Ana Sayfa İpuçları Mac101: Lion’ı Yeniden, Sıfırdan Yüklemek III – Yedeği Geri Yüklemek

Mac101: Lion’ı Yeniden, Sıfırdan Yüklemek III – Yedeği Geri Yüklemek

33

Lion’ı yeniden, sıfırdan yüklemek için neler yapmamız gerektiğine dair yazılara devam ediyoruz. İlk yazıda hazırlıkları ve diskimizi silmeyi, ikinci yazıda da Lion yüklemesini gerçekleştirmiştik. Bu yazıda ise Lion’ı kurduktan sonra, Time Machine ile aldığımız yedeğimizi nasıl geri yükleyeceğimize değiniyoruz.

Sihirli elma lion time machine geri yuklemek banner

Lion’ı kurdum, yedeğimden nasıl geri yükleyebilirim?

Öncelikle pırıl pırıl bir Lion’ın keyfini biraz sürdük değil mi? 🙂 Şimdi sıra geldi, her şeyimizi geri yüklemeye… Ancak aktarma işlemi onlarca GB veriyi içerebileceği için, işleme başlamadan önce yeteri kadar zamanımızın ve prize bağlı bir Mac’imizin olmasını tavsiye ediyorum 🙂

New magsafe adapter
Bu arada ufak bir hatırlatma yapmakta fayda var: Her ne kadar yeni yüklenmiş bir Lion yazısının devamı olsa da, aslında herhangi bir zamanda, Time Machine’den yedeğimizi geri yüklemek için de aynı adımları izleyebiliyoruz. Arada hiç fark yok.

İsteyenler başlamadan önce taze bir çay demlemeye de başlayabilirler… 🙂

Yepyeni bir Lion yüklemesi sonrasında, Time Machine’den yedeklerimizi geri yüklemek için bir “Geçiş Yardımcısı”(Recovery Assistant) uygulamasını kullanıyoruz.

Sihirli elma lion time machine geri yuklemek 1

Uygulamayı çalıştırdıktan sonra karşımıza gelen pencerede ilk seçenek olan “Başka bir Mac’ten, PC’den, Time Machine yedeklemesinden veya diskten” seçeneğini seçiyoruz ve “Sürdür” butonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma lion time machine geri yuklemek 2

Karşımıza gelen pencerede hesap bilgilerimizi yazıyoruz.

Sihirli elma lion time machine geri yuklemek 3

Aktarma yöntemi olarak “Bir Time Machine yedeklemesinden veya başka bir diskten”i seçiyoruz. Ve “Sürdür”e tıklıyoruz.

Sihirli elma lion time machine geri yuklemek 4

Bu aşamada Time Machine için kullandığımız diskimizi Mac’imize bağlıyoruz. 5-10 saniye içerisinde, Mac’imiz diskimizi tanıdıktan sonra “Sürdür” butonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma lion time machine geri yuklemek 5

Karşımıza aktarabileceğimiz öğeler listeleniyor. Aktarmak istemediğimiz öğeler varsa, bunların başındaki kutucuklardaki işareti kaldırabiliyoruz. Seçimimizi yaptıktan sonra yeniden “Sürdür” butonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma lion time machine geri yuklemek 6

Eğer Mac’imizde, Time Machine’deki yedeğimizdeki ile aynı isimde bir kullanıcı tanımlıysa, bu adı değiştirmemiz gerekebiliyor. Sonuna “eski” ekleyebilir ya da başka bir isim verebiliriz…

Sihirli elma lion time machine geri yuklemek 7

Ve aktarma işlemi başlıyor… Demlediğimiz çaydan gidip birkaç bardak içmenin tam zamanı şimdi… 🙂

Sihirli elma lion time machine geri yuklemek 8

Bende aktarma işlemi 50 dk kadar sürdü, ancak 110 GB’a yakın veriyi geri yüklediğim ve SSD kullanmadığım düşünülürse fena değil sanırım… 🙂

Sihirli elma lion time machine geri yuklemek 9

İşlem tamamlandıktan sonra, artık geri yüklediğimiz kullanıcı hesabı ile giriş yapabiliyor, ve tüm ayarlarımıza, dosyalarımıza, şifrelerimize ve hatta yedekleme sırasında açık olan uygulamalarımıza kadar kavuşabiliyor, kısacası Mac’imizi bıraktığımız haliyle geri almış oluyoruz. 🙂

Sihirli elma lion time machine geri yuklemek 10

Geçmiş ve hayırlı olsun… 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


33 Yorumlar

  1. SL ile alınmış time machine yedeğini lion da yükleyebiliyor muyuz? ayrıca aynı isimde olunca neden isim değiştirmek zorunda kaldığımızı anlayamadım. 2. bir kullanıcı oluşturmak zorundamıyız.

    • İlk sorunuzun yanıtından emin olmamakla beraber, yapabileceğinizi düşünüyorum. Zira sadece verileri aktarmış oluyoruz. Fakat deneyimlemediğim için net bir şey diyemeyeceğim… 🙂

      İkinci sorunuza gelince, ben Lion’ı sıfırdan kurarken, aynı isimde bir kullanıcı yarattığım için böyle oldu. Mantığını şu şekilde düşünebilirsiniz: Aynı isimdeki bir kullanıcının üzerine başka bir kullanıcının bilgilerini yazmıyor Time Machine. 

      İkinci kullanıcı oluşturmayı istemiyorsak, Lion kurulumu tamamlanmadan önce karşımıza gelen ekranda yedeğimizi geri yükleyebiliyoruz.

  2. Göktuğ bey yazılarınızı çok severek takip ediyorum inş. site daha iyi gelişir. benim makine mac mini 2011 şu yeni çıkanlardan dvd-rom’u olmayanlardan ben buna format atmak istiyorum bilgisayarı yeniden başlatıyorum ve alt(option) tuşuna basılı tutup disk izlencelerine giriyorum ve ondan sonra mac os x lion’u yeniden kur’u tıklayıp hdd bölüntüsünü seçtikten sonra sürdürü tıklıyorum ve ek bileşenler indirmeye başlanıyor kalan zaman 150 saat diyor be şimdi bu bileşenlerin indirilmesinimi bekliyecem 2 gün. Bunun başka yolu yokmu? Bu niye böyle yavaş indiriyor? Ben her formatta böyle 2 gün bekliyecemmi? Of of. Bende böyle usb den yüklemek istiyorum ama yapamıyorum çünkü ben lion yükleme imajını mac te bulamıyorum bi türlü spotlighttada aratıyorum yok bi türlü bulamıyorum yeniden başlatıp disk izlencelerine girdiğimde görebiliyorum ama moc os x install diye bir disk bölümü çıkıyor ama bi türlü usb stick yapamıyorum. Apple da bi usb stick göndermedi ben ne yapacam şidi 170 saat bekliyecemmi. Lütfen yardım edin göktuğ bey.

    • Semih Bey Merhabalar,

      İnternet bağlantınız yavaşsa, normalden uzun süre belirtebilir Lion’ın kurulum dosyalarını indirmek. Ancak başlarda 150 saat gibi çok yüksek bir değer söylese de bu kadar süreceğini sanmıyorum. Bağlantı hızınız nedir?

  3. Göktuğ Bey merhaba,

    Bu çok faydalı yazınız için çok teşekkürler. 

    Benim de size naçizane bir sorum olacak. Lionu tekrar yükledikten sonra time machine ile back up aldığımızda, yükleme öncesindeki tüm her şey (programlar,mailler vb..) kurulmuş olarak mı geri dönecektir?Yani bıraktığımız gibi.. Yoksa tamamını baştan yüklemek zorunda mıyım? 

    Teşekkürler,iyi çalışmalar

  4. Merhaba Göktuğ Bey,

    Benim Sorunum Eski Macbook Air (Core Duo Olanlardan)’deki Verilerimi Yeni Nesil Macbook Air’e Bu Yöntemle Alabilirmiyim? Yukarıda Anlattığınız Yönergeleri İzleyerek Başaramadım. Başka Bir Yolu mu Var? İlgilenirseniz Çok Sevinirim.

  5. Göktuğ Bey merhaba,

    Sizin tarifinize göre Lionu yeniden yükledim. Sonra da time machine ile yedeklerimi geri aldım. Bilgisayarım ilk haline döndü. Ancak şu an görebildiğim 2 farkla.1. Artık kablosuz ağa bağlanırken şifreyi hafızasında tutamıyor ve her seferinde şifre istiyor (şifreyi hatırla seçeneği aktif iken).
    2. Pil kullanım süresi kısaldı. Ölçmedim ama sanki pil çok çabuk bitiyor. Yeni yükleme öncesi performansı çok iyiydi.

    Bu konuda bir tavsiyeniz olabilir mi?

    • Pil süresi konusunda bir yorum yapamıyorum. Değişiklik olmaması gerekiyor…

      Ancak parola konusunda, “Anahtar Zinciri Erişimi” uygulaması içerisinden WiFi adınızı aratarak, karşınıza çıkan satırı silin.

      Sonra WiFi’a yeniden bağlanmayı deneyin. Bu yöntem işe yarayabilir.

  6. merhabalar bende şuan lion yüklü ve time machine ile yedekleme yapmayı düşünüyorum. ancak birkaç sorum var.
    1- time machine yedeklerken system dosyalarını falan herşeyi yedekliyormu. mesela suan bır hata var sistemde gelecekte time machine ile bugünkü tarihte aldığım yedekle restore yaptığımda bu hata geri gelicekmi?
    2- gelecekte bilgisayarın HDD ini tamamen formatlayıp mesela lion ın üstüne çıkan işletim sistemini kurdum time machine ile eski dosyalarımı (fotograf müzik film vb.) tamamen geri yükleyebilecek miyim yüklediğimde kurduğum yeni sistemde eski haline dönecek mi? mesela snow leopardla yapılmış time machine yedeklemesi temiz lion yüklemesi yapıldığında kullanılabilir olur mu?

    • Time Machine, adı üzerinde zaman makinası 🙂 Tüm ayarlarınıza varana kadar sistemi geri yükleyecektir. Eğer dosyalarınızla ilgili bir hata varsa, bu hatanın da yeniden ortaya çıkması muhtemel diyebiliriz.

      Snow Leopard ile aldığınız yedeği Lion’a aktarırken sorun olmaz, ancak tavsiyem geçiş öncesinde ve sonrasında da yedek almanız.

  7. time machine ile tüm dosyaları yedeklemiştim ama masaüstümdeki klasörleri almamış üstelik masaüstünü seçmiştim yedekleme ayarlarında. tüm fotoğraflarım gitti, geri getirmenin bir yolu var mı 🙁

  8. Merhaba Göktug bey, 
    Apple storedan aldigim lioni bazi sorunlar nadeni ile, sizin tarifiniz gibi yeniden yukledim. Ancak time machine den yedeklerimi geri alamadim. Macbook pro 13 inch 2 senedir kullaniyorum. Amerikadan alindi klavyede turkce karakterler yok. Dolayisiyla yuklerken ulke amerika ve turkce qwerty klavye sectim. Bununla ilgili ( bu arada bilgisayardan hic anlamadigim anlasildi galiba) olabilirmi acaba. İlk denemem hesap yaratilamadi iletisi ile bitti. Yalniz yedekleri yuklerken sizin anlatinizda olmayan ( 2. Veya 3. asamada olabilir) bir diyalog kutusu geldi. Backup disk olarak kullanilsinmi diye. Bende anlamadigim icin kullan sectim. Ama basarili olamadim tabiki. 2. Denememde bu sefer ayni kutuya sonra karar ver isaretledim. Yine basarisiz. 3. Denememde yeterince yer yok iletisi geldi. Benim bilgisayarim 320 gb. Tasimak istediklerim cok daha az. Bilgisayarin storage bolumune baktim (back up disk takili bu arada) 76 gb free 233 gb other yaziyor. Back up diskinin icine baktim 3 sey var. Backup, machintosh hd ve network. Anlamiyorum ama sanki benim herseyimi oraya aktarmis gibi. Dun soru cevap bolumune yazmistim ama pek iyi anlatamadigimi dusunup birde size yazmaya karar verdim. Tum verilerim time machinede.  Ekstra bir yedek ( sizin uyariniza ragmen) imkanim olmadigi icin almamistim. Hersey orada lutfen yardim edebilirmisiniz. Bilgisayari yeniden yukleyip yukleme esnasinda time machineden almaya calissam yarari olabilirmi? Musait oldugunuzda cevaplayabilirseniz cok sevinirim. Cok tesekkurler 

    • Merhabalar, diskiniz bozulmuş olabilir mi? yedeklerinizi görebiliyor musunuz? Sorularınızı http://www.sihirlielma.com/soru-cevap/ adresinden ileterek daha kolay yardım alabilirsiniz…

  9. bilgisayarıma ssd takmayı düşünüyorum ve yedekten yükleme yapacağım. bu sırada office lisansıda direk aktarılmış oluyor mu? ayrıca iphone’u en fazla 5 bilgisayarda yetkilendirebildiğimizden ssd takınca bu harddiski yeni bir yetkilendirme olarakmı görüyor. bu konuda bilginiz varmı?(yada bu soruyu mustafa tan beye mi sorayım:) )

  10. merhaba
    ben 10.5.8 sistem yüklü eski imaci time machine ile 10.9.1 sistem yüklü yeni imac e taşımak istiyorum.
    yalnız yeni bilgisayarımda farklı dosyalarım da var.

    anladığım kadartıyla time machine ile yükleme yaptığımda yeni kullanıcı olarak verilerim geri geliyor.
    Birincisi, sistemler epey farklı olduğundan özellikle outlook ayarlarımda problem yaşar mıyım.
    İkincisi, yeni bilgisayarımda eskisinden farklı dosyalarım var, bunlar timemachine den sonra silinmeyecekler değil mi…. bu çok önemli benim için.
    teşekkürler

    • Eski sistemden yeni sisteme taşırken tüm dosyalar ve ayarlar da yüklenir. Bu sebeple arada 4 farklı nesil olan bir işletim sistemi geçişi için benim önerim dosyalarınızı elle taşımanız olacaktır.

      Hem böylece eski defterleri kapatmış, bazı sorunlar varsa bunları yeni sisteme taşımamış olursunuz.

      Ayrıca sorunuzu Soru&Cevap sayfamızda sorarak hem daha hızlı, hem de çok daha fazla kişinin yorumlarıyla daha doğru bir cevap alabilirsiniz. http://sorucevap.sihirlielma.com

  11. Göktuğ bey selamlar,

    hdd im bozuldu ve serviste yenisini takıp mavericks yükleyip geri gönderdiler. elimde yosemite kullanırken aldığım timemachine yedeklerim var. imac e bu timemachine diskimi taktım ve hiçbir şekilde görmedi diski tuxera kurdum belki ondan görmüyordur diye ama yine bir icraat yok işyerindeki windows bilgisayarıma taktım diskimi ışıkları yanıyor diskin dönme sesi geliyor ama burada da görmedi . acaba daha farklı bir yöntem mi var bu diski imac in görmesi için ve mavericks yosemite de alınan yedekleri kurmam sorun çıkartırmı? tüm uygulamaları değil de bazı istediğim uygulamaları kendim seçip kurabiliyormuyum? kayıtlı şifrelerimi filan bu yedekten geri yükleyebilirmiyim? teşekkür ederim….

    • Korhan bey merhaba,
      İşletim sisteminizi yedeğinizi aldığınız işletim sistemine(Yosemite) yükseltirseniz o zaman yedeklerinizi görür ve geri yüklersiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz