Ana Sayfa İpuçları Çöpümüzü Güvenli Boşaltmak için: Secure Empty Trash

Çöpümüzü Güvenli Boşaltmak için: Secure Empty Trash

15

Mac’imizde çöpü en az bir kere boşaltmışızdır mutlaka… Peki gerçekten bu dosyalarımız Mac’imizin diskinden tamemen siliniyor mu? Yoksa bir şekilde, özel veri kurtarma programlarıyla bu dosyalar geri getirilebilir mi? “Secure Empty Trash” (Çöpü Güvenli Boşalt) sayesinde sildiğimiz tüm dosyalardan güvenli bir şekilde kurtulabiliyor, geri getirilmelerini neredeyse imkansız hale getirebiliyoruz.

Sihirli elma secure empty trash 1

Çöpü Boşaltmak

Mac’imiz aslında çöpümüz hep normal bir şekilde boşaltıyor. Eğer özellikle ayarını değiştirmezsek, her çöpü boşalttığımızda verilerimiz sadece siliniyor. Ancak bazı özel veri kurtarma programlarıyla sildiğimiz verilerin bir şekilde geri getirilebilme ihtimali olabiliyor.

Elbette sıradan dosyalar için önemli bir detay olmasa da, önemli veriler, gizli dosyalar ve geri getirilmesinin problem yaratacağı şeylerle uğraşıyorsak, çöpümüzü mutlaka güvenli bir şekilde boşaltmalıyız.

Sihirli elma secure empty trash 5

Çöpü Güvenli Boşaltmak

Mac’imizdeki çöpü güvenli bir şekilde boşalttığımızda ise veriler sadece silinmekle kalmıyor, geri getirilememeleri için üzerlerine rastgele (anlamsız) şeyler de yazılıyor. Böylece bir daha geri getirilmesi çok zor bir hale getiriliyor. (Kafamız karışmasın, üzerine yazılan şeyler sebebiyle Mac’imizde bir yer kaybı yaşamıyoruz…)

Fakat bu yöntemi tercih ettiğimizde elbette çöpün her boşaltılması normalden çok daha uzun sürüyor. Eğer böyle bir ayar yaptığımızı hatırlamadığımız halde, çöpün boşaltılması can sıkıcı şekilde uzun sürüyorsa, yüksek ihtimalle bu özellik bir şekilde aktif hale gelmiş olabilir.

Sihirli elma secure empty trash 6

Çöpü Güvenli Boşaltmak için Gereken Ayarlar

Çöpümüzün varsayılan olarak güvenli mi yoksa normal mi boşaltıldığını öğrenmek için bir Finder penceresi açıkken, menü çubuğundan Finder‘ı seçip Preferences’a tıklıyoruz.

Sihirli elma secure empty trash 2

Açılan pencerede en sağdaki “Advanced” sekmesine geçiyoruz. Burada gördüğümüz 4 kutucuk arasından aradığımız seçenek olan en alttaki “Empty Trash Securely” seçili ise çöplerimizi her zaman güvenli olarak boşaltıyoruz demektir. Eğer seçili değilse, çöplerimizi normal bir şekilde boşaltıyoruz.

Sihirli elma secure empty trash 3

Sonuç

Benim tavsiyem, eğer sürekli gizli bilgilerle, önemli verilerle haşır neşir değilsek buradaki kutucuğu boş bırakmamız yönünde. Çünkü bu şekilde çöplerimizi hızlı bir şekilde boşaltabiliyor, gereksiz zaman kayıpları yaşamıyoruz.

Ancak arada bir de olsa, güvenli bir şekilde çöpümüzü boşaltmamız gerekirse de, her seferinde buradan ayar değiştirmemize gerek kalmıyor. Yine bir Finder penceresi açıkken, menü çubuğundan Finder’ı seçtiğimiz zaman hemen aşağıda her iki yöntemi de görebiliyoruz:

  • Empty Trash (Çöpü Boşalt)
  • Secure Empty Trash (Çöpü Güvenli Boşalt)

Sihirli elma secure empty trash 4

Bu yöntemle de çöpümüzü istediğimiz zaman istediğimiz şekilde boşaltabiliyoruz.

Son bir ipucu daha verelim: Dock‘taki çöp ikonuna (Trash) sağ tıkladığımızda command tuşuna basılı tutarak çöpün nasıl boşaltılacağını değiştirebiliyoruz… 🙂

Sihirli elma secure empty trash 8

GÜNCELLEME:

SSD Kullananlar için Önemli Bilgi

Önemli bir detayı belirtmekte fayda var. Bu bahsettiğimiz ipucu bildiğimiz standart diskler (hard disk) için geçerli. Yeni nesil SSD (Solid State Drive) kullanan, örneğin yeni MacBook Air’ler, bilgisayarlar için bazı yabancı kaynaklarda “Çöpü Güvenli Boşaltmanın” ya da “Boş Alanı Güvenli Silmenin”, aslında yeterince güvenli olmadığı yönünde bilgiler mevcut.

Dolayısıyla silinmesi kritik öneme sahip dokümanlarımız için Mac’imize ek olarak farklı uygulamaları kullanmak da düşünülebilir (Örneğin MacKeeper). Ancak SSD’lerin yapısı sebebiyle bunların ne kadar verimli olacağı şu an için soru işareti diyebilirim.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


15 Yorumlar

  1. valla gercekten cok tesekkurler..yaklasık bir senedir mac kullanıcısıyım…herseyi bu kadar cabuk yapan mac neden cop kutusunu bu kadar yavas bosaltıyo merak ediyordum…tesekkur ederim…

    • Rica ederim. Benzer bir durumu yaşayan yakın bir arakdaşımın sorununu çözmeye çalışırken farketmiştim ben de.

      Sihirli Elma’da daima tecrübelerimizi paylaştığımız için bu gibi noktaları yakalamak mümkün olabiliyor.. 🙂

      • acil yardıma ihtiyacım var dosyalarımı aktarırken yanlışlıkla çöp kutusunda olanları sildm verileri geri almam için ne yapmam gerekiyor lütfen yardımcı olurmusunuz 

          • time machine kapalı ve yanlışlıkla verilerimi sildim nasıl getirebilirim?teşekkürler..

          • Burda yazılanlar forumda uzun zaman geçmiş, aynı dertten bende yaşayınca nette araştırırken burda yazılanları okudum.
            Microsoft ofisin belegelerimdeki datalarını silip çöp sepetinide boşalttım.
            Çöp sepetinden silinen dosyaları geri döndürecek bir yol yada program önerisi olan varmı? teşekkürler….

    • Ekin Bey Merhabalar,

      İnternette yaptığım bazı araştırmalarda gördüğüm kadarıyla Secure Empty Trash işleminin detaylarına pek yer vermemiş Apple. Ancak tahminler genellikle 7-pass algoritması üzerine yoğunlaşıyor.

      Bazı terminal komutlarıyla bu algoritma 0-out ya da 35-pass şeklinde değiştirilebiliyor. Komutlarla ilgili olarak google’da pek çok öneri mevcut. Ancak kesinliğinden emin olmadığımız ve denemediğimiz için paylaşmıyoruz…

  2. Secure Emtpy Trash uygulması, diskler bulundugu kısımda veya finder gibi bir yerden yapılan format sırasında secilen bir ayarla, ana disk, veya taktıgımız harici disk ozelliklede kart okuyucu ile taktıgımız cf  sd gibi kartlar icin uygulanabilir mi acaba?

  3. MErhaba,

    Size bir sorum olacaktı. Az once nasıl becerdigimi bilemesem de cok onemli olan bir dosyayı sildim ve trashde de bulamıyorum…bu dosyayı kurtarmak mumkun mu yoksa artık hersey icin cok mu gec…

    yardımcı olursanız cok sevinirim..

    Tesekkurler

  4. Merhaba,
    Ne kadar her yolu denediysemde silme islemi cok kisa dolmadan bile sonlaniyo ve hic bi sekilde cop kutusu bosalmiyo ne yapmam gerekiyor ?

  5. peki çöp kutusunu secure değil de normal olarak sildiğimizde herhangi bir artık kalıyor mu ? sonuçta geri bulunabiliyorsa artık kalması olası gibi geldi. yani secure silme normal silmeden daha fazla mı yer açar ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz