Ana Sayfa Haberler WWDC 2013 Özet II: MacBook Air, Mac Pro ve diğerleri

WWDC 2013 Özet II: MacBook Air, Mac Pro ve diğerleri

22

WWDC 2013 ile ilgili özet yazılarımıza devam ediyoruz. Tüm yazılar için “WWDC 2013′te neler oldu? Yenilikler, ürünler ve geniş özet” yazısına göz atabilirsiniz. Bu yazıda ise Mac ailesinin yenilenen MacBook Air ve Mac Pro’ya ek olarak AirPort Extreme ile ilgili bilgilerden bahsediyoruz.

Sihirli elma wwdc 2013 ozet ii

Yeni MacBook Air

WWDC öncesindeki tahminler doğru çıktı ve MacBook Air ailesi yenilendi. Aslında çok büyük değişiklikler olmasa da, Intel’in yeni nesil işlemcisi Haswell sayesinde çok daha güçlü ve pil ömrü önemli ölçüde artan MacBook Air’lere sahip olabileceğiz bundan sonra. 🙂

Sihirli elma wwdc 2013 ozet macbook air mac pro 1

Daha önce 11 ve 13 inç modellerde pil ömrü 5 ve 7 saat olan pil ömrü, yenilenen Macbook Air’lerde artık 9 ve 12 saate çıkıyor! Phil Schiller’ın esprisini paylaşmadan geçemeyeceğim: “Filmleri seviyorsanız artık Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin tamamını izleyebilirsiniz!” 🙂

Sihirli elma wwdc 2013 ozet macbook air mac pro 2

Ayrıca yeni MacBook Air’in diskinin de %45 daha hızlı olmasına ek olarak, ve WiFi çipi de güncellenerek 802.11ac desteği ile geliyor. Böylece önceki çip olan 802.11n’e göre destekleyen cihazlarda 3 kat daha hızlı erişim sağlayabileceğiz.

Sihirli elma wwdc 2013 ozet macbook air mac pro 3

Ayrıca fiyatlarda da ufak da olsa bazı değişiklikler var. Yeni fiyatlar şöyle:

  • 11-inç MacBook Air’ler: $999 ve $1.199.
  • 13-inç MacBook Air’ler: $1.099 ve $1.299.

Tuhaf geldi değil mi? 🙂 Çünkü artık disk kapasiteleri her iki ekran boyutunda da 128 ve 256 olarak değiştirilmiş. Tüm özellikler ve fiyatlar şöyle:

11-inç MacBook Air

Wwdc 2013 ozet macbook air 11

13-inç MacBook Air

Wwdc 2013 ozet macbook air 13

Yeni Mac Pro

2 senedir yenilenmeyen Mac Pro artık umutsuz vaka haline gelmek üzereydi. Beklenen hamle Apple’dan öyle bir geldi ki, herkesi şaşırttı. Phil Schiller’ın “Genelde yapmayız ama, siz en yakın 6.000 arkadaşımızdan biri olduğunuz için size henüz üzerinde çalıştığımız bir ürünle ilgili küçük bir ön izleme paylaşmak istiyoruz.” sözünün akabinde yeni Mac Pro’nun tanıtım videosu paylaşıldı.

Sihirli elma wwdc 2013 ozet macbook air mac pro 13

Önceki neslin aksine, hatta bildiğimiz tüm bilgisayarların aksine silindirik bir şekilde tasarlanmış olan yeni Mac Pro tam bir performans canavarı.

Sihirli elma wwdc 2013 ozet macbook air mac pro 5

Tüm teknik özellikleri tek tek burada saymayacağım, ancak işlemci gücü önceki nesile göre 2’ye katlanmış, şimdiye kadar kullanılan en hızlı RAM tercih edilmiş. Tüm depolama tamamen SSD (flash), 1.25 GBps okuma ve 1.0 GBps yazma hızına ulaşıyor!

Thunderbolt 2 desteği, workstation GPU’su ile de aynı anda 3 tane 4K’lık monitörü besleyebiliyor!

Sihirli elma wwdc 2013 ozet macbook air mac pro 6

Sihirli elma wwdc 2013 ozet macbook air mac pro 7

Tüm bunlara ek olarak şahane tasarımıyla da dikkat çeken Mac Pro, o kadar küçük tasarlanmış ki eski nesile göre 8 kat daha az yer kaplıyor! 

Sihirli elma wwdc 2013 ozet macbook air mac pro 9

Sihirli elma wwdc 2013 ozet macbook air mac pro 10

Ayrıca kasayı çevirip herhangi bir cihaz bağlamak istediğimizde de kasanın arkasındaki ışıklar sayesinde hem çok şık görünüyor, hem de tüm giriş ve çıkışları kolaylıkla görebiliyoruz.

Sihirli elma wwdc 2013 ozet macbook air mac pro 11

Sihirli elma wwdc 2013 ozet macbook air mac pro 12

İlginç olan bir diğer detay da yeni Mac Pro’nun ABD’de üretilecek olması! 

Apple.com’daki Mac Pro’nun sayfasına göz atmadan geçmeyin, gerçekten çok hoş hazırlamış… 🙂

Yeni AirPort Extreme

Yeni MacBook Air’lerde kullanılan 802.11ac çipini destekleyen bir cihaz olmalı ki anlamı olsun değil mi? İşte AirPort Extreme ve Time Capsule bu noktada devreye giriyor. 🙂

Yeni AirPort Extreme, antenlerinin sayısının artması ve sinyalleri dağıtması için önceki nesile göre daha yüksek bir tasarıma sahip. 2.4GHz ve 5GHz bantları için de 3’er tane anten içeriyor.

Sihirli elma wwdc 2013 ozet macbook air mac pro 14

Çok büyük bir fark getirmiyor gibi görünse de, destekleyen cihazlarla birlikte kullanıldığında yeni AirPort Extreme 802.11ac teknolojisi sayesinde 3 kata kadar daha hızlı veri transferine imkan tanıyor.

Sihirli elma wwdc 2013 ozet macbook air mac pro 15

Yeni Time Capsule

Elbette güncellenen bir AirPort Extreme’in yanında Time Capsule de güncellenmese olmazdı. 🙂 Time Capsule de AirPort Extreme gibi yenilenen tasarımı ve 802.11ac desteği ile geliyor.

Böylece verilerimizin yedeğini çok daha hızlı alabilecek olan Time Capsule yine 2TB ve 3TB’lık seçeneklerle satın alınabiliyor.

Sihirli elma wwdc 2013 ozet macbook air mac pro 16

MacBook Air, Mac Pro ve yenilenen kablosuz ürünlerle ilgili paylaşacaklarımızın sonuna geldik.

Tüm WWDC 2013 özetine ulaşmak içinse “WWDC 2013′te neler oldu? Yenilikler, ürünler ve geniş özet” yazısına göz atabilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


22 Yorumlar

  1. macbookpro sahibiyim. ama sırf tasarımı için insanın mac pro alası geliyor :)) çok güzel bir tasarım. Donanım için laf söylemeye gerek bile yok. bir canavar yapmışlar.

    • Aslında 2 tuvalet kağıdı rulosunu düz kısımları altta ve üstte olacak şekilde üst üste koyduğumuzda ortaya çıkan şekil diyebilriiz. 🙂 Kötü bir örnek oldu sanırım 🙂

  2. Dün akşamki WWDC Retina Ekranli Macbook prolar ve macbook prolarda hiçbir güncelleme olmadı sizce bu donemde RMBP almaya değerli yoksa Apple bir sonraki keynote’unu mu beklemek gerekir ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz