Ana Sayfa Haberler İlk Defa Bir MacBook, “Consumer Reports” Tarafından Pil Tutarsızlıkları Sebebiyle Önerilmedi

İlk Defa Bir MacBook, “Consumer Reports” Tarafından Pil Tutarsızlıkları Sebebiyle Önerilmedi

16

Çok tartışma yaratan yeni 2016 model MacBook Pro, Consumer Reports tarafından pil tutarsızlıkları sebebiyle geçer not alamadı ve önerilen cihazlar arasına giremedi. Sorunun temel sebebi ise testlerde MacBook Pro’nun çok fazla değişken pil sonuçlarına sahip olması.

“Consumer Reports” nedir diye soracak olursanız, 1936’dan beri ABD’de tarafsız, kullanıcı odaklı, kar amacı gütmeyen bir dergi diyebiliriz. Çeşitli ürün ve servisleri kullanıcı odaklı olarak test eden Consumer Reports, bir çok ürün incelemesi ve karşılaştırması yaparak kamuoyunu aydınlatıyor.

Rapora göre bu testten geçer not alamayan ilk MacBook, bu seneki MacBook Pro’lar.

macbook-pro-battery.jpg

Açıklama ise şöyle:

MacBook Pro’nun pil ömrü sonuçları birbiri ile oldukça tutarsız.

  • Örneğin arka arkaya 3 teste baktığımızda, Touch Bar’lı 13-inç model ilk testte 16 saat, ikincisinde 12.75 saat, üçüncüsünde ise 3.75 saat çalıştı. 
  • Touch Bar’lı olmayan 13-inç model ise ilk testte 19.5 saat, ikincisinde 4.5 saat çalıştı.
  • 15-inç model ise 18.5 ile 8 saat atasında çalıştı.

8A0A3169-verge.0.jpg

Consumer Reports’un açıklamasına göre genelde testler arasında %5’ü bulan farklar olması normal, ancak Apple’ın yeni MacBook Pro’sunun sonuçları bunun çok üzerinde. Bu sebeple ekip net bir sonuca ulaşamadıklarını, ve bu yüzden de MacBook Pro’nun pil ömrü konusunda alınabilecek en düşük skoru aldığını söylüyor.

Hatırlayacağınız gibi Apple, pil ömrüyle ilgili çok şikayet almaya başladığı için macOS Sierra 10.12.2 güncellemesiyle birlikte artık sadece kalan pilin yüzdesini göstermeye başlamış, herhangi bir süre hesabı yapmamaya başlamıştı.

8A0A3221-verge.0.jpg

Oldukça ilginç sonuçlar… Ve Apple’ın bu konuda yorum yapmayıp, sadece “Mac’leriyle ilgili sorun yaşayan ya da soruları olanlar bize ulaşabilir” demesi ilginç, hatta tuhaf.

Peki bu ne anlama geliyor?

Henüz yeni satın aldığım MacBook Pro elime ulaşmadığı için ben bir deneyim paylaşamıyorum. Ancak 1-2 gün içerisinde daha detaylı yorumlar yapabileceğim umuyorum ki.

Şu anda endişelenmeyi veya karalar bağlamayı gerektirecek bir durum yok elbette. 🙂 Eğer çok kritik bir sorun olsaydı şu ana kadar çoktan ürünle ilgili daha büyük problemler ortaya çıkardı diye düşünüyorum ve varsa bile muhtemelen yazılımsal bir sorun olacağını tahmin ediyorum. Öyle ise, Apple bunu çözecektir, çözmelidir.

Ancak durumun tatsız olduğu çok net…

Consumer Reports raporunun tamamına ise şuradan erişebilirsiniz. Ayrıca hazırlanan kısa videoya göz atmak isterseniz aşağıdan izleyebilirsiniz:

 


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


16 Yorumlar

  1. Hayıııııııır. Ama ben tüm sermayemi bu alete yatırdım. Yapmayın ağalar 🙁 MacBook Air 13 inç alacakken zamanla air modelinin ortadan kalkabileceği varsayımı ve touchbarın göz alıcılığına kapılarak pro 13 inç aldım. Daha paketini dahi açmadım.

    • Bence hiç panik yapmayın, bakın bakalım siz sorun yaşıyor musunuz… Zaten aldıktan sonra 14 gün içerisinde iade hakkınız var gerekirse, ama ben isteyeceğinizi sanmıyorum. 🙂

      Varsa bile muhtemelen yazılımsal bir sorun olacağını tahmin ediyorum. Ve öyle ise Apple bunu çözecektir, çözmelidir.

      Ancak tatsız bir durum olduğu tartışmasız elbette…

      • Ürünü Türkiye’den aldım ve yurtdışında iade edemeyeceğim bir ülkede yaşıyorum (Afrika, Gana). MacBook Air 11 inç i sizin gibi yıllarca sorunsuz kullandım. Hala da canavar gibi çalışmasına rağmen gün boyu çalışmada küçük gelmesinden dolayı 13 inç isteğim ve pronun göz alıcılığı ile yazılarınızı da takip ederek paraya kıydım 🙂 Yani 11 inç i hanıma devrettim :))) MacBookta en tatmin edici olaylardan biri pilin çok uzun ömürlü olması ve yolda bırakmaması. Pil sorununu çözemezlerse işin tadı kaçar. En düşük notu almak ne demek 🙁

        • Bence panik yapmayın Apple bugüne kadar her ürününün arkasında durduğu gibi bununda duracaktır gerekirse pil değişimi yapacaktır. Rahat olun bence. Saygılar..

  2. Ben bu sorunun donanimsal oldugunu sanmiyorum. Bu tarz bir sorun ios 10.2 ile iphone 6s kullanicilarida yasiyor ama 10.2 nin beta surumlerini kullananlar artik %30 lara geldiginde ani kapanmalar yasamadiklarini belirtmisler. Dolayisiyla bu tarz bir durum macbook prolarda da yazilim ile duzeltilecektir. Ayrica 5-6 saatlerde minimum gidecegine eminim bu bilgisayarin bataryasinin. Daha onceki macbooklarda boyle bir sorun yasamayan ve radikal pil degisikligi yapmayan bir firmanin tutarsiz pil sureleri almasi bariz yazilim ile alakali oldugu belli. Bence alan arkadaslar yada alacak arkadaslar bosa endise etmis olurlar diye düşünüyorum

  3. MacBook Pro siparişim henüz bugün elime ulaştı. İlk defa sıfır bir MacBook aldım, umarım hayal kırıklığına uğratmaz, verdiğimiz bedelin karşılığını alırız.

  4. Goktug Bey selamlar, Bende “MacBook Pro (15-inch, Early 2011)” var. O zaman olabilen max konfigurasyon ile siparis etmistim. Su an hala ihtiyacimi goruyor. O yuzden degistirmeyi dusunmuyorum.
    Pil konusunda benim soyle bir deneyimim oldu ve sizin gorusunuzu almak istedim:
    Ben ayni anda hem SDD degistirdim, hem de hemen sonrasinda sierra’ya gectim. Orjinal SSD’si 512 idi, uzun arastirmalardan sonra Samsung 850 evo’da karar kildim (1Tb). Bunlardan 1 hafta once de degisim program dahilinde ekran karti yetkili serviste degistirilmisti (bozuldugu icin).
    Ancak, bunlardan sonra pil omrunde dikkati cekecek kadar hizli bir dusus basladi. Ayrica coconut’in gosterdigi design capacity bu islemlerden once %83 iken (%17’lik dusus 5 yilin sonunda), 1,5 ayda %61’e dustu (%22’lik dusus 1,5 ayda!!!!). (02/11-%83, 15/12-%66, 24/12-%61)
    Ben once SSD’den ve/veya pil’in eski olmasindan kaynaklandigini dusunmustum ancak sierra ile ilgili sikayetleri duyunca sizin de gorusunuzu almak istedim. Pili degistirmeyi dusunuyordum. Ama simdi karasiz kaldim. Bu konuda bir duyumunuz ve bilginiz var mi? Pili degistirirsem ayni problem devam eder mi (sierra???). Sanki bir guncelleme bekleyip sonra tekrar degerlendirmek gerekli gibi geliyor

  5. merhabalar, macbook pro 2016 aldım. cihaz 1 haftadır jelatinli duruyor. 2 yıllık garanti süresi ben cihazı açtığım zaman mı dolmaya başlayacak yoksa başladı mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz