Ana Sayfa Haberler MacBook Pro ailesi yenilendi!

MacBook Pro ailesi yenilendi!

8

Apple beklendiği üzere tüm MacBook Pro ailesini bugün itibariyle yeniledi. Tüm beklentileri karşılayamasa da, MacBook Pro ailesinde önemli yenilikler söz konusu. Intel’in yeni işlemcileri, AMD’nin yeni grafik işlemcileri, Thunderbolt adı altında süper hızlı bir port ve HD kalitesinde FaceTime kamerası bu yeni ailenin en önemli 4 değişikliği olarak sıralanabilir.

Sihirli elma macbook pro family 1

Yeni MacBook Pro ailesinden beklentileri önceki yazımızda paylaşmıştık. Buradakilerin bazıları gerçekleşmesine rağmen, tasarım değişikliği ve SSD gibi konularda MacBook Pro’larda bir değişiklik söz konusu değil.

Sihirli elma MacBook Air Flash Storage

Bu yeniliğin genel anlamda MacBook Pro ailesini “çok daha güçlü” bir seviyeye taşıdığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla büyük değişiklikler getiren bir yenilikten ziyade, seriyi iyileştiren bir yenilikten söz ediyoruz. Tüm seride yenilenen işlemci, grafik işlemcisi, Thunderbolt portu ve yüksek kaliteli FaceTime kamerası sayesinde yenilenen MacBook Pro’ların, eskisine göre çok daha ileriye taşındığı bir gerçek.

Sihirli elma macbook pro family 2

Yeni Intel İşlemcileri

Intel’in Sandy Bridge kod adlı yeni nesil işlemcileri de MacBook Pro ailesinde kendilerine yer edinmiş durumda.

  • 13 inç modellerde çift çekirdekli Core i5 ve Core i7
  • 15 ve 17 inç modellerde dört çekirdekli Core i7

işlemcileri görebiliyoruz. Bu işlemciler sayesinde Apple önceki nesil MacBook Pro’lardan 2 kat daha hızlı olduğunu iddia ediyor.

Sihirli elma macbook pro family performance processor icon20110224

AMD Grafik İşlemcileri

Oyunlar, video düzenleme, modelleme veya çizim işlemleri için MacBook Pro kullananlar için de oldukça güzel haberler var. AMD’nin Radeon grafik işlemcileri ile yeni MacBook Pro’lar, önceki nesilden 3 kat daha hızlı.

Sihirli elma macbook pro family features graphics icon20110224

Thunderbolt

Sihirli elma macbook pro family features thunderbolt icon20110224

Intel’in geliştirdiği Light Peak teknolojisinin ilk uygulaması olarak değerlendirebileceğimiz Thunderbolt sayesinde şu anda sadece hayal edebildiğimiz veri transfer hızlarına ulaşmak mümkün. USB 2.0’dan 20 kat, FireWire 800’den 12 kat daha hızlı olan Thunderbolt teoride 10 Gbps (saniyede 10 Gigabit) veri transfer edebiliyor. Yani aslında FullHD kalitesinde (1080p) bir filmi (yaklaşık 10-20 GB) 30 saniyeden daha kısa zamanda kopyalayabiliyor.

Sihirli elma macbook pro family thunderbolt

Port olarak ise Apple’ın hali hazırda kullandığı Mini DisplayPort’unu kullanan Thunderbolt, bir şimşek ikonu ile MacBook Pro’muzun yan tarafında görülebiliyor. Henüz yeterince yaygın olmayan bu port ve teknolojinin önümüzdeki günlerde ne kadar zamanda yaygınlaşacağını biz de en az sizler kadar merak ve heyecan içerisinde takip edeceğiz.

Sihirli elma macbook pro family thunderbolt mbp20110224

FaceTime HD

Sihirli elma macbook pro family features facetime icon20110224

Daha önce iSight olarak adlandırılan kamera, ilk defa MacBook Air lansmanı ile birlikte iPhone 4’te olduğu gibi FaceTime olarak adlandırılmıştı hatırlarsanız… Apple, bunu da bir adım daha ileriye taşıyor ve MacBook Pro ailesindeki kamerayı HD kalitesine yükseltiyor. Böylece şu anda biraz flu görüntü veren eski iSight kameraları yerine, 720p kalitesinde çok daha net FaceTime görüşmeleri yapılabiliyor.

Sihirli elma macbook pro family facetime ios20110224

Sonuç

Yenilenen MacBook Pro serisine baktığımızda Thunderbolt haricinde devrimsel gelişmeler görebildiğimizi söylemek pek mümkün değil. Thunderbolt’un da kısa vadede hayatımızda büyük farklar yaratmayacağını söylemek pek de yanlış olmaz. Bugünkü değişiklikleri “rutin bir yıllık güncelleme” olarak görebiliriz.

Devrimsel değişiklikleri ise 2012’ye kadar göremeyeceğiz gibi görünüyor. Ancak elbette o zamana kadar da güçlendirilmiş MacBook Pro serisi, pek çok kullanıcıyı da memnun etmekten geri kalmayacaktır.

Yeni MacBook Pro serisini incelemek ve tüm özellikleri hakkında bilgi almak için Apple’ın MacBook Pro sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Sihirli elma macbook pro family design hero20110224

Siz yeni MacBook Pro ailesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Aşağıdaki ankete katılarak görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz…

[polldaddy poll=4615860]


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


8 Yorumlar

  1. Yenò Macbook Pro modellerinin Turkiye’de çikmasi ne kadar zaman alacaktir? Apple’in Turkiye sayfasinda hiçbir yenilik gozukmuyor 🙁

  2. Merhabalar,

    Çok yakın bir zamanda yeni macbook pro serisinin 15 inç 2.2 GHz’lik modelinden edinmeyi düşünüyorum. Standardın üzerine bişeyler eklemek isterseniz hardware seçeneklerine bakınca,
    işlemci olarak 2.2 GHz yerine 2.3 GHz seçmek,
    RAM olarak 4 gb yerine 8 gb seçmek,
    Hard disk olarak 750 GB 5400 rpm veya 500 gb 7200 rpm seçmek,
    Ekran olarak Glossy widescreen yerine Hi-res glossy widescreen veya hi-res antiglare widescreen seçmek mümkün görünüyor.

    İlk Mac’imi alacağım ve yaklaşık 4 yıldır bilgisayar almışlığım olmadığı için detaylar hakkında çok fazla bilgi sahibi değilim. Bu konuda biraz bilgi verebilir misiniz?

    Mesela 2.2 GHz yerine üstüne 250$ yokup 2.3 GHz almak mantıklı mı, yoksa gereksiz mi?

    Bir de siz alacak olsanız yapacağınız konfigürasyonu yazabilirseniz çok memnun olurum.

    Saygılar.

    • Tamer Bey Merhabalar,

      MacBook Pro’ların hızları konusunda bir karşılaştırma ve değerlendirme yazısını paylaşacağız. Bu yazı ile kararınızı vermenize yardımcı olabiliriz sanırım…

      Ancak hangisini seçerseniz seçin, memnun kalacağınızdan şüphem yok 🙂

  3. Merhabalar,

    Yeni bir MacBook almayi dusunuyorum.
    MacBook Pro ve MacBook Air arasinda kararsisizim.
    Bu konuda sizin tavsiyeleriniz olabilir mi?

    Selamlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz