İçeriğe geç
Haber Akışı Apple iPhone iOS Mac iPad İpuçları Güncellemeler Videolar Son dakika Yazarlar
  1. Ana sayfa
  2. Apple Gündemi

Apple Sertifikalı Kötü Amaçlı Yazılım Mac’lerde Yayılıyor

Mac güvenlik uyarısı: Apple sertifikalı uygulamalar üzerinden kötü amaçlı yazılım yayılıyor. Detaylar haberimizde.

Muhammet Özcan

okunma

Apple Sertifikalı Kötü Amaçlı Yazılım Mac’lerde Yayılıyor

Güvenlik uzmanları, Mac kullanıcılarını ilgilendiren yeni bir uyarı yayımladı. Jamf Threat Labs, MacSync Stealer ailesinin yeni bir varyantının, Apple’ın üçüncü taraf uygulama korumalarını aşmayı başardığını açıkladı. Hacker grupları, geçerli bir Developer ID ile imzalanan ve Apple tarafından notarlanan bir uygulama üzerinden bu kötü amaçlı yazılımı yaydı. Bu nedenle Gatekeeper, uygulamayı engellemedi.

Apple’ın kod imzalama ve notarizasyon sistemi, uzun süredir uygulamaların güvenliğini sağlamada etkili olmuştu. Ancak saldırganlar, gerçek geliştirici sertifikaları kullanarak malware’i meşru yazılımlardan ayırt edilemez hâle getirmeye başladı. Araştırmacılar, kötü amaçlı uygulamaların başlangıçta zararsız göründüğünü, zararlı faaliyetlerin ise uygulama çalıştıktan ve uzak sunucudan ek yükler aldıktan sonra ortaya çıktığını belirtiyor.

Bu durum, Apple’ın notarizasyon sürecinin sınırlılıklarını da gözler önüne seriyor. Notarizasyon, yalnızca uygulama gönderildiği anda mevcut olan içerikleri değerlendiriyor. Uygulamanın çalıştırıldıktan sonra indireceği ek bileşenler bu süreçte analiz edilmiyor, bu da saldırganlara avantaj sağlıyor.

Apple tarafından ilk kez onaylanmış kötü amaçlı yazılım 2020’de keşfedildi, Temmuz 2025’te benzer bir olay daha yaşandı. Uzmanlar, sistemin genel olarak tasarlandığı gibi çalıştığını vurguluyor. Kod imzalama ve notarizasyon, yazılımın tamamen güvenli olduğunu garanti etmiyor. Sistem yalnızca geliştiriciyle ilişkiyi doğrular ve kötüye kullanım tespit edilirse sertifikayı iptal eder.

Güvenlik uzmanları, Mac kullanıcılarını yalnızca güvenilir geliştiricilerden veya Mac App Store’dan yazılım indirmeye davet ediyor. Bu, malware riskini önemli ölçüde azaltıyor ve cihazların güvenli kullanımını sağlıyor.

Haberde hata mı var?Bize bildirin

Senin fikrin ne?

Bu gelişme hakkında sen ne düşünüyorsun?

Yorumlar

İlk yorumu siz yazın.

Yorumlar yapay zekâ destekli ön elemeden geçer; son karar moderatördedir. Topluluk kuralları

Günün teknolojisi, sabah 08.00’de

Seçtiğiniz konularda günün 5 önemli haberi, her biri 30 saniyelik özetiyle. Reklamsız, tek tıkla ayrılırsınız.