Ana Sayfa İpuçları Belgelerin açıldığı uygulamayı değiştirmek (Varsayılan uygulama)

Belgelerin açıldığı uygulamayı değiştirmek (Varsayılan uygulama)

16

Mac’e ilk geçtiğimde benim için  farklı ve problemli konulardan bir tanesiydi “belgelerin açıldığı uygulamayı değiştirmek”. Windows’tan farklı olarak “şununla aç” komutunu vermeme rağmen, sebebini bilmediğim bir şekilde belgelerimin açıldığı uygulamayı değiştirmekte zorlanıyordum. Meğer çözüm çok basitmiş… 🙂

Sihirli elma belgeleri sununla ac banner

Belgelerin açıldığı uygulamayı değiştirmek mi, neden?

Bazı durumlarda, bazı belgelerimizi, farklı uygulamalarla açmamız gerekebiliyor. Örneğin;

  • Excel belgelerini Numbers ile
  • Önizleme ile açılan resim belgelerini Pixelmator ile
  • QuickTime ile açılan videoları VLC ile
  • gibi…

Her seferinde uygulamayı çalıştırıp, Dosya menüsünden Aç’ı işaretlemek yerine, bu yöntemi kullanmak daha verimli olabiliyor.

Peki nasıl yapıyoruz?

Bunu yapmak için öncelikle belirlediğimiz belgelerden bir tanesini seçiyoruz, ve “Bilgi Ver”e tıklıyoruz. (Ya da Türkçe Mac OS X kullananlar “command-0” kısayolunu da kullanabilirler.)

Sihirli elma belgeleri sununla ac 1

Karşımıza gelen pencerede “Şununla Aç” başlığı altından her zaman açılmasını istediğimiz uygulamayı seçiyoruz. Eğer uygulamamızı bu listede göremiyorsak “Diğer”e tıklayarak tüm uygulamalarımız arasından da seçebiliyoruz.

Sihirli elma belgeleri sununla ac 2

Uygulamamızı seçtikten sonra, artık sadece bu belgemiz, belirlediğimiz uygulama ile açılıyor olacak. Yani sadece belirlediğimiz belgelerin bile istediğimiz uygulamalar ile açılmasını sağlayabiliyoruz. 🙂

Benzer olan tüm belgelerimi de aynı uygulama ile açmak istiyorum.

Ancak bu belgeye benzeyen tüm dosyaların (yani aynı uzantıda olanların) her zaman bu uygulama ile açılmasını istiyorsak, hemen altındaki “Tümünü Değiştir” butonuna da tıklıyoruz. (“Bunun gibi olan tüm belgeleri açmak için bu uygulamayı kullan” yazısının altındaki)

Böylece aynı uzantıya sahip olan tüm belgelerin de belirlediğimiz uygulama ile açılmasını sağlamış oluyoruz… 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


16 Yorumlar

  1. teşekkürler Göktuğ bey. çok faydalı oldu. bu arada bir sorum var ekteki resimde de görülen ? işaretinin anlamı ne acaba? işarete tıklayınca öğe bulunamıyor uyarısı çıkıyor. bahsettiğim soru işareti finderda açılan bütün klasörlerde var.

  2. Bu gerçekten çok işime yaradı. Avi’ler movistle açılsın komutunu verdim hemen yanlışlıkla quick time’da açmaktan bıkmıştım.

  3. göktuğ bey merhba, yukarıda yazılanların aynısını doc.uzantılı dosyalarda open office i saptanmış yapmak için kullandım ancak her defasında saptanmış olarak text edit i seçiyor. yani  open office seçtirmiyor sistem. ne yapmam gerekli acaba? 

  4. Paylaşım için teşekkürler. Eski kurt win’ci yeni acemi mac’ci olarak, akşamdan beri düzeltmeye çalışıyordum 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz