Ana Sayfa Aksesuar Siri geliştiricilerinin HomePod’dan haberi yokmuş

Siri geliştiricilerinin HomePod’dan haberi yokmuş

1

The Information, Apple’ın sanal asistanı Siri’nin gelişim sürecini derinlemesine inceleyen bir yazı yayınladı. Yazıda Siri’nin geliştirilmesinde rol oynamış birçok eski Apple çalışanıyla ilgili ilginç röportajlar bulunuyor.

Apple’ın gelecek vadeden teknolojisinin nasıl büyük bir probleme dönüştüğünü inceleyen yazıdaki çalışanların ifadesi uzun süre konuşulacak gibi görünüyor.

Örneğin: Eddy Cue tarafından Scott Forstall ile birlikte Apple Maps başarısızlığı bahane gösterilerek Apple’dan kovulan Richard Williamson‘ın Siri geliştirici takımıyla hiç iyi anlaşamadığına dair dikkat çekici ifadeler var. Habere göre Williamson’ın aldığı birçok karar Siri takımındaki eski çalışanların kararlarıyla çelişiyormuş. Bu kararlardan bir tanesi de sanal asistanın yeteneklerini yılda sadece 1 kez geliştirme planı olmuş.

Haberin yayınlanmasından sonra e-posta yoluyla The Information’a ulaşan Williamson, yazıdaki ifadelerin kesinlikle doğru olmadığını, Siri’nin ilk çıktığında bir felaket olduğunu, ciddi hatalar barındırdığını ve bunun kendisinin değil ilk Siri takımının hatası olduğunu ifade etmiş.

Bu ifadelerden de anlayabileceğimiz üzere iPhone 4S ile hayatımıza giren Siri en başından beri sıkıntılı bir ürünmüş.

Son zamanlarda Apple’ın akıllı hoparlörü HomePod‘un piyasaya çıkmasından sonra sanal asistan Siri eleştiri oklarının hedefi oldu; zira birçoklarına göre HomePod’un tek ve en büyük eksiği Siri’ydi.

The Information’ın raporunda bununla ilgili de ilginç bir detay bulunuyor. Yazıda Siri takımında görevli iki Apple çalışanı 2015’e kadar HomePod diye bir ürün duymadıklarını ifade ediyor. Apple 2012 yılında birkaç hoparlör prototipi geliştirmiş, ancak Apple’ın gizlilik kültüründen olsa gerek Siri takımının 2015’e kadar HomePod projesinden haberi olmamış. Amazon Echo’nun 2014 yılında piyasaya sürüldüğünü hesaba katacak olursak Apple o zamana kadar geliştirmeyi planladığı hoparlöre Siri’yi entegre etmeyi planlamamış olabilir.

2016’da SiriKit‘le birlikte üçüncü parti geliştiricilere açılan Siri’nin hala kat etmesi gereken büyük bir mesafe olduğu aşikar. Piyasada ana akıma ulaşan ilk sanal asistan olmasına karşın Alexa, Google Assistant ve Cortana gibi rakiplerinin gerisinde kalması Apple’ın içinde Siri takımıyla ilgili yaşanan problemlere bağlanabilir.

The Information’ın yazdığı bu makale birçok Apple yöneticisi ve çalışanına sıçrayınca Apple da bir açıklamayla karşılık verdi. Siri’nin dünyanın en popüler sesli asistanı olduğunu vurgulayan Apple, Siri’nin performansı ve güvenirliliği konusunda büyük bir aşama kaydettiklerini, makine öğrenimi ve yapay zeka teknolojilerine yönelik yaptıkları yatırımlarla da Siri’nin verdiği cevapların kalitesinin artırmaya devam edeceklerini ifade etti.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


1 YORUM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz