Ana Sayfa Haberler Apple ürünlerinde birkaç yıla yeni pil teknolojisi kullanılabilir

Apple ürünlerinde birkaç yıla yeni pil teknolojisi kullanılabilir

0

%20 – %40 oranında daha fazla kapasite vadeden lithium – silicon piller birkaç yıl içerisinde Apple’ın iPhone, iPad, Apple Watch gibi ürünlerinde kullanılabilir. Tabi bu teknoloji sadece Apple’a özel değil.

Teknolojinin genel anlamda büyük bir hızla gelişmesine rağmen elektronik araç gereçlerimize güç veren batarya teknolojilerinin ne kadar geri kaldığı uzun süredir eleştirilen bir konu. Yakın bir tarihte gerçekleşen Galaxy Note 7 faciası ve bataryaları yıpranan iPhone‘ların yavaşlaması bir kez daha mevcut pil teknolojilerinin neden gelişemediğini sorgulamamıza neden olmuştu.

Mobil cihazlardan elektrikli otomobillere kadar uzanan bu pil teknolojisi sorununda nihayet somut birtakım geliştirmeler oluyor. Wall Street Journal teknoloji muhabiri Christopher Mims yayınladığı makalesinde yakın bir gelecekte lithium-ion yerine lithium – silicon pillerin kullanılabileceğini belirtiyor.

Lithium – Silicon Pil Nedir?

İşin uzmanı olmamakla birlikte kısaca şöyle açıklayabilirim: Her batarya pozitif yüklü bir katot ve negatif yüklü bir anot bulundurur. Mevcut lithium-ion pillerde bu anot uzun ömürlü grafit maddesinden yapılma. Lithium – silicon pillerde ise anotlar silikon malzemesinden yapılıyor, ancak silikondan yapılma anotlar her ne kadar daha yüksek enerji yoğunluğu ve kapasite sunsa da çok çabuk aşınıyor.

Sila Nanotechnologies ise silikondan yapılma anotlara gerektiği kadar grafit maddesi karıştırarak hem uzun ömürlü hem de daha yüksek kapasite sunan piller üzerinde çalışıyor. Silo Nano’nun CEO’su Gene Berdichevsky konuyla ilgili şöyle bir açıklaması da var:

“Sila’da pil üretiminde herhangi bir değişliklik olmadan gelişmiş enerji depolamasına olanak tanıyan yeni nesil batarya malzemeleri üzerinde çalışıyoruz.”

Sila, silikon bazlı pil geliştiren tek şirket değil. Wall Street Journal’ın haberine göre Rival Enevate şirketi de pil kapasiteleri %30 oranında artıracak yeni bir teknoloji üzerinde çalışıyor.

Peki bunların Apple ile alakası ne?

Henüz lithium – silicon pilleri tasarım ve test aşamasında olan Sila Nanotechnologies, Amperex Technology şirketi tarafından fonlanıyor. Amperex ise bir süredir iPhone, iPad ve diğer Apple ürünleri için pil tedarik eden firma.

Yani birkaç yıl içerisinde pillerde bu teknolojiyi kullanmak isteyen Amperex yeni teknolojisini mutlaka Apple’a da teklif edecektir. Apple’ın yanı sıra Samsung da Amperex’ten pil satın alan bir fima. Dolayısıyla yakın bir gelecekte sektörde lithium – silicon pillerin kullanılmaya başlandığını görebiliriz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz