Ana Sayfa İpuçları Çift tırnak işaretini nasıl yaparım? (İngilizce klavyeyi Türkçe düzeninde kullanırken)

Çift tırnak işaretini nasıl yaparım? (İngilizce klavyeyi Türkçe düzeninde kullanırken)

41

Eğer MacBook’umuzu ABD’den aldıysak klavyemizdeki tuşların dizilimi İngilizce klavyeye göre ayarlanmıştır. Ancak biz yine de Mac’imizin klavyesini Türkçe Q klavye düzenine çevirerek sorunsuzca kullanabiliriz. Fakat Türkçe karakterlere ek olarak, bazı sembollerin yerlerini bulmakta zorlanabiliriz. SihirliElma’ya bu konuda en çok sorulan sorulardan bir tanesi de çift tırnak (“) işaretinin nasıl yapılacağı

cift-tirnak-2

Daha önce “@” işaretini nasıl yapacağımıza değinmiş, “Option + Q” kısayolunu kullanmamız gerektiğini anlatmıştık. Çift tırnak işaretini ise klavyemizdeki düzende göremediğimiz için ilk bakışta bulmak biraz zor gelebilir.

cift-tirnak-3

Çift tırnak işareti için “Turkish Q PC” klavye düzeninde “Control + İ” tuşlarını kullanmamız gerekiyor. Klavyemizde “,” karakterini ilk bakışta bulamıyorsak da “Control + ,(L tuşunun iki sağındaki tuş) tuş kombinasyonu ile yine çift tırnak işaretini yazabiliriz.

control virgul


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


41 Yorumlar

    • üstad selam windows uzak masaüstünde ctrl + i kombinasyonu işe yaramıyor. Tek tırnak da işimi çözmüyor. çift tırnak yapmanın bir yöntemi yok mudur? Teşekkürler

    • kod yazarken bu çok ciddi sorun oluyor. mac ortamında esc nin altındaki tuş ile çift tırnak koymanın bir yolu yok mudur? xcode ctrl+i de başka bir kısayol ile çakıyoır. terminal de de benzer sorun var. illa magic keyboard mı almak lazım rahat bir şekilde klavye kullanabilmek için.

  1. Merhaba.
    Macbook Pro’da + işareti nasıl yapabiliriz?
    Dil şeçeneğini ingilizce yapınca shift – ile oluyor ancak Türkçe klavye ile bulamadım.

      • Teşekkürler.
        Siz yazmadan önce bir yol daha bulmuştum. (option + command ve – ile)
        Ama chrome ile sayfayı büyütmek için bu şekilde kntrl ile beraber 4 tuşa birden basmak gerekiyordu. Bu yol güzel oldu. 🙂

  2. Terminalde, Netbeans, Intellij IDE ve bazı programlarda yapamiyoruz. Ve cift tirnak yapamamak bir yazilimci icin iskence durumunda.

    • Eğer yazılım geliştiriyorsanız, ve ingilizce klavyeyi türkçe olarak kullanmaya çalışıyorsanız, sizin de belirttiğiniz sebeple tavsiyem ingilizce klavye kullanmanız ya da harici bir Türkçe klavye satın almanız olacaktır.

      Tek hareketle çift tırnak işaretini yapabilmek çok önemli çünkü yazılım geliştirirken…

  3. CTRL + İ bazı yerlerde işe yararken bazı uygulamalarda çalışmıyor maalesef. :/ Mesela bu yorum yazma alanına (Chrome’da) çift tırnak yapamıyorum ama adres alanında yapabiliyorum.

  4. Göktuğ bey çok teşekkür ederim. Daha önce sizin şapka işareti ile ilgili önerinizi uyguladım o sorun aştım, ancak çift tırnak ile ilgili önerinizi deniyorum olmuyor. Nedendir acaba?

    • Necmi Bey çift tırnak karakteri bu bahsettiğim yöntem ile her uygulamada çalışmıyor ne yazık ki. Örneğin ben Safari’de kullanabilirken Chrome’da kullanamıyorum.

      Muhtemelen Chrome’daki bir başka kısayol ile çakışıyor.

  5. Merhaba,
    Maveriks kurdum PC klavyesi kullanıyorum tırnak işareti sorunu çıktı önceden böyle birşey olmamıştı direk PC klavyesini üzerindeki tuş dizilimine göre kullanabiliyordum. Web tasarımcıyım ve benim için bir eziyet bu o işareti ne kadar çok kullandığımı tahmin edebilirsiniz. Çift tırnak işaretinin yerini neden değiştirdiler ben anlayabilmiş değilim. Ne yapmam gerekiyor Control + İ işimi görmüyor 🙁

  6. photoshopta normal pcde ctrl + yapınca çalışmayı büyütüyoruz ctrl – yapınca çalışmayı küçültebiliyoruz . mac book pro da ekran büyütme küçültme kısa yol tuşları nelerdir?

    • Photoshop kullanmadığım için bilemiyorum, ancak menüler arasında gezinirken, hangi kısayolun hangi komutu çalıştırdığı muhtemelen yanında yazıyor olacaktır Murat Bey.

  7. Çift tırnak işareti bu yolla office word ile çalışmıyor ancak customize keyboard bölümündeki common symbols seçeneği ile bir komut atayabiliyorsunuz kolayca.

  8. merhaba yorumları okudum baya eskiler ama belki soruma cevap verebilecek birini bulurum umuduyla yazıyorum.
    benimki de yurtdışı cihazı ve karakterler klavyede göründüğü gibi değil. yerlerini ezbere bilsem de bazen şaşırıyorum.
    internette silikon klavye kılıfları gibi şeyler gördüm. acaba bunlardan türkçe klavyeye göre olanını alsak uyum sağlar mı merak ediyorum?
    ya da onlar kılıf değil de klavye mi? ben yanlış görmüş olabilirim

    • Gördüğünüzün ne olduğunu tam bilemiyorum ama sanırım bahsettiğiniz şeyler klavye tuşları üzerine yapıştırılacak çıkartmalar. Ancak bunlar çoğunlukla ABD’de satılan US klavyeler için uygun. Yani tüm tuşları TR klavyeye %100 uymayabilir.

  9. Word için control + alt + i kombinasyonunu deneyebilirsiniz (yazıda belirtilen kombinasyona ‘alt’ tuşu ekleyerek), ben iki ayrı makinede denediğimde olumlu sonuç aldım.

  10. lütfen cevap verir misiniz ben command + s kombinasyonunda i tuşunu yazamıyorum yardım ederseniz sevinirim çok acil lazım !!!

  11. chrome da tırnak işareti shift+iki kere 2 tuşuna tıklayınca tırnak oluyor ama diğer uygulamalarda iki kesme işareti oluyor

  12. Ekran klavyesi ile istediğiniz karakteri yazdırmayı deneyebilirsiniz. Ben Çift tırnağı şimdilik böyle kullanıyorum.

    • Ya da denetim masasindan bölge ve diller e girip oradan English (UK) ekleyip Shift+2 tuşlarına basarak da çift tırnak yazılabilir.

  13. Çözümü buldum!!! “Alt“, “Shift“ ve “ğ“. Malesef ki bu da “Ctrl“ “i“ gibi her yerde çalışmıyor, siz yine de iş görüyor mu deneyin. En iyi haberim Word’de işe yaraması. Bu bazı insanlar için harika!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz