
Aşağıdaki yazı Mac OS X 10.6 Snow Leopard ve önceki nesil işletim sistemleri için yazılmıştır. Güncel yazıya ulaşmak ve Time Machine ile yedekleme yapmak için buraya tıklayarak “Mac101: Mac’te yedekleme nasıl yapılır?” yazısına göz atabilirsiniz.
Bilgilerimi yedeklemek benim için her zaman bir problem olmuştur. “Klasörleri tek tek seç, kopyala-yapıştır yap, saatlerce bekle, düzenli periyotlarla yap ve arşiv oluştur.” Tüm bunları otomatik yapan program bulma zahmetine hiç girmiyorum bile. Ancak Mac ile tanıştıktan sonra aradığım basitliği ve işlevselliği Time Machine’in yedekleme sisteminde buldum, ve Time Machine ile tüm bu sorunlardan tamamen kurtuldum.
Time Machine sayesinde yapmam gereken şey sadece USB diskimi Mac’ime bağlamak. Tüm yedekleme işlemi otomatik olarak başlıyor, ve tamamlanıyor. Geriye sadece USB diski “eject” yaptıktan sonra çıkartmak kalıyor… 🙂
Time Machine Ayarları
Time Machine ile Mac’imizi yedeklemek için öncelikle boş bir USB diske ihtiyacımız var. Yedeklemelerimizin boyutu verilerimizin boyutuna ve yedekleme sıklığımıza göre değişecektir elbette. Ancak tavsiyem 100 GB üzerinde, mümkünse 250 GB ve üzeri bir diski yedekleme işlemlerine ayırmanın faydalı olacağı yönünde…
USB diskimizi Mac’imize bağlıyoruz, ve Time Machine ayarlarımızı yapmak için System Preferences içerisinden Time Machine’i seçiyoruz.

Karşımıza çıkan pencerede sol taraftaki ON / OFF butonunundan ON’u seçiyoruz.

Şimdi Time Machine’i aktif hale getirdik. Ancak hala hangi diskin yedekleme amacıyla kullanılacağını seçmedik. Bunun için sağ taraftan “Select Disk”i seçiyoruz.

Açılan pencerede kullanmak istediğimiz diskimizi seçiyor ve “Use for Backup”ı tıklıyoruz.
Önemli Not: Kullanacağımız diskin içeriği tamamen silineceği için diskimizin içerisinde önemli bir veri olmadığından emin olmamız gerekiyor. Bazı durumlarda diski yeniden biçimlendirmek (formatlamak) gerekebilir, bu işlem de sadece birkaç saniye sürecektir.
Kullanacağımız diski de seçtikten sonra artık yedeklemeye hazırız. Ancak eğer istersek bazı klasörlerin yedeklenmemesini sağlayabiliriz. Örneğin müzik arşivi, download klasörü, filmler vb. dosyaları yedeklemek istemiyorsak bunları da işaretleyerek yedekleme kapsamından çıkartmamız gerekiyor.
Hem yedeklediğimiz diskteki verilerin boyutu hem de yedekleme zamanını düşündüğümüzde, ihtiyacımız olmayan şeylerin yedeklenmemesini sağlayarak tasarruf edebiliriz. Bunun için “Options”a tıkladıktan sonra açılan pencerede artı (+) butonuna tıklayarak yedeklenmemesini istediğimiz dosya veya klasörlerimizi seçebiliriz.
DİKKAT: Sıklıkla hata yapıldığı için hatırlatmak istiyorum. Bu pencerede yedeklenMEmesini istediğimiz klasörleri seçerek hariç tutuyor, yedeklemenin dışında bırakıyoruz! Bu pencerede hiç bir seçim yapmazsak, tüm bilgilerimiz yedekleniyor.
“Done” butonuna tıkladıktan sonra Time Machine penceresinde bir sonraki yedekleme için kalan zamanı görebiliyoruz. Ve böylece yaklaşık 2 dakika içerisinde ilk yedekleme işlemi başlıyor. 🙂

İlk yedek biraz uzun süreceği için bir gece bilgisayarımızı açık bırakmamız ya da en azından birkaç saat boyunca pek fazla işlem yapmamamız gerekebilir. Elbette yedekleme işlemi sırasında Mac’imizi her zaman kullanabiliriz, ancak bir nebze de olsa yavaşlama hissedebiliriz.
Time Machine, biz diskimizi Mac’imize her bağladığımızda yeni bir yedek alıyor. Böylece, yedekleme sıklığımıza göre saatlik, günlük ve haftalık yedekler alınıyor. Disk dolduğu zaman ise en eski yedekler siliniyor, elbette bize bilgi verilerek… 🙂
Yedekleri Kullanmak:
Mac’imizi yedekledik, peki bu yedeği nasıl kullanıyoruz? Sildiğimiz ya da bir şekilde kaybettiğimiz bir dosyaya nasıl ulaşıyoruz?
Öncelikle yedekleme işlemleri için kullandığımızı diskimizi Mac’imize bağlıyoruz. Bu sefer Applications klasörümüz içerisindeki Time Machine uygulamasını çalıştırıyoruz.
Ekranımız birden değişiyor, sanki uzaydaymışız gibi, zaman makinesi varmışçasına, geçmişteki tüm yedeklerimizi pencereler içerisinde görebiliyoruz.

Sağ taraftan bir tarih seçiyoruz ve o tarihteki Mac’imizin içeriğini ekranımızın ortasındaki Finder penceresi içerisinde görebiliyoruz.

Geri almak istediğimiz dosyamızı seçiyoruz ve sağ alt kısımdaki “Restore” butonuna tıklıyoruz.

Dosyamız anında geri geliyor… İşte bir dosyayı kurtarmak bu kadar kolay! 🙂
Neden yedekleme yapmalıyım?
Yedekleme yapmak için sanırım en önemli sebep veri kaybı olasılığı. Üzerinde aylardır çalıştığımız bir doküman, resim arşivlerimiz, müziklerimiz ve daha pek çok veriyi bir anda kaybettiğimizi düşünelim. Pek de hoş olmazdı değil mi?
Her ne kadar sabit diskimize güvensek dahi, bozulma ihtimali her zaman var. 2004 senesinde başıma geldiği için çok iyi biliyorum, dokümanlar, resimler, anılar, müzikler, geri getirilemeyecek şeylerin kaybolması insana çok acı verebiliyor…
Bu yüzden her zaman yedekleme yapmakta fayda var. Time Machine sayesinde de sadece dosyalarımızı değil, ayarlarımızla birlikte Mac’imizin herşeyinin bir yedeğini kolayca alabiliyoruz.
Sihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız
[…] This post was mentioned on Twitter by Mehmet YILMAZ, Sihirli Elma. Sihirli Elma said: Time Machine ile Mac’imizi Yedeklemek http://goo.gl/fb/xd1Ts #sihirlielma […]
Peki Diskimizi Time machine ile kullandiktan sonra, ayni diski bir windows bilgisayarda’da kullanabilirmiyiz yedeklemek icin.
Emre Bey Merhaba, aynı diski kullanamazsınız ne yazık ki… Mac’e özel bir şekilde formatlandığı için Windows diski görmeyecektir.
Merhabalar, hard diski bağladığım anda time machine uyarısı çıkıyor hard diski yedekleme olarak kullanılsın mı diye.Fakat ben yedeklemeyi time machine üzerinden yapmak istemiyorum kullanma dediğim anda da hard diskin içerisine hiç bir dosya aktarımı yapamıyorum.bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
Merhaba Gotug Bey, yazinizda da belirtmisiniz bu Time Machine icin ozel bir external hard drive olmasini yazmissiniz ama bir daha double check eymek istiyorum sizinle. Benim suan kullandigim 1TB’lik hard disk’im var ve yarisi bos durumda ve laptop’umun ise sabit hard disk’i sadece 160 GB. Bilmiyorum olabilir mi ama bu benim 1 TB’lik hard disk’imde Time Machine icin bir dosya olusturup oraya yedekleme yapma imkanim var mi yoksa basktan yine en az 200 GB lik bir hard disk mi almam lazim sadece Time Machine yedeklemeleri icin.
Tesekkurler
Bekir Bey Merhaba,
Elbette elinizdeki disklerden birini bunun için kullanabilirsiniz. Elinizdeki 1 TB’lık disk üzerinde yaklaşık 200 GB’lık bir alan ayırarak, sadece Time Machine için kullanabilirsiniz.
Geriye kalan yaklaşık 800 GB’lık alanı ise yine istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz..
Merhaba Gotug Bey, tam da bu noktada bir sorum olacak, bahsettiginiz 200 GB’lik alan ayirma islemi sanirim disk bölümleme oluyor. Bende harici diskimin belli bir bölümünü Time Machine icin kullanmak, diger kismini da resim, film ve müzik arsivi olarak kullanmak istiyorum. Ancak Mac’te yeni sayilirim ve disk bölümleme konusunda hemen hemen hic bir bilgim yok bu konuda yardimci olabilirseniz sevinirim. Simdiden tesekkürler..
Ömer Bey Merhabalar,
Disk Utility uygulamasını kullanarak diskimizi bölebiliyoruz.
Bu uygulamayı çalıştırdıktan sonra sol taraftan bölmek istediğiniz diski seçip, sağ taraftan partition sekmesini kullanarak istediğiniz şekilde bölme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Bu konuda da detaylı bir yazı paylaşmak iyi olacak sanırım, teşekkürler katkınız için.. 🙂
harika ve çok faydalı bir yazı olmuş. çok teşekkür ederim. sayenizde mac imizi daha iyi tanıyoruz.
[…] özelliği sayesinde de birkaç saat, hatta birkaç gün önceki dokümana dönmek istediğimizde -Time Machine benzeri bir görüntü ile- üzerinde çalıştığımız dokümanın eski sürümlerini […]
[…] birlikte Mac’imizin herşeyinin bir yedeğini kolayca alabiliyoruz. Bu makalenin yazari Sihirli Elma yazari Goktug […]
[…] 300′den fazla yeni özelliği beraberinde getirdi. Yenilenmiş arayüz, yenilenmiş Finder, Time Machine, Spaces, Boot Camp, 64-bit desteği, yenilenen Mail ve iChat, ve yeni güvenlik seçenekleriyle […]
[…] malolan yedekleme işleminin bu kadar basit olabileceğini düşünmek bile zordu benim için, Time Machine ile tanışana dek… […]
[…] aralarında kopyala-yapıştır yapabiliyor ve farklı sürümler arasında Time Machine’de olduğu gibi gidip […]
[…] yedeklemek iyi olacaktır. Bunun için bize yardımcı olan ve hayatımızı kolaylaştıran Time Machine ile ilgili yazımızı (Time Machine ile Mac’imizi Yedeklemek) incelemenizi […]
Gerçekten çok güzel bir site,Mac’de bilmediğim bir şey kalmadı 🙂
[…] Mutlaka bir kez daha yedek alın. […]
Güzel bir bilgi. Ancak detaylı okumadığım için hard disk imin icerisindeki tüm verilerin silinmesine neden oldu. Eksi resimlerim müzikler vb. Kullanacak olanlara tavsiyem lütfen detaylı okuyun ve dikkatli uygulayın ki benim gibi saatlerce ağmalak zorunda kalmayın derim.
Aynisi biraz once bana oldu, bunu duzeltebilecegimiz geri alabilecegimiz bir yol var midir? Tesekkurler
Göktuğ Bey merhaba. Yedeklediğimiz verileri diğer bir Mac’e veri aktarımı için kullanabiliyor muyuz? Yoksa sadece yedekleme, yedekleme yaptığımız işletim sistemi ve işletim sisteminin yüklü olduğu bilgisayara mı özgü? Teşekkür ederim.
Merhabalar,
Evet, söylediğiniz şekilde, yedeklerimizi başka bir Mac’e veri aktarımı için de kullanabiliyoruz. Sadece veriler değil, ayarlarımıza kadar geri yükleme yapmak mümkün 🙂
Merhaba,
Başka bir Mac için yapabilirken aynı Mac’teki başka bir hesapta yapmak mümkün mü? Bütün dosyalarımı yeni bir admin accountuna almak istiyorum. Çünkü bir yerde okumuştum ve yeni açtığım admin accountu kullandığım admin accountundan daha iyi performans gösteriyor. Fakat harddisc’ten backupları açmak istediğimde iznimin olmadığını söylüyor.
Yardımcı olabilir misiniz?
Göktuğ Bey merhaba,
Sunu merak ediyorum option’a tıkladıgım zaman sadece harici harddiscim gorunuyo pencerede,
ayrıca applicationsı yada ornegin downloadsu secmem gerekiyor mu yoksa otomatikman onları da yedekliyor mu?
tesekkurler
Eğer hiç bir klasörü belirtmezseniz, yani hariç tutmazsanız tüm diskinizin yedeği alınacaktır.
Ben bu yazıyı gördüğüme çok sevindim ancak denediğimde AirPort Extreme Base Station açılıyor ve wireless bir şeyler soruyor. Bu yazıdakileri uygulamam için ön ayar varda ben mi bulamıyorum. Yardımcı olur musunuz?
Merhaba Göktuğ Bey, Time Machine 1tb. diskimi 30 sn. içinde ben daha ne olduğunu bile anlamadan sildi ve Mac’e göre biçimlendirdi. İçindeki dosyaları bi şekilde geri getirme durumum var mı acaba? Doğu anladıysam Mac içerisinde böyle bir geri dönüş sağlamıyor, peki veri kurtarma programları ile bu iş olur mu? O da mümkün değilse ben HDD mi nasıl tekrar PC’de de kullanılabilir duruma getirebilirim? Teşekkür ederim.
🙁 Keşke boş bir disk ile deneseydiniz öncelikle..
Veri kurtarma programlarıyla deneyebilirsiniz, ancak garantisi yok elbette… 🙁
[…] olarak bağlanmış Time Machine yedekleme sürücüsünü kullanarak Lion Recovery ile başlatma […]
Goktug Bey selamlar, macbook air`imi sifirlamak istiyorum, bilgilerin gitmesi onemli degil yedekli duruyolar ancak ben mi hatirlamiyorum yoksa kutudan mi cikmadi yukleme CD`si yok ortada :). Internetten arastirma yaptim biraz herkes cd olmasi gerektigini soyluyo veya bir yerde time machine kullanilarak yapilabilir demis; Time Machine mac air`i ilk aldigim gune getirebilir mi? Mac`te formattan sonra driver yukleme gibi bi problemle karsilasir miyim?
Mehmet Ali Bey Merhabalar,
MacBook Air’inizi ne zaman almıştınız? Şu anda Lion mı kullanıyorsunuz?
Eğer Lion kullanıyorsanız “Recovery” özelliği sayesinde Mac’inizi kolayca yeniden kurabilirsiniz 🙂 Hem de ne DVD ne de flash diske gerek olmadan 🙂
Kurtarma Modu (Recovery) ile ilgili olarak şuraya göz atabilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/2011/08/10/lion-mac-kurtarma-recovery/
Kurtarma Modu’na geçtikten sonra Disk Utility ile diskinizi formatlayabilir, hemen ardından da yeni bir Lion kurulumu yapabilirsiniz…
cok tesekkur ederim. Macbook`umu 1 ay olmustu alali. Artik dahada mutluyum 🙂
Rica ederim, selamlar 🙂
Goktug Bey ve tum arkadaslara merhabalar.
1 TB lik bir Time Machine olarak kullandigim hard diskim var. Uzun zamandir yedeklemeyi kullaniyorum. Dun girdigim bir web sitesine yeniden girmek istiyorum ancak safariden hic yapmazdim bugun gecmisi sildim. Bu gecmise ilgili yaziyi okumus olmama ragmen ulasmayi beceremiyorum. Kisaca gidilecek olan yol hakkinda lutfen yardimci olur musunuz?
Merhabalar Elif Hanım,
Safari geçmişini geri almak için şu adımları izleyebilirsiniz:
– Safari’yi kapatın.
– Finder içerisinden kendi kullanıcı adınızın olduğu klasörü, sonra da ‘Kitaplık’ klasörünüzü açın. (Kitaplık klasörünüz görünmüyorsa command-shift-G tulşarına basıp şunun gibi yazabilirsiniz: /Users/goktug/Library)
– Safari klasörünü açın.
– Time Machine’i çalıştırın. Time Machine açılınca, yedeklerinizin içerisinde yine aynı klasörü görüyor olacaksınız.
– İstediğiniz güne geri gitmek için sağ taraftan seçim yapın.
– /Library/Safari klasörünüz altındaki History.plist dosyasını seçin ve geri yükleyin (restore).
– Böylece Safari geçmişinizi geri yüklemiş olacaksınız 🙂
– Safari’yi yeniden açın ve geçmişinize göz atın… 🙂
Selamlar.
[…] önce detaylıca paylaştığımız için bu yazıda bu detaya girmeyeceğim. Ancak merak edenler “Time Machine ile Mac’imizi Yedeklemek” yazısından tüm ayrıntılara […]
[…] kullanmadıysanız, ya da nasıl kullanacağınızla ilgili detaylı bilgi almak istiyorsanız “Time Machine ile Mac’imizi Yedeklemek” yazısına göz atmanızı […]
Merhabalar öncelikle. Bende yeni mac kullanıcısıyım. Macbook Air 11′ aldım. Sorum kısa ve öz. elimde 1 tblık bi disk var. Bu diski ikiye ayırdım; 750gb mac formatında, 250gb fat32. Mac kısmına timemachine’yi aktif ettim. Şimdi bu kısmı aynı zamanda arşiv içinde kullanmak istiyorum yani hem oraya yedekleme alınsın hemde müzikler filmler vs olsun içinde istiyorum. Fat bölümü ise win bilgisayarlardan veri almak için kullanacağım. Sorum şu, timemachine için ayrı bir disk ya da bölüm ayırılması lazım demişsiniz. Time machine yedek alırken bu 750gb lik bölümde bulunan fotoları filmleri siler mi? (ayrı bir klasör oluşturmuş zaten otomatik olarak. o klasöre dokunmayacağım.) yoksa hem yedekler hem arşiv aynı diskte durabilir mi? eğer silme ve ya başka güvensiz bir durum varsa elimde dosyaların yedeği var, hemen o 750’Lik kısmı da bölebilirim:) sizin fikriniz nedir? teşekkürler
Tavsiyem, Time Machine için ayrı bir disk, ya da en azından ayrı bir bölüm (partition) kullanmanız Tonguç Bey…
[…] // Mac’imizi Time Machine sayesinde kolayca yedekleyebileceğimizi biliyoruz. Peki Lion ile birlikte gelen yeni […]
[…] yedeğini almamızda fayda var. Nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, daha önce paylaştığım “Time Machine ile Mac’imizi Yedeklemek” yazısına göz […]
Göktuğ Bey merhaba.
Time Machine yedekleme aralığını ayarlamanın bir yolu var mıdır?
Mac mini’mi HTPC olarak kullanıyorum. Film izlerken yedeklemeye başlaması hem network kullanımı hem de hard disk sesi çıkması nedeniyle can sıkıcı olabiliyor.
Teşekkürler.
slm. sürekli yeni backup için klasör oluşturuyor. ben manual olarak aldırıyorum backup ama var olan en son dosyanın üzerine yazmasını istiyorum. böyle bir ayar varmı?. sürekli yeni klasör açmasın var olan üzerine yazsın? mümkün müdür bu?
Time Machine yedeklemesinin dosyalarına müdahale etmemenizi öneriyorum. Aksi halde yedeklerinize ulaşmakta sıkıntı yaşayabilirsiniz.
[…] yedeğini almamızda fayda var. Nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, daha önce paylaştığım “Time Machine ile Mac’imizi Yedeklemek”yazısına göz […]
slm. ben harddiskimden Time Machine klasörünü yanlışlıkla sildim, çöp kutusunda duruyor silinen klasör. Time Machine ile yedekleme olduğu için bunu tekrar eski yerine alamıyorum. ne yapmalıyım?
merhabalar.benim macbook pro’m çöktü ve ağustosta time machine ile yedek almıştım.ama bu çok yetersiz ve yeni dosyalarımın yedeği yok.lion kullanıyorum ve şu anda o yedeklemeyi time machine ile geri alsam recovery hd ile,şu andaki hdd’deki yeni dosyalarım gider mi acaba?
Farklı bir kullanıcı olarak geri yüklerseniz sisteminizde herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Adımları şuradan görebilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/2011/12/02/lion-sifirdan-yeniden-yuklemek-yedek-geri-yuklemek/
Farklı bir kullanıcı olarak geri yüklerseniz sisteminizde herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Adımları şuradan görebilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/2011/12/02/lion-sifirdan-yeniden-yuklemek-yedek-geri-yuklemek/
merhabalar goktug bey ,
oncelikle paylasiminiz icin tesekkurler. time machine ile back up aldiktan sonra pro mu yeniden kurmak istiyorum. benim asil merak ettigim konu ise outlook ayarlari emailler , diger programlar ve ayarlarin hepsini geri getirebiliyormuyuz ?
benim backup yapmamin nedeni ise pro’mun duzgun calismamasi , su anki kullanici da kullanirken her on dakka icinde duydugum anormal bir ses, sanki background da screen shot programi tarzda bir sey calisiyormus gibi hissetmem. (baska kullanici ile kullanirken boyle bir anormallik yok.) bu konuda bilginiz varsa paylasirsaniz sevinirim.
kisacasi problemli bir mac’de nasil backup alinmali ? time machine’ni nasil kullanmaliyiz.
tesekkurler.
Merhabalar,
Merka etmeyin her şeyinizle geri alabiliyorsunuz 🙂
Şuradaki adımları izleyebilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/2011/11/29/lion-sifirdan-yeniden-yuklemek-hazirlik-silmek/
Merhaba Goktug Bey,
Time Machine ile eski dosyalarima erisebiliyorum fakat benim yapmak istedigim sey bilgisayarimi o gune tamamen geri getirmek. Time Machine’i bu sekilde kullanabiliyor muyuz? (yada nasil kullaniyoruz?)
Sorumu soyle sorayim. Time Machine bir nevi Macbook Air Recovery gorevi gorebiliyor mu?
Sorunuzun yanıtı evet 🙂 Şu yazıya göz atabilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/2011/12/02/lion-sifirdan-yeniden-yuklemek-yedek-geri-yuklemek/
Cevabiniz icin tesekkur ederim. Sanirim biraz eksik bilgi vermisim. Lion degil de Snow Leopard kullaniyorsak bir cozum var mi?
Merhaba Goktug bey,
Adres defterinde bir gruba toplu olarak bir defada çok adres yuklenebılıyormu?
Cevabınız için şimdiden tesekkurler.
saygılar,
Mehmet KUCUKYILMAZ
Adres Defteri’nde birden fazla kişiyi sürükleyip bir gruba bırakarak ekleyebilirsiniz.
[…] Mac’imizi Time Machine sayesinde kolayca yedekleyebileceğimizi biliyoruz. Peki Lion ile birlikte gelen yeni özelliklerden biri olan Local Snapshots (Yerel Enstantaneler) nedir? Bizim ne işimize yarıyor? Bu yazımda adı pek duyulmayan, ancak bizim için çok kıymetli olacağını düşündüğüm bir yedekleme özelliğinden bahsediyorum. […]
[…] ve sonrasına yeniden Lion kurulumuna başlayabiliyoruz. Lion’ı kurduktan sonra bu sefer Time Machine yedeğimizden Mac’imizin eski haline yeniden […]
[…] ve sonrasına yeniden Lion kurulumuna başlayabiliyoruz. Lion’ı kurduktan sonra bu sefer Time Machine yedeğimizdenMac’imizin eski haline yeniden […]
Göktuğ bey selamlar. Öncelikle bu faydalı bilgileriniz için teşekkürler. Ben Macbook Pro lion bilgisayarımda internal HD değişikliği yapmak (upgrade) yapmak istiyorum. (sistem dahil). Time machine kullanarak yeni disk’ime eski diskimde bulunan tüm program ve bilgileri aktarmak istiyorum. Bu mümkün mü? Teşekkürler..
Elbette, Time Machine bunun için var 🙂 Ancak yetkili bir servis size zaten bu desteği verebilir.
Merhaba Goktug Bey;
Oncelikle guzel bir site hazirlamismisiniz sizden ogrendik mac kullanmayi tsk ederim..
benim merak ettigim bir konu var tam yorumlanmamis
500 gb bi hariciyi disk izlencesinde 250-250 bölüp
250 yi HFS+ yapip time machine için..
kalan 250 yede nfts formati verebiliyormuyum normal kullanim icin acaba ?
Time Machine için Mac OS X Genişletilmiş (Günlüklü) seçmenizi öneriyorum. Ama zaten Tima Machine de uygun şekilde biçimlendirecektir… 🙂
Diğer kısım için de NTFS uygundur. Bu şekilde kullanabilirsiniz elbette… 🙂
merhabalar lion yüklüyken tima machine ile backup yaptığımızda gelecekte bir üst versiyon işletim sistemi çıktığında ve onu bilgisayar HDD imizide formatlayarak yüklediğimizde bu eski mac os x versiyonlu yedeğimizden bilgilerimizi (fotograf müzik film vb.) geri yükleyebilirmiyiz. yada geri yükleme yaptığımızda yeni işletim sistemimiz kaybolup eski sistemi yüklemiş olurmuyuz.
Evet, ancak önemli bir konu var. Sisteminizi güncellemeden önce ve sonra olmak üzere her 2 seferde de yedeklemenizde fayda var. Yeni sistemi yükledikten sonra alınan yedek daha sağlıklı olacaktır. 🙂
[…] yedeğini almamızda fayda var. Nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, daha önce paylaştığım “Time Machine ile Mac’imizi Yedeklemek”yazısına göz […]
[…] Mutlaka bir yedek alın! […]
göktuğ bey yazınızı tekrar tekrar okudum..aklıma takılan şeyi bahsetmişssnz burada…benım sorum şu?????320 gblık bı tasınblr dıskım war boş alanı 200 gb..ıcerısnde tabıkı onmlı belgeler war…yazınızda yedekleme sırasında tşınabılır dısktekı belgeler sılınebılıyor demişşsnzz??yanı yedekleme işi icin ayrı boş bır taşınabılır bellek mı almak gerekli???yoksa ıcerısnde yedeklemeye yetcek kadr alanın olması yeterlımı(tabı ıcernde belgelrımde olcak)????
[…] karşı sisteminizi yedeklemenizi tavsiye ederim. Yedek almak konusunda bilginiz yoksa eğer bu bağlantıya tıklayarak nasıl yedek alınır […]
Merhaba,
Öncelikle oldukça faydalı bir hizmet verdiğinizi söyleyebilirim. Benim öncelikli 1 sorum var. Bir süredir macbook air kullanmaya çalışıyorum. Aslında pratikleşmek adına yeterli zamanı ayıramadım, ancak şu sıralar buna vakit ayırmak istiyorum. Sorun şu ki mac i ilk kurduğumda bir kullanıca adı ve şifre girmiştim. fakat şifreyi kesinlikle hatırlamıyorum. program ekleyip kaldırırken vb. bazı işlemleri yaparken sürekli şifre soruyor. Ben time machine kullanarak yedek alıp herşeyi yeniden başlatmayı düşündüm. ya da daha kolay bir yol var mı? bir de time machine için harici belleğimi kullanacağım, ancak içinde ofis pc deki vs. farklı yedeklerim var. anlatımınızda BOŞ DİSK olmasına dikkat çekmişsiniz. diski nasıl bölebilirim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler…
Şifrenizi değiştirmek için şu yazıya göz atabilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/2012/04/23/mac-sifre-parola-reset-sifirlamak/
Disk İzlencesini kullanarak yeni bir disk bölümü yaratabilirsiniz. Ancak ben yine de yeni bir disk alarak yedeklerinizi burada tutmanızı tavsiye ederim.
Merhaba,
İki küçük sorum olacak. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim;
1. MacBook Air’imde kısıtlı disk alanına sahip olduum için yedeklediğim dosyaları (ağırlıklı olarak resim, müzik, video vs) yer kaplamaması için silmek istiyorum. Bunun bir sakıncası var mı?
2. Yedekledikten sonra MacBook tan sildiğim dosyalarım sadece taşınabilir harddiskimde olacak. Taşınabilir harddisklerle ilgili çok kötü anılarım var. Yedeğin yedeğini nasıl alabilirim?
Teşekkürler..
1. Silebilirsiniz elbette, orijinal dosyaların sizde olduğundan emin olun ama mutlaka 🙂
2. Bu dosyaları yeni bir disk alarak oraya da kopyalayabilirsiniz. Ya da belirli aralıklarla diskinizi klonlayarak yedeğinizin, asıl kopyanın aynısı olmasını sağlayabilirsiniz.
[…] zaman ihtiyacım olan veri kurtarma uygulamalarına Mac üzerinde henüz hiç ihtiyacım olmadı. Time Machine sağolsun. 🙂 Ancak yine de hiç ihtiyacımızın olmaması dileklerimize rağmen, verilerimizi bir […]
Göktuğ bey merhaba
Western Digital My Book Live 2TB Eternet ürünü alıp evdeki imac bilgisayarımı yedeklemeyi düşünüyorum bütün bilgisayarın yedeğini alıcam aslında benim sorum şu
iphoto daki resimleri tek tek dosya olarakmı yedekliyor yoksa iphoto library klosurunu mu alıyor amacım digital ortamda resimlerin güvende olması sağlamak ve hatta onları bir bi düzene sokmak sağda solda okadar çok resim oluyorki birde en iyi çözüm iphoto mu yoksa tarih atıp elle arşiv mi yapmak daha iyi bilemedim birde iphoto için bir inceleme yazısı yapsanız :)) bu arada alıcak oldugum bu ürün time machine desteği var ve sizin bu ürün hakkında bilgileriniz ve düşünceleriniz nelerdir yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
Merhabalar,
Aslında Time Machine ile Mac’inizin yedeğini aldıktan sonra tüm fotoğraflarınızı aynen geri koyabiliyorsunuz. Çünkü iPhoto tüm arşivinizi olduğu gibi yedekliyor 🙂
[…] durumların oluşma ihtimali her zaman var. Nasıl yedekleme yapacağınızı bilemiyorsanız “Time Machine” yazımıza göz […]
[…] diski hem depolama hem de yedekleme amacıyla kullanmak […]
Harika bir yazı olmuş. Fakat benim gibi windows’tan Mac’e yeni geçiş yapan biri için sanırım bu yazıda eksik olan harici disk’i formatlamak var. Onuda yazının başına eklerseniz Harika olur.
Elinize sağlık
Teşekkürler, ancak o da burada 🙂 http://www.sihirlielma.com/2011/05/23/disk-bicimlendirmek-formatlamak/