Ana Sayfa Karşılaştırmalar Lion, MacBook Air ve Mac’lerin Geleceği

Lion, MacBook Air ve Mac’lerin Geleceği

15

Daha önce de paylaştığımız gibi Mac OS X Lion önemli yeniliklerle geliyor. Bu yeniliklerin beraberlerinde animasyon, daha fazla görsellik ve elbette ki kullanım kolaylığı getirebilmesi için de belirli bir donanım gücüne ihtiyaç duyuyorlar. Özellikle de “işlemci, bellek ve disk” üçlüsü bu konuda en göz önündekiler…

Sihirli elma macbook air lion osx lion feature1

Lion’ı yüklemek için neler gerektiğini bir hatırlayalım:

  • Intel Core 2 Duo veya daha iyi bir işlemci
  • En az 2 GB RAM
  • En az 8 GB disk alanı
  • İnternet erişimi
  • Mac App Store, yani Snow Leopard 10.6.6 ve üzeri

Bu ihtiyaçlardan benim çıkardığım sonuç çok net: Lion iyi bir donanım istiyor. Animasyonları en güzel şekilde kullanıcıya göstermek ve yeni özelliklerini en doğru şekilde kullanabilmek için “Lion yeni bir bilgisayar istiyor” bile diyebiliriz.

Sihirli elma macbook air lion design unibody2 20101020

Bu sebeple, eski nesil işlemcileri, ve dolayısıyla pek çok Mac’i arkada bırakmak pahasına, Lion kendini bir adım daha ileriye götürmesi için MacBook Air ile yanyana duruyor.

Sihirli elma macbook air lion design multitouch20101020

Apple’ın Lion ile ilgili sayfasındaki görsellere hiç dikkat etmiş miydiniz? MacBook Air ciddi şekilde ön plana çıkartılıyor ve Lion’ın yeni özellikleri hep MacBook Air üzerinde gösteriliyor. Apple, en ince Mac olan MacBook Air ve yeni işletim sistemi Lion ile gurur duyuyor olsa gerek… 🙂

Sihirli elma macbook air lion Apple  OS X Lion  Learn about the top new features 2

Sihirli elma macbook air lion Apple  OS X Lion  Learn about the top new features 3

Şöyle açıklayayım: Lion, yeni nesil işlemcilerle çalışmak için özel olarak tasarlanmış gibi görünüyor. Bol bellek (RAM), hatta HDD yerine SSD depolaması da Lion deneyimini en yukarıya çıkartacak etkenlerin başında geliyor.

Sihirli elma macbook air lion features flashstorage20101020

Resume, Auto-Save, Versions gibi özellikleri düşündüğümüzde, bunların Mac’i bir iPad, iPhone ya da iPod Touch’a benzetmek, bu cihazlardaki deneyime yaklaştırmak için yapıldığını söyleyebiliyoruz. İstediğimiz zaman açıp kapatabileceğimiz, bekleme ve yükleme sürelerinin en aza indirildiği, klasik açılış-kapanış, kaydet, dosya adını değiştir gibi zahmetlerinin olmadığı cihazlardan bahsediyorum.

IPad2

Hatta biraz sert ve erken gibi görünse de şu şekilde bir değerlendirme de yapmak mümkün… MacBook, Apple’ın geçmişini temsil ediyor: İyi tasarlanmış, şık bir bilgisayar. Alternatiflerine göre dayanıklı, güzel, hızlı, iyi bir işletim sistemi var.

Sihirli elma macbook pro family 3

Ancak MacBook Air ise Apple’ın geleceğini temsil ediyor: İnce, hafif, taşıması kolay, çok estetik bir görünüm sunuyor ve kullanımı kolay. Ama belki de en önemlisi Mac OS X Lion ve iCloud gibi teknolojiler için biçilmiş kaftan! Tıpkı WWDC’de söylendiği gibi, tüm cihazların (yani iPhone, iPad, iPod Touch ve MacBook’un) kalbine oturan iCloud için…

Sihirli elma macbook air lion features hero20101020

Bir süredir MacBook Air’lerin yenileneceği söylentileri dolaşıyor. En son geçtiğimiz Ekim ayında yenilenen MacBook Air’in, Lion lansmanı sonrasında piyasaya sürülmesi oldukça yüksek ihtimal gibi görünüyor. Yenilenen işletim sistemi, yenilenen donanım -ki muhtemelen Core i serisi işlemcili MacBook Air’ler göreceğiz- ile birlikte Apple çok güçlü satış rakamlarına ulaşabilir.

  • 2000’lerin başında “Mac” denildiğinde akla gelen şey iMac’ti…
  • Geçen zaman içerisinde bu “MacBook” ve “MacBook Pro” olarak değişti…
  • Şimdi ise akla gelecek olan şey, Mac ailesinin geleceği olan “MacBook Air” olacak gibi görünüyor.

Daha önce hiç görmediyseniz, incelemediyseniz size önerim, mutlaka bir göz atın, 5 dakika da olsa MacBook Air’i deneyin. Geleceğin MacBook’ları ile şimdiden tanışın… 🙂

GÜNCELLEME: Küçük bir açıklama yapma gereği hissettim yazıyı paylaştıktan sonra. Her ne kadar MacBook Air’i ve Lion’ı öven bir yazı olsa da, diğer MacBook üyelerinin de gönlünü almamız gerekiyor. 🙂 Söylemek istediğim şey MacBook Air’deki teknolojinin önümüzdeki senelerde Mac ailesine ilham kaynağı olacağıydı. Ancak elbette ki MacBook ve MacBook Pro da bu ailenin güçlü ve çok başarılı üyeleri. Şimdi Mac alacak olsam MacBook Pro ve MacBook Air arasında seçim yapmakta oldukça zorlanacağımı söyleyebilirim 🙂

Sihirli elma macbook air lion macbook air fb 2


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


15 Yorumlar

  1. Napcaz macbook pro lari? Lion dada bazi gorsel ozellikleri disable edip eski donannimlari da destekleme opsiyonlari gelecektir bence. O kadar da eski degil sonucta bu cihazlar. Bu sektore de geriye destekleme sartlari getirilmeli bence. Tuketici haklari korunmali. Mesela hw in, uzerinde gelen OS in 30 ay icinde cikacak tum Os update/upgrade lerini desteklemesi yasal korumaya alinmali.

    • MacBook Pro işlemcisi core2duo ise sorun yok elbette, ancak daha eski ise öyle görünüyor ki Lion yükleyemiyor olacağız.

      Doğru bir noktaya değiniyorsunuz, belirli bir süre için elbette desteklenmeli donanımlar. Ancak bu geriye uyumluluk bir süre sonra ayak bağı olabiliyor ve teknolojik ilerlemenin hızını azaltabiliyor. 

      Bu konuda, Apple’ın iOS sürümleri için yürüttüğü politikayı doğru buluyorum diyebilirim.

    • Yanlış anlaşılmasın, MacBook Air’den bahsederken diğerlerine haksızlık yapmış gibi olmayalım. 🙂

      Elbette MacBook Pro, Mac ailesinin en güçlü üyelerinden. Yeni MacBook Pro ailesi ise beni de heyecanlandıran bir ürün. Aldığınız MacBook Pro’yu 4 seneye yakın bir zaman boyunca zevkle kullanabileceğinizden emin olabilirsiniz.

      Örneğin ben hala 2008 sonunda piyasaya çıkmış bir aluminyum MacBook kullanıyorum 🙂

    • Lion’ın henüz lansmanı yapılmadığı için yüklü gelmesi mümkün değil. Ancak Lion lansmanı sonrasında satışa sunulacak Mac’ler (en azından ABD’de) Lion yüklü gelebilir.

      Fakat ülkemizde Lion yüklü Mac’leri ne zaman görebiliriz bilemiyorum açıkçası…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz