Ana Sayfa iOS Apple ile Facebook abonelik konusunda el sıkıştı

Apple ile Facebook abonelik konusunda el sıkıştı

0

Apple ile Facebook iOS’te abonelik konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşma sayesinde haber sitelerine Facebook uygulaması üzerinden abone olabileceksiniz.

Facebook, geçtiğimiz Ekim ayında yayıncıların haber sitelerine doğrudan uygulama üzerinde abone olma imkanını sağlamıştı. iOS ve Android için geliştirilen bu özellik, Android tarafında yayına girerken, iOS cephesinde Apple ile Facebook arasındaki anlaşmazlıktan dolayı kullanıma sunulmamıştı.

Bildiğiniz gibi App Store‘da uygulama satacak olan bir geliştirici, satış başına olan tutarın %30‘unu Apple’a vermek zorunda. Facebook da bu abonelik sisteminde %30’luk payı Apple’a vermeden, tüm gelirleri yayıncıların kasasına koymak istemiş ve bu yüzden anlaşmazlık oluşmuştu.

Anlaşma sağlandı!

Bugün Code Media etkinliğinde sahneye çıkan Facebook yöneticisi Campbell Brown, Apple ile olan anlaşmazlığı giderdiklerini ve abone servisinin 1 Mart tarihinde iOS cihazlarında başlayacağını açıkladı.

C. Brown, bu anlaşmaya ilişkin ayrıntıları maalesef ki paylaşmadı. Şimdi kafalarda oluşan soru Apple‘ın %30‘luk paydan feragat edip etmediği. Bir diğer soru ise Apple’ın %30 yerine daha az bir kesinti yapıp yapmadığı yönünde. Muhtemelen bu anlaşma kapalı kapılar ardında olduğu için net bir bilgi hiç bir zaman verilmeyecektir.

Facebook’un haber servisi, doğrudan uygulama üzerinden uygulama içi satın alma seçeneği sunmuyor. Bunun yerine, 5 ila 10 arasında önceden belirlenmiş olan makale sınırına ulaşıldıktan sonra, okurları abone olmaları için yayıncının web sitesine yönlendiriyor. Ama bu işlemin yine uygulama içi satın alma gibi göründüğü için Apple’ın pay istemesinin çok normal olduğunu söyleyebiliriz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz