Ana Sayfa İpuçları Mac’imi Bul (Find My Mac)

Mac’imi Bul (Find My Mac)

47

iCloud ile birlikte hayatımıza giren yeniliklerden bir diğeri der “Mac’imi Bul” (Find My Mac). “Mac’imi Bul” sayesinde, adından da anlaşıldığı gibi Mac’imizin yerini kolayca bulabiliyoruz. Sadece bulmakla kalmayıp mesaj gönderebiliyor, uzaktan Mac’imizi kilitleyebiliyor ve hatta diskimizi bile silebiliyoruz.

Sihirli elma macimi bul find my mac banner

Birkaç senedir iPhone’larımızda da “Find My iPhone” adıyla olan bu özelliği, iCloud ile birlikte Mac’lerde de kullanılabiliyoruz. Eğer iPhone’unuzda bu özelliği kullanmıyorsanız, kardeş blogumuz olan iPhoneTurkey.biz’deki “Ücretsiz Cihazımı Bul Servisi” yazısına göz atabilirsiniz.

Kullanabilmek için ne yapmam gerekiyor?

Peki gelelim “Mac’imi Bul”u (Find My Mac) nasıl kullanabileceğimize… “Mac’imi Bul”u kullanabilmek için öncelikle aktif hale getirmemiz gerekiyor. Teoride bu servisin çalışması için bir Apple Kimliği gerektiği, ve Mac’imiz takip edilebileceği için, bu özellik kapalı olarak geliyor. Bu yüzden kullanmak için açık hale getirmeliyiz.

Eğer bir iCloud hesabımız yoksa, öncelikle “iCloud nedir? Ne işe yarar?” yazısına göz atarak, bir Apple Kimliği ile iCloud’u kullanmaya başlayabiliriz.

“Mac’imi Bul”u aktif hale getirmek için önce Sistem Tercihleri içerisinden iCloud’a tıklıyoruz. Karşımıza gelen pencerede en altta görünen “Mac’imi Bul” kutucuğunu tıklıyor ve aktif hale getiriyoruz.

Sihirli elma macimi bul find my mac 3

Eğer yukarıdaki resimdeki gibi sarı bir ünlem işareti görüyorsak, Mac’imizin konumunu belirleyen servisler kapalı demek oluyor. Bunun için hemen yandaki “Fazlası” butonuna tıklıyor, karşımıza gelen “Güvenlik ve Gizlilik’i Aç” butonuna tıklıyoruz. Bu pencerede yer alan “Konum Servislerini Etkinleştir” butonuna tıklayarak da Mac’imizin konumunun tespit edilmesine izin veriyoruz.

Sihirli elma macimi bul find my mac 4a

Yeniden iCloud tercihlerine döndüğümüzde artık sarı ünlem işaretini görmüyor olmamız gerekiyor.

Sihirli elma macimi bul find my mac 5

Artık Mac’imizin yerini kolayca tespit edebiliyoruz… 🙂

Mac’imi nasıl bulabilirim?

“Mac’imi Bul”u aktif hale getirdikten sonra, herhangi bir bilgisayardan www.iCloud.com adresine giderek Mac’imizin yerini kolayca tespit edebiliyoruz.

iCloud’un web sitesine girdiğimizde karşımıza Apple Kimliği’mizi girebileceğimiz bir pencere çıkıyor. Ne yazık ki henüz Apple bu sayfaları Türkçeleştirmemiş, ancak umuyorum ki yakında iCloud’u da Türkçe kullanabileceğiz…

Sihirli elma macimi bul find my mac 6

Giriş yaptıktan sonra, “Find My iPhone” butonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma macimi bul find my mac 7a 2

Açılan sayfada, Apple Kimliği’mize bağlı bulunan tüm cihazların bir listesi çıkıyor. Mac’imizi, ve varsa iPhone, iPad ve iPod Touch’ımızı burada görebiliyoruz. 🙂

Sihirli elma macimi bul find my mac 8

Cihazlarımız bulunduysa, sol taraflarında küçük bir yeşil ışık yanıyor. Cihazlarımızın üzerine tıklayarak o anki konumlarını görebiliyoruz. Dilersek haritada yakınlaşıp uzaklaşabiliyor, farklı görünüm tercihleri arasında sağ alt köşeden geçiş yapabiliyoruz.

Sihirli elma macimi bul find my mac 9

Ancak elbette cihazlarımızın bulunabilmesi için açık ve internete bağlı olmaları gerekiyor. İnternete bağlı olmayan cihazlarımızın yerini bulamıyoruz.

iPhone veya iPad’den de Mac’imin yerini bulabilir miyim?

Apple Kimliğimize kaydettiğimiz tüm cihazlarımızı (Mac, iPhone, iPad ya da iPod Touch) iOS ailesindeki “Find My iPhone” uygulaması sayesinde de bulabiliyoruz. www.iCloud.com’daki tüm özellikleri bu uygulama sayesinde iPhone veya iPad’imizde de kullanabiliyoruz.

Sihirli elma macimi bul find my mac 10

Bu uygulamayı iPhone veya iPad’inize App Store’dan yüklemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Nasıl mesaj gönderebilirim?

Mac’imizi harita üzerinde gördükten sonra, Mac’imize bir mesaj da gönderebiliyoruz. 🙂 Bu mesaj anında Mac’imizin ekranında beliriyor ve istersek Mac’imizin sesi kapalı bile olsa ses çıkartabiliyor.

Önce haritadaki Mac’imizin yanındaki mavi “i” ikonuna tıklıyoruz. Açılan pencereden de “Play Sound or Send Message” (Ses Çal ya da Mesaj Gönder) butonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma macimi bul find my mac 19a

Açılan penceredeki kutuya mesajımızı yazıyoruz. Ve Mac’in ses de çıkartmasını istiyorsak “Play Sound” kısmında “ON”u işaretliyoruz

Sihirli elma macimi bul find my mac 12a

Mesajımız anında Mac’e iletiliyor, ve sesli bir şekilde ekranda mesajımız görünüyor.

Sihirli elma macimi bul find my mac 13

Mac’imi uzaktan kilitleyebilir miyim?

Eğer Mac’imizin içerisinde önemli bilgilerimiz varsa, ve kimsenin bu bilgilere erişmesini istemiyorsak Mac’imizi uzaktan kilitleyebiliyoruz.

Sihirli elma macimi bul find my mac 19b

Bunun için Mac’imizi haritada gördüğümüz pencerede “Remote Lock” butonuna tıklıyoruz. Ve karşımıza gelen kutulara 6 haneli şifremizi 2 defa yazıyoruz.

Sihirli elma macimi bul find my mac 14

2 defa şifremizi yazdıktan sonra Mac’imiz kilitlendiğinde ekranda görünmesini istediğimiz mesajımızı da ekleyebiliyoruz.

Sihirli elma macimi bul find my mac 16

“Lock” butonuna tıkladığımızda, seçtiğimiz Mac’imiz kullanıcıya hiç bir bilgi vermeden, hiç soru sormadan kendini yeniden başlatıyor ve kilitliyor.

Sihirli elma macimi bul find my mac 17

Mac’imiz kilitlendikten sonra ekranı şöyle görünüyor.

Kilitlenmiş bir Mac’i yeniden başlatsak dahi bu ekran bizim belirlediğimiz şifreyi yazmadan geçilmiyor.

Mac’imizi bulduysak, şifreyi doğru şekilde yazdıktan sonra Mac’imiz yeniden başlatılıyor ve normal çalışmasına geri dönüyor.

Aman dikkat: Mac’imiz bu şekilde kilitlendikten sonra internet erişimi kesiliyor, ve yeniden bir ağa bağlanana kadar Mac’imizle iletişimimiz tamamen kesilmiş oluyor. Bu yüzden Mac’imizi kilitlemeden önce iyi düşünmekte fayda var.

Mac’imi uzaktan silebilir miyim?

Eğer Mac’imizin içerisinde hayati önem taşıyan bilgilerimiz varsa, bu bilgileri uzaktan yok edebiliyoruz.

Sihirli elma macimi bul find my mac 19c

Bunun için “Remote Wipe” butonuna tıklamamız gerekiyor. Yine bir şifre belirledikten sonra “Wipe” butonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma macimi bul find my mac 20

Böylece Mac’imizin silme işlemini başlatmış oluyoruz.

Mac’imize yeniden kavuşursak, yine açılışta belirlediğimiz şifremizi giriyoruz, ve sonrasına yeniden Lion kurulumuna başlayabiliyoruz. Lion’ı kurduktan sonra bu sefer Time Machine yedeğimizden Mac’imizin eski haline yeniden ulaşabiliyoruz.

Eğer bilgilerimizin bir yedeği yoksa da, en azından başkalarının eline geçmesindense, yok olmasını tercih edebiliriz.

Değerlendirme

Apple aslında ilk başta iPhone için geliştirdiği bu servisi iCloud ile birlikte Mac’ler için de kullanıma açıyor. Bu yüzden pek çok yerde servisin adı hala “Find My iPhone” olarak geçiyor. 🙂 Umuyorum ki Apple hem iPad hem de Mac’leri de kapsayan bu servise çok daha anlamlı bir isim bulacaktır…

“Mac’imi Bul” servisi hiç bir zaman kullanmamıza gerek kalmaz umarım. Ancak eğer işimiz düşerse, 5 dakika zaman ayırıp bunu aktif hale getirdiğimize şükretmemizi sağlayabilir. Bu yüzden benim tavsiyem ne olur ne olmaz bu özelliği aktif hale getirmek ve Mac’imizi bu şekilde kullanmak… 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


47 Yorumlar

  1. Yazınız için teşekkürler. sormak istediğim birşey var. Diyelim ki macimiz çalındı. MacOs’u yeniden kurup maci sıfırlayarak bunun önüne geçilemez mi?

        • öncelikle yazi icin tesk…
          calinmasi durumda internet baglantisinin kapali tutulmasi mac i bulmamizi olanaksiz kılıyor…bu özellik bana sacma geliyor..
          iyi niyetli durust birinin eline gececek de internet baglantisi olacak falan filan..iphone icin de gecerli calinmadigindan emin olacaksin nerede oldugunu unutursan guzel özellik…

  2. Selamlar, anlattiklarinizin tamamini yapabilmeme karsin yazinizi tamamen okudum cunku gercekten cok guzel yazmissiniz, tebrikler.

  3. Bu durumdan haberim vardı ama çok iyi bir açıklama olmuş tebrilker… aslında bunun için Mac’te de bir app olsa iyi olur

  4. Sonuç olarak hırsızlığa karşı tam olarak güvenlik sağlamıyor diyebiliriz. Mac’a format atıldığında apple kimliği sıfırlandığı için bir işe yaramaz gibi geliyor. Halbuki apple id yerine macimizin seri numarası aracılığı ile bulabilsek daha faydalı olabilir. Belki de vardır böyle birşey.

  5. Göktuğ Bey benim şu an internete bağlı olduğum cihazımın lokalizasyonunu bulamıyor. Sizin anlattığınız gibi konumlandırma ayarlarını yaptığım halde ve o cihaz ile internete bağlı olduğum halde bulamıyor. Bu konuda yardımınızı istiyorum.

      • Hata mesajı almıyorum. Herşeyi yazınızdaki gibi etkinleştirdim. Ancak internete bağlı olmasına rağmen ne macbook’umu görebiliyorum, nede iMAc’imi. Haritanın sol tarafında listeleniyor ancak altında Lokalizasyonu bulunamadı yazıyor ve Top yeşil olmuyor.

        • Eğer her şeyi etkinleştirmenize rağmen göremiyorsanız bir tuhaflık var demektir. 

          Peki iPhone ya da iPad’iniz varsa, bunları bulabiliyor mu?

          Son olarak da cihazınızın tarih ve saati tam olarak doğru mu?

    • Aynı sorun bendede vardı. Ethernet kablosu takılıydı çıkarıp wife’ya bağladım ve sorun çözüldü. Tekrar ethernet kablosu takılıyken denedim bulmadı

  6. Lokasyon işaretli olduğu halde ve iphone ile ipad imi gördüğüm halde mac pro mu görmüyor icloud kısmına girdiğimde “Recovery partition requied” halde gri yani seçmeme izin vermiyor ne yapmam gerekli.

  7. Güzel bir uygulama ama mac’imizi ele geçiren kişinin icloud’dan sign out demesi uygulamayı geçersiz kalıyor.. yanılıyormuyum??  Bunu engellemenin bir yolu varmıdır ?

  8. Peki acaba şöyle bir şey varmı.. ortak ağ alanı gibi düşünürsek macbook kullanan arkadaşlarını harita üzerinden takip edebilme özelliği gibi birşey bir bakıma gps gibi haritada görünecek..?

  9. merhaba, ben de mac imi bul uygulamasını kullanamıyorum, icloud da ve iphone umdaki uygulamada iphone umu bulurken, mac için sürekli çevrimdışı diyor.ne yapabilirim? yardımcı olursanız çok sevinirim…

      • icloud ayarlarını anlattığınız şekilde yaptım.konum servisleri açık, macimi bul işaretli.ağda bir problem olsa iphone u da bulamazdı sanırım.proxy ayarları da doğru.bu durumda ne yapmamı önerirsiniz? ilginiz için  çok teşekkürler…

        • Anladım. Biraz alakasız gibi görünse de şu yöntemi deneyebilir misiniz?

          – Mac’inizi yeniden başlatın ve cmd-R tuşlarına basılı tutarak kurtarma moduna geçin.
          – Disk Utility’i seçin ve diskinizi Onarın (Repair)
          – Mac’inizi yeniden başlatın.

          Umarım çözüm olur.

  10. Merhabalar Göktuğ Bey,
    Ben telefonumu kaybettim başka bir telefondan kendi passwordum ile find my ıphone uygulamasından telefonumun sinyalini alıyorum çevrim içi olarak sinyal veriyor fakat konum servisleri kapalı olduğundan yerini vermiyor buna bi çözüm bulabilir miyiz?mesela uzaktan bağlantı kurup ayarlar kısmına girip değiştirebilme gibi bir şey olabilir mi?
    Teşekkürler.

  11. merhaba ben iphone ve ipad için bu özelliği kullanıyordum ama mac’imi bir türlü tanımalatamadım dediklerinizin hepsini yaptım aksi bir durum yok ünlem işareti falan da yok ama icloud’dan girince veya telefonumdaki uygulamadan girince listede hiç gözük müyor.

  12. Selamlar.Benim telefonun konum servisi kapalıydı.Telefonla ilgili artık yapabileceğim bir şey var mı?ses ve kilitleme de yapılamıyor.Ve bu uygulama internet olmadan kullanılamıyorsa pek işe yaramaz.Alan kişi telefonun kilidini açtırıp satar büyük ihtimal.

    • Telefonunuzu çaldırdığınızı ya da kaybettiğinizi tahmin ediyorum yorumunuzdan… Eğer söylediğiniz gibi bir durum varsa, bu yazıda yöntemle de ulaşamıyorsanız yapacak pek bir şey kalmıyor ne yazık ki…

  13. Yararlı ve güzel bir yazı olmuş ancak benim merak ettiğim bir soru var.
    Peki cihazımızı (iMac yada MacBook pro) bulan kişi sistemi formatlar ve yeni işletim sistemi kurarsa, seri numarasından vs.. cihazımızı tekrar bulma şansımız var mı?

  14. merhaba.
    macbook uma yeni hdd taktım (macbook air) mac imi bul u etkinleştirmek istediğimde “macimi bul bir kurtarma görüntüsü gerektirir. yazılım ve donanım RAID’i gibi bazı konfigürasyonlar, kurtarma bölüntüsünü desteklemez ve macimi bul ile kullanılamaz” uyarısı veriyor.
    hdd de minimum yer kaplayarak kurtarma görüntüsü nasıl oluşturabilirim? appstore den macosx mavericks mi indirmeliyim cihaza?

  15. Merhabalar uzaktan apple kimliğimle, macpro yu sildim, şu anda internete bağlanıldığında sileneceği yazıyor, ama ben bu işlemden nasıl vazgeçebilirim? İptal edilemiyormu bu işlem?

  16. Göktuğ bey Mac Mini’ye format attırmak istedim (satacağım için) ancak 150 tl dediler ve 1 gün sürüyormuş. İphonumu bul uygulamasından Mac Mini’yi bulup sıfırla dedim sizce bu da format için kısa bir yol değil mi?
    Mail ile acil bilgi verirseniz şad olacağım
    [email protected]

  17. Abi allahaşkına yardım et maci kilitlemek zorunda kalmıştım buldum şimdi açılmıyor ekranda mesaj çıkmıyor bir kutu çıkıyor içinde soru işareti var o kutu yanıp sönüyor ne yapmam lazım?

  18. Göktuğ bey, benim sorunum benzer.
    Benim icloud şifremi dolandırıcılar çaldı, sonra icloud üzerinden cihazımı kitleyip, bana mesaj gönderdi. 50 usd karşılığı etkinleştirme şifresini vereceklerine dair bir mail attılar, tekrar icloud şifremi ele geçirdim ve çift korumalı hale getirdim, fakat etkinleştirmeyi yapamıyorum, şifre bende olmadığı için, apple aradım, onlarda yardımcı olamıyorlar.
    5-6 yıl önce aldığım bilgisayarın faturasını arıyorum, bulamazsam ne yapacağım bilmiyorum. bana yardımcı olabileceğiniz birşey varmı, ne yapabilirim?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz