Ana Sayfa Haberler Yenilenen arayüzü ile Evernote 5

Yenilenen arayüzü ile Evernote 5

6

Evernote’u duymuş muydunuz? Apple’ın Notlar uygulaması her ne kadar basit ve hızlı bir şekilde not almamıza yardımcı olsa da, çok daha kapsamlı notlar almak, bunları organize etmek ve her yerden ulaşmak için en başarılı uygulamalardan bir tanesi Evernote. Ve geçtiğimiz hafta tanıtılan Evernote 5 ile birlikte, artık Evernote kendi deyimiyle çok daha zarif, esnek ve güçlü.

Sihirli elma evernote 5 banner

Evernote’u ilk olarak 2010’da tanıtmıştım Sihirli Elma’da. “Evernote ile notlarımız daima elimizin altında…” yazısı ile Evernote’un Mac uygulamasını tanıtmış, ve nasıl kullanabileceğimizi paylaşmıştım. Aradan geçen zamanda elbette Evernote da ihtiyaçlarımıza paralel şekilde çok değişti. Ve geçtiğimiz hafta da beşinci sürümünü yayınlayarak yepyeni bir arayüze ve bir çok yeni özelliğe kavuştu.

Sihirli elma evernote 5 1

Kısayollar

Evernote 5’i ilk açtığımızda dikkatimizi çeken ilk şey sol kısımdaki menü. Bu menünün üst kısmında “Kısayollar” yer alıyor. Sık kullandığımız notlarımızı ya da not defterimizi buraya sürükleyip bırakarak basitçe kısayollar oluşturabiliyor, sıralamasını istediğimiz gibi düzenliyor ve buradakileri elimizin altında tutabiliyoruz.

Sihirli elma evernote 5 2

Son Notlar

Kısayollar’ın altında ise “Son Notlar” yer alıyor. Bu kısımda da tahmin edebileceğiniz gibi kullandığımız son 5 notu görebiliyoruz.

Sihirli elma evernote 5 3

“Son Notlar”ın altında ise 5 farklı ikon görüyoruz. Bunlar şu şekilde sıralanıyorlar:

  • Notlar
  • Not Defterleri
  • Etiketler
  • Atlas
  • Galeri

Sihirli elma evernote 5 4

Kart Görünümü

Notlar, Not Defterleri ve Etiketlerden fazla bahsetmeye gerek yok sanırım, çünkü kendilerinin ne olduğunu gayet güzel anlatıyorlar. 🙂 Her ne kadar Notlar ve Not Defterleri kısmını hızlı geçecek olsam da, Evernote 5’teki yeni standart görünüm olan “Kart Görünümü”nü beğendiğimi söylemeliyim.

Sihirli elma evernote 5 5

Eski görünümde hangi notun hangisi olduğunu karıştırıyor, aradığım notları bulmakta zorlanabiliyordum. Bir haftalık kullanımımda Evernote’un bu arayüzünün daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Bakalım zaman geçtikçe daha da beğenecek miyim, yoksa eskisini arayacak mıyım? 🙂

Bir başka iyileşme gözlemlediğim alan ise notları düzenleme ekranı. Önceki sürümlerde düzenleme yaparken bazen zorlandığım ya da kafamın karıştığı noktalar olabiliyordu. Evernote 5’te bu alanda da bir iyileşme sağlanmış diyebilirim.

Atlas

Ancak “Atlas” sanırım burada en çok dikkat çeken yeni başlık olsa gerek… Atlas’a tıkladığımızda bir dünya haritası ile karşılaşıyoruz, ve evet tahmin ettiğiniz gibi Atlas sayesinde notlarımızı nerede oluşturduysak onları harita üzerinde de görebiliyoruz.

Sihirli elma evernote 5 7

Böylece “Bandırma’da hangi notları almıştım?” ya da “İzmir’deki not ettiğim şeylere bir göz atayım…” diye düşünüyorsak artık bunları kolayca yapabiliyoruz. 🙂

Sihirli elma evernote 5 8

Arama

Evernote 5’te iyileştiğini düşündüğüm bir diğer konu da arama özelliği. Sağ üst kısımdaki arama kutusuna aradığımız kelimeyi yazmaya başlamamızla birlikte tüm Evernote içerisinde arama yapılıyor. 

Arama yapılırken sonuçlar da aynı anda filtrelenmeye başlıyor, ve ekranda hem akıllı öneriler listelenirken hem de eski arama kelimelerimiz de hatırlatılmak üzere karşımıza geliyor.

Sihirli elma evernote 5 9

Galeri

Ve son olarak da “Galeri” içerisinde Evernote’un kendi uygulamalarına  ek olarak, Evernote ile birlikte çalışan farklı platformlardaki (Mac, iPhone, iPad, Android, Windows) bir çok uygulamaya ulaşabiliyor ve bunlarla ilgili detaylı bilgi alabiliyoruz.

Sihirli elma evernote 5 10

Değerlendirme

Evernote 5’in arayüzünü önceki sürüme göre daha basit, hızlı ve pratik bulduğumu söyleyebilirim. Önceki sürümde aradığımı bulmakta zorlandığım zamanlar olabiliyordu. Hatta not defterlerim arasında dolaşamıyordum bile.

Evernote 5’teki Kısayollar ve Son Notlar özellikleri eminim ki bir çok sıkı Evernote kullanıcısının hayatını kolaylaştıracaktır. Konum bilgisini de hesaba katan Atlas gibi özellikler sayesinde, belki de daha önce pek keşfedemediğimiz yeni kullanım alanları ortaya çıkabilir.

Sihirli elma evernote 5 11

Evernote 5’teki tüm yeniliklere Türkçe olarak göz atmak isterseniz Evernote’un web sitesindeki “Mac için Evernote 5’teki Yenilikler” sayfasına göz atabilirsiniz.

Sihirli elma evernote 5 12

Özetle, ben Evernote 5’i beğendim. Peki siz nasıl buldunuz? Yeni Evernote’u beğendiniz mi? Yorumlarınızı bekliyoruz… 🙂

Evernote’a detaylı göz atmak ve yüklemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Evernote’u daha çok hangi amaçlarla kullanıyorsunuz? İş yerinde ya da okulda not tutmak? Yemek tarifleri vb. saklamak? Aklınıza gelen fikirleri depolamak? 🙂

Evernote 5 ile gelen yeniliklerin anlatıldığı ingilizce videoya aşağıdan göz atabilirsiniz…

httpv://www.youtube.com/watch?v=_9tHtxOCvy4


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


6 Yorumlar

  1. Programın bir önceki sürümünde menü çubuğunda iki tane Evernote ikonu gözükmesine ve hiçbir şekilde değişmemesine sebep olan bir hata vardı. Ve bu durum sadece Mac versiyonlarında oluyordu. Umarım düzeltilmiştir.

  2. Evernote’u bir dönem premium kullanmama rağmen hala eksikleri olduğunu düşünüyorum. MacOS Notlar’da metin içine fotoğraf ekleyebiliyoruz. İOS Notlara gelecek bu özellik zaten var olan icloud senkronizasyonu ile Evernote’a ek bir ücret vermeyi anlamsız yapacaktır… Şu an evernote kullanıyorsan en büyük avantajı budur. Ancak eksiklik olarak da evernote benzerlerinin yaptığı elle serbest çizimle not almaya yada üzerine işaretlemeye izin vermiyor. Kişisel görüşüm çok ihtiyacım olan, hepsi bir arada not alma programı hala markette yok… Evernote çok iyi tanıtılıyor o ayrı…

  3. Merhaba ,

    İki gün önce yükledim söz konusu uygulamayı ancak Mac Pro Mountain Lion kullanıyorum ve program ikinci günün sonunda her açılışında sekronizasyon yapmaya çalışıp ikinci saniyesinde kırılıyor.Bilgisayarı açıp kapatmak programı silip tekrar yüklemek gibi herşeyi yaptım.İphone üzerinde kulanıyorum webden de kullanıyorum ama Mac imde kullanamıyorum program olarak ne yapabilrim?

    Kolay Gelsin

    • Evernote uygulamasını silip yeniden yüklemenizi önerebilirim. Hiç yaşamadım böyle bir sorunu ben. Ancak yeniden aynı sorunu yaşarsanız destek sayfasından Evernote ile iletişime geçebilirsiniz.

  4. Çok yararlanıyorum.Notları bir nedenle silersem daha önceki duruma geçmenin nasıl olduğunu bulamayıp yeniden yazdığım anlar oluyur.Birkaç yerde birden açınca bazı dosyaları bulamaman bu sayfayı iyi okumadığımdan olsa gerek. Sevgilerimle

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz