İçeriğe geç
Haber Akışı Apple iPhone iOS Mac iPad İpuçları Güncellemeler Videolar Son dakika Yazarlar
  1. Ana sayfa
  2. Apple Gündemi

Apple homeOS karşımıza çıkıyor

Apple homeOS yakında geliyor.

Meryem Esin

okunma

Apple homeOS karşımıza çıkıyor

Apple, “homeOS” adını taşıyan yeni bir işletim sistemiyle akıllı ev teknolojilerinde kapsamlı bir adım atmaya hazırlanıyor. Bloomberg yazarı Mark Gurman tarafından paylaşılan bilgilere göre, “Charismatic” kod adıyla geliştirilen bu yazılım, ilk olarak 2026 yılında piyasaya sürülmesi beklenen yeni nesil HomePod cihazlarında yer alacak. Ayrıca 2027 yılında gelmesi planlanan masaüstü robot cihazda da yine aynı işletim sisteminin kullanılması öngörülüyor.

Apple homeOS geliyor

homeOS, Apple’ın mevcut işletim sistemlerinden tvOS ve watchOS'tan izler taşıyor. Kullanıcı arayüzünde Apple Watch’tan bilinen altıgen uygulama ızgarası yer alıyor. Arayüzün merkezinde saat yüzleri ve widget bileşenleri bulunuyor. Bu tasarım, kullanıcılara sade ama etkileşimli bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Sistemin en dikkat çekici yönlerinden biri çoklu kullanıcı desteği. Cihazın ön tarafına yerleştirilen kamera aracılığıyla yüz tanıma işlevi sunuluyor. Bu sayede, cihaza yaklaşan kişinin yüzü otomatik olarak algılanıyor ve o kişiye özel ana ekran, uygulama düzeni ve içerik önerileri etkinleştiriliyor.

Yeni işletim sisteminde Siri, kontrolün merkezinde yer alıyor. Kullanıcıların cihazla temel etkileşimi sesli komutlar aracılığıyla gerçekleşiyor. Bununla birlikte, sesli kontrolün yanında dokunmatik giriş seçeneği de sunuluyor. Apple, Siri’nin bu yeni sürümünde daha gelişmiş yapay zeka algoritmalarına yer veriyor. Bu sayede, verilen komutların daha doğru şekilde algılanması ve kullanıcı taleplerine hızlı yanıt verilmesi hedefleniyor.

homeOS’in ön yüklü uygulama listesinde Takvim, Kamera, Müzik, Notlar ve Hatırlatıcılar gibi Apple ekosisteminde hâlihazırda yer alan temel uygulamalar bulunuyor. Bu uygulamalar, akıllı ev deneyimini sadece bir sesli asistanla sınırlı kalmayan, çok yönlü bir platforma dönüştürmeyi amaçlıyor.

iPhone 17 Pro Max kamerası ile rekor kıracak

Aynı sızıntıda, homeOS’in genel işleyişinde yapay zekanın daha derinlemesine entegre edildiği bilgisi de yer alıyor. Bu entegrasyonun yalnızca sesli komutlarla sınırlı kalmayacağı, aynı zamanda içerik önerileri, alışkanlık analizi ve kişisel kullanım verilerinin işlenmesi gibi alanlarda da kendini göstereceği belirtiliyor.

Apple, homeOS ile birlikte ev içi dijital asistan kavramını yeniden tanımlamaya hazırlanıyor. Bu işletim sisteminin, Apple’ın yıllardır sürdürdüğü HomeKit ve HomePod stratejilerini daha güçlü ve kişiselleştirilebilir bir platforma dönüştüreceği görülüyor. Yeni detayların önümüzdeki aylarda ortaya çıkması bekleniyor.

Haberde hata mı var?Bize bildirin

Senin fikrin ne?

Bu gelişme hakkında sen ne düşünüyorsun?

Yorumlar

İlk yorumu siz yazın.

Yorumlar yapay zekâ destekli ön elemeden geçer; son karar moderatördedir. Topluluk kuralları

Günün teknolojisi, sabah 08.00’de

Seçtiğiniz konularda günün 5 önemli haberi, her biri 30 saniyelik özetiyle. Reklamsız, tek tıkla ayrılırsınız.