler, çünkü bu uygulama işlemci üzerine yüklendiği için pilin üzerine fazla yük getirecek ve belki de cihazın kapanmasını tetikleyecek.

Apple: Kullanım deneyimi daha önemli

Her zaman olduğu gibi, Apple’ın derdi pilmiş performansmış vs değil. Önemli olan şey kullanıcının deneyimi. Ve önemli bir işin ortasında bir anda kapanan bir iPhone, olabilecek en kötü senaryo.

Apple’ın yöntemi de tam olarak bunu engellemek için geliştirilmiş. Ancak bunun iletişiminin yapılmamış olması, pil değişim programının sonradan gelmesi, ve olay patladıktan sonra bir iletişim yapılması ise ciddi hatalar olarak söylenebilir. Apple’ın bunu açık ve net bir şekilde en başta anlatması gerekiyordu.

Ne yazık ki piyasadaki algı şu anda “Apple cihazlarını yavaşlatıyor” şeklinde oldu…

Sizin tercihiniz ne olur?

Peki ya bunun gibi diğer kısıtlamalar da kaldırılmalı ya da seçime mi bırakılmalı sizce? Mesela fazla ısınan bir iPhone kendini kapatmak ve soğuyana kadar açtırmamak yerine çalışmaya devam etmeli mi?

Ya da benzer bir durumu arabalarda düşünelim. Motoru ısınan veya motor devri aşırı yükselen bir araba bunları engellemeli mi? Yoksa motorun erimesi veya parçalanması pahasına birkaç kilometre daha devam mı etmeli?

Apple böyle bir tercih sunduğu zaman sizin tercihiniz hangisi olacak? Yavaşlatılmış ama çalışmaya devam eden bir iPhone mu, yoksa işinizin ortasında bir anda kapanan bir iPhone mu tercih edeceksiniz?

Yorumlarınızı bekliyoruz… 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


3 Yorumlar

  1. sunduğunuz seçenekler alakasız olmuş, insanların tek isteği her güncellemeden sonra iphone eskisi gibi hızlı çalışsın o kadar.

    • Bu iki seçeceği Apple sunuyor. Eğer pil eskiyince hala tam performans çalışmasını istiyorsanız bunu seçebileceksiniz ama telefonunuzun birden bire kapanması, çalışamaz duruma gelmesini göze almanız gerekiyor. Böyle olması Apple’ın değil pil teknolojisinin br problemi. Diğer Android cihazlarda da pilin eskimesinden dolayı aniden kapanma, çalışamaz duruma gelme gibi senaryolarla sık sık karşılaşıyor. Eğer bunu istemiyorsanız verimlilik seçip telefonunuz daha uzun ömürlü kullanabilirsiniz. Seçenek sunulmasa problem, sunulsa problem. Müşterinin asla memnun olmayacağını kanıtlamış oldunuz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz