Ana Sayfa Apple Mac101: E-Postalarımız için Mail uygulaması ve Kullanımı (Mail.app)

Mac101: E-Postalarımız için Mail uygulaması ve Kullanımı (Mail.app)

75

E-postalarınız için hangi uygulamayı kullanıyorsunuz? Daha önce tanıttığımız Sparrow’u mu? Yahoo, Hotmail, Gmail’i web’den kullanmayı mı ya da başka bir uygulamayı mı tercih ediyorsunuz? Bu yazımızda Mac’imizle birlikte gelen Mail uygulamasını tanıtıyor ve bizlere getirdiği kolaylıklardan bahsediyoruz.

Sihirli elma mail app icon

Mail (Mail.app şeklinde de yazılıyor), genel kullanım için fazlasıyla yeterli ve kolay bir e-posta istemcisi diyebiliriz. Dock’tan kolayca erişebildiğimiz Mail ile, tek bir uygulama içerisinden, reklamsız bir şekilde tüm hesaplarımızı ve e-postalarımızı yönetebiliyoruz. Ayrıca e-postalarımız Mac’imize indirildiği için internete bağlı olmadığımız zamanlarda bile e-postalarımıza erişebiliyoruz.

Sihirli elma mail app 9

Mail’i kullanabilmek için öncelikle yeni bir hesap eklememiz gerekiyor.

Hesap Ekleme

Mail uygulamasını ilk defa çalıştırıyorsak yeni hesap ekleme penceresi otomatik olarak karşımıza geliyor. Eğer sonrasında kendimiz bir hesap eklemek istiyorsak da Mail menüsü altındaki Preferences içerisinden “Accounts” sekmesine geçmemiz gerekiyor. Burada yer alan artı butonuna tıklayarak, hesap eklemeye başlayabiliyoruz.

Sihirli elma mail app 1b

Karşımıza gelen pencerede ismimizi, e-posta adresimizi ve şifremizi yazıyoruz ve “Create” (Yarat) butonuna tıklayarak hesabımızı yaratmaya başlıyoruz.

Sihirli elma mail app 2a

Eğer Gmail, Hotmail ya da bir Exchange hesabı kuruyorsak, Mail uygulaması hesap ayarlarını otomatik olarak yapıyor, ve ek bir şey yapmaya gerek kalmadan hesabımız yaratılmış oluyor.

Aksi durumdaysa “Gelen E-Posta Sunucusu” ayarlarını yapacağımız pencere açılıyor. Bu pencerede;

  • POP, IMAP, Exchange 2007 veya Exchange IMAP protokollerinden birini seçiyoruz.
  • Gelen e-posta sunucumuz için bir isim belirliyoruz.
  • Gelen e-posta sunucumuzun adresini, kullanıcı adımızı ve şifremizi yazıyoruz.

“Continue” (Devam) butonuna tıklıyoruz, ve güvenlik ayarlarımızı yapıyoruz.

Sihirli elma mail app 3a

“Giden E-Posta Sunucusu” ve güvenlik ayarlarını da benzer bir şekilde yaptıktan sonra yine “Continue” (Devam) butonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma mail app 4

Sihirli elma mail app 5a

Böylece e-posta hesabımızı yaratmak için gereken adımları tamamlıyoruz, ve son bir özet sayfası görüyoruz. Bu sayfadaki “Create” (Yarat) butonuna tıklayarak hesabımızı yaratmayı tamamlıyoruz.

Sihirli elma mail app 6a

E-Posta hesabımızın ayarlarını bilmiyorsak servis sağlayıcımıza ya da bu konuda yetkili bir kişiye danışmamız gerekebilir.

E-Posta Alma ve Gönderme

Yeni bir hesap yarattıktan sonra bu hesaptaki e-postalarımız yüklenmeye başlıyor ve karşımıza geliyor. Kaç dakikada bir e-posta hesaplarımızı kontrol edeceğimizi ise Mail menüsü içerisindeki Preferences altında yer alan “Check for new messages:” içerisinden değiştirebiliyoruz. Dakika başı, 5 dakikada bir, vb. diye gidiyor. Tabi buradaki ayarı “manual” (el ile) seçerek, sadece biz istediğimiz zaman bu kontrolü de gerçekleştirebiliyoruz.

Sihirli elma mail app 7a

Yeni bir e-posta göndermek için “New Message” butonuna tıklayabiliyor ya da klavyemizden command-N kısayolunu kullanabiliyoruz.

Sihirli elma mail app 10

Mesajımızı yazdıktan sonra da sol üstteki “Send” butonuna tıklayarak ya da command-shift-D kısayolu ile gönderebiliyoruz.

Sihirli elma mail app 8a

Aynı Konudaki E-Postalar

Aynı konuda birden fazla mesajlaşma yapmışsak, bunları Mail.app içerisinde takip etmek çok kolay. Konuşma içerisindeki e-postalardan birini seçtiğimizde, konuşmadaki diğer e-postalar da farklı renkte görünüyorlar. Böylece o konuda atılan e-postaları kalabalık bir posta kutumuz olsa da kolayca görebiliyoruz 🙂

Sihirli elma mail app 11a

Bu özellik Gmail’deki konu bazındaki gruplamaya benziyor, ancak mesajları tek bir yerde toplamadığı için yeterince faydalı diyemiyorum ne yazık ki. Fakat Mac OS X‘in yeni sürümü olan 10.7 Lion ile birlikte, birkaç ay sonra iPhone ve iPad’deki gibi, çok daha pratik bir Mail (5.0 versiyonu) uygulaması kullanıyor olacağız. 🙂

Sihirli elma mail app 12

Güzel bir ipucu da paylaşalım, eğer aynı konudaki e-postaların tümünü seçmek istiyorsak command-shift-K kısayolunu ya da Messages menüsü altından “View > Select > All Messages In This Thread”i kullanabiliyoruz. Sonrasında ise silebiliyor ya da başka bir klasöre taşıyabiliyoruz.

Sihirli elma mail app 12a

Böylece Mail uygulamasını en basit haliyle özetlemiş, ve yeni bir hesap eklemeyi öğrenmiş oluyoruz. Mac üzerinde çok farklı e-posta uygulamaları olmasına rağmen, Mac’imiz ile birlikte gelen Mail uygulaması fazlasıyla yeterli ve kolay. Elbette daha önce incelediğimiz Sparrow gibi daha “hafif” uygulamalar da kullanabilir ya da e-postalarımızı web üzerinden de kontrol edebiliriz. Ancak Lion ile birlikte yenilenecek olan Mail, yaz aylarından itibaren benim ilk tercihim olacak gibi görünüyor… 🙂

Siz hangi e-posta uygulamasını kullanıyorsunuz? Anketimize katılarak kullandığınız uygulamayı bizimle paylaşabilirsiniz.

[polldaddy poll=5019273]

İlerleyen yazılarımızda Mail uygulaması ve kullanımıyla ilgili ufak ipuçları paylaşmaya devam edeceğiz…


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


75 Yorumlar

  1. Saadet atli’nin soyledigi olay bende de oluyor goktug bey ve keychainimde sakla kutucugunuda tikladim buna ragmen hala soruyor. İkinci bir kotu yani ise iphonu’um da ve ipad’imde baktigim mailler hala okunmamis oluyor hotmail icin.

    • Merhabalar,

      İkinci sorunuzdan yanıt vermeye başlayayım. Ne yazık ki Hotmail/Live sadece POP desteği verdiği (Gmail’deki gibi IMAP desteği olmadığı) için bu şekilde oluyor.

      Eğer kutucuğu işaretlemenize rağmen şifreniz hatırlanmıyorsa aşağıdaki adımları izleyerek hatırlamasını sağlamayı deneyebiliriz:

      – Keychain Access adlı uygulamayı çalıştırıyoruz.
      – Sağ üstteki arama kutusuna live.com yazıyoruz. (Gmail için imap.gmail.com yazabiliriz)
      – pencerenin aşağısında hotmail/live’ın giden ve gelen posta sunucusu için 2 adet kayıt görüyoruz.
      – bu kayıtları siliyoruz.

      Bu işlemden sonra Mail.app’in şifrelerimizi hatırlaması gerekiyor. Eğer hala problem yaşıyorsak;

      – Menü çubuğundaki “Keychain Access” menüsünden “Keychain First Aid”i çalıştırıyoruz.
      – Şifremizi yazıyoruz ve “repair”i seçiyoruz.
      – Start butonuna basıyoruz ve bekliyoruz.
      – İşlem bitince en aşağıda “Repair completed” yazısını görmemiz gerekiyor.
      – Pencereleri kapatarak çıkıyoruz.

      Bu şekilde eğer bir sorun oluştuysa da sorunu düzeltmiş oluyoruz. Bazı uygulamalar zaman zaman hatırlanması gereken şifrelerimizi bozabiliyorlar. Bu yöntemle onları da temizlemiş ve düzeltmiş oluyoruz.

      Umarım sorununuzun çözülmesinde bu yöntemler yardımcı olabilir.

      Selamlar.

  2. Ben bu uygulamayı beğenmedim. Çünkü filtreleme işi çok zor yapılıyor.
    Ayrıca deneme yaptığım zaman pop kullandırtmamıştı. (Bu benim hatam olabilir)

    Thunderbird ile yola devam…

  3. Merhabalar,

    Yeni çıkacak Mac OS Lion un her işlemciyle çalışmadığını duydum.
    Bu doğrumu ? Benim MacBook Pro 2010 model 2.4GHz Core 2 Duo.
    Acaba benim Mac de Lion verimli çalışırmı ?

    Teşekkürler,
    Tolga

    • Lion Core2Duo işlemcilerde çalışacak, artık PowerPC desteği tamamiyle kalktı diye biliyorum zaten
      sizinkiyle bir sorun olacağını sanmam.
      Ram takviyesi yapma şansınız her zaman var, gerekli görürseniz eğer

    • Tolga Bey Merhabalar,

      Lion ile ilgili olarak mevcut MacBook Pro’nuzla herhangi bir sorun yaşamayacaksınız. Lion’ın şimdiki geliştirici sürümü “Core 2 Duo” öncesi işlemcili Mac’lerde çalışmıyor. Ancak bunun nasıl şekilleneceğini Lion piyasaya çıkarken net olarak göreceğiz.

  4. sabah yazmıştım gerçi ama çıkmmaış yorumum
    Lion’ daki mail uygulamasında hesap kurulumu oldukça basit, hotmail, gmail vs yi kendisi tanıyıp, hesap ayarlarını ona göre oluşturuyor ve kullanıcıya hiçbir zorluk kalmıyor

    • “iOS’a geçildiğinde” derken neyi kastettiniz Barış Bey?

      Mac OS X 10.7 Lion’ı kastediyorsanız henüz kesin bir bilgi yok ancak yukarıda da paylaştığım gibi Lion’ın şimdiki geliştirici sürümü “Core 2 Duo” öncesi işlemcili Mac’lerde çalışmıyor. Ancak bunun nasıl şekilleneceğini Lion piyasaya çıkarken net olarak göreceğiz. 🙂

      • Lion’dan sonrası için söylemiştim aslında. Biliyorsunuz Lion, OS X’in son sürüm olacak ve artık Mac, iPhone ve iPad ortak işletim sistemi yani iOS’u kullanacak. Zaten Lion iOS’a geçiş öncesi hazırlık.

        • Bahsettiğiniz senaryoyu da diğer senaryolarla birlikte değerlendiriyorum ben şahsen 🙂 Zira bu konuda Apple’dan henüz net bir açıklama olmadığı için net bir yorum yapmak için biraz erken olduğunu düşünüyorum…

          iOS etkilerini Lion ile birlikte Mac OS X’te göreceğimiz kesin, ancak bu iki sistem ne kadar birleşebilirler, ya da Mac üzerinde tamamen iOS olur mu, onu çok daha detaylı ve derin incelemek gerekiyor.

          Belki de bu konuyu adresleyen bir yazı iyi olabilir… 🙂 Ne dersiniz?

  5. Selamlar, snow leopard’daki bilgilerimizi yeni aldigim lion kurulu makinaya nasil tasiyabiliriz.Daha once library icinde bu islemi yapabiliyorduk ama simdi yapamadim. Ozellikle safari ve mail gecmisimi ve ayarlarimi?

    • Merhabalar, Time Machine’i kullanarak yeni cihazınıza tüm bilgilerinizi ve ayarlarınızı kolayca aktarabilirsiniz.. 🙂 http://www.sihirlielma.com/2011/02/20/time-machine-ile-macimizi-yedeklemek/

  6. Merhaba ben mac  OS X 10.5.8 kullaniyorum Intel Core 2 Duo islemcim var
    10.7.3 e yukseltme yapmaya calisiyorum appstore yukleyemiyorum 10.6dan sonraki versiyonlara yuklenebildigi icin acaba versionumu online kredi karti ile odeme yaparak nasil yukseltebilirim ?

  7. Merhabalar daha once ipad kullaniyordum ve onda adreslerimi adress book otomatik olarak aktarmistim dun macbook pro aldim ve bu islemi yapamiyorum hepsini tek tek elle girmem mi gerekiyor bunun yani sira mail.app de okudugum hotmaillerim hotmail check ettigimde okunmamus yeni e posta gibi kaliyor. ipad boyle bir problem yoktu… ipad referans alarak bu macbookpro aldim ama insallah pisman olmam…

  8. merhaba

    gmail adresimle “mail” uygulamasina kaydolmustum ancak simdi cikmak istiyorum; mail.lerime safari uzerinden ulasmak istiyorum. ancak uygulamada kayitli adresimi kaldiramiyorum. yardiminizi bekliyorum

  9. Göktuğ Bey merhaba,

    Yaklaşık 1 yıldır mail uygulamasıyla Hotmail ve Yahoo maillerime ulaşabiliyordum. Ayarlarda herhangi bir değişiklik yapmama ragmen son günlerde yahoo maillerimi almakta sıkıntı çekiyorum. Bu sorunu nasıl çözebilirim ?

  10. merhaba ios 7 yükledim sonra cihazı resetleyip 6,1.4 e geri dönderdim mail hesabını kuaramıyorum şöyle bir uyarı veriyor ilgili heasp başka bir aygıt tarafından kullanılıyor diye nasıl çözebilirim

  11. Merhaba Goktug Bey;

    MacBook Pro 10.8.5 kullanıyorum ve Office 2011 kurdum fakat Outlook da yeni e-mail hesabı tanımlamaya çalışıyorum fakat + ya basınca hesap tanım ekranı gelmiyor “+” ya bastıgım ekran dokunulmaz hale geliyor sanırım ekran geliyor fakat gorunmuyor. esc tusuna basınca tekrar ekran kullanılır hale geliyor. Nasıl düzelte bilrim??

    İnşallah anlatabilmişimdir.

    Teşekkürler…

  12. MAc mavirics kullanıyorum yahoo maili mi outlook ta yapılandırdım.Eski maillerimin tamamını outlook a aktarım işlemi yaptım.Fakat hergun eski mailleri baslangıctan bugune tekrar alıyor.Bunu nasıl engelleyebilirim.Asıl maillerimin yahoo mail hesabımda kalmasını istiyorum.

  13. macbook pro kullanıyorum, mail uygulamasını nasıl kapatabilirim (sorun cıkıyor) kapattığım halde sistemi kapatamıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

  14. Mail programıma gmail ve hotmail adreslerimi tanımladım. fakat hotmail adresim sürekli önbellek dizini güncellemesi yapıyor. posta etkinliği bölümü sürekli olarak binlerce mail taşıyor. öyle yoğun hale geldiki mail uygulaması ağırlaştı. ni yapabilirim. teşekkürler

  15. Merhaba, Mail uygulamasında ki her basamağı ayrı ayrı kontrol ederek yeniden girmeme rağmen ;

    Posta sunucuyla ya da ağla ilgili bir sorun olabilir. “Gmail” hesabının ayarlarını doğrulayın veya yeniden deneyin. Sunucu şu hatayı verdi: “imap.gmail.com” adlı Google IMAP sunucu Kerberos Sürüm 5 (GSSAPI) kimlik doğrulamasını desteklemiyor. Hesap ayarlarınızı doğrulayın ve yeniden deneyin.

    Şeklinde bir hata veriyor. Bu noktdan ileri gidemiyorum, bilgisayar diline de pek hakim değilim. Bir defa e-posta gönderdim ancak paylaştığım fotoğrafta ki gibi gelen kutusu yanında ünlem işareti var. Bu sorunu nasıl aşabilirim, şimdiden teşekkürler

  16. imac kullanıyorum fakat yeni gelen mailler mail appde gozukmuyor eskıler gozukuyor yenıler ıcın sıteden gırıp bakmam gerekıyor neden boyle sızce … bu arada imac dün geldi

  17. Merhaba. Pek bahsedilmemiş ama mail uygulamasına giriş için şifre uygulanabiliyor mu (offline da görebilmek için inen postalar ve eklerin de bu şifrelenemesi gerekiyor elbette)?

  18. Merhaba, sistemi 10.10 Yosemite’e güncelledikten sonra Mail.app sürekli hata vermeye başladı.

    “Mail uygulaması son açıldığında pencereleri yeniden açarken beklenmedik bir şekilde çıktı. Bu pencereleri yeniden açmayı denemek istiyor musunuz? Pencereleri yeniden açmamayı seçerseniz, pencereleri kendiniz açmanız ve konumlandırmanız gerekebilir.” gibi bir hata mesajı alıyorum.

    İşletim sistemini tekrar yükledim ama çare olmadı.

    Mail.app uygulamasını sıfırdan yükleyebileceğim bir yöntem biliyor musunuz ?

    • Sistem Tercihleri > İnternet Hesapları içerisinden Mail hesaplarınızı kaldırıp Mail uygulamasını yeniden çalıştırmayı deneyebilirsiniz. Sorunsuz çalışırsa yeniden ekleyebilirsiniz.

      • Sorun çözüldü çok teşekkür ederim. Apple Logosu > Sistem Tercihleri > İnternet Hesapları içerisinden, Mail.app uygulamasının kararsız çalışmasına sebep olan e-posta hesabımın ilişkilendirmesini kaldırdım ve Mail.app uygulaması sorunsuz olarak açıldı. Bu durumda ilgili sorunlu hesabı tamamen kaldırıp tekrar kurmak sıfırdan bir çözüm olacaktır diye düşünüyorum.

        Hayatımı ve binlerce e-posta mesajımı kurtardınız, çok teşekkür ederim.

  19. Biri gmail olmak üzere üç email adresim var. Gmailde sorun yok
    Diğer email gönderi/ al da sorun yok
    Ancak son il adresimde
    Birçok kere kurdum sildim
    Çalıştıramıyorum.
    Mac air de kurdum olmadı
    Mac içinde Ofice outlookta kurdum olmadı
    Sürekli şifre ve ad hatası veriyor.

    Diğer ayrı pc mde kurulu hiç sorun yaşamadan kullanabiliyorum.

    3 mailimi macinde birarada
    Kullanmanın kısa yolu varmı ?

    • Diğerinde sorunsuz olduğunu söylediğiniz için aklıma gelen tek şey şu: acaba klavye düzeninizle ilgili bir fark olabilir mi? Örneğin farkında olmadan nokta yerine virgül ya da benzeri bir hata yapıyor olabilir misiniz?

      Bir seferinde login ekranında klavye düzeni ingilizceye döndüğü için saatlerce bilgisayarını açamayan bir arkadaşıma bu şekilde yardımcı olabilmiştim. 🙂

  20. Merhabalar, öncelikle böyle bir site için teşekkürler
    Sanırım daha önce bir kişi daha sormuş Göktuğ Bey, bende de aynı problem vae, maillerin hiçbirini silemiyorum.
    Herhangi bir hata gözükmüyor sildiğimi düşünüp geri döndüğümde hala aynı mailler yerinde duruyor.

    Mail uygulaması genel olarak problemli sanırım, iphoneda da zaman zaman durduk yere bazı maillere giremediği, parolaları kabul etmediği oluyordu. Ama silememe problemini macbookda yaşıyorum.

    İyi çalışmalar

  21. merhaba mac mail üzerinde yedek klasöre aktardığım maillerim başka bir klasöre aktarmaya çalışırken bağlantı kesilince tamamen kayboldu ne yapmalıyım?

  22. Selamlar Ben mail 9,2 kullanıyorum ekteki resimdeki gibi gözüküyor ama ben 2ci resimdeki gibi aynı pencere içerisinde istiyorum nasıl yapabilirim teşekkürler

    • Bir şekilde gizlemiş olabilirsiniz. Görüntü menüsü altındaki seçenekleri kurcalamanızı önerebilirim.

      Ayrıca Mail.app içerisinden Tercihler > Görüntüleme içerisindeki “Klasik yerleşimi kullan” kutucuğunu işaretlemeyi de deneyebilirsiniz.

  23. Merhaba,

    mac air kullanıcısıyım ve mail programını kurulumunu yaptıktan sonra bana 2012 maillerimi gösteriyor o kadar eski mailleri görmek istemiyorum çözümü nedir.

  24. Merhaba, Mail programını her açtığımda posta kutusundaki mailleri tekrar indiriyor. Bunu nasıl engelleyebilirim?
    Teşekkürler

  25. Merhaba. Mail.app uygulaması kullanırken, dosya eki olarak gönderdiğimiz fotoğraf, resim, görsel materyalin sanki bir dosya ekiymiş gibi (örneğin zip, rar gibi) indirilebilir olmasını sağlamak için; bu mail.app uygulamasının hangi ayar ya da ayarlarını kullanmamız gerekir ? İşimiz daha çok görsel materyal (mesela 1200×1200 piksel bir görselin gönderilmesi) olduğundan, karşı tarafa ulaşan mailler, mail tarayıcısına yapışmış şekilde gidiyor ve ilgili jpeg ya da png dosya müşteri tarafından indirilemiyor. Bu problemi nasıl aşarız? Teşekkürler.

  26. Merhabalar
    MacOS High Sierra yı yükledim. Fakat ben mi yanlış biliyorum yoksa High Sierra da sağ tıklayıp veya üst butondan “Paylaş” dediğimde Mail uygulamasını sadece ben mi göremiyorum. Sağ tıklayarak dosya gönderemiyorum. “Daha Fazla” dediğimde Mail uygulaması listede çıkmıyor. Bunun sebebi nedir acaba var mıdır bilen?

    • Çözümü kendi kendime buldum. Varsayılan Mail olarak Opera Browser göründüğünden sağ tık Paylaş menüsünde “Mail” görünmüyor. Mail uygulamasında “tercihler” girip saptanmış e-posta okuyucusunu “Mail” uygulaması yapınca düzeldi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz