Ana Sayfa Apple Apple, bataryalarda kullanılan kobaltı madencilerden alacak

Apple, bataryalarda kullanılan kobaltı madencilerden alacak

0

Apple, iPhone bataryalarında kullanılan kobalt maddesini doğrudan madencilerin elinden satın almayı planlıyor.

Daha önce bu tarz metal satın alımlarını pil üreten şirketlere bırakan Apple, kobalt maddesinin ilerleyen zamanlarda fiyatının artması ve tedarik sıkıntıları yaşanması senaryolarına karşı bu tarz bir önlem almayı planlıyor.

Maden şirketleriyle uzun vadeli bir anlaşma yapmak isteyen Apple böylelikle kobalt maddesini doğrudan kaynağından satın alacak. Bu da gelecek yıllarda kobalt tedariği sıkıntısı çıkması halinde Apple’ın elini güçlendirecek bir hamle.

Birçok kişi bataryalara olan ilgilinin artması ve elektrikli araçların da piyasaya girmesiyle birlikte ilerleyen dönemlerde dünya çapında bir kobalt sıkıntısı yaşanabileceğini düşünüyor. Öyle ki geçtiğimiz 18 ayda kobaltın fiyatı 3 kat artış göstermiş.

İlerleyen yıllarda elektrikli araçlar ve diğer lithium-ion bataryalarında kullanılacak toplam kobalt miktarı

Bir adet akıllı telefon pilinde ortalama 8 gram işlenmiş kobalt kullanılıyor. Bu cihazların her yıl milyonlarca adet üretildiğini, bunun artarak devam edeceğini ve üstüne elektrikli araçların da ekleneceğini düşünürsek Apple’ın bu hamlesi oldukça makul görünüyor.

Maden şirketleriyle en az 5 yıllık bir anlaşmaya imza atmak isteyen Apple gelecekte bir tedarik sıkıntısı yaşamamak için şimdiden önlemlerini alıyor. Öte yandan uzun vadede bu anlaşma Apple’ın kendi bataryasını üretme faaliyetine de dönüşebilir. Ne dersiniz?


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz